Odwołanie zaproszenia osoby towarzyszącej - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » MIŁOŚĆ , ZWIĄZKI , PARTNERSTWO » Odwołanie zaproszenia osoby towarzyszącej

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 25 ]

Temat: Odwołanie zaproszenia osoby towarzyszącej

Cześć,
jakiś czas temu dostałem zaproszenie na wesele kolegi, na którym bardzo chciałbym być. Niestety moja dziewczyna (jesteśmy razem kilka miesięcy) ma tego dnia ważną uroczystość rodzinną, na której po prostu musi być i nawet nie wymagałem od niej, żeby zrezygnowała z tamtej imprezy na rzecz mojego wesela. Kilka razy wspominałem jej, że w takim razie zaproszę sobie na to wesele swoją dawną koleżankę - nie wydawało mi się to niczym złym. Nie słyszałem również żadnego głosu sprzeciwu ze swojej dziewczyny.
Niestety, gdy dowiedziała się, że zaprosiłem tą koleżankę, jednak stwierdziła że się to jej nie podoba, jest w szoku że ja w ogóle mogłem na to wpaść itp. Na moje pytanie dlaczego nie mówiła tego wcześniej, odpowiedziała że nie brała tego na poważnie, nie wierzyła że mogę to zrobić. Ostatnio między nami było nieciekawie, a ta sytuacja sprawiła, że nasz związek wisi na włosku...Poczytałem trochę w internecie, porozmawiałem z innymi i widzę, że jak ja nie widzę nic w tym złego (wydawało mi się, że sobie ufamy), tak jednak wielu kobietom ta sytuacja również wydaje się niedopuszczalna.
Teraz pytanie do Was, Drogie Panie. Czy będąc na miejscu mojej koleżanki, mogłybyście zrozumieć, gdybym teraz szczerze powiedział jej, o co chodzi i jednak anulował to zaproszenie? Wiem, że to nietaktowne, niekulturalne, głupie, jak dla mnie żenujące. Nie chciałbym jednak, żeby relacja z moją dziewczyną zakończyła się przez coś takiego. Czy w ogóle warto wychodzić na tak niepoważnego, skoro moja dziewczyna niejako chce szantażem wymusić na mnie odwołanie tego zaproszenia? Do tego wesela zostały jeszcze 3 tygodnie, zaprosiłem koleżankę trochę ponad tydzień temu.

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Odwołanie zaproszenia osoby towarzyszącej
maciej33 napisał/a:

Cześć,
jakiś czas temu dostałem zaproszenie na wesele kolegi, na którym bardzo chciałbym być. Niestety moja dziewczyna (jesteśmy razem kilka miesięcy) ma tego dnia ważną uroczystość rodzinną, na której po prostu musi być i nawet nie wymagałem od niej, żeby zrezygnowała z tamtej imprezy na rzecz mojego wesela. Kilka razy wspominałem jej, że w takim razie zaproszę sobie na to wesele swoją dawną koleżankę - nie wydawało mi się to niczym złym. Nie słyszałem również żadnego głosu sprzeciwu ze swojej dziewczyny.
Niestety, gdy dowiedziała się, że zaprosiłem tą koleżankę, jednak stwierdziła że się to jej nie podoba, jest w szoku że ja w ogóle mogłem na to wpaść itp. Na moje pytanie dlaczego nie mówiła tego wcześniej, odpowiedziała że nie brała tego na poważnie, nie wierzyła że mogę to zrobić. Ostatnio między nami było nieciekawie, a ta sytuacja sprawiła, że nasz związek wisi na włosku...Poczytałem trochę w internecie, porozmawiałem z innymi i widzę, że jak ja nie widzę nic w tym złego (wydawało mi się, że sobie ufamy), tak jednak wielu kobietom ta sytuacja również wydaje się niedopuszczalna.
Teraz pytanie do Was, Drogie Panie. Czy będąc na miejscu mojej koleżanki, mogłybyście zrozumieć, gdybym teraz szczerze powiedział jej, o co chodzi i jednak anulował to zaproszenie? Wiem, że to nietaktowne, niekulturalne, głupie, jak dla mnie żenujące. Nie chciałbym jednak, żeby relacja z moją dziewczyną zakończyła się przez coś takiego. Czy w ogóle warto wychodzić na tak niepoważnego, skoro moja dziewczyna niejako chce szantażem wymusić na mnie odwołanie tego zaproszenia? Do tego wesela zostały jeszcze 3 tygodnie, zaprosiłem koleżankę trochę ponad tydzień temu.

