Nietypowy problem z podglądaczem - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » PSYCHOLOGIA » Nietypowy problem z podglądaczem

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 34 ]

Temat: Nietypowy problem z podglądaczem

Witajcie, jestem w liceum i mam pewnie problem I nie wiem co poradzić :-(.

Pewnego dnia(jeszce gdy szkoły były otwarte) gdy miałam dość krótką spódniczkę i szłam na schodach to szedł za mną pewien chłopak, i zdaje mi się że filmował mnie ,,od spodu". Krótko szedł za mną, po czym mnie wyprzedził. Miał telefon tak jakby przy nodze, dzięki czemu mógł mnie filmować od spodu, lecz miał czarny ekran(co mi się udało zobaczyć).

Druga sytuacja była z moimi koleżankami. Ten sam chłopak siedział w ławce przed nimi (miały ubrane spódniczki) i znowu dziwnie trzymał telefon (tak jakby im filmował między nogami), choć chyba udawał że robi coś innego.

Sama już nie wiem co o tym sądzić :-(

Czuję że powinnam coś z tym zrobić, gdzieś to zgłosić, ale też nie chcę robić z siebie idiotki. Myślicie że warto to zgłosić do wychowawcy, zignorować to i nie nosić spódnic czy może to już moja paranoja i nic się nie dzieje? :-(

Prosze pomóżcie bo nie wiem co z tym fantem zrobić :-(

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Nietypowy problem z podglądaczem
Nata777 napisał/a:

Witajcie, jestem w liceum i mam pewnie problem I nie wiem co poradzić :-(.

Pewnego dnia(jeszce gdy szkoły były otwarte) gdy miałam dość krótką spódniczkę i szłam na schodach to szedł za mną pewien chłopak, i zdaje mi się że filmował mnie ,,od spodu". Krótko szedł za mną, po czym mnie wyprzedził. Miał telefon tak jakby przy nodze, dzięki czemu mógł mnie filmować od spodu, lecz miał czarny ekran(co mi się udało zobaczyć).

Druga sytuacja była z moimi koleżankami. Ten sam chłopak siedział w ławce przed nimi (miały ubrane spódniczki) i znowu dziwnie trzymał telefon (tak jakby im filmował między nogami), choć chyba udawał że robi coś innego.

Sama już nie wiem co o tym sądzić :-(

Czuję że powinnam coś z tym zrobić, gdzieś to zgłosić, ale też nie chcę robić z siebie idiotki. Myślicie że warto to zgłosić do wychowawcy, zignorować to i nie nosić spódnic czy może to już moja paranoja i nic się nie dzieje? :-(

Prosze pomóżcie bo nie wiem co z tym fantem zrobić :-(

Ile masz lat?

3 Ostatnio edytowany przez Cyngli (2020-04-04 09:38:30)

Post usunięty z powodu naruszenia punktów
6 i 12 postanowień szczególnych Regulaminu Netkobiet (off-top).

Równocześnie przypominam, że podejrzenie trollingu zgłaszamy za pomocą opcji „raportuj”, zamiast publikowania bezsensownych postów, które NIC nie wnoszą do tematu wątku.
Dalsze ignorowanie upomnień oraz łamanie naszych zasad skończy się zablokowaniem konta.

4

Najskuteczniejsze byłoby chyba powiedzenie temu chłopakowi to na osobności.  Może zaprzeczy  może przeprosi, Jak zaprzeczy, Ty możesz przeprosić na wszelki wypadek. Ale i tak powinno to być skuteczne, niezależnie od przebiegu rozmowy.

5

To jest normalne zachowanie dla chłopców w tym wieku, czas dojrzewania. Przejdzie.
Kilka dekad temu nas dziewczyny chłopcy też podglądali gdzie tylko mogli, w przebieralni przed w-f,  też na schodach, które na dodatek były ażurowe i stojąc pod nimi pod pewnym katem można było zobaczyć podwozie kobiety w całej okazałości,  podstawiali pod spódnice lusterka aby chociaż majtki zobaczyć.
Jeden z chłopaków zakradł się nawet pod ławkami pod stolik nauczycielki, która lubiła siedzieć rozkraczona.

