Dlaczego w bankach brakuje gotówki? - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » STYL ŻYCIA I SPOŁECZEŃSTWO KOBIECYM OKIEM » Dlaczego w bankach brakuje gotówki?

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 60 ]

Temat: Dlaczego w bankach brakuje gotówki?

Długie kolejki pod bankami, brak gotówki w bankomatach. Panika czy potrzeba?  Banki uspokajają. Podobno sytuacja wkrótce ma być opanowana.
Gazeta Wrocławska podaje, że to przyczyny logistyczne, ponieważ większe ilości gotówki trzeba wcześniej zgłaszać bankowi.
"W niektórych lokalizacjach, gdzie popyt na gotówkę jest szczególnie wysoki, przejściowo, do momentu dostarczenia jej kolejnego transportu, wypłata gotówki może być utrudniona. Są to jednak sytuacje, które mają charakter lokalny i krótkotrwały, a ich jedynym powodem są ograniczenia logistyczne" – czytamy.

Bank zwraca przy tym uwagę, że większe wypłaty gotówki w oddziałach trzeba awizować, a więc uprzedzić oddział o zamiarze takiej wypłaty i umówić się na dokonanie takiej operacji. "Konieczność awizacji większych wypłat nie jest nowym rozwiązaniem – stosowana jest od wielu lat i wynika z konieczności zaplanowania z wyprzedzeniem odpowiednich dostaw gotówki. Wysokość wypłat, które trzeba wcześniej awizować może być różna w zależności od oddziału" – podkreślono w oświadczeniu i zachęcono wszystkich klientów do korzystania z rozwiązań bezgotówkowych."
Jak naprawdę jest? Czy to ma związek z wojną?

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Dlaczego w bankach brakuje gotówki?
Tamiraa napisał/a:

Długie kolejki pod bankami, brak gotówki w bankomatach. Panika czy potrzeba?  Banki uspokajają. Podobno sytuacja wkrótce ma być opanowana.
Gazeta Wrocławska podaje, że to przyczyny logistyczne, ponieważ większe ilości gotówki trzeba wcześniej zgłaszać bankowi.
"W niektórych lokalizacjach, gdzie popyt na gotówkę jest szczególnie wysoki, przejściowo, do momentu dostarczenia jej kolejnego transportu, wypłata gotówki może być utrudniona. Są to jednak sytuacje, które mają charakter lokalny i krótkotrwały, a ich jedynym powodem są ograniczenia logistyczne" – czytamy.

Bank zwraca przy tym uwagę, że większe wypłaty gotówki w oddziałach trzeba awizować, a więc uprzedzić oddział o zamiarze takiej wypłaty i umówić się na dokonanie takiej operacji. "Konieczność awizacji większych wypłat nie jest nowym rozwiązaniem – stosowana jest od wielu lat i wynika z konieczności zaplanowania z wyprzedzeniem odpowiednich dostaw gotówki. Wysokość wypłat, które trzeba wcześniej awizować może być różna w zależności od oddziału" – podkreślono w oświadczeniu i zachęcono wszystkich klientów do korzystania z rozwiązań bezgotówkowych."

Że co? Dziś rozmawiałam z córką w Polsce i nic takiego mi nie sygnalizowała. Wprost przeciwnie, mówiła że w Polsce raczej spokojnie i oprócz wzrostu cen i niepokoju zwykłych ludzi sytuacją na Ukrainie nic dziwnego się nie dzieje.

3

Efekt paniki, wiadomo, że jak dużo ludzi rzuci się na jakiś produkt, to go zabraknie, tak samo pieniędzy w banku, jak i paliwa na stacji czy papieru toaletowego w sklepie, co widzieliśmy na poczatku pandemii, w myśl zasady niech inni nie mają, najważniejsze, że ja mam zapas tongue

4 Ostatnio edytowany przez Znerx (2022-02-25 22:11:17)

Tamiraa napisał/a:

Tak sobie wszystkich naszło żeby papierowe cebuliony, które mogą stracić jakąkolwiek wartość w 5 minut, wymieniać na złoto/srebro/bezpieczniejsze waluty krajów które nie zostaną republiką sowiecką do maja 2022. Kompletny przypadek. lol

I jeszcze te 10% inflacji, a pewnie będzie więcej.
No i szacowane 5 mln Ukraińców które ma tu uciekać.

5

Znerx napisał/a:

A w czym niby Ukraińcy personalnie mają osłabić Złotego? Oświeć mnie.

6

Waluty ludzie wykupują, to też ma związek z kolejkami w bankach, strach przed podwyżkami paliw, gazu, co za tym idzie wszystkiego. Złoty tym samym słabnie
Wszystko ma związek z wojną na Ukrainie.

7

wieka napisał/a:

Waluty ludzie wykupują, to też ma związek z kolejkami w bankach, strach przed podwyżkami paliw, gazu, co za tym idzie wszystkiego. Złoty tym samym słabnie

..... i tak myśl, bedzie ci łatwiej.

8

Salomonka napisał/a:
wieka napisał/a:

..... i tak myśl, bedzie ci łatwiej.

A Ty jak myślisz?

