Witam. Jestem w 29 tygodniu ciąży. Miesiąc temu dostałam skierowanie na krzywą cukrową od mojego lekarza prowadzącego. Wyniki wyszły: na czczo 82, po godzinie 175 .,a po dwóch 154. Z uwagi na ledwo co podniesiony wynik po dwóch godzinach .,dostałam skierowanie do poradni diabetologicznej,do której czekałam 3 tygodnie na wizytę. Niestety mój lekarz prowadzący nie powiedział mi , że to badanie nie powinno być tylko i wyłącznie na czczo ,ale ostatni posiłek należy zjeść o 18:00 dnia poprzedlniego, nie należy pić soków owocowych itp itd do tego podczas badania, zułam gumę do żucia, żeby nie zwymiotować. Gdy Powiedziałam o tym mojemu lekarzowi, stwierdził że nie ma to raczej wpływu na wynik badania. Ja jednak uważam że ma. Po długich trzech tygodniach denerwowania się i zastanawiania co zrobiłam nie tak, poszłam na wizytę u diabetologa. Dostałam wykład na temat żywienia, dietę i glukometr, z którego niestety nie od początku potrafiłam korzystać prawidłowo , dopiero w czwartym dniu pomiarów i męczarni ( do jednego pomiaru podchodziłam nie raz 10 razy ze łzami w oczach bo pomiary wychodziły mi nieprawidłowe lub błędne) poszłam jeszcze raz do poradni i poprosiłam by mi pokazano jak to robić. Od tygodnia mierze cukier 7 razy dziennie. Na czczo wychodzi mi 90 bądź też poniżej, a po posiłkach od 98 do 120. Dodam tylko, że nie koniecznie i nie zawsze stosuje się do diety, bo uważam że jest zbyt restrykcyjna i nie zamierzam odmawiać mojemu dziecku soku owocowego czy jogurtu. Zastanawiam się czy na następnej wizycie którą mam za 2 tygodnie nie poprosić lekarza o ponowienie krzywej cukrowej , gdyż poprzedni wynik wydaje mi się zawyżony przez wyżej wymienione czynniki. Dodam tylko, że nie jestem w grupie ryzyka, a od początku ciąży przytyłam 7,5 kg, a także ogólnie należę do osób o szczupłej budowie ciała. Poza tym moja Wiktoria również jest drobnej postury, dopiero W ostatnich tygodniach wyrównała straty do swoich rówieśników i boję się czy ta restrykcyjną dietą jej nie zaszkodzę.
Proszę podzielcie się ze mną swoimi przemyśleniami na ten temat.
Pozdrawiam serdecznie.
Mama Wiktorii
Guma do żucia nie ma wpływu na wynik badania. No chyba, że to taka mega słodka guma jak dla dzieci.
Miałam cukrzycę ciążową. Wynik krzywej cukrowej po 2 godzinach też ok 155,nie był jakoś dużo przekroczony ale jednak był. Skierowanie do diabetologa,tam dostałam glukometr i dietę.
Samo mierzenie cukru nie było dla mnie trudne. Gorzej dostosować posiłki tak aby nie przekroczyć tych 120 po godzinie.
Samo dobranie odpowiedniego chleba u mnie trwało ok 2 tygodni. Nie piłam soków owocowych,nie jadłam owocowych jogurtów i tego co zaiwerało duże ilości węglowodanów. Jadłam co 3 godziny,ostatni posiłek przed samym snem.
Przez 3 miesiące na diecie praktycznie chudłam,łącznie od początku ciąży przytyłam 7 kg,z tego dziecko ważyło 3,5 kg.
Jeżeli nie będziesz stosowac diety to prędzej czy później skończy się insuliną.
Powiedz jeszcze co robiłaś przez 2 godziny od wypicia glukozy? Bo to też jest ważne,w trakcie tych 2 godzin powinno się siedzieć,a niestety sa takie kobiety które sobie idą na spacer a potem wychodzą fałszywe wyniki.
Sama guma myślę że raczej niemiała wpływu na wynik.