Witam wszystkich zainteresowanych tematem mam 25 lat i chciałabym otworzyć swój sklep z ciuchami. Mieszkam w małej miejscowości. Aktualnie pracuję też w sklepie z ciuchami ale chciałabym spróbować swoich sił i działać sama. Dlatego piszę tutaj z myślą, że znajdzie się taka osoba, która ma to już za sobą i ma swój sklep i chciałaby mi pomóc, podpowiedzieć od czego mam zacząć, mam dużo pytań, skąd brać towar, jak go wycenić itd. W sklepie, w którym aktualnie pracuję są tanie ciuchy i gatunkowo też niezłe, nie szukam drogich, ekskluzywnych ubrań, tylko czegoś na każdą kieszeń, dlatego chętnie z kimś doświadczonym porozmawiam
Wolisz kontakt mailowy czy tutaj w formie postów?
Tutaj
Chociaz w sumie bez różnicy
Może ktoś jeszcze ma doświadczenie w tym temacie?
Witam wszystkich zainteresowanych tematem
mam 25 lat i chciałabym otworzyć swój sklep z ciuchami. Mieszkam w małej miejscowości. Aktualnie pracuję też w sklepie z ciuchami ale chciałabym spróbować swoich sił i działać sama. Dlatego piszę tutaj z myślą, że znajdzie się taka osoba, która ma to już za sobą i ma swój sklep i chciałaby mi pomóc, podpowiedzieć od czego mam zacząć, mam dużo pytań, skąd brać towar, jak go wycenić itd. W sklepie, w którym aktualnie pracuję są tanie ciuchy i gatunkowo też niezłe, nie szukam drogich, ekskluzywnych ubrań, tylko czegoś na każdą kieszeń, dlatego chętnie z kimś doświadczonym porozmawiam
Pierwsze od czego powinnaś zacząć, jest rozeznanie rynku, czy kolejny sklep odzieżowy w małym mieście będzie konkurencyjny dla już istniejących. Zastanów się, czy dasz radę przebić się ze swoją ofertą i w jaką klientelę chcesz celować. Tutaj kolejny ważny krok, porządny biznsplan. Musisz mieć dokładne i sprecyzowane zamierzenia.
1. Skąd weźmiesz pieniądze na rozpoczęcie działalności. Czy masz środki własne, czy weźmiesz kredyt.
2. Ile tych pieniędzy potrzebujesz.
3. Lokalizacja Twojego sklepu. Czy masz np. własne miejsce na lokal, czy będziesz musiała wynajmować. Jeśli wynajem, trzeba się zastanowić nad wyborem między centrum miasta, prawdopodobieństwo większych obrotów / przychodu ale z wysokim czynszem lub gdzieś po za centrum gdzie prawdopodobnie będzie mnie klientów ale czynsz będzie niższy.
4. Do jakich klientów chcesz skierować ofertę. Tutaj warto zrobić rozeznanie wśród rodziny, znajomych i kogo się da, jakimi ubraniami byliby zainteresowani. Może się okazać że, kolejny sklep z tanimi cuchami nie jest tym czego ludzie szukają. Warto poświęcić czas na znalezienie niszy dla siebie.
5. Ubrania do odsprzedaży kupisz bezpośrednio u producenta, w hurtowniach lub na giełdach, musisz się rozeznać gdzie żądany przez Ciebie towar jest sprzedawany. Może się okazać że, kupisz blisko albo na drugim końcu kraju.
6. Transport towaru. Tutaj warto dysponować swoim pojazdem typu van, kombi, bus.
Te punkty tak na początek abyś mniej więcej wiedziała co i jak. Jeżeli się zdecydujesz na otwarcie DG czeka Cię papierologia, czyli założenie działalności.
Na koniec bardzo ważna uwaga, bierz siły na zamiary i pamiętaj że, na początku sklep może przynosić bardzo małe albo zerowe dochody. Pieniądze które zarobisz będą musiały starczyć na " daninę dla państwa ", czynsz + media w sklepie, faktury za towar, itd. Dla Ciebie na " czysto " może mało zostawać.
Uprzedzam abyś nie popełniła błędów początkujących, nigdy nie wydawaj na bieżąco utargu na własne potrzeby. Zawsze ale to zawsze, utarg zbiera na osobnym konie bankowym, na koniec rób bilans z którego płacisz opłaty zawiązane z DG, uzupełniasz / kupujesz towar, dopiero to co zostanie jest - Twoją pensją.
Tyle w skrócie mogę doradzić.
