Cześć.Mam pytanie.Może ktoś z was ma podobny problem i mi doradzi.Otóż mam problem z dłońmi-co roku zimą i jesienią zaczynają się moje problemy z dłońmi-swędząca skóra dłoni (gdy smaruje dłonie maścią belogent) chwilowo problem znika.I za jakieś parę dni znowu to samo Ale niestety teraz doszło do tego,że dodatkowo mam problem z pękającą skórą opuszków palców i dłoni.Niestety nie mogę sobie z dłońmi poradzić.Byłam kiedyś u dermatologa niestety nic się nie dowiedziałam-żadnych testów,wywiadu.Tylko gadanie typu proszę smarować dłonie kremami.To nie pomaga,a nawet bym powiedziała,że po kremie tym bardziej mnie skóra dłoni swędzi.Niestety w tej chwili wizyta u dermatologa nie wchodzi w grę,na drogie emolienty z apteki niestety mnie nie stać.Moje dłonie wyglądają jakbym nacinała sobie czymś skórę.Wstydzę się takiego wyglądu dłoni,gdyż wygląda to jakbym o nie nie dbała,a tak nie jest.Jakieś porady,ktoś ma podobny problem z dłońmi jak ja?Dzięki za porady.
Gromadzi się w skórze wydzielina? Czy są po prostu suche?
3 2021-12-31 11:37:01 Ostatnio edytowany przez wieka (2021-12-31 11:42:53)
Kup w aptece krem Mediderm, jest dobry na suchą skórę i różne związane z tym problemy , małoskladnikowy, tani, dobrze go trzymac w lodówce.
Opakowania są po 100 i 1000g. Duże opakowanie bardziej opłacalne, ale kup małe i patrz na efekt, trochę się maże ale jak się wklepuje, jest ok.
W necie znajdziesz ulotkę.
A dobrze jakbyś jakiś emolientem też myła ręce, Wypróbuj żel pod prysznic z tej serii, będzie tańszy. Jak najmniej mocz ręce.
4 2021-12-31 12:13:35 Ostatnio edytowany przez mallwusia (2021-12-31 12:17:47)
Miałam kiedyś identyczny problem po kontakcie z chlorem. Skóra dłoni swędziała tak strasznie, że nie mogłam spać, opuszki popękane. W sklepie zielarskim dostałam spod lady maść chińską PI YAN PING (MAŚĆ 999). Pomogło natychmiast. Maść jest tania, dostępna w necie, niestety nie jest ona w obrocie aptecznym, więc składu nie znalazłam, użytkowanie ryzykowne.
edit - to było wiele lat temu, teraz poszperałam i jest podany skład. Maść zawiera silny steroid. Wolałabym obecnie jednak coś od dermatologa.
Każde sterydy pomogą na krótszą metę, nie można używać dłużej niż 2 tyg i to na niewielkie powierzchnię.
Każde sterydy pomogą na krótszą metę, nie można używać dłużej niż 2 tyg i to na niewielkie powierzchnię.
dokładnie, trzeba mega ostrożnie z tym i pod kontrolą dermatologa. Ja już wtedy zdesperowana byłam, nic nie pomagało, drapałam dłonie do krwi. Załatwiłam się ACE.
7 2021-12-31 14:32:22 Ostatnio edytowany przez aniuu1 (2021-12-31 14:34:59)
Cześć.Mam pytanie.Może ktoś z was ma podobny problem i mi doradzi.Otóż mam problem z dłońmi-co roku zimą i jesienią zaczynają się moje problemy z dłońmi-swędząca skóra dłoni (gdy smaruje dłonie maścią belogent) chwilowo problem znika.I za jakieś parę dni znowu to samo Ale niestety teraz doszło do tego,że dodatkowo mam problem z pękającą skórą opuszków palców i dłoni.Niestety nie mogę sobie z dłońmi poradzić.Byłam kiedyś u dermatologa niestety nic się nie dowiedziałam-żadnych testów,wywiadu.Tylko gadanie typu proszę smarować dłonie kremami.To nie pomaga,a nawet bym powiedziała,że po kremie tym bardziej mnie skóra dłoni swędzi.Niestety w tej chwili wizyta u dermatologa nie wchodzi w grę,na drogie emolienty z apteki niestety mnie nie stać.Moje dłonie wyglądają jakbym nacinała sobie czymś skórę.Wstydzę się takiego wyglądu dłoni,gdyż wygląda to jakbym o nie nie dbała,a tak nie jest.Jakieś porady,ktoś ma podobny problem z dłońmi jak ja?Dzięki za porady.
