Cześć Wam,
Nie, nie jestem nieszczęśliwa, nie jestem samotna matka. Przed zajściem w ciążę pracowałam na umowie zlecenie, przez cały okres ciąży byłam na zwolnieniu lekarskim, synka urodziłam w kwietniu 2019r potem logicznym jest fakt że byłam na zasiłku macierzyńskim. Słowo PIT jest Wam pewnie doskonale znane. Więc właśnie, mam ponad 1200zl do zapłaty... Mój partner że względu na swój stan zdrowia nie pracuje, ja mam zasiłku marne 1200zl I wszystkim znane 500+. I pytanie do Was czy tak wysoka dopłata jest możliwa? Ta kwota całkowicie zrujnuje nasz budżet... Może jest sposób aby ją zmniejszyć?
1 2020-02-18 18:49:01 Ostatnio edytowany przez Cyngli (2020-02-18 18:58:29)
Cześć Wam,
Nie, nie jestem nieszczęśliwa, nie jestem samotna matka. Przed zajściem w ciążę pracowałam na umowie zlecenie, przez cały okres ciąży byłam na zwolnieniu lekarskim, synka urodziłam w kwietniu 2019r potem logicznym jest fakt że byłam na zasiłku macierzyńskim. Słowo PIT jest Wam pewnie doskonale znane. Więc właśnie, mam ponad 1200zl do zapłaty... Mój partner że względu na swój stan zdrowia nie pracuje, ja mam zasiłku marne 1200zl I wszystkim znane 500+. I pytanie do Was czy tak wysoka dopłata jest możliwa? Ta kwota całkowicie zrujnuje nasz budżet... Może jest sposób aby ją zmniejszyć?
Weź pożyczkę, lub ewentualnie spróbuj odłożyć odpowiednią kwotę, do końca kwietnia jest trochę czasu.
Z tego co piszesz, to przez cały 2019 rok nie pracowałaś. Więc skąd w zeznaniu podatkowym dochody skutkujące taką niedopłatą podatku? Czy na pewno dobrze ten PIT rozliczyłaś? Chyba, że z zasiłku macierzyńskiego, dochodów za zwolnienie lekarskie i jakieś inne dodatkowe pieniądze o których nie mówisz spowodowały wejście w następny próg podatkowy.
Cześć Wam,
Nie wiem czy mozna ją zmniejszyc, ale powinno być możliwe rozłożenie tej sumy na raty. Napisz odpowiedni wniosek do US z prośbą o możliwośc zapłaty w dogodnych dla ciebie częsciach, ze względu na obecnie trudną sytuację finansową.
Z tego co piszesz, to przez cały 2019 rok nie pracowałaś. Więc skąd w zeznaniu podatkowym dochody skutkujące taką niedopłatą podatku? Czy na pewno dobrze ten PIT rozliczyłaś? Chyba, że z zasiłku macierzyńskiego, dochodów za zwolnienie lekarskie i jakieś inne dodatkowe pieniądze o których nie mówisz spowodowały wejście w następny próg podatkowy.
Do kwietnia 2019r pobieralam pieniądze z l4- ciąża, od kwietnia do końca roku otrzymywałam wynagrodzenie za zasiłek macierzyński 80% podstawy. Pit sprawdziłam logując się na stronie e-pit, gdzie był z automatu rozliczony
Trochę to dziwne, że jest taka dopłata do PIT, wg mnie nie ma podstaw.
MalwinaMalwina - na twoim miejscu złożyłabym PIT w formie papierowej i pojechałam do US, z miejsca cię obliczą i będziesz miała pewność czy jest dobrze czy nie.
Trochę to dziwne, że jest taka dopłata do PIT, wg mnie nie ma podstaw.
MalwinaMalwina - na twoim miejscu złożyłabym PIT w formie papierowej i pojechałam do US, z miejsca cię obliczą i będziesz miała pewność czy jest dobrze czy nie.
Dla mnie też sytuacja jest dziwna, może spowodowane jest to tym że pracowałam na umowie zlecenie przed przejściem na l4.
Izzie_Stevens napisał/a:Trochę to dziwne, że jest taka dopłata do PIT, wg mnie nie ma podstaw.