Odwołaj to jak najszybciej zanim koleżanka nie wejdzie w koszty związane z wystrojeniem się na wesele.
Myślę, że koleżanka zrozumie gdy jej wytłumaczysz.

3

moim zdaniem w luźnej niezobowiązującej relacji trwającej krótko jest to dopuszczalne.
w związku gdzie traktuje się partnera na poważnie, jest się ze sobą trochę dłuzej to już nie wypada.
wy jesteście razem zaledwie kilka miesięcy. ciężko wyczuć.

4

Ja bym nie odwołała, skoro już zaprosiłeś koleżankę, to klamka zapadła.

Dziewczyna albo zrozumie, albo bym ją pożegnała.

5

Nie zaprosilabym kolegi na wesele bo to jest nie na miejscu, moim zdaniem. Gdyby ktos odwolal zaproszenie i wyjasnil powod to bym miala 0  problemow z tym.

6

Ciężko powiedzieć, co koleżanka pomyśli, pewnie i tak będzie jej przykro, że ja wprowadziłeś w błąd. Chociaż jeśli wie, że masz dziewczynę..? Chociaż samo zachowanie dziewczyny jest tutaj zastanawiające, bo rzeczywiście stara się wymusić na Tobie szantażem, żebyś nie poszedł. Ciężko powiedzieć, dlaczego pomyślała, że to żarty, skoro wyraźnie ja informowałeś o tym, że chcesz iść na to wesele..

7

Nie widze w Twoim zachowaniu niczego nieodpowiedniego. Przecież tą koleżanke zapraszasz jako osobę towarzyszącą, a nie na randkę.

8

Dziewczyna popełniła błąd, że nie wzięła na poważnie Twoich słów, Ty z kolei popełniłeś błąd zapraszając koleżankę i nie przewidując, że może to w niej wywołać poczucie nielojalności.
Na tym etapie nie ma dobrego wyjścia, bo albo dziewczynie, albo koleżance może zrobić się przykro. 

Jeśli chcesz to zaproszenie odwołać, to tak jak napisała Kleoma - zrób to jak najszybciej, żeby znajoma nie zdążyła ponieść żadnych ewentualnych kosztów. Jeśli nie, porozmawiaj z dziewczyną i raz jeszcze uczciwie i spokojnie wyjaśnij, że kiedy o tym z nią rozmawiałeś, to nie wyraziła sprzeciwu, miałeś zatem prawo uznać, że nie ma w tym temacie żadnych obiekcji. Dodaj, że prosisz, aby na przyszłość była bardziej konkretna, wtedy unikniecie podobnych nieporozumień.

9

Dla mnie to dziwne, że od razu pobiegłeś do koleżanki. To samemu na wesele nie można pójść? Moim zdaniem to nie na miejscu zapraszać koleżankę, jak się jest w związku.

Jeśli chcesz odkręcić to zaproszenie to się pospiesz zanim dziewczyna kupi kieckę, buty i torebkę.

10

CatLady napisał/a:

Dla mnie to dziwne, że od razu pobiegłeś do koleżanki. To samemu na wesele nie można pójść? Moim zdaniem to nie na miejscu zapraszać koleżankę, jak się jest w związku.

Jeśli chcesz odkręcić to zaproszenie to się pospiesz zanim dziewczyna kupi kieckę, buty i torebkę.

To samo chciałam napisać. Jak ktoś w związku idzie na wesele sam, bo partner miał właśnie np. inną ważną uroczystość to zrozumiałe, ale jeśli bierze na siłę koleżankę, to już trochę dziwne. Nie mam nic do koleżanek chłopaka, niech tam je sobie ma, tylko no iść z kimś na ważną uroczystość to jednak nie na miejscu moim zdaniem

11 Ostatnio edytowany przez Prosiaczkowo (2020-07-11 19:05:01)

Na miejscu Twojej dziewczyny pomyślałabym, że nie traktujesz mnie poważnie.
Zaproszenie koleżanki jest totalnie nie na miejscu i chyba nie dziwię się, że dziewczyna nie brała tych "aluzji" na serio.

