Czy nawodnienie ma wpływ na samopoczucie i radzenie sobie ze stresem? - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » ZDROWIE KOBIETY » Czy nawodnienie ma wpływ na samopoczucie i radzenie sobie ze stresem?

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 4 ]

1 Ostatnio edytowany przez Ukryta Autorka (2021-12-28 21:56:59)

Temat: Czy nawodnienie ma wpływ na samopoczucie i radzenie sobie ze stresem?

Hej!

Ogólnie w swoim życiu to mało wody piłam, bo ciągle zapominałam albo nie chciało mi się często pić wody, bo to wiązało się z częstymi wizytami w łazience a byłam na zewnątrz. Potrafiłam kilka dni nie pić wody (czasami tylko herbatę). Oczywiście zdarzały się epizody, kiedy dużo piłam.

Ale ostatnio, kiedy świadomie i regularnie zaczęłam pić wodę 1,5 litrów dziennie to zauważyłam pewną zależność.

Gdy piłam bardzo mało wody albo nie piłam jej wcale (potrafiłam nawet kilka dni nie pić):
- odczuwałam większy stres, czasami panikę
- miałam suchą skórę w okolicach nóg
- czasami było mi niedobrze podczas stresu przed ważnym wydarzeniem (ściśnięte i suchość w gardle)
- głowa mnie bolała i nie mogłam się skoncentrować

Gdy zaczęłam pić 1,5-2l wody w ciągu tygodnia:
- radziłam sobie ze stresem
- napływały mi pozytywne myśli (zniknęło czarnowidzenie) i byłam zmotywowana
- ruszyło mi trawienie (praca żołądka) - to w takim sensie, że jak zjadłam śniadanie a po godzinie wypiłam wodę to poczułam (wybaczcie słownictwo xD) po "beknięciu", że ruszył żołądek

Czy nawadnianie ma aż tak wielkie znaczenie dla układu nerwowego (samopoczucia)? Czy nawadnianie ma aż tak wielkie znaczenie w radzeniem sobie ze stresem?   Nie zastanawiałam się głębiej nad tym tematem a jestem ciekawa...

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Czy nawodnienie ma wpływ na samopoczucie i radzenie sobie ze stresem?

Niestety, ale stan nawodnienie ma bardzo duże znaczenie i może doprowadzać do depresji, zmian skórnych, przewlekłe przemęczenie, doprowadza do nadciśnienia, przez zwężenie tętnic, uszkodzenie nerek, itd, itd. Może wymienić bardzo wiele i niestety może powodować, nieodwracalne  zmiany w organizmie.

3

Ukryta Autorka napisał/a:

Czy nawadnianie ma aż tak wielkie znaczenie dla układu nerwowego (samopoczucia)? Czy nawadnianie ma aż tak wielkie znaczenie w radzeniem sobie ze stresem?   Nie zastanawiałam się głębiej nad tym tematem a jestem ciekawa...

Oczywiście że ma ,bardzo często radzę osobom np po rozstaniach picie więcej wody niż zwykle ( no nie tylko to)
w sytuacjach stresowych,sam to na sobie sprawdziłem po prostu.

4

Woda jest głównym składnikiem naszego organizmu, pozbywamy się jej w jakichś ilościach z moczem, potem, w trakcie oddychania. Wiadomo, że trzeba jej z powrotem dostarczyć w piciu i jedzeniu. Pytanie nie jest takie, czy "ogólnie" nawodnienie ma wpływ, tylko jaki ma wpływ na Ciebie. Skoro siebie obserwujesz i widzisz różnicę, to poobserwuj jeszcze i sprawdź, co dla Ciebie jest dobre. Jest trochę różnych eksperymentów i mądrych filmów na YT, gdzie ktoś pokazuje co się dzieje, gdy pije przez miesiąć 4 litry wody dziennie, jak działa mniej wody na organizm.
Wiadomo, do różnego stanu nasz organizm jest w stanie się przyzwyczaić, ludzie żyjący na pustyni mają inną podaż wody niż my. Ważna jest jakaś w tym regularność, żeby organizm był w stanie działać na równych obrotach.

Ja gdy piję za mało to mam bóle głowy, czuję większe zmęczenie, czasem słabość i zawroty głowy.

Posty [ 4 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » ZDROWIE KOBIETY » Czy nawodnienie ma wpływ na samopoczucie i radzenie sobie ze stresem?

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024