Miałam podobnie kiedy byłam w wieku szkolnym, przez wiele lat choc w roznym natezeniu. Mialam suchą i pękającą skórę. Nie wiem czemu dokladnie mi to przeszlo ale nie byl to efekt leczenia. Z rad dermatologow pomagaly jedynie emolienty, ale sadze, ze tez lepiej stosowac je z umiarem. Sa oparte na olejach mineralnych co nie brzmi zle ale oznacza ze sa oparte na ropie :-/ najbardziej zniechecila mnie do nich informacja o tym, ze przenikaja przez skore a potem te substancje moga odkladac sie w narzadach ciala.
Obecnie nie stosuje emolientow. To jest lista rzeczy, ktore uwazam ze mi pomagaja:
- rzadsze mysie rak i nie uzywanie tych zeli z alkocholem do rak (wiem, ciezko bo covid ale to niestety pogarsza bardzo stan)
- ja obecnie stosuje naturalna oliwke lub czasem kremy oparte na masle kakaowym zamiast emolientow
- wyzsza wilgotnosc powietrza w mieszkaniu (!!)(nawilzacz), picie wody (skora nie jest tak sucha)
- ograniczenie rzeczy mogacych wywolac alergie kontaktowa. U mnie to byl kurz, powierzchnia stolu pomalowana farba alrylową, ktora wywolywala zmiany na skorze, kontakt z obudową laptopa (teraz juz uzywam i jest ok), chyba tez.. mąka(?) (przy wyrabianiu ciasta . Kiedys mialam rany przez to na rekach.
- dodatkowo podejrzewam, ze ograniczenie stresu, uwaznosc na to co jesz (wyeliminowanie rzeczy na ktore masz alergie) plus ew suplementy jesli czegos brakuje tez moga miec wplyw na stan skory
Nie wszystkie emolienty są oparte na olejach z ropy, zalecane są dla niemowląt, więc powinny być bezpieczne.
Wszystke kosmetyki mają chemię i je stosujemy, więc bym nie demonizowała...
Tym bardziej te do mycia, spłukujemy, a do rąk nawet te kremy z olejem z ropy, przecież nie tylko, nie sądzę, żeby miały skutki uboczne.
Te, które ja stosowałam, popularne marki z aptek, były na olejach mineralnych. Osoby z problemami skórnymi stosują wiele tego i przez lata.
Szczerze mówiąc po rezygnacji z tych środków na korzyść tych które wymieniłam (oliwka naturalna i kremy na maśle kakaowym) nie odczułam aby było gorzej więc do tamtych już nie wróciłam. Piszę o swoich doświadczeniach, każdy ma własne. Dzielę się po prostu a nie demonizuję.
Jak autorce skóra na dłoniach się zregeneruje, to pewnie też będzie mogła przejść na kremy z drogerii, ale teraz powinna stosować emolienty.
11 2021-12-31 22:27:30 Ostatnio edytowany przez Katarzyna019 (2021-12-31 22:29:51)
Właśnie niedawno kupiłam krem mediderm.Osobiście nie lubię tłustych kremów,wolałabym stosować jakiś nietłusty krem,który nie pozostawia uczucia tłustych dłoni.
Ale o tylko wydaje się tłusty, nie pozostawia plam, tylk najlepiej wklepać.