6

Nie potrafię sobie wyobrazić jak krótka musi to być kiecka, że przy wychodzeniu po schodach ten, kto idzie niżej Ciebie ma pełny wgląd na Twoją bieliznę.
W tym momencie poza ewentualną rozmową z tym chłopakiem zastanowiłabym się, czy ja ubieram się odpowiednio do miejsca, do którego idę. W sensie NIE mówię, że to Twoja wina, bo wina tego chłopaka, jeżeli faktycznie Cię podgląda, natomiast skoro Ty czujesz się z tym niekomfortowo to może na drugi raz pomyśl bardziej o tym, co na siebie zakładasz?

7

Ja bym zwróciła uwagę temu koledze, może by go to zawstydziło.

Osobiście nie widzę powodu do zaprzestania noszenia spódniczek, jeśli je lubisz.

8 Ostatnio edytowany przez Ela210 (2020-04-04 12:26:40)

Wystarczy normalna lekko luźna spódniczka, nie musi być super mini.
Większość letnich sukienek tak ma.
Dlatego na schodach, zwłaszcza stromych, Panowie przodem:)

9

Ela210 napisał/a:

Wystarczy normalna lekko luźna spódniczka, nie musi być super mini.
Większość letnich sukienek tak ma.
Dlatego na schodach, zwłaszcza stromych, Panowie przodem:)

Nie wiem big_smile chodzę w sukienkach i spódnicach i właściwie nigdy nie miałam takiego problemu. Albo w sumie nigdy o tym jakoś nie myślałam. To ładna bielizna pod spód i wio big_smile

a na serio to nie wiem czy rozmowa z nim coś da. Gość się wyprze i tyle tego bedzie. Ja bym go unikała. Na schodach zawsze można go przepuścić przed sobą.

10

Nawet, jeśli się wyprze, to jest szansa, że chociaż mu się głupio zrobi.

11

Kleoma napisał/a:

To jest normalne zachowanie dla chłopców w tym wieku, czas dojrzewania. Przejdzie.
Kilka dekad temu nas dziewczyny chłopcy też podglądali gdzie tylko mogli, w przebieralni przed w-f,  też na schodach, które na dodatek były ażurowe i stojąc pod nimi pod pewnym katem można było zobaczyć podwozie kobiety w całej okazałości,  podstawiali pod spódnice lusterka aby chociaż majtki zobaczyć.
Jeden z chłopaków zakradł się nawet pod ławkami pod stolik nauczycielki, która lubiła siedzieć rozkraczona.

Nie wierzę w to, co czytam...
Normalne?! yikes To jest wg ciebie normalne? yikes Chyba w Polsce...

W UK takie coś się zgłasza, bo jest to molestowanie seksualne.

I absolutnie nie powinno się normalizować takich zachowań, bo jest to naruszenie godności osobistej. Ani autorka, ani żadna inna kobieta nie służy temu, by zaspokajać fantazje jakichś nastoletnich, czy starszych zboczeńców. Jak mówisz, ze to normalne, to tak jakbyś sugerowała 'ok, pogódź się z tym', czyli mam iść ulicą, a różnej maści zboczeńcy mogą mi zaglądać, gdzie im się podoba, to to normalne.

I mylisz się, że z wiekiem im przejdzie - jak ma im przejść skoro od młodości słyszą, że takie zachowanie jest ok? A z kolei dziewczyny słyszą, że powinny to akceptować i pokornie czekać, aż chłopcy wyrosną, az im się znudzi? Może jeszcze doradź autorce, żeby zakładała dłuższe spodniczki, bo skoro ma takie krótkie, to jej wina... A jak następnym razem zboczencowi nie wystarczy zrobienie zdjęcia i jej włoży rękę pod spódniczkę, albo w dekolt, to też obwiń autorkę, obwiń wszystkie dziewczyny, którym się to przytrafia, bo coż robić, jesteśmy kobietami, musimy się godzić na niechciane męskie zaczepki, na podglądanie, na obłapianie...

12

Mam 19 lat. Nie wiem czy powinnam komuś (a zwłaszcza jemu) o tym powiedzieć. :-( . Jak już mówiłam, nie chce zrobić z siebie idiotki. Myślicie że on mógł nagrywać mnie z wyłączonym ekranem telefonu? Jeśli tak, to nie wiadomo co z tym filmem zrobi...

13

Nata777 napisał/a:

Mam 19 lat. Nie wiem czy powinnam komuś (a zwłaszcza jemu) o tym powiedzieć. :-( . Jak już mówiłam, nie chce zrobić z siebie idiotki. Myślicie że on mógł nagrywać mnie z wyłączonym ekranem telefonu? Jeśli tak, to nie wiadomo co z tym filmem zrobi...

Kim jest ten chłopak?

Dasz radę go unikać?