9 Ostatnio edytowany przez Tamiraa (2022-02-25 22:36:44)

PunBB bbcode test

Dla mnie jak nie ma kasy w bankomatach, to normalne, że stoję w kolejce do kasy. Ludzie wyciągają gotówkę, bo nie wiadomo jak długo nie będzie w bankomatach pieniędzy.  Pewnie niektórzy wypłacają większą ilość gotówki. Dziś obserwowałam kursy obcych walut. Brytyjskie funty górą, o złotówce nie wspomnę.
Ostatecznie jeszcze są karty, choć nie wszędzie można nią płacić.
Starsi zatrzymują się  i pytają, za czym kolejka  ta stoi.
Salomonka, pisałaś o spokoju, a tam, gdzie mieszkam, dziwne zamieszanie, ludzie z tobołami przechodzą, kolejki przed bankami, dezorientacja.

Znerx napisał/a:

Tak sobie wszystkich naszło żeby papierowe cebuliony, które mogą stracić jakąkolwiek wartość w 5 minut, wymieniać na złoto/srebro/bezpieczniejsze waluty krajów które nie zostaną republiką sowiecką do maja 2022. Kompletny przypadek. lol

I jeszcze te 10% inflacji, a pewnie będzie więcej.

Coś w tym jest, bo ludzie sprawdzają kursy walut. Jak do tej pory na samej górze funty brytyjskie.

10

Socjal, szczepionki, zabezpieczanie zdrowotne kosztuje a w skarbcu się raczej robi pusto. To jest co najmniej kilkadziesiąt mld PLNów do wydania.
Zauważ, że nawet tacy Niemcy - 2,5 raza ludniejsi, z 6,5 x większym PKB - też chcieli relokować Syryjczyków, a nie było ich aż tylu.

Jakbyśmy byli w fazie boom ekonomicznego to może i by się x z 5 mln ludzi zagospodarowało ale nie jesteśmy.  Mamy 2 lata kryzysu covidowego (i pewnie od jesieni będzie powtórka z rozrywki), najazd z UE na likwidację naszej energetyki, inflacje najwyższą od lat 90tych, polski ład... Jak w najgorszej opcji jeszcze wejdzie duża wojna to będzie taki kryzys gospodarczy, że głowa mała.

11

Teraz to już mało kto pamięta o covidzie, jeszcze maski zostały. Polski ład to nam jeszcze bokiem wyjdzie. Ludzie robią zapasy paliwa. Nie będzie to fajne, jak zabraknie w banku gotówki.

12

Nie zabraknie gotówki, bo zawsze mogą dodrukować, tym bardzej jak teraz prawie wszystkie transakcję można robić bezgotówkowo, to w poszczególnych bankach też trzymają mniej gotówki.

Gorzej będzie z paliwami, gazem, prądem, bo to wszystko jest powiązane, tu na pewno będą ograniczenia.

13 Ostatnio edytowany przez Znerx (2022-02-25 23:13:19)

Pijesz 3 kawę pod rząd, nie postuj. big_smile deleted.

14

wieka napisał/a:

Nie zabraknie gotówki, bo zawsze mogą dodrukować, tym bardzej jak teraz prawie wszystkie transakcję można robić bezgotówkowo, to w poszczególnych bankach też trzymają mniej gotówki.

Gorzej będzie z paliwami, gazem, prądem, bo to wszystko jest powiązane, tu na pewno będą ograniczenia.

Wolę nie myśleć, że może zabraknąć prądu.
Bank uspokaja, że to tylko przejściowo ze względów logistycznych, ale rzeczywiście więcej będziemy płacić kartą niż gotówką. Pamiętacie od czasów koronawirusa zachęcano nas do płatności kartą, a teraz twarda rzeczywistość, że nie będzie jak inaczej.

15

Podpowiem. Bankomat mieści określoną ilość gotówki i ma określony poziom opróżniania tej gotówki, a więc i dowożenia nowej. Jak głupi ludzie pod wpływem jakiejś internetowej propagandy ruszają do bankomatów w ilości dziesięć razy większej niż normalnie, to tak, w bankomatach kończy się gotówka. Tymczasem zaplanowany czas uzupełnienia gotówki, to na przykład za tydzień. Niby bankomat zgłasza, że jest pusty ale taki komunikat zgłaszają wszystkie bankomaty i zaczyna być problem, bo kasę wozi określona ilość ludzi.
Przestańcie jeździć jak głupki do bankomatów żeby pobrać gotówkę "na wszelki wypadek", to nie będzie problemu. Tak jak nie podjeżdżajcie pod stację paliw z przyczepami z beczkami na paliwo, bo może zabraknie.

16 Ostatnio edytowany przez Tamiraa (2022-02-25 23:07:57)

Snake napisał/a:

Podpowiem. Bankomat mieści określoną ilość gotówki i ma określony poziom opróżniania tej gotówki, a więc i dowożenia nowej. Jak głupi ludzie pod wpływem jakiejś internetowej propagandy ruszają do bankomatów w ilości dziesięć razy większej niż normalnie, to tak, w bankomatach kończy się gotówka. Tymczasem zaplanowany czas uzupełnienia gotówki, to na przykład za tydzień. Niby bankomat zgłasza, że jest pusty ale taki komunikat zgłaszają wszystkie bankomaty i zaczyna być problem, bo kasę wozi określona ilość ludzi.
Przestańcie jeździć jak głupki do bankomatów żeby pobrać gotówkę "na wszelki wypadek", to nie będzie problemu. Tak jak nie podjeżdżajcie pod stację paliw z przyczepami z beczkami na paliwo, bo może zabraknie.

A kto tak robi, bo nie widziałam na stacji paliw. A z bankomatami to nie bierzesz pod uwagę, że wśród nas sporo Ukraińców ma swoje konta. Przecież pustki w bankomatach od nich się zaczęły. Przestali wpłacać albo wypłacają duże ilości gotówki.

