Niepełnosprawność kalectwo umyslowe - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » NASZA SPOŁECZNOŚĆ » Niepełnosprawność kalectwo umyslowe

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 41 ]

1 Ostatnio edytowany przez niski1996 (2022-07-03 21:14:24)

Temat: Niepełnosprawność kalectwo umyslowe

Czy mając autyzm ciezkie zaburzenie jestem poznać ludzi którzy mnie zaakcetpują?,bo naprawdę ludzie jak słyszą i widzą ,że coś ze mną jest nie tak .To naprawdę twierdzą ,że jestem pierdolnięty ,albo jestem ćpunem ,albo jestem zjebem.
Mam już 26 lat i nigdy kolegów ani koleżanek nie miałem.

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Niepełnosprawność kalectwo umyslowe
niski1996 napisał/a:

Czy mając autyzm ciezkie zaburzenie jestem poznać ludzi którzy mnie zaakcetpują?,bo naprawdę ludzie jak słyszą i widzą ,że coś ze mną jest nie tak .To naprawdę twierdzą ,że jestem pierdolnięty ,albo jestem ćpunem ,albo jestem zjebem.

A pracujesz jakoś nad tym, żeby te zaburzenia nie przeszkadzały w kontaktach z ludźmi?

Jaki to stopień zaburzeń? Z czym konkretnie masz problem?

3

Lady Loka napisał/a:
niski1996 napisał/a:

A pracujesz jakoś nad tym, żeby te zaburzenia nie przeszkadzały w kontaktach z ludźmi?

Jaki to stopień zaburzeń? Z czym konkretnie masz problem?

Mam problemy z logicznym myśleniem wiele problemów nie nadaje się do samodzielnego życia.Mam znaczne trudności nawiązaniu ręką Ji nie umiem wcale odczytać intencji nie umiem wcale utrzymać rozmowy .Na dodatek jestem niepełnosprawny intelektualnie oraz jestem na marginesie społecznym.Nie potrafię zdobyć zawodu oraz wykształcenia nie mam żadnej pomocnej dłoni .
Funkcjonuje jak zjeb genetyczny .
Nie umiem żadnej klasyfikacji zawodowej zdobyć .
Psycholodzy mają to gdzieś że wymagam pomoc.Naprawde nie jestem żadnej szkoły skończyć.

4

Kiedyś psychiatra powiedział ,że mam umiarkowane  nasilenia autyzmu.

5 Ostatnio edytowany przez blueangel (2022-07-03 21:47:59)

tu szkola branzowa dla osob z autyzmem, z internatem, ale do 25 roku zycia. moglbys sie podpytac, czy mozliwy wyjatek https://www.centrum-autyzmu.pl/szkoly,s … pnia-nr-12

https://www.centrum-autyzmu.pl/szkoly,s … jalna-nr-7

6

Wysiłki starania zawsze idą zawsze na marne .Bardzo ciężka i okrutna chorobę mam.

7 Ostatnio edytowany przez blueangel (2022-07-03 21:51:53)

miales nauczyciela wspomagajacego? taki, ktory pomagalby ci na normalnej szkole? nic to nie dalo?

wlasnie doczytalam, ze nie dotyczy zawodowek. bez sensu. to akurat naprawde dziwne, ze nie pomagaja uzyskac zawodu.

8

blueangel napisał/a:

tu szkola branzowa dla osob z autyzmem, z internatem, ale do 25 roku zycia. moglbys sie podpytac, czy mozliwy wyjatek https://www.centrum-autyzmu.pl/szkoly,s … pnia-nr-12

Mam już 26 lat i raczej w mojej okolicy nie ma żadnej takiej szkoły.

9

blueangel napisał/a:

10

niski1996 napisał/a:
blueangel napisał/a:

link wyslalam ci na szkole w krakowie, jesli ktos jest poza moze mieszkac w internacie szkoly. moze bylaby mozliwosc zrobienia wyjatku przez szkole albo urzad pracy, zeby cie jednak jeszcze przyjeli

jesli nie probowales gdzies na pomocnika sie przyjac do pracy?

11

blueangel napisał/a:
niski1996 napisał/a:
blueangel napisał/a:

link wyslalam ci na szkole w krakowie, jesli ktos jest poza moze mieszkac w internacie szkoly. moze bylaby mozliwosc zrobienia wyjatku przez szkole albo urzad pracy, zeby cie jednak jeszcze przyjeli

jesli nie probowales gdzies na pomocnika sie przyjac do pracy?

Pracowałem ale się nie udało ludzie nie lubieli uznawany byłem za dziwaka oraz za tępego przegrałem życie raczej nie umiem sobie pomoc .Nie wiem po co ja się urodziłem .

