Drogie mamy, mam pewien problem, a mianowicie wracam do pracy, ale karmię piersią i teraz nie wiem, co zrobić... czy mogę mieć przerwy na karmienie piersią? a może odciągać pokarm??
Drogie mamy, mam pewien problem, a mianowicie wracam do pracy, ale karmię piersią i teraz nie wiem, co zrobić... czy mogę mieć przerwy na karmienie piersią? a może odciągać pokarm??
Jeżeli pracujesz na umowie o pracę na cały etat, masz prawo do dwóch przerw po 45min w czasie pracy. Przerwy te mogą być też połączone w jedną przerwę 1.5h.
W mojej pracy karmiące mamy conajmniej o godzinę wychodzą wcześniej z pracy badz przychodzą później do pracy. W środku pracy żadna nie jeździła do domu karmić:)
dziękuję dziewczyny, muszę porozmawiać o tym z kierownictwem:/może jednak będę odciągać pokarm, bo nie wiem, czy nawet dałabym radę dojechać w czasie przerwy:/
W mojej pracy karmiące mamy conajmniej o godzinę wychodzą wcześniej z pracy
badz przychodzą później do pracy. W środku pracy żadna nie jeździła do domu karmić:)
To są zapewne te skumulowane przerwy po 45min
Nie miałam tego problemu, ale koleżank wychodzą wcześniej do domu o godzinę, półtorej i można po prostu odciągać pokarm i przygotować gotowe porcje mleka do podania.
u mnie w pracy też nie było z tym problemu, ale wolałam odciągać pokarm i zostawiać pokarm dla opiekunki. Wieczorem popiłam saszetki na laktację, a rano przed pracą odciagalam pokarm.