W grudniu ubiegłego roku moja bliska koleżanka, która jest dosyć mocno zaangażowana w działalność jednego z chrześcijańskich, ale pozakatolickich kościołów, namawiała mnie na uczestnictwo w Kursie Alfa. Przed spotkaniem organizacyjnym, połączonym z dosyć wystawną kolacją, wszystko owiane było jakąś dziwną tajemnicą, wiedziałam tylko tyle, ile dałam radę sama gdzieś wyczytać. To miały być bezpłatne, krótkie wykłady, między innymi o poszukiwaniu sensu i wartości w życiu (sądziłam, że bardzo ogólne, filozoficzne), a po nich dyskusje w niewielkich zespołach. Pomyślałam, że w sumie czemu nie, może być całkiem interesująco, zwłaszcza, że zapewniano, że są to spotkania ponadwyznaniowe, a nawet dla agnostyków i ateistów. Jednak poszłam, zobaczyłam na własne oczy i... poczułam się jak potencjalna zdobycz jakiejś bombardującej miłością sekty. Wykład poprowadził pastor wspomnianego kościoła, interesujące w nim były może ze dwa, trzy zdania, bo cała reszta, to strasznie miałkie banały. Nigdy więcej!
I choć traktuję to wyłącznie jak nowe doświadczenie, to jednak czuję po nim spory niesmak.
Dziś już wiem na ten temat więcej, poza tym wiem też czego i gdzie szukać, więc pozwolę sobie wkleić kilka zdań, które znalazłam na głównej stronie Alfy:
,,Co to jest Kurs Alfa?
Kurs Alfa to otwarta dla każdego szansa poznania lub pogłębiania wiary chrześcijańskiej.
Składa się z 10 cotygodniowych spotkań odbywających się w swobodnej i przyjaznej atmosferze.
Każde spotkanie rozpoczyna się małą kolacją, podczas której uczestnicy mogą się bardziej poznać.
Po kolacji jest krótki wykład, po którym w mniejszych grupach następuje druga część wieczoru ? kawa i herbata, z dyskusją na temat wykładu i nie tylko.
Można słuchać, dowiadywać się, dyskutować i odkrywać, a także pytać o wszystko lub w ogóle się nie odzywać.
Alfa to miejsce, gdzie żadne pytanie nie jest niestosowne czy naiwne.
To sprawia, że każdy może czuć się dobrze i swobodnie.
Swobodna atmosfera połączona z bardzo ciekawymi wykładami sprawia, że Kurs Alfa jest nieocenioną pomocą w zbliżeniu się do Boga dla każdego, bez względu na wiek.
Szacuje się, iż ponad 16 mln ludzi ukończyło Kurs Alfa. Dlaczego?
Kurs Alfa jest całkowicie ponadwyznaniowy. Zawiera treści wspólne dla wszystkich kościołów chrześcijańskich.
Dzięki temu zaadoptował się zarówno w kościołach katolickich, protestanckich jak i prawosławnych na całym świecie ? obecnie w 163 krajach.
Kurs Alfa jest bezpłatny.
Każdy uczestnik otrzymuje również materiały potrzebne podczas Kursu."