Odpowiedź na wniosek do sądu o stwierdzenie nabycia spadku - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » PRAWO , ODSZKODOWANIA , FINANSE , UBEZPIECZENIA » Odpowiedź na wniosek do sądu o stwierdzenie nabycia spadku

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 6 ]

1

Temat: Odpowiedź na wniosek do sądu o stwierdzenie nabycia spadku

Dostałam z sądu wezwanie w charakterze uczestniczki postępowania w sprawie spadkowej. Kilka lat temu brałam udział w podobnej sprawie, ale wówczas po dostarczeniu odpisu miałam się tylko stawić we wskazanym terminie w sali rozpraw. Teraz w piśmie zobowiązano mnie do złożenia w terminie dwutygodniowym od doręczenia wezwania odpowiedzi na wniosek i złożenia ewentualnych wniosków dowodowych złożonych w terminie późniejszym.

Będę wdzięczna za pomoc, bo nie bardzo wiem co w takiej odpowiedzi powinno się znaleźć, oczywiście poza wymogami formalnymi typu oznaczenie sądu i podanie sygnatury sprawy. Czy wystarczy jeśli napiszę, że nie wnoszę do wniosku żadnych zastrzeżeń (sama go pisałam wink)? Czytałam też, że powinno znaleźć się oświadczenie, że zgadzam się na rozpatrzenie sprawy przez ten a ten sąd.
Czy w przypadku niedostarczenia rzeczonej odpowiedzi grożą jakieś konsekwencje, a jeśli tak, to jakie? Od dziś mam na to 14 dni.

Z góry serdecznie dziękuję za rzetelne informacje.

Edit: Znalazłam w końcu informację, że nie mam obowiązku składania odpowiedzi na wniosek, gdybym jednak z jakichś powodów zdecydowała się, to wówczas mam na to wskazane 14 dni. Mimo wszystko będę wdzięczna za potwierdzenie, że istotnie tak jest.

Zobacz podobne tematy :

2 Ostatnio edytowany przez luc (2016-04-20 18:58:18)

Odp: Odpowiedź na wniosek do sądu o stwierdzenie nabycia spadku
Olinka napisał/a:

Czy wystarczy jeśli napiszę, że nie wnoszę do wniosku żadnych zastrzeżeń (sama go pisałam wink)?

Wystarczy.

Olinka napisał/a:

Czytałam też, że powinno znaleźć się oświadczenie, że zgadzam się na rozpatrzenie sprawy przez ten a ten sąd.

To bez znaczenia, bo to nie strony decydują (czy wyrażają zgodę) na sąd w sprawie spadkowej. Właściwość sądu spadku jest określona w ustawie.

Olinka napisał/a:

Czy w przypadku niedostarczenia rzeczonej odpowiedzi grożą jakieś konsekwencje, a jeśli tak, to jakie? Od dziś mam na to 14 dni.

Nie ma obowiązku składania odpowiedzi na wniosek. To jest uprawnienie, nie obowiązek.
Odrębną natomiast kwestią są konsekwencje nie zajęcia stanowiska. Brak odpowiedzi traktowany będzie wówczas jako zgadzanie się z treścią wniosku
(i konsekwencje z tym związane).

3

Luc, bardzo dziękuję smile.

Moje wątpliwości wzięły się głównie stąd, że o ile sporo jest  informacji na temat odpowiedzi na pozew, o tyle o odpowiedziach na wnioski są to ilości śladowe wink, a nie byłam przekonana czy można to potraktować analogicznie. 

Ponadto zapis "(...) oraz doręcza odpis wniosku i zobowiązuje do złożenia w terminie dwutygodniowym od doręczenia wezwania odpowiedzi na wniosek, którą należy złożyć wraz z odpisem dla każdego uczestnika (...)" nieco zbił mnie z tropu, choć w tej części pisma jest nagłówek "WEZWANIE", a pod nim "stawiennictwo nieobowiązkowe".

W każdym razie moje wątpliwości zostały już rozwiane.

Gdyby ktoś miał kiedyś podobny problem, to przy okazji dodaję, że odpowiedź na wniosek ma wpływ na sprawniejszy przebieg postępowania, bo dzięki temu, że jeszcze przed rozprawą sąd posiada informacje w sprawie zajętego przez uczestnika stanowiska, będzie przygotowany na to, w jakim kierunku będzie toczyło się to postępowanie. Zresztą pozostałe strony również.

Edit:

luc napisał/a:

Wystarczy.

Czy wymagana jest tutaj jakaś specjalna forma, czy można ująć to dosyć standardowo, czyli dokładnie tak, jak we wszelkiego typu pismach urzędowych?