MalwinaMalwina - na twoim miejscu złożyłabym PIT w formie papierowej i pojechałam do US, z miejsca cię obliczą i będziesz miała pewność czy jest dobrze czy nie.Dla mnie też sytuacja jest dziwna, może spowodowane jest to tym że pracowałam na umowie zlecenie przed przejściem na l4.
A z umowy zlecenie był płacony podatek? Może był za mały i teraz musisz wyrównać
MalwinaMalwina napisał/a:Izzie_Stevens napisał/a:Trochę to dziwne, że jest taka dopłata do PIT, wg mnie nie ma podstaw.
MalwinaMalwina - na twoim miejscu złożyłabym PIT w formie papierowej i pojechałam do US, z miejsca cię obliczą i będziesz miała pewność czy jest dobrze czy nie.Dla mnie też sytuacja jest dziwna, może spowodowane jest to tym że pracowałam na umowie zlecenie przed przejściem na l4.
A z umowy zlecenie był płacony podatek? Może był za mały i teraz musisz wyrównać
Był placony, możliwe że zbyt mały, ale ja mam 24lata, podobno of sierpnia 19r, do 26r.z jest jakaś ulga dla młodych
Nie znam się, a temat do 26 roku mnie zdecydowanie nie obowiązuje Idź do US bo tutaj nie otrzymasz konkretnej odpowiedzi bo nikt nie zna dokładnie twojej sytuacji finansowej.
Izzie_Stevens napisał/a:MalwinaMalwina napisał/a:Dla mnie też sytuacja jest dziwna, może spowodowane jest to tym że pracowałam na umowie zlecenie przed przejściem na l4.
Był placony, możliwe że zbyt mały, ale ja mam 24lata, podobno of sierpnia 19r, do 26r.z jest jakaś ulga dla młodych
Pytanie czy ulga dla młodych obejmie matkę bez statusu studenta bo wiem, że ta ulga dla młodych to jednak głównie jest dla studentów.
Przed pójściem do US wydrukowałabym na Twoim miejscu ten PIT wyjściowy i ten, który niby złożyłaś i skonsultowałabym się po prostu z jakimś księgowym. Często studenci rozliczają pity ludziom za możliwośc wybrania samemu fundacji na 1%. Może to rozwiązanie dla Ciebie.
Ale obawiam się, że jeżeli pit już złożyłaś przez internet to i tak czeka Cię w konsekwencji zabawa z Urzędem.
Nie wiem jak u was ale u mnie babeczki z US rozliczają na miejscu, szczególnie teraz kiedy jest jeszcze wcześniej i będzie mniej ludzi w urzędzie
MalwinaMalwina napisał/a:Izzie_Stevens napisał/a:A z umowy zlecenie był płacony podatek? Może był za mały i teraz musisz wyrównać
Pytanie czy ulga dla młodych obejmie matkę bez statusu studenta
bo wiem, że ta ulga dla młodych to jednak głównie jest dla studentów.
Przed pójściem do US wydrukowałabym na Twoim miejscu ten PIT wyjściowy i ten, który niby złożyłaś i skonsultowałabym się po prostu z jakimś księgowym. Często studenci rozliczają pity ludziom za możliwośc wybrania samemu fundacji na 1%. Może to rozwiązanie dla Ciebie.
Ale obawiam się, że jeżeli pit już złożyłaś przez internet to i tak czeka Cię w konsekwencji zabawa z Urzędem.
Nic nie złożyłam jeszcze, mam świadomość że jakbym złożyła pit teraz to i teraz musiałabym go opłacić a nie jestem w stanie tego zrobić. Nie mam z czego... Ulga dla młodych dotyczy wszystkich osób do 26r.z, jest to świeża sprawa od sierpnia 2019r. Funkcjonuje coś takiego jak e-pit gdzie można zobaczyć swój pit i ewentualnie dodać ulgi które nas dotyczą. Ja się na tym nie znam, podatek do zapłaty mnie przerasta więc skonsuktuje to z księgową. Chyba będzie to najlepsze rozwiązanie
Izzie_Stevens napisał/a:Trochę to dziwne, że jest taka dopłata do PIT, wg mnie nie ma podstaw.
Przecież pisałaś, że pracowałaś na umowie-zleceniu przed zajściem w ciążę. A skoro urodziłaś dziecko w kwietniu, czyli w roku 2019 za który się rozliczasz nie pracowałaś.
