Witam serdecznie czy któraś z mam przerabiala u swoich pociech badanie tk jakie kolwiek { tomografia komputerowa) my dostaliśmy skierowanie od neurologa powodem są pojawiające się strzelanie w głowie tak to nazwał synek (5 lat). Badanie wykonaliśmy ale nie potrafię się uspoic... Powodem mojego niepokoju jest promieniowanie które się wytwarza przy tym badaniu... Ehhh jutro wynik... Mam tysiąc myśli na głowie... Mam nadzieję że te jednorazowe badanie nigdy nie da skutków ubocznych
Dziecko było na badaniu, nakręcanie się teraz nic nie da. Nie wykonuje się tomografii co miesiąc, promieniowanie w takim nasileniu nie zrobi mu krzywdy. Jeśli masz wątpliwości, porozmawiaj z lekarzem.
Witam serdecznie czy któraś z mam przerabiala u swoich pociech badanie tk jakie kolwiek { tomografia komputerowa) my dostaliśmy skierowanie od neurologa powodem są pojawiające się strzelanie w głowie tak to nazwał synek (5 lat). Badanie wykonaliśmy ale nie potrafię się uspoic... Powodem mojego niepokoju jest promieniowanie które się wytwarza przy tym badaniu... Ehhh jutro wynik... Mam tysiąc myśli na głowie... Mam nadzieję że te jednorazowe badanie nigdy nie da skutków ubocznych
Spokojnie, to badanie jest zupełnie nieinwazyjne i nie wywołuje skutkow ubocznch. Niektórzy pacjenci są uczuleni na środki cieniujace, które zawierają jod. Jednak zdarza sie to bardzo rzadko.
W przypadku twojego syna, jesli nie był wcześniej badany Rtg. oraz nie mial robionych tomografii, to zwyczajnie proste badanie i nic więcej. Uszy do gory:) Mam nadzieję, że wynik badania będzie zadawalający i się uspokoisz na wszystkich frontach:)