Dostałam z sądu wezwanie w charakterze uczestniczki postępowania w sprawie spadkowej. Kilka lat temu brałam udział w podobnej sprawie, ale wówczas po dostarczeniu odpisu miałam się tylko stawić we wskazanym terminie w sali rozpraw. Teraz w piśmie zobowiązano mnie do złożenia w terminie dwutygodniowym od doręczenia wezwania odpowiedzi na wniosek i złożenia ewentualnych wniosków dowodowych złożonych w terminie późniejszym.
Będę wdzięczna za pomoc, bo nie bardzo wiem co w takiej odpowiedzi powinno się znaleźć, oczywiście poza wymogami formalnymi typu oznaczenie sądu i podanie sygnatury sprawy. Czy wystarczy jeśli napiszę, że nie wnoszę do wniosku żadnych zastrzeżeń (sama go pisałam )? Czytałam też, że powinno znaleźć się oświadczenie, że zgadzam się na rozpatrzenie sprawy przez ten a ten sąd.
Czy w przypadku niedostarczenia rzeczonej odpowiedzi grożą jakieś konsekwencje, a jeśli tak, to jakie? Od dziś mam na to 14 dni.
Z góry serdecznie dziękuję za rzetelne informacje.
Edit: Znalazłam w końcu informację, że nie mam obowiązku składania odpowiedzi na wniosek, gdybym jednak z jakichś powodów zdecydowała się, to wówczas mam na to wskazane 14 dni. Mimo wszystko będę wdzięczna za potwierdzenie, że istotnie tak jest.