12

tu masz szkole, ale w bialymstoku: Zespół Szkół Nr 16
Zasadnicza Szkoła Zawodowa Specjalna im. Marii Grzegorzewskiej
Szkoła Specjalna Przysposabiająca do Pracy
ul. Lipowa 41d, 15-424 Białystok
tel. (085) 742 25 69

gdzie mieszkasz? tu jest jakas lista szkol, moze cos pasuje: https://interreg-autism.pb.edu.pl/progr … specjalna/

13

blueangel napisał/a:

tel. (085) 742 25 69

gdzie mieszkasz? tu jest jakas lista szkol, moze cos pasuje: https://interreg-autism.pb.edu.pl/progr … specjalna/

Ja mieszkam na Śląsku po drugie jestem za stary do szkoły mam26 lat.

14

blueangel napisał/a:

tel. (085) 742 25 69

Ja mieszkam na Śląsku po drugie jestem za stary do szkoły mam 26 lat.

15

ja mam 30 i tez chodze xD

16

Jestem skończony i raczej nikt nie przyjmie dorosłego człowieka do pracy , który ma intelekt na poziomie 10 latka naprawdę .Nikt naprawdę nie będzie chciał się zadawać z takim kaleka umysłową jak  ja.

17

blueangel napisał/a:

ja mam 30 i tez chodze xD

Ale jesteś zdrowy pewnie uczysz się zaocznie jakieś szkole zaocznie po licealnej .Ja nie jestem wcale zdobyć średniego wykształcenia.

18

na slasku masz chociazby w katowicach: https://zszsp6.edupage.org/a/branzowa-s … -specjalna

19

tak, jestem zdrowa, ale linki wysylam ci do szkol dla osob chorych. np ta w katowicach, kliknij w link, jest kucharska, slusarcza, i inne. najpierw sie dowiedz, czy i jakie masz mozliwosci,a  potem narzekaj

20

katowice

DLA UCZNIÓW Z NIEPEŁNOSPRAWNOŚCIĄ INTELEKTUALNĄ W STOPNIU LEKKIM ORAZ DLA UCZNIÓW Z NIEPEŁNOSPRAWNOŚCIAMI SPRZĘŻONYMI SZKOŁA KSZTAŁCI W NASTĘPUJĄCYH ZAWODACH
- ŚLUSARZ

- KUCHARZ

- SPRZEDAWCA

- PRACOWNIK POMOCNICZY OBSŁUGI HOTELOWEJ

DLA UCZNIÓW Z ZABURZENIAMI ZE SPEKTRUM  AUTYZMU SZKOŁA KSZTAŁCI W NASTĘPUJĄCYCH ZAWODACH
- ŚLUSARZ

- KUCHARZ

- SPRZEDAWCA 

DLA UCZNIÓW Z AFAZJĄ SZKOŁA KSZTAŁCI W NASTĘPUJĄCYCH ZAWODACH
- ŚLUSARZ

- KUCHARZ

- SPRZEDAWCA

3-LETNIA SZKOŁA SPECJALNA PRZYSPOSABIAJĄCA DO PRACY

DLA UCZNIÓW Z NIEPEŁNOSPRAWNOŚCIĄ INTELEKTUALNĄ W STOPNIU UMIARKOWANYM LUB ZNACZNYM ORAZ DLA UCZNIÓW Z NIEPEŁNOSPRAWNOŚCIAMI SPRZĘŻONYMI

21

Ja już za stary jestem żeby pójść do szkoły publicznej .Tylko najwyżej mnie przyjmą zaocznie dla dorosłych a tam nie interesuje ich ,że mam ciężka chorobę.

22

Jestem rocznik 96 raczej do szkoły jestem za stary .
Nie jestem w stanie żadnej szkoły skończyć niestety.

23 Ostatnio edytowany przez blueangel (2022-07-03 22:13:23)

a co ci szkodzi tam zadzwonic i sie spytac?

Nazwa szkoły
Zespół Szkół Zawodowych Specjalnych nr 6 w Katowicach
E-mail szkoły
korczakzsz@wp.pl
Informacja e-mail
korczakzsz@wp.pl
Telefon
(32) 254 24 19

24

Dlaczego  ciągle szukasz  problemów q nie rozwiązań? Jest wiele instytucji  pomagających  takim jak Ty zdobyć zawód.  Oprócz  narzekania,  co robiłeś  ku temu by znaleźć rozwiązanie? Dzwoniłeś  do szkół,  instytucji? Byłbyś w stanie  się przeprowadzić?