17

Tamiraa napisał/a:
Snake napisał/a:

A kto tak robi, bo nie widziałam na stacji paliw. A z bankomatami to nie bierzesz pod uwagę, że wśród nas sporo Ukraińców ma swoje konta. Przecież pustki w bankomatach od nich się zaczęły. Przestali wpłacać albo wypłacają duże ilości gotówki.

Kto odrobinę liznął historii to wie, że wszystkie problemy nazistów zaczęły się od Żydów. Oni byli wszystkiemu winni, nie pajace nieudolni politycy. Aż nie chce mi się wierzyć, że ktoś po tamtym czasie jeszcze da się złapać na ten sam idiotyczny lep. Jak widać, historia zatacza koło...

18 Ostatnio edytowany przez wieka (2022-02-25 23:18:14)

Tamiraa napisał/a:
wieka napisał/a:

Wolę nie myśleć, że może zabraknąć prądu.
Bank uspokaja, że to tylko przejściowo ze względów logistycznych, ale rzeczywiście więcej będziemy płacić kartą niż gotówką. Pamiętacie od czasów koronawirusa zachęcano nas do płatności kartą, a teraz twarda rzeczywistość, że nie będzie jak inaczej.

Ale to w przypadku przykrecenia kurka przez Putina, będą te braki, a teraz wykupujący paliwa tylko podbijaja cenę, więc trzeba ograniczać, ale ile można zrobić zapasu, bez sensu dla mnie.

Jak zaczęła się pandemia, to niektorzy mąkę chyba kupowali na 2 lata, mam nadzieję, że mole im się w niej zalęgły tongue A inny miał problem jak chciał kupić kg na bieżąco.
To jest efekt braku solidarności, grunt, że ja mam, a inni mnie nie interesują...

19 Ostatnio edytowany przez wieka (2022-02-25 23:17:37)

.

20

Snake napisał/a:

Tego to chyba nie trzeba tłumaczyć... A może jednak nie wszyscy wiedzą...

21 Ostatnio edytowany przez Tamiraa (2022-02-25 23:27:42)

wieka napisał/a:

pandemia, to niektorzy mąkę chyba kupowali na 2 lata, mam nadzieję, że mole im się w niej zalęgły tongue A inny miał problem jak chciał kupić kg na bieżąco.
To jest efekt braku solidarności, grunt, że ja mam, a inni mnie nie interesują...

Jeśli chodzi o solidarność, to różnie. Zbieramy już dla Ukrainy koce i środki czystościowe, do mojego miasta przybyli uchodźcy ukraińscy. Myślałabym raczej, ze ludzie są zdezorientowani i nie wiedzą , co robić.  Na początku pandemii zabrakło u nas makaronów i  papieru toaletowego:) Wtedy ludzie sobie tłumaczyli, że jakiś  związek tych artykułów musiał być.
A  tumiwisizm wobec innych zawsze był. Inna sprawa, że każdy ma prawo wykupić tyle, ile potrzebuje.

22

Tamiraa napisał/a:

Przestań panikować. Masz 60 lat, że karty się boisz?
Ludzie sieją panikę, że zhakują nam systemy bankowe i wszystko padnie big_smile mój mąż też wczoraj widział ogromne kolejki do bankomatów i banków. W naszym banku wysiadł cały system z przeciążenia. A akurat chcieliśmy gotówkę na konto wpłacić big_smile

I nie, to nie jest zależne od Ukraińców, którzy mają tu swoje konta. To Polacy się rzucili jakby mieli jutro wszystko zamknąć. Tak samo rzucili się na sklepy i na paliwo. Jakby covid niczego nas nie nauczył. Ja mam ciągle puszki z fasolą, które mi mama dała w marcu 2020 big_smile

Uspokój się, Tamiraa, bo nic się u nas nie stanie z gotówką.

23

Ale jakby każdy kupował tyle ile potrzebuje, jak zawsze, to by nie było tych braków, chodzi o to, że niektórzy robią niewspółmierne zapasy.

Jeszcze co do Ukraińców, to jeśli wypłacają pieniądze, to swoje, które wpłacił im np. pracodawca, więc nie ma tak, że wypłacają, a nie wpłacają.
Tak, że te kolejki robi panika i jak emeryt chce wypłacić emeryturę musi stać, jak slyszałam jednego Pana w TV, ponad 2 godziny w kolejce... Życie...

24

Lady Loka napisał/a:
Tamiraa napisał/a:

Ludzie sieją panikę, że zhakują nam systemy bankowe i wszystko padnie big_smile mój mąż też wczoraj widział ogromne kolejki do bankomatów i banków. W naszym banku wysiadł cały system z przeciążenia. A akurat chcieliśmy gotówkę na konto wpłacić big_smile

I nie, to nie jest zależne od Ukraińców, którzy mają tu swoje konta. To Polacy się rzucili jakby mieli jutro wszystko zamknąć. Tak samo rzucili się na sklepy i na paliwo. Jakby covid niczego nas nie nauczył. Ja mam ciągle puszki z fasolą, które mi mama dała w marcu 2020 big_smile

To nie tak, że panikuję. zastanawiam, co będzie dalej. Kartą płaci się wygodnie, tyle, że zostają ci tylko sklepy. Puszki z fasolą?:) Poważnie?Ja wtedy nie robiłam żadnych zapasów, bo też mówili, ze tych artykułów nie zabraknie tak jak teraz w banku z tą gotówką. Tylko taki dziwny widok z kolejkami.

