Niska samoocena mojej dziewczyny - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » NIEŚMIAŁOŚĆ, NISKA SAMOOCENA, KOMPLEKSY » Niska samoocena mojej dziewczyny

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 17 ]

1 Ostatnio edytowany przez sliced666 (2018-08-29 13:57:46)

Temat: Niska samoocena mojej dziewczyny

Witam.
Na wstępie chciałem zaznaczyć, że szukam tutaj porady. Moja dziewczyna ma strasznie niską samoocenę, za (dosłownie) każdym razem, kiedy mówię, że jest moją piękną, ona kiwa głową na boki, mówiąc ,że tak nie jest. Dla mnie jest ona najpiękniejszą kobietą, inteligentną, zadbaną (nawet bardzo). Teraz przejdźmy do sedna, czyli jak ona wygląda (bo głównie ma kompleksy z powodu wyglądu). Jest nieco niższa ode mnie (około 160cm wzrostu), ma sporą wg niej nadwagę (owszem, jest parę fałdek tłuszczu, ale mnie to zupełnie nie przeszkadza, ba, nawet dla mnie to plus), jest brzydka. Mówi, że jest mało inteligentna, a wg mnie ma po prostu pecha. Jeśli chodzi o sprawy łóżkowe, to często mówi, że jestem przez nią niezaspokojony, i że są inne, o wiele ładniejsze kobiety. Jestem z nią od stycznia, czyli jakieś 8 miesięcy, kocham ją ponad życie i chciałbym, żeby zmieniła swoje zdanie na swój temat, ale nie wiem jak to zrobić. Słyszałem, że za dużo komplementów może zaszkodzić. Dodam, że moja dziewczyna choruje na Hashimoto, ma chorą tarczycę, ogólne problemy z hormonami.

Co robić?

Proszę o pomoc.

Pozdrawiam.

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Niska samoocena mojej dziewczyny

Piszesz o niej, że jest brzydka ??? Trollujesz ?

3

Nieee, albo źle to ująłem albo źle przeczytałeś. Dla mnie jest piękna, ona uważa, że jest brzydka.

4

sliced666 napisał/a:

Nieee, albo źle to ująłem albo źle przeczytałeś. Dla mnie jest piękna, ona uważa, że jest brzydka.

No przeczytałem (nawet kilka razy) tak jak napisałeś. Dziewczyna jest mocno zakompleksiona. Być może choroba ma wpływ na jej stan psychiczny, bo narusza gospodarkę hormonalną. Tutaj czeka Cię ciężka, długa i mozolna praca nad budowaniem jej poczucie wartości. Tego się nie da zrobić szybko. Być może ona nigdy nie będzie bardzo pewna siebie. Musisz po prostu dalej jej mówić to co mówisz i nie zrażać się tym, że ona reaguje zaprzeczaniem. Reakcja to jedno, a to co sobie myśli to drugie. Reakcja może być już trochę wyuczona i mechaniczna, ale Twoje komplementy mogą jej naprawdę sprawiać przyjemność i ją dowartościowywać, choć z zewnątrz tego nie okazuje.

5

Hashimoto może powodować depresję, a ta zaniżoną samoocenę. Sprawdźcie te sprawy.
Jeśli to są jej kompleksy to ona musi wykonać sporo pracy nad sobą, by zrozumieć jak bardzo wartościową i wyjątkową osobą jest.

Bardzo miło że próbujesz wpłynąć na jej postrzeganie. Może zaproponuj jakieś książki (np. Pawlikowską lub inne motywacyjne).

6

Czyli mam wychodzi na to, że nie ustępować. Cały czas mówić jej komplementy smile

7

Psychoterapia powinna pomóc.. ale najważniejsze jest Twoje wsparcie.

8 Ostatnio edytowany przez adiafora (2018-08-30 11:25:28)

to może być dla Ciebie droga przez mękę.  Mocno zakompleksione osoby to często  kula u nogi, potrafią sabotować nieświadomie zwiazek. Czują się gorsze, bywają zaborcze i zazdrosne a z czasem agresywne. Czują się nie warte zainteresowania i milosci choć bardzo tego pragna. Czują się źle same ze sobą. Są niezadowolone ze wszystkiego, pasywne. Można im mówić, że są naj a one i tak wiedzą swoje. To na dłuższą metę strasznie męczy - przekonywanie i udowadnianie takiej osobie, że nam się podoba. Ona traktuje to jako pocieszenie.
Trudno powiedzieć, na jakim poziomie stoi samoocenaTwojej dziewczyny, moze nie jest tak źle, jak wygląda, ale jak  leży i kwiczy to komplementy nie pomogą a porządna terapia.

9

adiaphora napisał/a:

to może być dla Ciebie droga przez mękę.  Mocno zakompleksione osoby to często  kula u nogi, potrafią sabotować nieświadomie zwiazek. Czują się gorsze, bywają zaborcze i zazdrosne a z czasem agresywne. Czują się nie warte zainteresowania i milosci choć bardzo tego pragna. Czują się źle same ze sobą. Są niezadowolone ze wszystkiego, pasywne. Można im mówić, że są naj a one i tak wiedzą swoje. To na dłuższą metę strasznie męczy - przekonywanie i udowadnianie takiej osobie, że nam się podoba. Ona traktuje to jako pocieszenie.
Trudno powiedzieć, na jakim poziomie stoi samoocenaTwojej dziewczyny, moze nie jest tak źle, jak wygląda, ale jak  leży i kwiczy to komplementy nie pomogą a porządna terapia.