25 Ostatnio edytowany przez blueangel (2022-07-03 22:17:59)

a tu masz w Rybniku: https://www.zs6rybnik.pl/rekrutacja/

bo nadal nie powiedziales, w jakim miescie mieszkasz

szczerze? nie wiem, nie znam sie, ale warto zapytac. jesli nie to trudno, ale moze akurat sie uda!

26

Istotka6 napisał/a:

Dlaczego  ciągle szukasz  problemów q nie rozwiązań? Jest wiele instytucji  pomagających  takim jak Ty zdobyć zawód.  Oprócz  narzekania,  co robiłeś  ku temu by znaleźć rozwiązanie? Dzwoniłeś  do szkół,  instytucji? Byłbyś w stanie  się przeprowadzić?

Tak dzwoniłem nie raz do mopsu do instytucji.
To powiedzieli ,żebym sobie poszedł do psychologa lub do psychiatry .I tylko tyle powiedzieli .

27

blueangel napisał/a:

a tu masz w Rybniku: https://www.zs6rybnik.pl/rekrutacja/

bo nadal nie powiedziales, w jakim miescie mieszkasz

szczerze? nie wiem, nie znam sie, ale warto zapytac. jesli nie to trudno, ale moze akurat sie uda!

Mieszkam w Zabrzu.

28

Ja mam przecież autyzm z niepełnosprawnoscia intelektualna .

29

Znacie kogoś z autyzmem,który ma niepełnosprawnosc intelektualna i radzi sobie życiu?

30

Ale jestem za stary do szkoły dla dzieci którzy mają max 19 lat.Ja mam już 26 lat.

31

wejdz za tydzien w  niedziele. do tego czasu zobacze czy jest jakas dla doroslych.

32

niski1996 napisał/a:
Istotka6 napisał/a:

To powiedzieli ,żebym sobie poszedł do psychologa lub do psychiatry .I tylko tyle powiedzieli .

Ogólnie  to dobrze Ci powiedzieli.  Potrzebujesz  od specjalisty  jakby skierowania do instytucji,  która zajmuje się opieką  nad ludźmi z zaburzeniami,  dostają  pomoc również w kwestii szkoleń i wsparcia zawodowego.
Koleżanka się zajmuje tyn,  stąd to wiem,  ale szczegółowo nie jestem w stanie podać jak to wygląda.  Porozmawiaj o tym z kimś,  kto się tym zajmuje a na pewno  poda więcej informacji. Macie pod górkę,  o tym jak się dostać w takie miejsca niewiele się mówi dlatego nie powinieneś  się poddawać i cały czas szukać i dzwonić wszędzie  gdzie się da po to by pomogli.

33

Istotka6 napisał/a:
niski1996 napisał/a:
Istotka6 napisał/a:

Ogólnie  to dobrze Ci powiedzieli.  Potrzebujesz  od specjalisty  jakby skierowania do instytucji,  która zajmuje się opieką  nad ludźmi z zaburzeniami,  dostają  pomoc również w kwestii szkoleń i wsparcia zawodowego.
Koleżanka się zajmuje tyn,  stąd to wiem,  ale szczegółowo nie jestem w stanie podać jak to wygląda.  Porozmawiaj o tym z kimś,  kto się tym zajmuje a na pewno  poda więcej informacji. Macie pod górkę,  o tym jak się dostać w takie miejsca niewiele się mówi dlatego nie powinieneś  się poddawać i cały czas szukać i dzwonić wszędzie  gdzie się da po to by pomogli.

.

Ale pytałem się psychiatry swojego to on nie wie o instytucjach oraz psycholog powiedział ,że powienen szukać sam bo sam nie wie .Przeważnie lekarze dorośli nie wiedzą nic.
Naprawdę szukałem w swojej okolicy pytałem się w mopsie .
Na marginesie społecznym ciężko takiej osobie pomoc jak.Nie wiem czy nawet szkole zawodową jestem skończyć bo jest bardzo ciężka dla mnie

34

niski1996 napisał/a:
Istotka6 napisał/a:
niski1996 napisał/a:

.

Ale pytałem się psychiatry swojego to on nie wie o instytucjach oraz psycholog powiedział ,że powienen szukać sam bo sam nie wie .Przeważnie lekarze dorośli nie wiedzą nic.
Naprawdę szukałem w swojej okolicy pytałem się w mopsie .
Na marginesie społecznym ciężko takiej osobie pomoc jak.Nie wiem czy nawet szkole zawodową jestem skończyć bo jest bardzo ciężka dla mnie

No to zmień krąg  poszukiwań

35

Czy osoba z niepełnosprawnościa intelektualna jest coś warta czy nadaje się do społeczenstwa?Czy do Domu pomocy społecznej czy do hospicjum ?

