Czy to jest cukrzyca ciążowa? - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » CIĄŻA I PORÓD » Czy to jest cukrzyca ciążowa?

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 3 ]

Temat: Czy to jest cukrzyca ciążowa?

Witam. Jestem w 29 tygodniu ciąży. Miesiąc temu dostałam skierowanie na krzywą cukrową od mojego lekarza prowadzącego. Wyniki wyszły: na czczo 82, po godzinie 175 .,a po dwóch 154. Z uwagi na ledwo co podniesiony wynik po dwóch godzinach .,dostałam skierowanie do poradni diabetologicznej,do której czekałam 3 tygodnie na wizytę. Niestety mój lekarz prowadzący nie powiedział mi , że to badanie nie powinno być tylko i wyłącznie na czczo ,ale ostatni posiłek należy zjeść o 18:00 dnia poprzedlniego, nie należy pić soków owocowych itp itd do tego podczas badania, zułam gumę do żucia, żeby nie zwymiotować. Gdy Powiedziałam o tym mojemu lekarzowi, stwierdził że nie ma to raczej wpływu na wynik badania. Ja jednak uważam że ma. Po długich trzech tygodniach denerwowania się i zastanawiania co zrobiłam nie tak, poszłam na wizytę u diabetologa. Dostałam wykład na temat żywienia, dietę i glukometr, z którego niestety nie od początku potrafiłam korzystać prawidłowo , dopiero w czwartym dniu pomiarów i męczarni ( do jednego pomiaru podchodziłam nie raz 10 razy ze łzami w oczach bo pomiary wychodziły mi nieprawidłowe lub błędne) poszłam jeszcze raz do poradni i poprosiłam by mi pokazano jak to robić. Od tygodnia mierze cukier 7 razy dziennie. Na czczo wychodzi mi 90 bądź też poniżej, a po posiłkach od 98 do 120. Dodam tylko, że nie koniecznie i nie zawsze stosuje się do diety, bo uważam że jest zbyt restrykcyjna i nie zamierzam odmawiać mojemu dziecku soku owocowego czy jogurtu. Zastanawiam się czy na następnej wizycie którą mam za 2 tygodnie nie poprosić lekarza o ponowienie krzywej cukrowej , gdyż poprzedni wynik wydaje mi się zawyżony przez wyżej wymienione czynniki. Dodam tylko, że nie jestem w grupie ryzyka, a od początku ciąży przytyłam 7,5 kg, a także ogólnie należę do osób o szczupłej budowie ciała. Poza tym moja Wiktoria również jest drobnej postury, dopiero W ostatnich tygodniach wyrównała straty do swoich rówieśników i boję się czy ta restrykcyjną dietą jej nie zaszkodzę. 
Proszę podzielcie się ze mną swoimi przemyśleniami na ten temat.
Pozdrawiam serdecznie.
Mama Wiktorii

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Czy to jest cukrzyca ciążowa?

Guma do żucia nie ma wpływu na wynik badania. No chyba, że to taka mega słodka guma jak dla dzieci.

3

Odp: Czy to jest cukrzyca ciążowa?

Miałam cukrzycę ciążową. Wynik  krzywej cukrowej po 2 godzinach też ok 155,nie był jakoś dużo przekroczony ale jednak był. Skierowanie do diabetologa,tam dostałam glukometr i dietę.
Samo mierzenie cukru nie było dla mnie trudne. Gorzej dostosować posiłki tak aby nie przekroczyć tych 120 po godzinie.
Samo dobranie odpowiedniego chleba u mnie trwało ok 2 tygodni. Nie piłam soków owocowych,nie jadłam owocowych jogurtów i tego co zaiwerało duże ilości węglowodanów. Jadłam co 3 godziny,ostatni posiłek przed samym snem.
Przez 3 miesiące na diecie praktycznie chudłam,łącznie od początku ciąży przytyłam 7 kg,z tego dziecko ważyło 3,5 kg.
Jeżeli nie będziesz stosowac diety to prędzej czy później skończy się insuliną.
Powiedz jeszcze co robiłaś przez 2 godziny od wypicia glukozy? Bo to też jest ważne,w trakcie tych 2 godzin powinno się siedzieć,a niestety sa takie kobiety które sobie idą na spacer a potem wychodzą fałszywe wyniki.
Sama guma myślę że raczej niemiała wpływu na wynik.

Posty [ 3 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » CIĄŻA I PORÓD » Czy to jest cukrzyca ciążowa?

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024