W Starożytnej Sparcie takich zrzucano ze skarpy tongue

10

wilczysko- tutaj takich formują rodzice, podcinają skrzydła od urodzenia i uczą, że nie zasługują na miłość. Jak koleżanka wyżej napisała to mocno wchodzi w psychikę. Często też w wieku dorosłym ludzie Ci idą za przykładem ludzi ze Sparty i wiedząc że są nic nie warci , sami rzucają się ze skarpy.

11

Moja dziewczyna wielokrotnie mi powiedziała, że gdybym się w jej życiu nie pojawił, to już dawno skończyłaby ze sobą. Ja czuję to samo, gdyby ona się nie pojawiła w moim życiu, to też bym ze sobą skończył. Niestety, zawsze było, że człowiek człowiekowi wilkiem, nawet jeśli chodzi o rodzinę, to powiedzenie "Z rodziną wychodzi się najlepiej na zdjęciu" jest strzałem w dziesiątkę... Może i czeka mnie droga przez mękę, ale jestem tak zakochany, że zupełnie mnie to nie przeszkadza - ba, nawet jestem świadomy, że jestem potrzebny. Czasami wydaje mi się też, że to ja coś psuję w naszym związku a ona to nadmiernie odbiera...

12

Czy Ty przypadkiem nie masz potrzeby bycia rycerzem, który uratuje zamkniętą w wieży księżniczkę? To oczywiście przenośnia, ale to co dziś wydaje Ci się z określonych względów urocze, za jakiś czas rzeczywiście może, na szczęście nie musi, stać się kulą u nogi.

Pytasz czy nadal masz ją komplementować - moim zdaniem oczywiście tak, ale nie przesadzać i tylko wtedy, kiedy w danej chwili uznasz, że jest ku temu wyraźny powód. Chodzi o to, że tak jak nie warto nadużywać słowa "kocham", bo z czasem powszednieje i traci na wartości, tak wartość zbyt często pojawiających się komplementów, szybko się dewaluuje. Mało tego, wystarczy, że nastąpi taki moment, że będzie ich mniej, a zacznie się panika, że między Wami dzieje się coś niedobrego.
Z drugiej strony chyba lepiej jest to pokazać niż powiedzieć, bo słowa mogą brzmieć pusto, za to błysku w oku, spojrzenia pełnego podziwu, prawdziwego pożądania - nie da się udawać.

13

Cześć, dziewczyna się leczy na Hashimoto, tak? Przyjmuje leki?

Moim zdaniem na świecie jest pełno zakompleksionych, nie wierzących w siebie osób. Powody mogą być różne. Najczęściej są to traumy z dzieciństwa / rodzice.

W jaki sposób pomóc? Namów dziewczynę na psychoterapię. To bardzo ważne. Terapia nie zawsze pomaga, ale pomaga na tyle często, że warto ją rozważyć.

14

Zawsze miałem potrzebę być kimś dobrym, fajnie to jest ujęte - Rycerzem na Białym Koniu smile Staram się ogólnie nie przesadzać, tylko jak widzę potrzebę, to się tak a nie inaczej zachowuję. Zastanawiałem się nad terapią, ale rozmawiałem z nią już na ten temat, odmawia.

15

Dziewczyna odrzuca twoje pochwały. A dlaczego? Bo używanie słów takich jak: jesteś fajna, piękna, fantastyczna, wspaniała, cudowna powoduje uczucie niezadowolenia.
Pochwała może spowodować zwątpienie w wiarygodność osoby chwalącej, może prowadzić do zaprzeczenia, wywołać obawę, zmusić nas do koncentrowania się na swojej słabości, może wywołać niepokój lub może zostać odczytana jako manipulacja.
Im najtrętniej chwalimy tym gorzej.
Spróbuj opisać to co widzisz. I powiedzieć co czujesz. Nie mów: dziś ślicznie wyglądasz. Co zrobiłaś?
Widzę że włożyłaś tą ładna bluzkę. Rozpuściłaś włosy. Jestem pod wrażeniem.
Albo jak coś ugotuje. To nie mów. Świetnie gotujesz. Bo pewnie pomyśli że kłamiesz albo nic nie wiesz o dobrej kuchni. Powiesz że widzisz że zrobiła kurczaka. I tą zdrową surówkę. Jesteś pod wrażeniem.
No a w łóżku nie mów że jest świetna. Powiedz  co ty czujesz gdy ona ci daje siebie.
I nigdy ale to nigdy nie mów że jesteś z niej dumny. To ona wkłada wysiłek w przedsiewzięcia i to ona ma być z tego dumna. Cóż za osiągnięcie. Tyle wysiłku w to włożyłaś. Musisz być z siebie dumna.

potrzeba czasu, żeby ona sama uwierzyła w swoją wartość. Cierpliwości. Musiała mieć ciężkie dzieciństwo.

17

Karolina0503 - trafiłaś w sedno.. Jesli ja kochasz to poprostu przy niej trwaj. Moze ona potrzebuje po prostu mocnego oparcia w tobie a z reszta to juz musi sobie raczej poradzic sama...
Wiem co mowie, kiedys tez brakowalo mi wiary w siebie. To cos na co pracuje sie latami - i utrata i odzyskanie poczucia wlasnej wartosci.

Posty [ 17 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » NIEŚMIAŁOŚĆ, NISKA SAMOOCENA, KOMPLEKSY » Niska samoocena mojej dziewczyny

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024