25

Tamiraa napisał/a:

To nie tak, że panikuję. zastanawiam, co będzie dalej. Kartą płaci się wygodnie, tyle, że zostają ci tylko sklepy. Puszki z fasolą?:) Poważnie?Ja wtedy nie robiłam żadnych zapasów, bo też mówili, ze tych artykułów nie zabraknie tak jak teraz w banku z tą gotówką. Tylko taki dziwny widok z kolejkami.

Na początku pandemii Corona prawie wszyscy robili zapasy, u nas w Niemczech też. Pamiętam, jak pojechałam z koleżanką Niemką na zakupy i ja na nią chwilę czekałam w samochodzie, a ona "przyfalowała" do mnie ze zgrzewką papieru toaletowego pod pachą. Na jej widok zaczęłam się śmiać, a ona nie mogła zrozumieć, co mnie tak rozbawiło :)Nie mogła zrozumieć, bo wychowana w dobrobycie, w zachodnich Niemczech nigdy nie widziała nikogo obwieszonego papierem toaletowym jak największym skarbem smile Od tego czasu nigdy papieru toaletowego w sklepach nie zabrakło i pewnie jeszcze długo nie zabraknie. A jak zabraknie, to nawet największe zapasy i tak w końcu się skończą.

Najlepiej to mieć coś, co można wymienić na żywność zawsze i wszędzie, bo są takie rzeczy. Nie zabierają dużo miejsca i się nie psują. Można sobie darować konserwy i puszki z fasolą, to wystarcza na krótko zresztą.

26 Ostatnio edytowany przez Lady Loka (2022-02-26 00:46:51)

Tamiraa napisał/a:
Lady Loka napisał/a:
Tamiraa napisał/a:

Ale co ma być dalej? Kartą teraz zapłacisz praktycznie wszędzie. Ja mieszkam w Krakowie, tu 90% straganów, warzywniaków, mięsnych ma terminale. Serio nie wiem gdzie miałabym płacić gotówką, bo kartą bym nie mogła. Wątpię, żebyśmy dobili do etapu jakiegoś wymieniania się jedzeniem na ulicach czy coś.

A co do covidowych zapasów, to ja wtedy ponad miesiąc nie mogłam dorwać masła orzechowego, pełnoziarnostego makaronu i chleba tostowego. Co szłam, to były puste półki. Ale to była kwestia paniki ludzi, a nie faktycznych braków magazynowych.

Jak się wszyscy rzucą na sklepy to norma, że na chwilę zabraknie. Tylko po co się rzucać na sklepy? Jak coś się zacznie dziać, to będziemy wiać do schronów, a nie siedzieć w mieszkaniach i wyjadać zapasy.

27 Ostatnio edytowany przez Tamiraa (2022-02-26 06:40:53)

Salomonka napisał/a:

Kto odrobinę liznął historii to wie, że wszystkie problemy nazistów zaczęły się od Żydów. Oni byli wszystkiemu winni, nie pajace nieudolni politycy. Aż nie chce mi się wierzyć, że ktoś po tamtym czasie jeszcze da się złapać na ten sam idiotyczny lep. Jak widać, historia zatacza koło...

Salomonka, ty musisz być bardzo uprzedzona do Polaków, jeśli wysnuwasz takie dziwne teorie.  Znam kilka Ukrainek i wszystkie są bardzo w porządku, a nawet chodzę do lekarza tej narodowości. Wiadomo jak każda nacja, są różni, ale ogólnie nic do nich nie mam, bo i niby dlaczego. Ci, co do nas przyjeżdżają, wszyscy pracują lub się uczą.A u nas już zaczęliśmy przyjmować uchodźców i zbieramy  środki czystościowe dla tych,którzy zostali  w kraju
Chodziło mi o związek z wojną  na Ukrainie, ze boją się trzymać gotówki w bankach, żeby im  nie zablokowano. Na stronach internetowych głośno o  tym, nphttps://www.computerworld.pl/news/Kiedy-inne-organizacje-utrudniaja-przelewy-dla-Ukraincow-i-ich-armii-Bitcoin-okazuje-sie-ratunkiem,436596.html
Kto  liznął trochę historii, toby wiedział, że naziści nie mieli żadnych problemów ani wątpliwości, a tym bardziej z Żydami, a wręcz przeciwnie. Oczywiście każdy ulega różnym propagandom i czyta  historię, jaka mu pasuje, dlatego rozumiem, że możesz mieć takie poglądy a nie inne.

Lady Loka napisał/a:

Ale co ma być dalej? Kartą teraz zapłacisz praktycznie wszędzie. Ja mieszkam w Krakowie, tu 90% straganów, warzywniaków, mięsnych ma terminale. Serio nie wiem gdzie miałabym płacić gotówką, bo kartą bym nie mogła. Wątpię, żebyśmy dobili do etapu jakiegoś wymieniania się jedzeniem na ulicach czy coś.

Kupuję warzywa na targu bez terminala, jak płacę hydraulikowi  czy innemu fachowcowi też gotówką, choć niektórzy z nich mają terminale.Niektóre sklepy przed wejściem mają napis, że przyjmują tylko gotówkę. A co, jak im się terminal popsuje, nie kupisz rano chleba w osiedlowym sklepiku? Poszukam Lidla czy innej Biedronki? Nie zawsze na to jest czas.

28

U nas wystarczy, że kilka ruskich trolli gdzieś napisze lub szepnie, że może zabraknąć paliwa albo kasy w bankomatach i już ludzie lecą, żeby zdążyć przed innymi.
Gdyby pomyśleli chwilę, to nie traciliby czasu w kolejkach.

