Zmiana nazwiska a nazwisko rodowe. - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » WYCHOWANIE, ZDROWIE I EDUKACJA DZIECKA » Zmiana nazwiska a nazwisko rodowe.

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 3 ]

1

Temat: Zmiana nazwiska a nazwisko rodowe.

Hej mam taki problem.
Za dziecka mama zmieniła mi nazwisko na nazwisko ojczyma. Nie zostałam przez niego przysposobiona. Była to tylko zmiana nazwiska.
Ojciec biologiczny pozbawiny praw. Czy jak moje nazwisko zostało zmienione to nazwisko rodowe w tym momencie też się zmieni?

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Zmiana nazwiska a nazwisko rodowe.
PatKot napisał/a:

Hej mam taki problem.
Za dziecka mama zmieniła mi nazwisko na nazwisko ojczyma. Nie zostałam przez niego przysposobiona. Była to tylko zmiana nazwiska.
Ojciec biologiczny pozbawiny praw. Czy jak moje nazwisko zostało zmienione to nazwisko rodowe w tym momencie też się zmieni?

Nawet jak ojciec jest pozbawiony praw, to nazwisko rodowe zawsze bedzie jego nazwiskiem. Twoj biologiczny ojciec nagle nie przestal byc biologicznym ojcem.
To tylko nazwisko do podawania w dokumentach wink

3 Ostatnio edytowany przez aniuu1 (2021-07-28 11:49:30)

Odp: Zmiana nazwiska a nazwisko rodowe.

Wystarczy wrzucić nazwisko rodowe w google i jest odpowiedź

sip.lex.pl
Dz.U.2021.709 t.j. | Akt obowiązujący
Prawo o aktach stanu cywilnego.
Art.  29.  [Nazwisko rodowe. Stan cywilny. Imiona i nazwiska cudzoziemców]
1.
Nazwiskiem rodowym jest nazwisko zamieszczone w akcie urodzenia

Posty [ 3 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » WYCHOWANIE, ZDROWIE I EDUKACJA DZIECKA » Zmiana nazwiska a nazwisko rodowe.

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024