Dłonie u kobiety-problem - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » ZDROWIE KOBIETY » Dłonie u kobiety-problem

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 12 ]

Temat: Dłonie u kobiety-problem

Cześć.Mam pytanie.Może ktoś z was ma podobny problem i mi doradzi.Otóż mam problem z dłońmi-co roku zimą i jesienią zaczynają się moje problemy z dłońmi-swędząca skóra dłoni (gdy smaruje dłonie maścią belogent) chwilowo problem znika.I za jakieś parę dni znowu to samo Ale niestety teraz doszło do tego,że dodatkowo mam problem z pękającą skórą opuszków palców i dłoni.Niestety nie mogę sobie z dłońmi poradzić.Byłam kiedyś u dermatologa niestety nic się nie dowiedziałam-żadnych testów,wywiadu.Tylko gadanie typu proszę smarować dłonie kremami.To nie pomaga,a nawet bym powiedziała,że po kremie tym bardziej mnie skóra dłoni swędzi.Niestety w tej chwili wizyta u dermatologa nie wchodzi w grę,na drogie emolienty z apteki niestety mnie nie stać.Moje dłonie wyglądają jakbym nacinała sobie czymś skórę.Wstydzę się takiego wyglądu dłoni,gdyż wygląda to jakbym o nie nie dbała,a tak nie jest.Jakieś porady,ktoś ma podobny problem z dłońmi jak ja?Dzięki za porady.

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Dłonie u kobiety-problem

Gromadzi się w skórze wydzielina? Czy są po prostu suche?

3 Ostatnio edytowany przez wieka (2021-12-31 11:42:53)

Kup w aptece krem Mediderm, jest dobry na suchą skórę i różne związane z tym  problemy , małoskladnikowy, tani, dobrze go trzymac w lodówce.
Opakowania są po 100 i 1000g. Duże opakowanie bardziej opłacalne, ale kup małe i patrz na efekt, trochę się maże ale jak się wklepuje, jest ok.
W necie znajdziesz ulotkę.

A dobrze jakbyś jakiś emolientem też myła ręce, Wypróbuj żel pod prysznic z tej serii, będzie tańszy. Jak najmniej mocz ręce.

4 Ostatnio edytowany przez mallwusia (2021-12-31 12:17:47)

Miałam kiedyś identyczny problem po kontakcie z chlorem. Skóra dłoni swędziała tak strasznie, że nie mogłam spać, opuszki popękane. W sklepie zielarskim dostałam spod lady maść chińską PI YAN PING (MAŚĆ 999). Pomogło natychmiast. Maść jest tania, dostępna w necie, niestety nie jest ona w obrocie aptecznym, więc składu nie znalazłam, użytkowanie ryzykowne.

edit - to było wiele lat temu, teraz poszperałam i jest podany skład. Maść zawiera silny steroid. Wolałabym obecnie  jednak coś od dermatologa.

5

Każde sterydy pomogą na krótszą metę, nie można używać dłużej niż 2 tyg i to na niewielkie powierzchnię.

6

wieka napisał/a:

Każde sterydy pomogą na krótszą metę, nie można używać dłużej niż 2 tyg i to na niewielkie powierzchnię.

dokładnie, trzeba mega ostrożnie z tym i pod kontrolą dermatologa. Ja już wtedy zdesperowana byłam, nic nie pomagało, drapałam dłonie do krwi. Załatwiłam się ACE.

7 Ostatnio edytowany przez aniuu1 (2021-12-31 14:34:59)

Katarzyna019 napisał/a:

Cześć.Mam pytanie.Może ktoś z was ma podobny problem i mi doradzi.Otóż mam problem z dłońmi-co roku zimą i jesienią zaczynają się moje problemy z dłońmi-swędząca skóra dłoni (gdy smaruje dłonie maścią belogent) chwilowo problem znika.I za jakieś parę dni znowu to samo Ale niestety teraz doszło do tego,że dodatkowo mam problem z pękającą skórą opuszków palców i dłoni.Niestety nie mogę sobie z dłońmi poradzić.Byłam kiedyś u dermatologa niestety nic się nie dowiedziałam-żadnych testów,wywiadu.Tylko gadanie typu proszę smarować dłonie kremami.To nie pomaga,a nawet bym powiedziała,że po kremie tym bardziej mnie skóra dłoni swędzi.Niestety w tej chwili wizyta u dermatologa nie wchodzi w grę,na drogie emolienty z apteki niestety mnie nie stać.Moje dłonie wyglądają jakbym nacinała sobie czymś skórę.Wstydzę się takiego wyglądu dłoni,gdyż wygląda to jakbym o nie nie dbała,a tak nie jest.Jakieś porady,ktoś ma podobny problem z dłońmi jak ja?Dzięki za porady.

Miałam podobnie kiedy byłam w wieku szkolnym, przez wiele lat choc w roznym natezeniu. Mialam suchą i pękającą skórę. Nie wiem czemu dokladnie mi to przeszlo ale nie byl to efekt leczenia. Z rad dermatologow pomagaly jedynie emolienty, ale sadze, ze tez lepiej stosowac je z umiarem. Sa oparte na olejach mineralnych co nie brzmi zle ale oznacza ze sa oparte na ropie :-/ najbardziej zniechecila mnie do nich informacja o tym, ze przenikaja przez skore a potem te substancje moga odkladac sie w narzadach ciala.

Obecnie nie stosuje emolientow. To jest lista rzeczy, ktore uwazam ze mi pomagaja:
- rzadsze mysie rak i nie uzywanie tych zeli z alkocholem do rak (wiem, ciezko bo covid ale to niestety pogarsza bardzo stan)
- ja obecnie stosuje naturalna oliwke lub czasem kremy oparte na masle kakaowym zamiast emolientow
- wyzsza wilgotnosc powietrza w mieszkaniu (!!)(nawilzacz), picie wody (skora nie jest tak sucha)
- ograniczenie rzeczy mogacych wywolac alergie kontaktowa. U mnie to byl kurz, powierzchnia stolu pomalowana farba alrylową, ktora wywolywala zmiany na skorze, kontakt z obudową laptopa (teraz juz uzywam i jest ok), chyba tez.. mąka(?) (przy wyrabianiu ciasta . Kiedys mialam rany przez to na rekach.

- dodatkowo podejrzewam, ze ograniczenie stresu, uwaznosc na to co jesz (wyeliminowanie rzeczy na ktore masz alergie) plus ew suplementy jesli czegos brakuje tez moga miec wplyw na stan skory

8

Nie wszystkie emolienty są oparte na olejach z ropy, zalecane są dla niemowląt, więc powinny być bezpieczne.
Wszystke kosmetyki mają chemię i je stosujemy, więc bym nie demonizowała...

Tym bardziej te do mycia, spłukujemy, a do rąk nawet te kremy z olejem z ropy, przecież nie tylko, nie sądzę, żeby miały skutki uboczne.

9

Te, które ja stosowałam, popularne marki z aptek, były na olejach mineralnych. Osoby z problemami skórnymi stosują wiele tego i przez lata.
Szczerze mówiąc po rezygnacji z tych środków na korzyść tych które wymieniłam (oliwka naturalna i kremy na maśle kakaowym) nie odczułam aby było gorzej więc do tamtych już nie wróciłam. Piszę o swoich doświadczeniach, każdy ma własne. Dzielę się po prostu a nie demonizuję.

10

Jak autorce skóra na dłoniach się zregeneruje, to pewnie też będzie mogła przejść na kremy z drogerii, ale teraz powinna stosować emolienty.

11 Ostatnio edytowany przez Katarzyna019 (2021-12-31 22:29:51)

Właśnie niedawno kupiłam krem mediderm.Osobiście nie lubię tłustych kremów,wolałabym stosować jakiś nietłusty krem,który nie pozostawia uczucia tłustych dłoni.

12

Ale o tylko wydaje się tłusty, nie pozostawia plam, tylk najlepiej wklepać.

Posty [ 12 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » ZDROWIE KOBIETY » Dłonie u kobiety-problem

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024