29

Kocham gotówkę, ten szelest banknotów, przyjemnie gruby portfel...
Jeszcze nieprędko albo wcale gotówka zniknie z obiegu.
Choćby zapłata dla pracowników sezonowych, jarmarki, kiermasze i mnóstwo innych sytuacji.

30

MagdaLena1111 napisał/a:

U nas wystarczy, że kilka ruskich trolli gdzieś napisze lub szepnie, że może zabraknąć paliwa albo kasy w bankomatach i już ludzie lecą, żeby zdążyć przed innymi.
Gdyby pomyśleli chwilę, to nie traciliby czasu w kolejkach.

Dokładnie ,nie dajcie się zwariować Kacapom.
W znanych dyskontach też nie ma żadnych kolejek i wszystko jest ,przynajmniej w Wawie ,kolejki za paliwem też znikają .

Kleoma napisał/a:

Kocham gotówkę, ten szelest banknotów, przyjemnie gruby portfel...
Jeszcze nieprędko albo wcale gotówka zniknie z obiegu.
Choćby zapłata dla pracowników sezonowych, jarmarki, kiermasze i mnóstwo innych sytuacji.

Poprzez pandemie troche sie udalo ukurcic obieg - sa miejsca gdzie nie da sie zaplacic cachem . Sa tez miejsca gdzie karta lub telefonem mozesz sie co najwyzej podrapac - i ja lubie te miejsca.
Niedawno wrocilem z Lisbony i tam tez lubia szelest gotowki i nadal mozna zalatwic pewne sprawy niezalatwialne bezgotowkowo

Niestety przyszlosc to bezduszne boty i operacje bezgotowkowe. Dlatego wykruszenie pokolenia dziadkow bylo i jest priorytetem postepu technologicznego.
Ostatnio bylem swiadkiem bezdusznosci urzedniczej/system nie przewiduje ze dziadek nie ogarnia w internety. Nie mogl sie zglosic do urzednika w celu wyjasnienia sytuacji z prawem jazdy - linia tel przekierowuje na strone internetowa i tam krok po kroczku z wypenianiem ticksow umawiasz sie na spotkanie z botem w ludzkiej skorze...dziadzio nie mial nikogo zeby przez to przebrnac i kilka dni jezdzil od urzedu do urzedu w roznych woj/county/landy.
Bo nie mial smartphona tlyko zwyka stara komorke.
Ogarnolem mu temat swoja komorka ale musial czekac kolejne pare dni na spotkanie z ludzkim botem ogarniajacym swiat od A do R ( S T U W itd nie obejmuje jego zakresu kwalifikacji i zainteresowania zyciem innych )
Przyszlosc mnie przeraza bo znam i pamietam troche przeszlosc ...moje dzieci juz nie one wola wygode cyfrowa

32 Ostatnio edytowany przez Tamiraa (2022-02-26 21:07:09)

Oskarżono rosyjskie trolle o próby destabilizacji https://subiektywnieofinansach.pl/w-wie … ba-glupie/
"Najbardziej prawdopodobnym instrumentem, którego może chcieć użyć Putin jako „towarzyszącego” wojnie z Ukrainą, jest cyberwojna, czyli próba sparaliżowania życia w krajach, których nie da się zająć za pomocą wojska. Albo – w wariancie mniej wypasionym – przynajmniej odwrócenia uwagi od tego, co dzieje się na Ukrainie. Żeby Polacy zajęli się własnymi problemami, zamiast skupiać się na udzielaniu mniej lub bardziej widocznego wsparcia sąsiadowi."(Subiektywnie o finansach).
Tak, że należy się spodziewać także licznych prób wyłudzenia danych.

33

okrojenie nie jest żadną sytuacją win win
dla nas, tylko zamrozeniem konfliktu
Obiektywnie biorąc będzie to sytuacja win dla Rosji bo po zrobieniu rzezi Ukrainie dostanie więcej niż miała:
Ale to dla Rosjan będzie tylko zachęta do dalszej agresji chociażby Wania miał kamienie jeść to Putin będzie się zbroic.
Obstawiam 3 lata max.
Dla Ukrainy to hańba
Dla nas wstyd i zagrożenie..

Akurat współpracuję z jednym z banków i brak gotówki napędzili w nim ludzie - zerwali się do wypłacania i w oddziałach i bankomatach. Bank nie nadążał z dowożeniem gotówki przez jakiś moment, stąd braki i ograniczenia w wypłatach. Ale fakt, lepiej jakąś gotówkę przy sobie mieć, bez względu na sytuację.

35

Pech chciał, że akurat wtedy potrzebowałam gotówki i musiałam wystać swoje w kolejce.  Nie mówiąc o załatwieniu jakiejkolwiek sprawy w banku.

36 Ostatnio edytowany przez Ela210 (2022-05-08 08:42:41)

Nie jest prawdą że akurat wtedy, że ludzie się rzucili itd.
2 tygodnie temu wybierałam 3 tysiące na raty w 3 bankomatach.
W dużym mieście. Z karty renomowanego banku.
W euronecie pojawił się komunikat o ograniczeniu kwotowym że względu na zapewnie wszystkim dostępu do gotówki.

Rzecz jednak w tym że brzmi to cynicznie,bo nie instytucje finansowe mają decydować ile my potrzebujemy gotówki. Obracają pożyczonymi środkami, a nie są Bogami
.uważam że takie praktyki są nieuzasadnionym przekroczeniem naszych praw.