Jeśli nie masz pewności, że faktycznie Cię filmował, czy Twoje koleżanki, to nie doradzałabym konfrontacji - on się zwyczajnie wyprze i nic to nie da. No chyba, że przyłapiesz go na gorącym uczynku - inaczej nie.

Nie obawiałabym się o film, pewnie i tak wiele na nim nie ma - bo co miałoby być - majtki? Pewnie spędzi z tym filmem kilka 'romantycznych' chwil i tyle.

Doradzałabym unikanie go, bo to nie jest normalne zachowanie. Czy on jest w Twoim wieku? Jak tak, to już powinien być nieco za stary na jaranie się zaglądaniem pod spódniczkę. Jeśli jednak nie jest, to obstawiam, że to zbok. Trzymaj się z dala. Może popytaj też koleżanki, czy miały podobne sytuacje z nim.

14 Ostatnio edytowany przez Znerx (2020-04-05 09:54:16)

Taaa... latanie z ukrytą w bucie kamerę i nagrywanie majtek to 100% norma lol jasne.
Chociaż z drugiej strony to wujek goole po wpisaniu: "hidden shoe cam" wypluwa pełno wyników. Łącznie z tutorialami DIY. Normalnie raj dla każdego perwerta.

Co do tematu.
1. Wypadało by to zgłosić. Najlepiej jak gość ma przy sobie kamerkę, żeby dyrekcja szkoły (albo samemu zadzwonić) mogła zawołać policję i złapali go na gorącym. Skąd wiesz czy kolega perwers nie zamontował też kamerek np.: w damskim wc. Potem filmik jak robisz... ten tego... wyląduje na jakiś xxxperwerttubie.
2. mam brzydkie wrażenie, że to jednak jest troll. roll

15 Ostatnio edytowany przez bagienni_k (2020-04-05 10:00:22)

Takie akcje to już totalnie szczeniackie wybryki, typowe nawet nie dla liceum, ale dla gimbazy..Dorosłemu, zrównoważonemu człowiekowi nie powinno nic takiego przychodzić na myśl,
bo to zwyczajnie żenujące. W miarę możliwości można go po prostu unikać. Jeśli inne dziewczyny miały z nim podobne problemy, to w ostateczności, kiedy jest więcej głosów przeciwko niemu, można to zgłosić dyrekcji.

16

Znerx napisał/a:

mam brzydkie wrażenie, że to jednak jest troll. roll

To samo napisałem na początku ale wywalili mojego posta i jeszcze ostrzeżeniami mnie straszyli. Gdzież w obecnych czasach chciało by się nielatowli nagrywać majtki dziewczyn a szczególnie jednej, chodzić za nią i szpiegować? Wystarczy wpisać w wyszukiwarkę upskirt i coś tam coś tam i wyskoczy milion wyników. Może takie coś jarało kogoś, ale 20 lat temu.

17

Na chwilę obecną NIE MA ŻADNEGO POWODU, by sądzić, że Autorka jest trollem. Proszę o powstrzymanie się od off-topowania
i publikowanie wypowiedzi zgodnych z tematem wątku.

18

Póki wątek nie jest zamknięty można dyskutować. Dziwi mnie takie postępowanie już u kogoś kto zbliża się do 18 -19 lat. W przypadku dzieciarni 14-15 letniej, gdzie gimbaza robi zakłady o takie rzeczy, co się filozofom nie śniło, to już bardziej bym zrozumiał. Zatem jeśli takie akcje odwala osoba  w wieku Autorki, to niewątpliwie ma coś nie tak pod kopułą.

19 Ostatnio edytowany przez Janix2 (2020-04-05 10:35:23)

Cyngli napisał/a:

Nawet, jeśli się wyprze, to jest szansa, że chociaż mu się głupio zrobi.

A jak to jest nieprawda to komu się głupio zrobi? Pójdzie fama po szkole i nie tylko że zbok. Straci przyjaciół i nie będzie miał życia. I jak to miało by technicznie wyglądać? On idzie po schodach, ma telefon prawie przy ziemi żeby majtki sfilmować a wokół kupę ludzi i nic? W tym wieku chłopaki nie majtkami się zajmują.

bagienni_k napisał/a:

Póki wątek nie jest zamknięty można dyskutować. Dziwi mnie takie postępowanie już u kogoś kto zbliża się do 18 -19 lat. W przypadku dzieciarni 14-15 letniej, gdzie gimbaza robi zakłady o takie rzeczy, co się filozofom nie śniło, to już bardziej bym zrozumiał. Zatem jeśli takie akcje odwala osoba  w wieku Autorki, to niewątpliwie ma coś nie tak pod kopułą.