Paula25.94 napisał/a:Witam wszystkich zainteresowanych tematem
mam 25 lat i chciałabym otworzyć swój sklep z ciuchami. Mieszkam w małej miejscowości. Aktualnie pracuję też w sklepie z ciuchami ale chciałabym spróbować swoich sił i działać sama. Dlatego piszę tutaj z myślą, że znajdzie się taka osoba, która ma to już za sobą i ma swój sklep i chciałaby mi pomóc, podpowiedzieć od czego mam zacząć, mam dużo pytań, skąd brać towar, jak go wycenić itd. W sklepie, w którym aktualnie pracuję są tanie ciuchy i gatunkowo też niezłe, nie szukam drogich, ekskluzywnych ubrań, tylko czegoś na każdą kieszeń, dlatego chętnie z kimś doświadczonym porozmawiam
Pierwsze od czego powinnaś zacząć, jest rozeznanie rynku, czy kolejny sklep odzieżowy w małym mieście będzie konkurencyjny dla już istniejących. Zastanów się, czy dasz radę przebić się ze swoją ofertą i w jaką klientelę chcesz celować. Tutaj kolejny ważny krok, porządny biznsplan. Musisz mieć dokładne i sprecyzowane zamierzenia.
1. Skąd weźmiesz pieniądze na rozpoczęcie działalności. Czy masz środki własne, czy weźmiesz kredyt.
2. Ile tych pieniędzy potrzebujesz.
3. Lokalizacja Twojego sklepu. Czy masz np. własne miejsce na lokal, czy będziesz musiała wynajmować. Jeśli wynajem, trzeba się zastanowić nad wyborem między centrum miasta, prawdopodobieństwo większych obrotów / przychodu ale z wysokim czynszem lub gdzieś po za centrum gdzie prawdopodobnie będzie mnie klientów ale czynsz będzie niższy.
4. Do jakich klientów chcesz skierować ofertę. Tutaj warto zrobić rozeznanie wśród rodziny, znajomych i kogo się da, jakimi ubraniami byliby zainteresowani. Może się okazać że, kolejny sklep z tanimi cuchami nie jest tym czego ludzie szukają. Warto poświęcić czas na znalezienie niszy dla siebie.
5. Ubrania do odsprzedaży kupisz bezpośrednio u producenta, w hurtowniach lub na giełdach, musisz się rozeznać gdzie żądany przez Ciebie towar jest sprzedawany. Może się okazać że, kupisz blisko albo na drugim końcu kraju.
6. Transport towaru. Tutaj warto dysponować swoim pojazdem typu van, kombi, bus.Te punkty tak na początek abyś mniej więcej wiedziała co i jak. Jeżeli się zdecydujesz na otwarcie DG czeka Cię papierologia, czyli założenie działalności.
Na koniec bardzo ważna uwaga, bierz siły na zamiary i pamiętaj że, na początku sklep może przynosić bardzo małe albo zerowe dochody. Pieniądze które zarobisz będą musiały starczyć na " daninę dla państwa ", czynsz + media w sklepie, faktury za towar, itd. Dla Ciebie na " czysto " może mało zostawać.
Uprzedzam abyś nie popełniła błędów początkujących, nigdy nie wydawaj na bieżąco utargu na własne potrzeby. Zawsze ale to zawsze, utarg zbiera na osobnym konie bankowym, na koniec rób bilans z którego płacisz opłaty zawiązane z DG, uzupełniasz / kupujesz towar, dopiero to co zostanie jest - Twoją pensją.Tyle w skrócie mogę doradzić.
Dziękuję za odpowiedź a pani prowadzi taki sklep, że taka rozeznana w temacie? Dużo mi to wyjaśniło, tam gdzie mieszkam jest jeden sklep, niewielki ale właśnie z drogimi ubraniami, jest to moje marzenie, choć bardzo się boję, na pewno będę starała się o dofinansowanie. Dużo jest papierów do wypełniania? Jak długo czeka się na odpowiedź?
Dziękuję za odpowiedź
a pani prowadzi taki sklep, że taka rozeznana w temacie? Dużo mi to wyjaśniło, tam gdzie mieszkam jest jeden sklep, niewielki ale właśnie z drogimi ubraniami, jest to moje marzenie, choć bardzo się boję, na pewno będę starała się o dofinansowanie. Dużo jest papierów do wypełniania? Jak długo czeka się na odpowiedź?
Nie, nie prowadzę sklepu ale znam osoby które, sklepy prowadzą lub prowadziły.
O dofinansowanie możesz się starać ze środków z UE lub z programów regionalnych, niestety nie wiem jakie wymogi trzeba spełniać w tym roku. Radzę jednak abyś poszukała informacji na ten temat i dokładnie zapoznała się z warunkami i wymogami jakie trzeba spełniać. Przy wyborze nie kieruj się tylko wysokością dofinansowania, zwróć uwagę na takie szczegóły jak, czy wymagany jest wkład własny i ile, czy dofinansowanie jest w 100% bezzwrotne, tu najczęściej jest wymóg że, firma / sklep musi utrzymać się na rynku określony czas np. 2 lata. Czy wymagani są żyranci.
Na początku jest dość sporo biegania po urzędach ale wszystko można ogarnąć.
Okres formalności zależy prawdę mówiąc od urzędników i ciężko mi napisać jak jest w Twoim regionie.
Życzę powodzenia.