37

Coś mi się obiło o uszy, że to sprawa między bankami a firmami obsługującymi bankomaty. Podobno rozliczają się  od operacji, i dlatego lepiej im się kalkuluje duże kwoty wypłacać w kilku ratach. W jednym bankomacie, z którego czasem korzystam nie ma większej kwoty do wypłaty niż 500zł, ale  wypłaca tyle razy pod rząd ile komuś potrzeba.

38

Mnie to zastanawiało, że akurat w tym czasie brakowało. Przecież zdarza się, że czasem w jednym bankomacie  brak, to idę do innego, a tu totalny brak gotówki. Nie wiem jak u was, ale remont mieszkania opłacam tylko gotówką.

39

Ela210 napisał/a:

Nie jest prawdą że akurat wtedy, że ludzie się rzucili itd.
2 tygodnie temu wybierałam 3 tysiące na raty w 3 bankomatach.
W dużym mieście. Z karty renomowanego banku.
W euronecie pojawił się komunikat o ograniczeniu kwotowym że względu na zapewnie wszystkim dostępu do gotówki.

Rzecz jednak w tym że brzmi to cynicznie,bo nie instytucje finansowe mają decydować ile my potrzebujemy gotówki. Obracają pożyczonymi środkami, a nie są Bogami
.uważam że takie praktyki są nieuzasadnionym przekroczeniem naszych praw.

To jest akurat całkowicie normalne i niezależne od tego, co akurat dzieje się na świecie.
Są limity wypłat z bankomatu po to, żebyś nie wypłaciła całej gotówki, ktorą akurat dany bankomat ma.
To już od dawien dawna tak działa.

Ograniczenie praw? A kazał Ci ktoś trzymać kasę w banku?

40

Lady Loka, nikt nikomu nie każe trzymać pieniędzy w banku, tyle, że akurat pobory wypłacane są  na konto, choc wiele opłat realizować można online.  W naszej historii bywały sporadycznie podobne przypadki i były to decyzje polityczne.

41

Tamiraa napisał/a:

Lady Loka, nikt nikomu nie każe trzymać pieniędzy w banku, tyle, że akurat pobory wypłacane są  na konto, choc wiele opłat realizować można online.  W naszej historii bywały sporadycznie podobne przypadki i były to decyzje polityczne.

Zawsze można iść do banku zaraz po wypłacie i całą kasę sobie wypłacić i trzymać w skarpetce.
Ja nie rozumiem oburzania się na limity w bankomatach. To jest powszechna wiedza, że większe kwoty najlepiej wypłacić w banku, bo banki mają kasy do tego przygotowane. A nawet banki oczekują, że powyżej jakiejś kwoty wypłaty będą zgłaszane wcześniej, żeby się mogli do tego przygotować. To też ograniczenie wolności? big_smile

42

Lady Loka napisał/a:

To jest akurat całkowicie normalne i niezależne od tego, co akurat dzieje się na świecie.
Są limity wypłat z bankomatu po to, żebyś nie wypłaciła całej gotówki, ktorą akurat dany bankomat ma.
To już od dawien dawna tak działa.

Oczywiście, że tak. Niemniej zwykle wystarczy tę samą kartę do tego samego bankomatu włożyć po raz drugi i można zwiększyć całkowitą kwotę wypłaty. Kiedyś, mniej więcej trzy lata temu, w ten sposób wybraliśmy z mężem prawie 60 tysięcy zł. (była niedziela, sytuacja trochę nieprzewidziana i nie było innej możliwości) i to będąc wówczas w raczej niewielkim mieście, choć w bankomacie znajdującym się przy placówce bankowej.
Nie wiem zatem czy Ela nie próbowała, od razu szukając innego miejsca, czy to z braku gotówki urządzenie istotnie odmówiło ponownej transakcji.

Tamiraa napisał/a:

Mnie to zastanawiało, że akurat w tym czasie brakowało. Przecież zdarza się, że czasem w jednym bankomacie  brak, to idę do innego, a tu totalny brak gotówki.

Przyznam, że zupełnie nie zauważyłam tego problemu. Przez dzień czy dwa owszem, podobno ustawiały się jakieś kolejki, ale nie były jakieś wyjątkowo długie i w większości stworzone przez starsze, spanikowane osoby.

43

Zacznijmy od tego, że bodaj 85% pieniądza krążącego w gospodarce to są zapisy bankowe. Reszta to realny pieniądz fizyczny.
Ot tzw. "dodruk" to po prostu zmiana wartości przelewowych na danych kontach.

Dlatego to nie pieniądz ma wartość, a dobra, które się kupuje.

44

Jakoś ostatnio z gotówką człowiek ma mało do czynienia smile Ale limity wypłat w bankomatach zawsze były. Raz nie mogłem z jednego wypłacić nawet 20 zł a kiedy spróbowałem w następnym już "wypluł" pożądaną kwotę, nieco większą. Kwotami 4-cyfrowymi w gotówce raczej nie operuję, choć raz zdarzuyło mi się wypłacił równo 4 tysiące, ale to akurat była sytuacja wyjątkowa.

45

Właśnie, z gotówką mamy mało do czynienia, ale mamy. Kto w tym momencie jej potrzebował, musiał poczekać. Zaufanie do banku pewnie spadło.

46

Tak działa dezinformacja i bank run wywołany kaczką medialną wink

47

Lucyfer666 napisał/a:

Tak działa dezinformacja i bank run wywołany kaczką medialną wink

Mógłbyś rozwinąć?