No pełna zgoda. Jeżeli byłby rzeczywiście taki głupi to już pewnie zamontował by kamerkę w WC albo gdzieś pod prysznicami.

20

Janix2, dlatego ja bym tego nie zgłaszała nikomu, ani nie rozgłaszała na Forum szkoły, a jedynie zwróciła uwagę owemu chłopakowi. Jest szansa, że się zawstydzi i nie będzie tego więcej robił.

21

Cyngli napisał/a:

Janix2, dlatego ja bym tego nie zgłaszała nikomu, ani nie rozgłaszała na Forum szkoły, a jedynie zwróciła uwagę owemu chłopakowi. Jest szansa, że się zawstydzi i nie będzie tego więcej robił.

Wybacz, moja droga, ale to rada, by zająć się zamiataniem śmieci pod dywan!
Gówniarzowi zwracać uwagę, że źle robi. Jakby on sam tego nie wiedział.
Teraz, gdy większość głęboko z tyłu ma zasady moralne i tzw. "dobre obyczaje".
Według mnie, ten ktoś, kto pod nickiem się kryje, to troll pełną gębą.

22

Jestem zdziwiona Twoją reakcją, Excop. Wyraźnie napisałam, że osoba została sprawdzona i na chwilę obecną nie ma żadnych przesłanek ku temu, by nazywać ją trollem hmm

Wracają do TEMATU wątku - pewności również nie ma żadnej, że owy chłopak naprawdę podgląda. To, że to może tak wyglądać wcale nie oznacza, że musi tak być...
Łatwo jest kogoś ocenić pochopnie, zepsuć mu opinię i zrujnować życie.

23

Cyngli napisał/a:

Jestem zdziwiona Twoją reakcją, Excop. Wyraźnie napisałam, że osoba została sprawdzona i na chwilę obecną nie ma żadnych przesłanek ku temu, by nazywać ją trollem hmm

Wracają do TEMATU wątku - pewności również nie ma żadnej, że owy chłopak naprawdę podgląda. To, że to może tak wyglądać wcale nie oznacza, że musi tak być...

Przecież nie znamy moim zdaniem tego Ktosia, który mieni się Autorką, ani tego podglądacza.
Wychodzi na to, że dobre samopoczucie gnojka nr 2, jest ważniejsze, niż późniejsze dla niego, ewentualne konsekwencje związane z zawiadomieniem za pośrednictwem pedagoga szkolnego policji.
By się nim zajęła, póki nie przyjdzie czas na poważniejsze incydenty.
Są procedury, które wyjaśnią stan faktyczny.
Lekceważenie obecnej sytuacji to podstawowy błąd.
Może i dziewczyna będzie musiała zmienić szkołę, bo konfabulowała z różnych przyczyn, ale nie wolno uciekać od odpowiedzialności pedagogów, gdy takie rzeczy, o których mówi, mogły mieć miejsce.
I tyle tylko.

24 Ostatnio edytowany przez Ela210 (2020-04-05 12:21:35)

Cyngli napisał/a:

Całkowicie się zgadzam z Cyngli.
Można kogoś mocno skrzywdzić.
Nie bój się że zrobisz z siebie idiotkę autorko
Możesz powiedzieć mu tak:
Słuchaj wydawało mi się że:
On zaprzeczy, Ty powiesz: to dobrze, bo czułam się z tym źle. I koniec sprawy.
Załatwiam tak wprost trudne sytuacje w swoim życiu i nie tworzę złej energii.
No niestety Excop..policja czasami w ten właśnie sposób pracuje na brak zaufania.. słonie w składzie porcelany.

25

Takie sprawy obecnie młodzież dorosła (18-19 lat) załatwia między sobą w swoim gronie.

26

1. Gość chodzi ze mną do klasy, a co za tym idzie nie za bardzo mogę go unikać. Mogę to robić jedynie teraz, gdy szkoły są zamknięte.

2. Wiadomo że nie mogę o nim zbyt dużo pisać, bo chce zostać anonimowa. Generalnie jest on lubiany przez nauczycieli, nie ma problemów z nauką, ma kilku bliskich kolegów (ale to jest dość hermetyczne towarzystwo, ja nie mam z nimi żadnych bliższych kontaktów i  nie wiem co oni robią ).

