Jak upomnieć się o pieniądze za czynsz od dziewczyny - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » MIŁOŚĆ , ZWIĄZKI , PARTNERSTWO » Jak upomnieć się o pieniądze za czynsz od dziewczyny

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 28 ]

Temat: Jak upomnieć się o pieniądze za czynsz od dziewczyny

Witajcie,

Z dziewczyną wybraliśmy się na studia do jednego miasta. Była to okazja, żeby zamieszkać razem w mieszkaniu mojej siostry (która obecnie przebywa za granicą). Umówiliśmy się na koszta wynajmu i wszystkiego, niestety dziewczyna od 2 miesięcy nie płaci. W pierwszym miesiącu nie mieliśmy pracy, więc jestem w stanie zrozumieć. Dopiero w połowie drugiego znaleźliśmy pracę. Ja rozumiem, że nie dostała dużej wypłaty, ale nawet nie zasugerowała czy może zapłacić za miesiąc, żeby mieć z czego. Jak się delikatnie o to upomniec?

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Jak upomnieć się o pieniądze za czynsz od dziewczyny

Dlaczego delikatnie?
"Trzeba do 15-stego zapłacić czynsz, swoją połowę przelejesz mi na konto, czy dasz do ręki?"

Lady Siggy napisał/a:

Dlaczego delikatnie?
"Trzeba do 15-stego zapłacić czynsz, swoją połowę przelejesz mi na konto, czy dasz do ręki?"

Dokładnie.
Autorze, skoro Ty milczysz, jej to pasuje.
W związku trzeba umieć rozmawiać o pieniądzach, Ty chyba nie potrafisz. Skoro była umowa, niech się jej trzyma. Proste.

4

Ona jest twoją utrzymanką, czy dziewczyną? Chcesz być z kobietą, która robi Cie na kasę?

5

Również uważam, że należy porozmawiać o tym wprost - bez atakowania, ale też bez nadmiernego owijania w bawełnę. Dorośli ludzie, którzy decydują się żyć na własny rachunek, a rozumiem, że to dotyczy Was obojga, muszą ponosić konsekwencje swoich decyzji, z kolei udawanie, że nie ma tematu, na pewno nie świadczy o odpowiedzialnym podejściu do tego, co między sobą ustaliliście.

6 Ostatnio edytowany przez truskaweczka19 (2018-07-27 15:37:15)

Ludzie różnie się umawiają, czasem jedna osoba płaci większość, czasem pół na pół, a innym razem inne podziały. Oczywiście ona też tam mieszka i powinna płacić, ale może płaci za inne rzeczy np za Wasze jedzenie itp? Wtedy też wydaje sporo pieniędzy, więc ciężko mówić o wykorzystywaniu Ciebie. Chyba, że jest inaczej. No ale trzeba porozmawiać i dogadać się kto za co płaci, ile możecie wydać z wypłaty itp. Wy umawialiście się inaczej, więc porozmawiaj z nią. No i napisz czy tylko Ty ponosisz koszty czy ona też ponosi, ale inne. Od tego też sporo zależy, bo np gdyby kupowała jedzenie na Was dwoje to wyda więcej niż na czynsz i może jej bardzo mało zostawać. No chyba, że tak nie jest to już co innego.

Płacimy jedzenie na pół. Siostra upomniała się o opłatę za wynajem. Powiedziała, że teraz przez to pracujemy będzie taniej, ale ona musi mieć za co spłacić kredyt i będzie to drożej 800zł + opłaty (Warszawa). Niestety my jesteśmy z podkarpacia i takie pieniądze są wręcz dla jej rodziców astronomiczne. Dziewczyna proponuje, żebyśmy wynajęli całe mieszkanie i za resztę pieniędzy ja dorzucę do wynajęcia malutkiej kawalerki tylko z nią 20-30m za około 1200zl (siostry będzie wynajęte za około 2500). Jednak na taki warunek nie zgadza się siostra, bo mówi, że chce, żebym ja był w tym mieszkaniu, żebym chociaż zerkał na jego stan. Nie mam pojęcia co zrobić. Dziewczyna nie chce zgodzić się na opcję by zamieszkać ze mną w jednym pokoju, w mieszkaniu siostry, a drugi wynająć. Co zrobić?