48

Na początku konfliktu zbrojnego na Ukrainie były dwie tego typu kaczki informacyjne, które typowo pokazały niską odporność naszego społeczeństwa na dezinformację.
Pierwszą była wiadomość i brakach paliwa (te kolejki na stacjach), a drugą właśnie o blokadach pieniężnych, co wywołało bank run.

49

Lucyfer666 napisał/a:

Na początku konfliktu zbrojnego na Ukrainie były dwie tego typu kaczki informacyjne, które typowo pokazały niską odporność naszego społeczeństwa na dezinformację.
Pierwszą była wiadomość i brakach paliwa (te kolejki na stacjach), a drugą właśnie o blokadach pieniężnych, co wywołało bank run.

Ano tak, niektórzy nawet tego nie zauważyli, tej blokady.

50

Tamiraa napisał/a:

Właśnie, z gotówką mamy mało do czynienia, ale mamy. Kto w tym momencie jej potrzebował, musiał poczekać. Zaufanie do banku pewnie spadło.

Trzeba było się nie rzucać jak ciemny tłum na bankomaty wink
kto potrzebował, szedł do banku, w bankach zawsze mają więcej. W kolejce trzeba było odstać i niech to będzie nauczka na przyszłość.

My gotówki nie wypłaciliśmy wbrew tym teoriom spiskowym tutaj, jak to za chwilę nie będzie gdzie kupować i jakoś żyjemy.

51

Dzisiaj czas jest tak cenny(bywa, że az za bardzo), że stanie w kolejce 10 minut jest niepowetowaną stratą...

52 Ostatnio edytowany przez Tamiraa (2022-05-08 13:29:00)

Pewnie, rzuciłam się jak ciemny tłum na bankomaty:)   Rozbawiłaś  mnie Lady Loka.
Niektórzy nie mają gdzie przetrzymywać gotówki, ponieważ nie mają własnych sejfów, a choć nie, w skarpecie zawsze można, byle jej do pralki nie wrzucić niechcący:P

Edytuję, stałam w kolejce i dużo ludzi nawet w niej stało, ponieważ pieniędzy nie było też w pomniejszych bankach i się ludzie zjechali z okolicznych miejscowości.

53

Kto mi każe trzymać kasę  w banku?
Nie bądź śmieszna, od tego są banki.
Kontrahenci nie mają obowiązku płacić w gotówce,  już widzę jak ktoś z Holandii wysyła dorożkę żebym mogła sobie parę tysięcy wybrać.
Sam brak chwilowy gotowki w banku nie jest niepokojący i mnie nie oburza, ale nakładanie ograniczeń później już tak.
Bo standardem banku jest obecnie szybki dostęp do gotówki bez ograniczeń,  kto by założył konto w banku który zakłada limit 1000 zł ?albo odsyła do oddziału?.

54 Ostatnio edytowany przez Socjallibertarianin (2022-05-22 00:58:11)

Nie rozumiem po co używać gotówki. Używając karty mam pełną kontrolę na tym co kupuję bank może łatwo zawrócić szkodliwą transakcję. Ukradną ci pieniądze tracisz je jeśli nie znajdą sprawcy. Bankomat może połknąć kartę ja tak kiedyś straciłem 3 karty. I jak mogę to tylko korzystam z karty. Taxi nie daje takiej możliwości sorry odpada. Zawsze muszę zaznaczać że obsługa kart. Dlatego wykreśliłem sieci taxi które nie mają takiej możliwości. W taxi potrafią jeździć dorabiające do emerytury dziadki które nawet nie znają topografii miasta i szkoda im pieniędzy na opłaty za czytnik kart....

Cos ci powiem....cash is king...dzieki niemu mozesz zalatwic sprawy niezałatwialne.
Jak przyjdzie wkrotce kryzys i banki beda padac jak muchy przez inflacje to juz widze jak sobie zrobisz przelew. Sa extrema na ktore trzeba byc gotowym, wojna, konflikty, pandemia ale taka konkretna a nie tescik covidowy. Jak nie chajs to male dobra na wymiane.

56 Ostatnio edytowany przez Socjallibertarianin (2022-05-24 02:07:34)

edek z krainy kredek napisał/a:

Cos ci powiem....cash is king...dzieki niemu mozesz zalatwic sprawy niezałatwialne.
Jak przyjdzie wkrotce kryzys i banki beda padac jak muchy przez inflacje to juz widze jak sobie zrobisz przelew. Sa extrema na ktore trzeba byc gotowym, wojna, konflikty, pandemia ale taka konkretna a nie tescik covidowy. Jak nie chajs to male dobra na wymiane.

Niezałatwialne ? Piszesz o łapówkach ... idź do PISu big_smile
To co trzymasz kasę w skarpecie jeśli tak to gratulacje takich najwięcej okradają. "Najzabawniejsze" jestże przez niedopałek syna 60 letni ojciec stracił cale swoje oszczędności równe 40000 zł.... Jak banki będą miały problemy to właśnie przez takich Januszy wybieraczy jak ty , ponieważ banki nie mają fizycznie tych wszystkich pieniędzy. I widać nie rozumiesz mechanizmu rozprzestrzeniania się chorób. Im groźniejsza choroba czyli wysoka śmiertelność tym szybciej wygaśnie. Przykład Ebola jest to epidemia lokalna. Paradoksalnie przy Covid 19 była niczym ponieważ w całej swojej rozciągłości zabiła mniej ludzi. Po prostu zabiła połowę z zarażonych w swoich małych ogniskach. Które nawet w Afryce potrafili odseparować. Jest tak choroba ponieważ szybciej da objawy i pacjent szybciej padnie nie zdąży jej roznieść dalej. Problem z Covid 19 był/jest taki że pomimo iż wydaje się już nie groźny to jeszcze nie dawno był na tyle groźny że szybko zarażał ale rozwijał się stosunkowo powoli ale dużo ludzi trafiało do szpitali przez co blokował szpitale. Im więcej ludzi się zarazi tym większa szansa na hospitalizacje/śmierć. Ponadto daje groźniejsze powikłania pochorobowe niż grypa a to wymusiło budowę ośrodków rehabilitacyjnych dla tych co przechorowali Covid 19.
Mam tez dość taksówkarzy dziadków co dobrze nie znają topografii miasta, nie mają ani GPSu ani terminala. Pewnie nawet nie płacą podatków.

