Jak sobie radzić z nerwica lekowa - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » STRES, LĘK, NERWICA, DEPRESJA » Jak sobie radzić z nerwica lekowa

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 8 ]

Temat: Jak sobie radzić z nerwica lekowa

Witam wszystkich jestem tu nową. Od jakiegoś czasu lecze się na nerwice lekową. Biorę leki ale niestety w obecnej sytuacji nie mogę iść do psychologa. Najgorsze są te ataki paniki. Jak sobie z tym poradzić? Ktoś wie ktoś powie?

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Jak sobie radzić z nerwica lekowa

Powiem tak. Kiedyś sama uważałam, ze potrzebuje pomocy psychologa,  albo psychiatry, ze musze brać leki, to była dla mnie jedyna nadzieja. Poczytałam trochę na Internecie o tych lekach psychotropowych i jak przeczytałam opinie innych cierpiących na to samo schorzenie co ja po l prostu się przerazilam. Poszli do psychiatry, zazywali leki, było u nich tylko gorzej. Załamanie moje trwało do momentu kiedy nie odnalazłam artyyków i książek o niedoborach odżywczych., które mogą wywoływać lęki. Nie trzeba było mi żadnego psychiatry, ani leków żeby dojść do normalności.  Zadbałam o swoją dietę żeby była odpowiedni zbilansowana w witaminy i minerały. Każdego dnia przez kilka tygodni musialam uważać co jem,  czy jem duzo warzyw, owoców, LĘKÓW JAK RĘKĄ ODJĄŁ, zdecydowanie poprawiła się jakoś mojego życia.  Zdecydowanie poprawiła się jakość mojego życia.  Nie było już głupich, bezsensownych lęków.

3

I tylko tyle? Zdrowa dieta i ataki przeszły?

4

No w moim przypadku tak. Zależy czy zmagają się z jakimiś problemami, z którymi od dłuższego czasu nie potrafisz sobie poradzić. Wiadomo, ze nie tylko dieta składa się na siłę psychiki.l, ale niedobory niektórych składnikow odżywczych mogą powaznie wpłynąć na stan twojej psychiki. Wystarczy niedobór selenu, omega3, magnezu, witaminy D, choćby niedobór jednej witamin z grupy B, żeby wywołać objawy jakie u Pani sie pojawiają.  Warto się wtajemniczonyc w ten temat. Tak naprawdę warto zadbać o odpowiednio zbilansowana dietę bo jeśli Pani nerwica jej bardziej spowodowana przeciwnościami losu, będzie Pani miała więcej siły, żeby się z tymi problemami zmagać. Jest masa książek na ten temat, a każdy z psychologów i psychiatrów o tym milczy bo tak naprawdę nie zarobili by.

5

A można wiedzieć jakie produkty pani wprowadziła w swojej diecie po których pani czuła się lepiej?

6

To jest baaaardzo obszerny temat, trzeba wprowadzić duzo zdrowych produktów bogatych w magnez, cynk, żelazo, omega3. Zielone warzywa, oliwa z oliwek, orzechy, fasola.Warto też rozważyć dodatkową suplementacja i spożywać omega 3 dha i epa , witaminy z grupy B, witamine  D, witamine b12, witamine b9, probiotyki, magnez wszystko w tabletkach.  Może Pani sięgnąć po książkę "wzmocnij jelita, wygraj z lękiem i depresja" Marka Zaremby jest tam wszystko ładnie wytłumaczone co prawda autor rozpisuje sie w niektórych rozdziałach o Bogu, ale warto sięgnąć po ta książkę bo to kopalnia wiedzy.

7

Dziękuję za podpowiedź

8

Hej, minęło trochę czasu od pytania, ale może komuś pomoże moja odpowiedź.

Jak jestem w domu: staram się wykonywać bezpośrednio przed snem trening autogenny Schultza (słucham na YouTube). Pomaga też w ciągu dnia, kiedy czuję, że narasta napięcie prowadzące do ataku.
Jeżeli jestem poza domem i mogę iść w ustronne miejsce: staję prosto, biorę bardzo głęboki wdech, mocno zaciskam oczy i napinam najmocniej jak potrafię wszystkie mięśnie. Liczę w myślach powoli do 10 i wypuszczam powietrze, rozluźniając całe ciało. Czasami robię tak 2, nawet 3 razy.
Jeżeli nie mogę tego wykonać bo np. jestem na spotkaniu: staram się myśleć o czymś pozytywnym, czymś innym niż lęk, próbuję go ignorować, zmieniam pozycję na krześle (żeby chociaż trochę się poruszać, jak nie mogę się przespacerować).

Powyższe metody są doraźne i nie rozwiązują przyczyny problemu, która często siedzi „w głowie”, ale trochę ułatwiają życie

Posty [ 8 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » STRES, LĘK, NERWICA, DEPRESJA » Jak sobie radzić z nerwica lekowa

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024