Hej wszystkim mam córkę 10 lat, wiem że już czas zacząć rozmowę o pierwszej miesiączce ale nie bardzo wiem jak zacząć, chciałabym też podarować córci jakieś książeczki z tym związane ale takie proste dla niej do zrozumienia. Mamusie a może i Tatusiowie możecie mi jakieś konkretne polecić i jak przedewszystkim zacząć rozmowę, może ktoś z was podzieli się jak to wyglądało z waszymi corciami. Dodam że zemna nikt nie rozmawiałam na takie tematy. Liczę na Wasze wsparcie.
Pozdrawiam.
1 2022-08-23 08:53:40 Ostatnio edytowany przez Mama29.07 (2022-08-23 08:56:44)
Ja już nie pamiętam, ale dziewczynki teraz wiedzą same. Ja lata świetlne temu też wiedziałam, a mama słówkiem nie pisnęła.
A teraz w dobie internetu, to córka wie lepiej od Ciebie
Ale wypada o tym rozmawiać, żeby chociaż uspokoić, dlatego znacznij od tego pytając co ona wie na ten temat, bo wykładu na pewno nie potrzebuje.
Ogólnie moje dzieci mają bardzo mało stycznego z internetm, więc wątpię że szuka takich informacji tam .
Od koleżanek na pewno wie, ale tak czy tak rozmawiając z nią się dowiesz.
Nie ma znaczenia od czego zaczniesz rozmowę, możesz też od tego, że chcialaś z nią porozmawiać o miesiączce.
Hej wszystkim mam córkę 10 lat, wiem że już czas zacząć rozmowę o pierwszej miesiączce ale nie bardzo wiem jak zacząć, chciałabym też podarować córci jakieś książeczki z tym związane ale takie proste dla niej do zrozumienia. Mamusie a może i Tatusiowie możecie mi jakieś konkretne polecić i jak przedewszystkim zacząć rozmowę, może ktoś z was podzieli się jak to wyglądało z waszymi corciami. Dodam że zemna nikt nie rozmawiałam na takie tematy. Liczę na Wasze wsparcie.
Pozdrawiam.
Czy ty używasz podpasek/tamponów?
Czy córka widzi te przedmioty? Wie do czego służą?
Może od tego zacząć jeśli widzisz, że córka ma już pierwsze objawy dojrzewania..
Gdy ja byłam mniej więcej w wieku twojej córki to mama podsunęła mi książkę "O dziewczętach dla dziewcząt" Kobyłeckiej. Można tanio kupić na allegro lub drogo w księgarniach.
Z tym, że ja już wcześniej wiedziałam co to jest miesiączka od koleżanek z klasy, które miały starsze siostry.
Mama29.07 napisał/a:Hej wszystkim mam córkę 10 lat, wiem że już czas zacząć rozmowę o pierwszej miesiączce ale nie bardzo wiem jak zacząć, chciałabym też podarować córci jakieś książeczki z tym związane ale takie proste dla niej do zrozumienia. Mamusie a może i Tatusiowie możecie mi jakieś konkretne polecić i jak przedewszystkim zacząć rozmowę, może ktoś z was podzieli się jak to wyglądało z waszymi corciami. Dodam że zemna nikt nie rozmawiałam na takie tematy. Liczę na Wasze wsparcie.
Pozdrawiam.Czy ty używasz podpasek/tamponów?
Czy córka widzi te przedmioty? Wie do czego służą?
Może od tego zacząć jeśli widzisz, że córka ma już pierwsze objawy dojrzewania..
Mam i kupuje potpaski i tampony nigdy nie ukrywam tych zakupów , czy wie do czego służą nie wiem ,
Pierwsze objawy jakieś krostki na twarzy pojedyncze zaczynają się pojawiać
Mam i kupuje potpaski i tampony nigdy nie ukrywam tych zakupów , czy wie do czego służą nie wiem
Nigdy nie rozmawiałaś z nią / z partnerem przy niej, że mama ma okres?
Był ostatnio film animowany w kinach który dotyka tego tematu, jak i w ogóle dojrzewania:
https://www.filmweb.pl/film/To+nie+wypanda-2022-866841
Powinien być już do dostania gdzieś w internecie - może obejrzcie razem i na jego podstawie zacznij rozmowę dyskutując o filmie?
Dziewczynka 10 lat najprawdopodobniej uzyskala juz podstawową wiedzę w szkole, jak nie na lekcjach, to od kolezanek..:/
Na rozmowy z mamą to moim zdaniem najlepszy czas byl ze 3-4 lata wczesniej..
Dziewczynka 10 lat najprawdopodobniej uzyskala juz podstawową wiedzę w szkole, jak nie na lekcjach, to od kolezanek..:/
Na rozmowy z mamą to moim zdaniem najlepszy czas byl ze 3-4 lata wczesniej..
Oj przesadzasz.
10 lat i jeszcze brak miesiączki to jak najbardziej dobry czas na rozmowę.
Pozdrawiam.
Żadne książeczki.Przede wszystkim rozmowa,że staje się kobietą.Ma to zalety ale też i wady-na przykląd złe samopoczucie i comiesięczne krwawienie.
Powiedziałam mojej córce co może się dziać w czasie miesiączki i że trzeba zdecydowanie częściej się myć i zmieniać podpaskę bo mogą nastąpić rózne nieprzyjemne sytuacje od pobrudzenia ubrania,brzydkiego zapachu po infekcje.
A moja córka na to: aha,no to ja nie chcę
Książeczki mogą być czymś dodatkowym ale nie podstawą.
13 2022-08-24 11:21:22 Ostatnio edytowany przez Alika_ (2022-08-24 11:25:14)
Kleoma, w dzisiejszych czasach dziewczynki dojrzewaja szybciej niz kiedys (moze to wplyw wszechobecnych hormonow w zywnosci), corka mojej znajomej zaczęla miesiączkowac w wieku lat 9, wiec 10 latka tez moze juz miec za sobą pierwsze plamienia, itd.
Moja młodsza, po usłyszeniu 'niusow' na temat miesiączkowania (i ze dotyczy to kobiet), zapytała, dlaczego chłopcy znow maja lepiej ;?