Socjallibertarianin napisał/a:

Niezałatwialne ? Piszesz o łapówkach ... idź do PISu big_smile
To co trzymasz kasę w skarpecie jeśli tak to gratulacje takich najwięcej okradają. Najzabawniejsze że przez neidopałek syna 60 eltni ojciec stracił cale swoje oszczedności równe 40000 zł.... Jak banki będą miały problemy to właśnie przez takich Januszy wybieraczy jak ty , ponieważ banki nie mają fizycznie tych wszystkich pieniędzy. I widać nie rozumiesz mechanizmu rozprzestrzeniania się chorób. Im groźniejsza choroba czyli wysoka śmiertelność tym szybciej wygaśnie. Przykład Ebola jest to epidemia lokalna. Paradoksalnie przy Covid 19 była niczym ponieważ w całej swojej rozciągłości zabiła mniej ludzi. Po prostu zabiła połowę z zarażonych w swoich małych ogniskach. Które nawet w Afryce potrafili odseparować. Jest tak choroba ponieważ szybciej da objawy i pacjent szybciej padnie nie zdąży jej roznieść dalej. Problem z Covid 19 był/jest taki że pomimo iż wydaje się już nie groźny to jeszcze nie dawno był na tyle groźny że szybko zarażał ale rozwijał się stosunkowo powoli ale dużo ludzi trafiało do szpitali przez co blokował szpitale. Im więcej ludzi się zarazi tym większa szansa na hospitalizacje/śmierć. Ponadto daje groźniejsze powikłania pochorobowe niż grypa a to wymusiło budowę ośrodków rehabilitacyjnych dla tych co przechorowali Covid 19.
Mam tez dość taksówkarzy dziadków co dobrze nie znają topografii miasta, nie mają ani GPSu ani terminala. Pewnie oszuści nawet nie płacą podatków.

Nie napisalem ze cala kase w skarpecie albo gdzies tam...mozes sobie zakopac puszkw albo maly sejf poza domem i masz w dupie pozary, albo ze trzymac w domu dla zlodzieji. Ale zapas gotowki to podstawa. Nie ma znaczenia jaki kraj, jaka partia...lapowki zawsze byly i zawsze beda dopuki istnieje fizyczny pieniac i dobra na wymiane, zloto diamenty itp. Moglbys np powiedziec swoja madrosc ok 2miesiecy temu rosjanom ktorzy nie mogli zrobic tranzakji na swoich kontach ani wyjac gotowki w poszczegolnych placowkach bankow. Przykladow sporo. Odnosnie pandemi covidowej obiestrony maja swoje racje a zycie zyciem. Odnosnie taksowek sie nie wypowiem bo nie uzywam nie wiem o co kaman.
Mimo ze zyjemy w XXI, nie zawsze i nie wszedzie w europie sa termianle, platnosci fonem , zegarkiem czy dupa...wtedy wyciagasz cash is king placisz  i masz w dupie cala reszte ludzi co patrza na ciebie jak na Alien-a. Sory ale jestem doswiadczony zyciowo i twoje mardosci sa dla mnie niewiele warte. Waluta w bankach jest wirtualna....czasem sie ciezko wyproznic wirtualnie:)
Prawda jest ze obrot gotowkowy nie jest na reke ani bankom ani instytujom finansowym i jestesmy zmuszani do wyparcia fizycznej waluty....moze kiedys to nastapi. Tak samo jak czynnik ludzki jest wypierany botami i infoliniami omijajacymi czynnik ludzki...wez sie dogadaj z botem lub seria gotowych odpowiedzi na infoliniach...jak nie idziesz wg schematow to zong.

58

Oprócz ekstremów, wciąż funkcjonuje sprzedaż tylko gotówkowa. Dla przykładu, niedaleko do niedawna mojego mieszkania był zielony rynek i tam najczęściej trzeba płacić żywą gotówką.
Mój facet to sobie robił czasami żarcik i mówił, że płaci telefonem, a jak sprzedawca reagował, że niestety nie ma takiej możliwości, to on na to z uśmiechem stwierdzał, że wszystko się da, po czym zza obudowy wyciągał banknot ;-)

Brawo twoj maz, nudy z nim chyba nie masz:)

60 Ostatnio edytowany przez Socjallibertarianin (2022-06-06 17:05:24)

Straszysz grafenem w  szczepionkach ok tłumaczyłaś się ale  brakiem pieniędzy  w banku tego już za wiele jesteś na usługach onucy i tyle.

Posty [ 60 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » STYL ŻYCIA I SPOŁECZEŃSTWO KOBIECYM OKIEM » Dlaczego w bankach brakuje gotówki?

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024