KURS ALFA? Słyszałyście? Uczęszczacie? Wasze doświadczenia i opinie? - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » RELIGIA - DUCHOWE POSZUKIWANIA » KURS ALFA? Słyszałyście? Uczęszczacie? Wasze doświadczenia i opinie?

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 7 ]

Temat: KURS ALFA? Słyszałyście? Uczęszczacie? Wasze doświadczenia i opinie?

Po raz kolejny otrzymałam zaproszenie na kurs Alfa. I po raz kolejny stanowczo odmówiłam... Poczytałam troszkę na ten temat i jakoś czuję się nieufna... Z założenia na spotkania można przyjść bez względu na wyznanie - co już napawa mnie wątpliwościami. Chodzi o poznanie sensu istnienia i natury Boga. Ale tak na dobrą sprawę w kościołach (zależy od parafii) mówi się różnie o Alfie. Powszechnie w parafiach istnieją kółka różańcowe, oazy, ale nie Alfa...  Natomiast kościół Boży w Chrystusie wielokrotnie promuje Alfę, podobnie Kościół Zielonoświątkowy... Co Wy o tym myślicie? Macie jakieś doświadczenia? Dla mnie to trochę podejrzane. Z tego co usłyszałam spotkania odbywają się w bibliotekach, restauracjach... Ale od medytacji i modlitw są przecież kościoły, świątynie...

Jak Wy postrzegacie ALFĘ? A może jakieś doświadczenia? Może refleksje?

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: KURS ALFA? Słyszałyście? Uczęszczacie? Wasze doświadczenia i opinie?

To, że coś jest międzywyznaniowe wcale nie znaczy, że jest podejrzane. Np. słynna wspólnota Taize. Nie słyszałam o Alfie, ale skoro ma poparcie Kościoła Bożego w Chrystusie oraz zielonoświątkowców to przynajmniej wiadomo, że to nie żadna sekta. O ile znam Kościół katolicki w Polsce to pewnie nie popiera tego ruchu, bo to dla niego konkurencja, a wszelką konkurencję nawet szlachetną Kościół katolicki zwalcza, jak np. wielką orkiestrę Jurka Owsiaka.  Nie wiem czym jest ta Alfa, ja się nie znajduję w takich wspólnotach, więc mnie to nie interesuje, ale dla poszukujących może być to coś wzbogacającego duchowo.

3

Ja znalazłam coś takiego na ten temat, to cytat ze strony ezechiasz org

Kurs jest wspaniałym narzędziem ożywienia i integracji parafii oraz wspólnot kościelnych. Wielu katolików, którzy zostali chrzczeni i otrzymali inne sakramenty, odczuwa potrzebę ożywienia swojej relacji z Bogiem. Pragną oni wypełnić serce świeżym doświadczeniem Boga. Kurs jest szansą dla nich odkrycia na nowo Boga i Kościoła. Parafie ożywają i wzrastają. Tworzą się nowe wspólnoty.

W Kościele katolickim pierwszy kurs odbył się w roku 1997. Wielu biskupów katolickich w Anglii i na całym świecie publicznie zachęcało i zachęca katolików do uczestnictwa w kursach. Wprawdzie kurs ma korzenie anglikańskie, ale w swojej treści nie zawiera błędów doktrynalnych. W założeniu jest on kursem początkowym. Parafia czy wspólnota, które podjęły się jego przeprowadzenia wprowadzają następnie osoby nawrócone w pełnię wiary katolickiej i życia sakramentalnego.

Nie uczestniczyłam, więc polecić nie mogę. Nie zniechęcam, bo po co? Ja uczestniczyłam w wielu Oazach i w tym temacie czuję się pewniej smile

Pozdrawiam!

4

Witam. Szukam opinii na temat kursu, już od pewnego czasu, śledzę fora, czytam i szczerze mówiąc trochę mi się włos na głowie jeży. Więc zacznijmy od początku. Kilka lat temu uczestniczyłam w Kusie Alfa organizowanym w mojej rodzinnej parafii(rzymskokatolickiej)- była to kontynuacja rekolekcji Wielkopostnych. Przeszłam cały. I był to bardzo dobry czas, można powiedzieć powrotu do Domu. Przez swoją lekką formę- podczas której kładzie się nacisk na relacje, na podmiotowe traktowanie- czyli po prostu miłość do tych ludzi dla których robi się Alfę. I właśnie tego doświadczyłam na Kursie, zbliżył mnie do Boga, ale również dał mi wielu dobrych ludzi, przyjaźni, nie których pewnie na całe życie. Obecnie jestem organizatorką takiego kursu. Kurs przedstawia wartości uniwersalne dla wszystkich chrześcijan, czy to katolików, czy grekokatolików, protestantów czy prawosławnych, (bo również spotkałam się z Alfą prowadzoną w Kościele Prawosławnym.) Konferencje są oparte na takich prawdach wiary jak: Boża miłość, śmierć Jezusa i Jego zmartwychwstanie, jest również mowa o Kościele jako miejscu wzrostu duchowego (można długo wymieniać tematy poruszane na spotkaniach wink. Jest jeszcze jedna bardzo ważna rzecz, która jest jakby u początku prowadzenia Kursu w diecezji- chodzi tu o zezwolenie wydane przez Arcybiskupa, które jest przyzwoleniem na prowadzenie tego typu ewangelizacji w parafiach. Jeśli macie jakieś pytania, to z miłą chęcią na nie odpowiem. smile
Pozdrawiam wink