Rin Trine napisał/a:
CatLady napisał/a:

To samo chciałam napisać. Jak ktoś w związku idzie na wesele sam, bo partner miał właśnie np. inną ważną uroczystość to zrozumiałe, ale jeśli bierze na siłę koleżankę, to już trochę dziwne. Nie mam nic do koleżanek chłopaka, niech tam je sobie ma, tylko no iść z kimś na ważną uroczystość to jednak nie na miejscu moim zdaniem

POPIERAM

12

Jeśli zależy Ci na dziewczynie, odwołaj zaproszenie koleżanki.  Twój udział w weselu z osobą towarzyszącą to wg mnie koniec związku. Posypie się to po prostu....

13

Cyngli ma rację ta twoja dama nie dorosła. Tak pozatym masz dziewczynę a nie narzeczoną? Czym się przejmujesz ? Jak nie myślisz się zaobrączkować. Nie rozumiem słowa jak zrozumiała, że to ta dziewczyna? Wg mnie wesele jest ważniejsze a ta twoja dziewucha to jakaś dziwna.

14

Pomyśl jak ty byś się poczuł na miejscu dziewczyny. Szczerze ja bym odwołała bo to będzie koniec związku. Będą o to kłótnie miesiącami. Koleżanka zrozumie. Dziewczynę możesz raz na zawsze stracić.

15

Dzięki wszystkim za posty. Szczerze to nie spodziewałem się aż takiego odzewu smile

16

Ja szczerze nie rozumiem, czemu to jest "nie na miejscu" - sporo osób tu tak pisze. Przecież to impreza, na której dobrze jest mieć z kim pogadać i tańczyć. Co to za zabawa iść samemu na wesele kumpla? Jeszcze rodzinne jak cię mogę, tam można znać wiele osób. Ale na weselu kumpla a) pewnie nie znam nikogo, b) każdy jest sparowany poza babciami i dziadkami. No  to oczywiste, że też chce się iść z kimś. A zaproszenie na imprezę to nie jest zaproszenie na randkę czy do łóżka. Jakoś pachnie to jakimś trzymaniem na krótko partnera, bo nie wiadomo, co się wydarzy = brak zaufania.
Dla mnie zupełnie naturalne, że się chodzi na imprezy głownie z partnerem/partnerką, ale odcinanie się od reszty świata "nigdy więcej z nikim innym nie pójdę na imprezę/nie pojadę na wakacje" jest dla mnie niezrozumiałe.

17 Ostatnio edytowany przez bagienni_k (2020-07-15 23:46:07)

Osobiście bywałem sam na weselach, gdzie jednak znałem sporo osób, ale samego fakt braku partnerki jakoś nie odczuwałem. Tutaj się ewidentnie partnerzy nie dogadali i niestety mam podobne odczucia, co Koleżanka wyżej. Poczucie, że jeśli gdzieś wychodzimy, to albo z partnerem albo w ogóle/samemu wydaje się nieco zbyt sztywne. Tym bardziej, że Autor wyraźnie dziewczynę o tym uprzedził a ona teraz może obarczać jego winą, za zaistniała sytuację, kiedy to ONA nie wzięła na poważnie słów Autora.

18

maciej33 napisał/a:

Dzięki wszystkim za posty. Szczerze to nie spodziewałem się aż takiego odzewu smile

Zdradzisz jaką podjąłeś decyzję i w jaki sposób rozwiązałeś opisany problem?

19

Olinka napisał/a:
maciej33 napisał/a:

Nie odwołałem tego, ponieważ nic by to już nie zmieniło. Niestety nie ma już o co walczyć..

20

maciej33 napisał/a:
Olinka napisał/a:
maciej33 napisał/a:

Nie odwołałem tego, ponieważ nic by to już nie zmieniło. Niestety nie ma już o co walczyć..

