Witam,
mam takie pytanie czy ktoś się orientuje albo zna temat z własnego środowiska, czy PUP potrafi zaoferować jakąś pracę, albo skierować na szkolenie czy to tylko tak jak mówią ubezpieczenie albo zasiłek?
Bo mam taką sprawę, że od 3 miesięcy pracuje na umowie o dzieło i pracodawca mimo wcześniejszych zapewnień nie chce dać umowy o pracę, byłem na kilku kolejnych rozmowach i na razie nie mam żadnej konkretnej oferty, gdy tylko mówię że będę zmieniał pracę w takim razie to od razu że absolutnie, że no ustaliliśmy że najpierw sprawdzenie czy się nadaje, jak pracuje a potem umowa o pracę, tylko kiedy za rok? za dwa?
Ostatnio ogólnie pracodawca wpadł na pomysł, żeby mi zaproponować staż z PUP, na początku pomyślałem że chyba powariowali, ale teraz tak sobie myślę, nie jestem zarejestrowany, czyli musze być zarejestrowany i tym samym oderwę się od nich a może akurat PUP coś dla mnie przygotuje i ich pożegnam.
Chodzi o to żeby szybciej na tymczasem coś znaleźć tak oficjalnei przez PUP, albo jakieś szkolenie, w ten sposób sami się porobią bo ja nie mogę nic odmawiać. Bo ta praca to masakra, tzn finansowo spoko ale wyjazdy służbowe, czasem weekendy pracujące i to wszystko umowa o dzieło? jakiś absurd? 8h pracy codziennie...
A tak jak wspominałem nie mam nic konkretnego, nie chce też rezygnować i siedzieć w domu, tylko chce im pokazać że łaski nie robią i dlatego też to PUP przyszło mi na myśl, że staż? ok proszę bardzo ale ja najpierw musze się zarejestrować pójdę na wizytę i może będe miał przydzielony jakiś kurs itd, albo dostanę propozycję pracy.
Dlatego to moje pytanie, chyba że jestem naiwny i guzik, nic mi nie będa proponować...