36

niski1996 napisał/a:

Czy osoba z niepełnosprawnościa intelektualna jest coś warta czy nadaje się do społeczenstwa?Czy do Domu pomocy społecznej czy do hospicjum ?

Aby zdobyć zawód nie musisz kończyć szkoły branżowej.
Są kursy zawodowe w Zakładach Doskonalenia Zawodowego.
Taki kurs przygotowuje do wykonywania konkretnego zawodu np. kucharz, krawiec, spawacz, glazurnik, ogrodnik, cukiernik, opiekun medyczny i wiele innych.
Co lubisz robić? Jaki zawód chciałbyś mieć?

37

A czy powienen być ubezwłasnowolniony skoro nie jestem w stanie decydować o swoim życiu?

38

Kleoma napisał/a:
niski1996 napisał/a:

Aby zdobyć zawód nie musisz kończyć szkoły branżowej.
Są kursy zawodowe w Zakładach Doskonalenia Zawodowego.
Taki kurs przygotowuje do wykonywania konkretnego zawodu np. kucharz, krawiec, spawacz, glazurnik, ogrodnik, cukiernik, opiekun medyczny i wiele innych.
Co lubisz robić? Jaki zawód chciałbyś mieć?

Lubię grać na komputerze i ćwiczyć na siłowni oraz biegać.Moje życie się na monotonii cały czas to samo.

39

Mam kilku znajomych nauczycieli uczących w szkołach specjalnych, wszyscy sporo o swojej pracy opowiadają, dlatego wydaje mi się wręcz niemożliwe, że Tobie nie udało się zdobyć żadnego zawodu, pomimo że próbowałeś. Tam nauka odbywa się na zupełnie innych zasadach niż w tzw. normalnych szkołach. Zresztą sama miałam praktyki pedagogiczne w specjalnej szkole zawodowej, co prawda dawno temu, ale dzięki nim wiem jak to wygląda i że rolą takiej szkoły jest przygotować ucznia do życia, pomóc mu, dać wsparcie. Trzeba się naprawdę starać, aby nie otrzymać świadectwa z wynikiem pozytywnym.

Czytając co piszesz i w jaki sposób to robisz, przyznaję, że bardzo mnie zaskakuje, że nie jesteś w stanie logicznie myśleć i zdobyć ŻADNEGO zawodu, nawet tego, który daje uprawnienia do pracy fizycznej. Czy Ty nie jesteś przypadkiem w stosunku do siebie zbyt krytyczny lub po prostu przyjąłeś taką postawę, która mentalnie zwalnia Cię z działania?

40

Olinka napisał/a:

Mam kilku znajomych nauczycieli uczących w szkołach specjalnych, wszyscy sporo o swojej pracy opowiadają, dlatego wydaje mi się wręcz niemożliwe, że Tobie nie udało się zdobyć żadnego zawodu, pomimo że próbowałeś. Tam nauka odbywa się na zupełnie innych zasadach niż w tzw. normalnych szkołach. Zresztą sama miałam praktyki pedagogiczne w specjalnej szkole zawodowej, co prawda dawno temu, ale dzięki nim wiem jak to wygląda i że rolą takiej szkoły jest przygotować ucznia do życia, pomóc mu, dać wsparcie. Trzeba się naprawdę starać, aby nie otrzymać świadectwa z wynikiem pozytywnym.

Czytając co piszesz i w jaki sposób to robisz, przyznaję, że bardzo mnie zaskakuje, że nie jesteś w stanie logicznie myśleć i zdobyć ŻADNEGO zawodu, nawet tego, który daje uprawnienia do pracy fizycznej. Czy Ty nie jesteś przypadkiem w stosunku do siebie zbyt krytyczny lub po prostu przyjąłeś taką postawę, która mentalnie zwalnia Cię z działania?

Miałem orzeczenie o kształceniu specjalnym miałem takie właśnie i nic nie dostałem żadnej pomocy wogole.Nie jestem zbyt krytyczny przecież badania wyszły mi jak wyszły i robiłem wszystko żeby było lepiej .
Przecież mam na to papiery że słabo myślę logicznie i nie radzę sobie w życiu.

41

Nie umiałem takiego zawodu zdobyć bo musiałem przejść egzaminy po drugie pisemne ale wcale nie umiem ich przejść oraz praktyczne egzaminy tak samo.

Posty [ 41 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » NASZA SPOŁECZNOŚĆ » Niepełnosprawność kalectwo umyslowe

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024