3. Te sytuacje były naprawdę. Jeżeli jestem dla was zwykłym trollem, to zamknijmy wątek i dajmy sobie spokój.

4. Myślę, że na razie nie chcę tego nigdzie zgłaszać. Dowodów nie mam żadnych, a tylko mogę sobie narobić tym problemów :-(

27

Podejrzenie o trolling wzięło się chyba głównie z tego, że w wyobrażeniu niektórych osób takie zachowanie jest zwyczajnie żałosne i absurdalne. No cóż, może za czasów poprzednich pokoleń młodzież po prostu była nieco bardziej "na poziomie"( w tym wypadku w odniesieniu do facetów).

28

Jak dodać nowy post?

29

Nadia01 napisał/a:

Jak dodać nowy post?

Przecież dodałaś nowy post.
O co konkretnie chodzi?

30 Ostatnio edytowany przez Nadia01 (2020-04-05 18:06:17)

Kleoma napisał/a:

To absolutnie nie jest normalne zachowanie i powinno być czym prędzej zgłoszone nawet jeśli okaże sie, że to nie prawda. Chłopak jeśli ma coś na sumieniu to zaprzeczy, ale jeśli ma Pani córkę, siostrę, to chciałaby Pani żeby filmowano je ,,od spodu"?? Nie wiadomo jak to potem wykorzysta, co z tym zrobi, takie coś nie jest legalne i powinno być zgłoszone, chociażby dla świętego spokoju tej dziewczyny.

31

Nadia01 napisał/a:
Kleoma napisał/a:

To absolutnie nie jest normalne zachowanie i powinno być czym prędzej zgłoszone nawet jeśli okaże sie, że to nie prawda. Chłopak jeśli ma coś na sumieniu to zaprzeczy, ale jeśli ma Pani córkę, siostrę, to chciałaby Pani żeby filmowano je ,,od spodu"?? Nie wiadomo jak to potem wykorzysta, co z tym zrobi, takie coś nie jest legalne i powinno być zgłoszone, chociażby dla świętego spokoju tej dziewczyny.

Nadio, ale nie ma pewności, że on filmował. To tylko podejrzenie.

32

Nadia01 napisał/a:
Kleoma napisał/a:

Napisałam "normalne" w tym sensie, że często zdarzające się nie tylko nastolatkom.
Czy to zachowanie różni się od zachowania paparazzich, którzy tylko czyhają na fotkę życia z jakąś gwiazdą czy celebrytką, której przy wsiadaniu do auta lub na krześle widać było bieliznę lub jej brak? Albo gdy wiatr podwiał spódnicę?Ile było artykułów, zdjęć z zastanawianiem się czy miała majtki czy jednak nie?
A robią takie zdjęcia bo są chętni takiej sensacji.
Autorka majtki i nawet chyba rajstopy miała bo taka pora roku. Więc zbyt wiele tam nie zobaczył.
O ile w ogóle miał taki zamiar bo tego autorka nie wie.
Może fotografował jej buty.

33

Wiem, że temat jest stary, ale jest o tyle oryginalny, że postanowiłem dorzucić swoje trzy grosze. Bardzo dziwią mnie propozycje z poprzednich odpowiedzi, które każą to natychmiast gdzieś zgłosić. Przecież tak właściwie nie ma ABSOLUTNIE ŻADNYCH dowodów na to, że owy ,,ktoś" faktycznie nagrywał autorkę od spodu. Dlatego też żadne donosy nie są tutaj właściwe. Co więcej, nawet sama autorka wątku przyznaje, że widziała, iż owy ktoś miał wyłączony ekran telefonu. Bardzo nie podoba mi się nadgorliwość w postaci ścigania tego chłopaka, gość jest na 99% niewinny i można zepsuć mu tym reputację.

34 Ostatnio edytowany przez aniuu1 (2021-04-24 19:21:27)

Jeśli będziesz pewna, że ktoś robi zdjęcia dziewczynom pod spódnica to zgłaszaj wychowawcy. Chyba jakiś czas temu w Korei to był głośny problem, tak coś mi się kojarzy. Jest to zachowanie, które warto piętnować. Natomiast wcześniej warto samemu zwrócić uwagę osobie. Dla swojego komfortu można nosić pod krótką sukienką szorty, fajny patent, przy okazji nie trzeba się martwić, że wiatr podwieje sukienkę, że się źle usiądzie..

edit: wątek jest stary

Posty [ 34 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » PSYCHOLOGIA » Nietypowy problem z podglądaczem

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024