4 Ostatnio edytowany przez luc (2016-04-20 22:19:18)

Olinka napisał/a:

Moje wątpliwości wzięły się głównie stąd, że o ile sporo jest  informacji na temat odpowiedzi na pozew, o tyle o odpowiedziach na wnioski są to ilości śladowe wink, a nie byłam przekonana czy można to potraktować analogicznie.

Przepisy dotyczące procesu (czyli postępowania inicjowanego pozwem) stosuje się odpowiednio do innych postępowań (w tym przypadku postępowania nieprocesowego, inicjowanego wnioskiem) o ile odrębne przepisy nie stanowią inaczej (w tej kwestii nie stanowią).

Olinka napisał/a:

Ponadto zapis "(...) oraz doręcza odpis wniosku i zobowiązuje do złożenia w terminie dwutygodniowym od doręczenia wezwania odpowiedzi na wniosek, którą należy złożyć wraz z odpisem dla każdego uczestnika (...)" nieco zbił mnie z tropu, choć w tej części pisma jest nagłówek "WEZWANIE", a pod nim "stawiennictwo nieobowiązkowe".

Rzeczywiście pisma mają być składane w ilościach równych ilości uczestników plus egzemplarz dla sądu.
"Wezwanie" dotyczyło złożenia odpowiedzi na wniosek, a stawiennictwo jest nieobowiązkowe.

Olinka napisał/a:

Gdyby ktoś miał kiedyś podobny problem, to przy okazji dodaję, że odpowiedź na wniosek ma wpływ na sprawniejszy przebieg postępowania, bo dzięki temu, że jeszcze przed rozprawą sąd posiada informacje w sprawie zajętego przez uczestnika stanowiska, będzie przygotowany na to, w jakim kierunku będzie toczyło się to postępowanie. Zresztą pozostałe strony również.

Taki właśnie cel przyświecał ustawodawcy przy wprowadzaniu tego przepisu, aby nie było "pustych" rozpraw, na których nic się nie dzieje poza zaprezentowaniem przez strony swoich stanowisk. Kiedy jest to (zajęcie stanowiska) zrobione uprzednio, sąd może przejść do rozpoznania sprawy.

Olinka napisał/a:

Czy wymagana jest tutaj jakaś specjalna forma, czy można ująć to dosyć standardowo, czyli dokładnie tak, jak we wszelkiego typu pismach urzędowych?

Forma jest dowolna, byle treść (jasno wyrażone stanowisko) była dla sądu zrozumiała wink

5

luc napisał/a:

Rzeczywiście pisma mają być składane w ilościach równych ilości uczestników plus egzemplarz dla sądu.

Tak, tak, to akurat było dla mnie oczywiste, zresztą analogicznie do składanego wniosku (składała go moja mama właściwie we wspólnym imieniu - ktoś musiał smile), dlatego może niepotrzebnie i ten zapis wrzuciłam do cytatu. 

luc napisał/a:

"Wezwanie" dotyczyło złożenia odpowiedzi na wniosek, a stawiennictwo jest nieobowiązkowe.

No właśnie, ten zapis zbił mnie z tropu, bo nagłówek pierwszej części pisma, w której ujęty został termin sprawy i jej przedmiot, zawiera informację "stawiennictwo osobiste obowiązkowe" - logiczne nawet dla mnie. Jednak dalsza część dotyczy głównie odpowiedzi na wniosek, a tam, zgodnie z tym, co napisałam poprzednio, znajduje się informacja "zobowiązuje się", a z drugiej "stawiennictwo nieobowiązkowe". W całości nie do końca byłam przekonana czy dobrze to rozumiem, bo coś mi się wzajemnie wykluczało wink. Teraz oczywiście jest to jasne. 

Raz jeszcze bardzo dziękuję za wyjaśnienie. Zawsze zresztą wychodzę z założenia, że lepiej zapytać i upewnić się niż popełnić błąd.

6

Mam pytanie W podobnej sprawie spadkowej ,  sąd chce żeby zająć stanowisko w sprawie czy zgadzam się z teścia testamentu, czy coś wiem o innych testamentach a na końcu zdania jest "pod rygorem przyjęcia, iż nie wnoszę zastrzeżeń. Czyli jak nie odpisze to Sąd przyjmie ze się zgadzam ?
Z góry dzięki za odpowiedz

Posty [ 6 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » PRAWO , ODSZKODOWANIA , FINANSE , UBEZPIECZENIA » Odpowiedź na wniosek do sądu o stwierdzenie nabycia spadku

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024