Moim zdaniem słusznie zrobiłeś. Nie zadręczaj się, to po prostu nie była odpowiednia dziewczyna dla Ciebie.

21

Jeżeli ta jedna sytuacja spowodowała rozpad Waszego związku, to znaczy, że dziewczyna nie była specjalnie zaangażowana i chyba nie bardzo masz powód, by się tym gryźć. Można byłoby dopisać jeszcze parę innych uwag, ale na tym etapie, to już chyba nie ma sensu.

22

Ja się jednak będę upierać, że autor postąpił niewłaściwie zapraszając koleżankę. mógł iść na wesele sam.

Nie chodzi mi o to, że jak się jest w związku, to nie można mieć znajomych płci przeciwnej. Można. Można iść na kawę, czy mieć wspólne hobby, ale wyście na wesele to jest przesada. Tam jest bliska rodzina i wygląda to mocno oficjalnie.

Też bym na miejscu dziewczyny autora nie potrafiła tego zaakceptować.

Zerwała z nim i dobrze, może sobie teraz zapraszać koleżankę/-i gdzie chce i kiedy chce.

23

Ogólnie  jestem zdania,  że na uroczystości  typu wesele,  gdy jest się w związku to nie powinno brać ze sobą koleżanki.  Idzie się samemu lub z partnerka.  Chodzi o to,  że to jednak uroczystość oficjalna gdzie w założeniu  idzie się z partnerem i tak druga strona odbiera.  Później niezręcznie gdy ktoś z wesela zobaczy na mieście z Inną... 
Dopuszczam sytuację z koleżanką  ale jako
singiel,  natomiast ja nie będąc w związku chodziłam sama z wyboru.
Na miejscu już byłej partnerki Autora też bym nie była zachwycona sytuacja

24

Jak już wcześniej napisałam, moim zdaniem oboje popełnili błędy - Autor zapraszając koleżankę, a była partnerka nie wyrażając sprzeciwu, kiedy usłyszała, że chłopak na wesele ma zamiar zaprosić znajomą.
Dziewczyna zareagowała dopiero po fakcie, najpierw stawiając ultimatum, a potem kończąc znajomość, bo rozumiem, że to z tego właśnie powodu relacja ostatecznie się rozpadła. W ten sposób wykazała się brakiem konsekwencji i w gruncie rzeczy niedojrzałością. To dlatego tak ważne jest, aby wprost mówić to co się myśli i wyrażać własne oczekiwania, bo druga osoba słysząc określony komunikat lub zauważając brak sprzeciwu ma pełne prawo założyć, że może się na tym opierać. Tak było i tutaj. Autor przecież kilkukrotnie powtarzał jak widzi rozwiązanie problemu i ani razu nie usłyszał, że dziewczyna ma coś przeciwko temu.

Niemniej osobiście również uważam, że jeśli jest się w związku, to na imprezy stricte zabawowe, zwłaszcza takie, gdzie zwyczajowo przychodzi się w parach, gdzie się tańczy i leje się alkohol, przychodzi się z partnerem lub w drodze wyjątku samemu. Dla mnie zaproszenie innej osoby jest pewnego rodzaju nielojalnością i nie ma tu znaczenia ani poziom wzajemnego zaufania, ani żadne inne okoliczności, chyba że naprawdę szczególne.

25

Zgodzę się całkowicie z Olinką. OBOJE dali ciała, zarówno Autor, jak i jego dziewczyna, tylko, że w nieco odmiennej kwestii. Zaproszenie innej osoby to jedno, ale postawa dziewczyny to już zupełnie inna kwestia.
Dlaczego tak trudno mówić o pewnych rzeczach wprost i bez ogródek? Brzydzi mnie osobiście taka niekonsekwencja i stawianie ultimatum a potem odwracanie kota ogonem i zakładanie, żę przecież "on powinien wiedzieć", że nie może zapraszać innej". Dlatego też dziewczyna zachowała się czysto dziecinnie, zaś Autor nie wykazał się lojalnością wobec swojej partnerki.

Posty [ 25 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » MIŁOŚĆ , ZWIĄZKI , PARTNERSTWO » Odwołanie zaproszenia osoby towarzyszącej

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024