Wejdź sobie na jakąś stronkę z rozliczeniem PIT-ów, znajdź PIT 37, wpisz swoje dochody (jak jesteś na zasiłku to powinnaś dostać PIT 11 z ZUS-u lub Urzędu Pracy, zależy kto Ci ten zasiłek wypłaca), pobraną zaliczkę na podatek i ubezpieczenie zdrowotne i wyjdzie Ci jaki naprawdę podatek musisz zapłacić. Przysługuje Ci również odliczenie na dziecko w wysokości 92,67 za miesiąc, oraz (chociaż to trochę według mnie nieetyczne, skoro mieszkasz z facetem) rozliczenie się razem z dzieckiem z tytułu samotnego rodzicielstwa.
MalwinaMalwina napisał/a:Izzie_Stevens napisał/a:Trochę to dziwne, że jest taka dopłata do PIT, wg mnie nie ma podstaw.
Przecież pisałaś, że pracowałaś na umowie-zleceniu przed zajściem w ciążę. A skoro urodziłaś dziecko w kwietniu, czyli w roku 2019 za który się rozliczasz nie pracowałaś.
Wejdź sobie na jakąś stronkę z rozliczeniem PIT-ów, znajdź PIT 37, wpisz swoje dochody (jak jesteś na zasiłku to powinnaś dostać PIT 11 z ZUS-u lub Urzędu Pracy, zależy kto Ci ten zasiłek wypłaca), pobraną zaliczkę na podatek i ubezpieczenie zdrowotne i wyjdzie Ci jaki naprawdę podatek musisz zapłacić. Przysługuje Ci również odliczenie na dziecko w wysokości 92,67 za miesiąc, oraz (chociaż to trochę według mnie nieetyczne, skoro mieszkasz z facetem) rozliczenie się razem z dzieckiem z tytułu samotnego rodzicielstwa.
Nie rozliczam się z tytułu samotnego rodzicielstwa tylko indywidualnie, nie jesteśmy małżeństwem, alimentów też nie pobieram na dziecko. Zasiłek wypłaca mi zleceniodawca- zatrudnia powyżej 20osob. Ulga na dziecko odliczana jest automatycznie na str e-pit
16 2020-02-18 21:05:34 Ostatnio edytowany przez Lady Loka (2020-02-18 21:07:05)
bbasia napisał/a:MalwinaMalwina napisał/a:Dla mnie też sytuacja jest dziwna, może spowodowane jest to tym że pracowałam na umowie zlecenie przed przejściem na l4.
Wejdź sobie na jakąś stronkę z rozliczeniem PIT-ów, znajdź PIT 37, wpisz swoje dochody (jak jesteś na zasiłku to powinnaś dostać PIT 11 z ZUS-u lub Urzędu Pracy, zależy kto Ci ten zasiłek wypłaca), pobraną zaliczkę na podatek i ubezpieczenie zdrowotne i wyjdzie Ci jaki naprawdę podatek musisz zapłacić. Przysługuje Ci również odliczenie na dziecko w wysokości 92,67 za miesiąc, oraz (chociaż to trochę według mnie nieetyczne, skoro mieszkasz z facetem) rozliczenie się razem z dzieckiem z tytułu samotnego rodzicielstwa.Nie rozliczam się z tytułu samotnego rodzicielstwa tylko indywidualnie, nie jesteśmy małżeństwem, alimentów też nie pobieram na dziecko. Zasiłek wypłaca mi zleceniodawca- zatrudnia powyżej 20osob. Ulga na dziecko odliczana jest automatycznie na str e-pit
Ale Ty już nie powinnaś być na macierzyńskim. Jeżeli urodziłaś w kwietniu to miałaś 20-26 tygodni macierzyńskiego. To jest max 5-6 miesięcy. Więc na jakim urlopie jesteś teraz? Bo zasiłek wychowawczy jest śmiesznie niski i przysługuje pracującym na umowie o pracę.
Edit. 6 miesięcy od kwietnia do jest październik. Więc co za kasę miałaś w listopadzie i grudniu i z jakiego zasiłku?
MalwinaMalwina napisał/a:bbasia napisał/a:Przecież pisałaś, że pracowałaś na umowie-zleceniu przed zajściem w ciążę. A skoro urodziłaś dziecko w kwietniu, czyli w roku 2019 za który się rozliczasz nie pracowałaś.
