Jaka metoda nauki języka OBCEGO najskuteczniejsza - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » EMIGRACJA I ŻYCIE ZA GRANICĄ » Jaka metoda nauki języka OBCEGO najskuteczniejsza

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 10 ]

1 Ostatnio edytowany przez Panna z Kapeluszem (2021-02-28 05:57:22)

Temat: Jaka metoda nauki języka OBCEGO najskuteczniejsza

Witajcie

Jaka metoda nauki języka obcego była dla Was najskuteczniejsza?
a która metoda okazała się najmniej skuteczna?

Jakie języki łatwo Was się przyswajały,
a które gorzej?angielski, niemiecki, francuski, hiszpański, szwedzki, holenderski?

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Jaka metoda nauki języka OBCEGO najskuteczniejsza

Ech. Metod jest dużo, za dużo, żebyś po średniej wyciągnęla sobie najlepsza tongue

Przykładowo mnie najbardziej pasuje klasyczne siedzenie w grupie z podręcznikiem i robienie ćwiczeń. Jak w tradycyjnych szkołach językowych. Nie leży mi zupełnie uczenie się przez rozmowę, muszę mieć podręcznik.

A najlepiej wchodził mi niemiecki, chociaż znam jeszcze angielski i francuski.

3

Mnie, podobnie jak Loce, najbardziej pasuje klasyczne siedzenie z podręcznikami, robienie ćwiczeń i ćwiczenia w grupach.
Jak chodziłam na zajęcia z hiszpańskiego w oparciu o metodę ze słuchu i powtarzania słów, potem zwrotów (nie pamiętam jak się ta metoda nazywała) to w ogóle mi to nie szło. Ja muszę WIDZIEĆ. I nic z tego hiszpańskiego nie wyniosłam. Dopiero jak się uczyłam z książką, youtubem i rozmówkami to sporo mi w głowie zostało.

4

Mnie najbardziej się podobały zajęcia w grupie na których było bardzo, bardzo dużo ćwiczeń gdzie rozmawialiśmy w parach (ciągle innych), praktykując regularnie zakres z całego materiału. Na każdych zajęciach mieliśmy krótkie rozmowy z każdą osobą z grupy. Poza tym częsty kontakt z językiem poza zajęciami (filmy, teksty, piosenki, rozmowy).
Mnie najlepiej wchodził angielski i hiszpański. Niemiecki dużo gorzej. Długo się go uczyłam i nic nie pamiętam.

5

najlepsza metoda to przysiaść i zacząć się uczyć - ale tak na serio to mysle ze polaczenie rozmowy z rozwijaniem w miedzy czasie słownictwa i podstawowych zwrotów jest dość korzystne. Kwestia jest tez do czego ci ten nowy jezyk potrzebny - aby czytac fachową literaturę w tym jezyku czy aby pojechac sobie na wakacje i dogadać sie z tubylcami czy do pracy. W zaleznosci od potrzeb można inaczje sie uczyć danego języka- a wiadomo też że jezyk nieuzywany -jest zapominany.
No i kolejna kwestia to o jakim języku mówimy bo podejrzewam ze jest troche inne metodologia nauki dajmy na to mandarynskiego niż angielskiego albo hiszpanskiego.
Ja też jestem wzrokowcem więc najlepsze była dla mnie nauka z ksiażką bo widziałam czego się uczyłam do tego stopnia że spelluje lepiej niż moje rdzenno angielskie kolezanki i często pisze im na karteczce jak poprawnie wygląda dane słowo bo one się gubią.

6

Bbaselle napisał/a:

najlepsza metoda to przysiaść i zacząć się uczyć - ale tak na serio to mysle ze polaczenie rozmowy z rozwijaniem w miedzy czasie słownictwa i podstawowych zwrotów jest dość korzystne. Kwestia jest tez do czego ci ten nowy jezyk potrzebny - aby czytac fachową literaturę w tym jezyku czy aby pojechac sobie na wakacje i dogadać sie z tubylcami czy do pracy. W zaleznosci od potrzeb można inaczje sie uczyć danego języka- a wiadomo też że jezyk nieuzywany -jest zapominany.
No i kolejna kwestia to o jakim języku mówimy bo podejrzewam ze jest troche inne metodologia nauki dajmy na to mandarynskiego niż angielskiego albo hiszpanskiego.
Ja też jestem wzrokowcem więc najlepsze była dla mnie nauka z ksiażką bo widziałam czego się uczyłam do tego stopnia że spelluje lepiej niż moje rdzenno angielskie kolezanki i często pisze im na karteczce jak poprawnie wygląda dane słowo bo one się gubią.

Według mnie słuchanie to priorytet.

7

Petra44 napisał/a:

Według mnie słuchanie to priorytet.

Tak, jeśli masz dobra pamiec sluchową i jestes generalnie sluchowcem to sluchanie to priorytet. Ja osobiscie takowej nie mam wiec mozesz mi jedno slowo powtorzyć tysiac razy a i tak moge zapomnieć. Natomiast jak zobacze napisane to bede pamietac.
Natomiast zgodze się z tym ze sluchanie jest bardzo wazne ale co z tego ze sluchasz jak nie do konca rozumiesz, mozna wylapac sens czasami ale nie zawsze - stad wazna jest tez nauka slownictwa i podstawowych zasad gramatycznych, kolokacji słownych itp. Wtedy łatwiej jest wszystko w glowie sklecic w rozrumiała całość.

8

Zaczęłam się uczyć polskiego w szkole średniej. Ze słownikiem w ręku czytałam polskie książki i po roku wydawało mi się, że opanowałam język całkiem dobrze. Jednak pierwsza wizyta w Polsce zweryfikowała moje przeświadczenie. Okazało się, że w trakcie konwersacji z Polakami niewiele mogłem zrozumieć. Dlatego po powrocie na Białoruś zaczęłam codziennie oglądać polskie filmy/seriale i polski YouTube. Ta metoda okazała się skuteczna. Jednak prawdziwą swobodę zyskałam dopiero po przeprowadzce do Polski. Konkludując: w oparciu o kontakt z podręcznikiem nie da się opanować języka, trzeba się z nim osłuchać. Koleżanki  z pracy chwalą mnie, że obecnie mówię bez akcentu, ale nie wiem czy to prawda, czy chcą być miłe

9

Wg mnie:
1. Opanować zasób najczęściej używanych słów i zwrotów
2. Od początku UŻYWAĆ języka pomimo minimalnej liczby znanych słów.
3. Słuchać/oglądać, bo to ważne dla zrozumienia i wymowy.
4. Jak najszybciej nauczyć się czasu przeszłego (większość konwersacji polega na relacjonowaniu tego, co się wydarzyło).
5. Uczyć się/ używać języka w tematach, które nas interesują.

10

Mnie bardzo łatwo wchodzą języki, a najszybciej się uczę, pisząc z przyjaciółmi z drugiego końca świata. Znam 3.
Córki odziedziczyły to chyba po mnie. Starsza pracuje w języku angielskim, doucza się na indywidualnych konwersacjach, młodsza zaś uczy się języków azjatyckich, korzystając ze wszystkich dostępnych metod smile

Posty [ 10 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » EMIGRACJA I ŻYCIE ZA GRANICĄ » Jaka metoda nauki języka OBCEGO najskuteczniejsza

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024