5 Ostatnio edytowany przez Tetrahydrotiofen (2013-02-21 18:06:07)

Uczęszczałem na kurs Alfa, który był organizowany w kościele rzymskokatolickim, jednym z prowadzących był ksiądz katolicki. Z różnych przyczyn byłem tylko na 5 z 10 spotkań. Wykłady podobały mi się, jedne bardziej, drugie mniej. Kurs z czystym sumieniem mogę polecić każdemu. Aczkolwiek jedna rzecz nie podobała mi się - sprawa dotyczy przewodniczącej grupki dyskusyjnej. Oczekiwałem, że będzie ona osobą, która coś mądrego powie, odpowie na trudne pytanie. Okazało się, że zadawała nam tylko pytania, a następnie rozmowa toczyła się między członkami grupki. Natomiast ona milczała. Może niefortunnie trafiłem, może w innych grupkach (było ich bardzo dużo) było inaczej... Oczywiście nie chce nikogo zniechęcać - może miałem za duże wymagania; poza tym chodzi tu tylko o jedną osobę,  a nie o Alfę.
Kolejna sprawa - kwestia wyjazdu weekendowego (rekolekcje wszystkich uczestników). Myślę, że warto wziąć w tym udział. Ja tego nie zrobiłem, a potem żałowałem, bo moja grupka bardzo się na tych rekolekcjach zintegrowała i na kolejnych spotkaniach czułem się strasznie obco.

6

W grudniu ubiegłego roku moja bliska koleżanka, która jest dosyć mocno zaangażowana w działalność jednego z chrześcijańskich, ale pozakatolickich kościołów, namawiała mnie na uczestnictwo w Kursie Alfa. Przed spotkaniem organizacyjnym, połączonym z dosyć wystawną kolacją, wszystko owiane było jakąś dziwną tajemnicą, wiedziałam tylko tyle, ile dałam radę sama gdzieś wyczytać. To miały być bezpłatne, krótkie wykłady, między innymi o poszukiwaniu sensu i wartości w życiu (sądziłam, że bardzo ogólne, filozoficzne), a po nich dyskusje w niewielkich zespołach. Pomyślałam, że w sumie czemu nie, może być całkiem interesująco, zwłaszcza, że zapewniano, że są to spotkania ponadwyznaniowe, a nawet dla agnostyków i ateistów. Jednak poszłam, zobaczyłam na własne oczy i... poczułam się jak potencjalna zdobycz jakiejś bombardującej miłością sekty. Wykład poprowadził pastor wspomnianego kościoła, interesujące w nim były może ze dwa, trzy zdania, bo cała reszta, to strasznie miałkie banały. Nigdy więcej!
I choć traktuję to wyłącznie jak nowe doświadczenie, to jednak czuję po nim spory niesmak.

Dziś już wiem na ten temat więcej, poza tym wiem też czego i gdzie szukać, więc pozwolę sobie wkleić kilka zdań, które znalazłam na głównej stronie Alfy:

,,Co to jest Kurs Alfa?
Kurs Alfa to otwarta dla każdego szansa poznania lub pogłębiania wiary chrześcijańskiej.
Składa się z 10 cotygodniowych spotkań odbywających się w swobodnej i przyjaznej atmosferze.
Każde spotkanie rozpoczyna się małą kolacją, podczas której uczestnicy mogą się bardziej poznać.
Po kolacji jest krótki wykład, po którym w mniejszych grupach następuje druga część wieczoru ? kawa i herbata, z dyskusją na temat wykładu i nie tylko.
Można słuchać, dowiadywać się, dyskutować i odkrywać, a także pytać o wszystko lub w ogóle się nie odzywać.
Alfa to miejsce, gdzie żadne pytanie nie jest niestosowne czy naiwne.
To sprawia, że każdy może czuć się dobrze i swobodnie.
Swobodna atmosfera połączona z bardzo ciekawymi wykładami sprawia, że Kurs Alfa jest nieocenioną pomocą w zbliżeniu się do Boga dla każdego, bez względu na wiek.
Szacuje się, iż ponad 16 mln ludzi ukończyło Kurs Alfa. Dlaczego?
Kurs Alfa jest całkowicie ponadwyznaniowy. Zawiera treści wspólne dla wszystkich kościołów chrześcijańskich.
Dzięki temu zaadoptował się zarówno w kościołach katolickich, protestanckich jak i prawosławnych na całym świecie ? obecnie w 163 krajach.
Kurs Alfa jest bezpłatny.
Każdy uczestnik otrzymuje również materiały potrzebne podczas Kursu."

7

Na kurs alpha trafiłam przypadkiem jako nastolatka.  Chciałam śpiewać w kościele ale zaprosili mnie na kurs. O ile na spotkaniu było jeszcze w miarę tak na wyjeździe zaczęły się naciski i pranie mózgu
Czemu czytasz takie książki? Czemu słuchasz takiej muzyki? Czemu nie było Cię na mszy? Chce jeszcze dodać że byłam dosyć nieśmiała i zagubiona nastolatka.  Ostatnio rozmawiałam na ten temat z religijną koleżanka i mówiła że nie podobało jej się w jaki sposób byłam traktowana przez uczestników kursu. Patrzyli na Ciebie z obrzydzeniem i wyższością. Bo np.za krótko się modlisz.   Mówi do mnie -zdrowi nie potrzebuja lekarza.  Mam uraz do dziś..

Posty [ 7 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » RELIGIA - DUCHOWE POSZUKIWANIA » KURS ALFA? Słyszałyście? Uczęszczacie? Wasze doświadczenia i opinie?

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024