Wejdź sobie na jakąś stronkę z rozliczeniem PIT-ów, znajdź PIT 37, wpisz swoje dochody (jak jesteś na zasiłku to powinnaś dostać PIT 11 z ZUS-u lub Urzędu Pracy, zależy kto Ci ten zasiłek wypłaca), pobraną zaliczkę na podatek i ubezpieczenie zdrowotne i wyjdzie Ci jaki naprawdę podatek musisz zapłacić. Przysługuje Ci również odliczenie na dziecko w wysokości 92,67 za miesiąc, oraz (chociaż to trochę według mnie nieetyczne, skoro mieszkasz z facetem) rozliczenie się razem z dzieckiem z tytułu samotnego rodzicielstwa.Nie rozliczam się z tytułu samotnego rodzicielstwa tylko indywidualnie, nie jesteśmy małżeństwem, alimentów też nie pobieram na dziecko. Zasiłek wypłaca mi zleceniodawca- zatrudnia powyżej 20osob. Ulga na dziecko odliczana jest automatycznie na str e-pit
Ale Ty już nie powinnaś być na macierzyńskim. Jeżeli urodziłaś w kwietniu to miałaś 20-26 tygodni macierzyńskiego. To jest max 5-6 miesięcy. Więc na jakim urlopie jesteś teraz? Bo zasiłek wychowawczy jest śmiesznie niski i przysługuje pracującym na umowie o pracę.
Edit. 6 miesięcy od kwietnia do jest październik. Więc co za kasę miałaś w listopadzie i grudniu i z jakiego zasiłku?
Najpierw chyba 20tyg jest macierzynski, a potem do roku czasu rodzicielski czyli do kwietnia tego roku. Ja mam cały czas ta sama kwotę czyli 80% podstawy. Można było też macierzyńskiego mieć 100% a rodzicielskiego 60% jednak wybrałam druga wersję
Ten wysoki podatek trzeba sprawdzić. Ale przysługuje ci ulga na dziecko za 9 miesięcy. Policzyłem i to jest 834,03 zł, to pomniejszy należny podatek.
Trochę się pogubiłam w twojej wersji MalwinaMalwina.
Jeśli zgodnie z prawem pobierałaś świadczenia i wszystko było płacone jak należy to nie miałabyś takiej dopłaty do podatku.
Wg mnie składki nie były opłacane w kwocie jaka powinna być albo bezprawnie pobierałaś pieniądze.
Miałam sytuację w drugą strone - pracodawca opłacał błędnie moje składki przy umowie o dzieło a ja dostałam w roku podatkowym niezłą nadpłatę
Trochę się pogubiłam w twojej wersji MalwinaMalwina.
Jeśli zgodnie z prawem pobierałaś świadczenia i wszystko było płacone jak należy to nie miałabyś takiej dopłaty do podatku.
Wg mnie składki nie były opłacane w kwocie jaka powinna być albo bezprawnie pobierałaś pieniądze.
Miałam sytuację w drugą strone - pracodawca opłacał błędnie moje składki przy umowie o dzieło a ja dostałam w roku podatkowym niezłą nadpłatę
Świadczenia które pobierałam i dalej pobieram są zgodnie z prawem, uwierzcie, że gdyby było inaczej to każdy by się upomnial o swoje. Dla mnie też ten podatek jest skrajnie wysoki i totalnie tego nie rozumiem stąd mój post
Izzie_Stevens napisał/a:Trochę się pogubiłam w twojej wersji MalwinaMalwina.
Miałam sytuację w drugą strone - pracodawca opłacał błędnie moje składki przy umowie o dzieło a ja dostałam w roku podatkowym niezłą nadpłatęŚwiadczenia które pobierałam i dalej pobieram są zgodnie z prawem, uwierzcie, że gdyby było inaczej to każdy by się upomnial o swoje. Dla mnie też ten podatek jest skrajnie wysoki i totalnie tego nie rozumiem stąd mój post
A może właśnie się upominają w tym momencie
my Ci tu nie powiemy skąd Ci się wzięło tyle do zapłaty. Skonsultuj to z kimś i się dowiesz.
Ale próbowałaś samodzielnie obliczyć ten podatek w jakimś programie do PIT-ów?
Jak chcesz i możesz podać swój roczny dochód, zapłacony podatek i składkę zdrowotną to Ci mogę wyliczyć jaki powinien wychodzić podatek.