alekaanderporkel napisał/a:

Płacimy jedzenie na pół. Siostra upomniała się o opłatę za wynajem. Powiedziała, że teraz przez to pracujemy będzie taniej, ale ona musi mieć za co spłacić kredyt i będzie to drożej 800zł + opłaty (Warszawa). Niestety my jesteśmy z podkarpacia i takie pieniądze są wręcz dla jej rodziców astronomiczne. Dziewczyna proponuje, żebyśmy wynajęli całe mieszkanie i za resztę pieniędzy ja dorzucę do wynajęcia malutkiej kawalerki tylko z nią 20-30m za około 1200zl (siostry będzie wynajęte za około 2500). Jednak na taki warunek nie zgadza się siostra, bo mówi, że chce, żebym ja był w tym mieszkaniu, żebym chociaż zerkał na jego stan. Nie mam pojęcia co zrobić. Dziewczyna nie chce zgodzić się na opcję by zamieszkać ze mną w jednym pokoju, w mieszkaniu siostry, a drugi wynająć. Co zrobić?

Zdecydować, czy ważniejsza dziewczyna, czy siostra...

Jal dla mnie dziewczyna. Ale nie mam prawa dysponować niemoją własnością.

10 Ostatnio edytowany przez santapietruszka (2018-07-28 23:34:54)

Jal dla mnie dziewczyna. Ale nie mam prawa dysponować niemoją własnością.

A kto Ci każe dysponować? Ty wynajmij z dziewczyną kawalerkę, siostra niech wynajmie komuś mieszkanie, a jak jej zależy, to możesz tam wpadać np. raz na tydzień doglądać - chociaż to trochę dziwne, co tydzień sprawdzać lokatorów, ale to już insza inszość.

Nie ma obowiązku mieszkania w mieszkaniu siostry, a przynajmniej nic o tym chyba nikt nie wie. A jak siostrze nie pasuje, to niech Wam obniży opłatę, jak dla mnie to też trochę dziwne, że od brata bierze za wynajem, a nie cieszy się, że ktoś w ogóle jej czynsz tam opłaca...

Sęk w tym, że siostra mówi, że mam w nim być na stałe

12

To się zdecyduj, kto ważniejszy, dziewczyna, czy siostra, już pisałam.

no, a ja zaproponowałem kompromis. Mieszkamy razem w jednym, drugi wynajmujemy za 800zł+opłaty. Ona jednak nie chce.

14 Ostatnio edytowany przez Klio (2018-07-28 23:54:07)

Żelazny negocjator się trafił... Siostra powie Ci, że masz w ogień skoczyć, to Ty: "tak jest!"?
Jeżeli w jej interesie jest to, abyś przebywał w tym mieszkaniu, to jest krótka piłka: obniż czynsz. Jeśli nie, to zabierasz się stamtąd z dziewczyną i wynajmujecie coś, na co was razem stać. Proste jak budowa znanego narzędzia rolniczego. I nie ma, że siostra mówi. Jak siostra jest taka bizneswoman w stosunku do was, to czas się ocknąć i zacząć dbać również o własne interesy.

Mieszkamy razem w jednym, drugi wynajmujemy za 800zł+opłaty. Ona jednak nie chce.

Huh?

15

no, a ja zaproponowałem kompromis. Mieszkamy razem w jednym, drugi wynajmujemy za 800zł+opłaty. Ona jednak nie chce.

Mieszkanie z obcą osobą w mieszkaniu siostry to nie jest kompromis.

16

A Ty, przepraszam, jesteś ubezwłasnowolniony i pod kuratelą siostry, że to ona dyktuje Ci co masz robić, gdzie mieszkać i za ile?
I mnie również dziwi sam fakt pobierania od Ciebie odstępnego. Naprawdę nie wyobrażam sobie, żeby zarabiać na własnym bracie.

Siostra zgodziła się na obniżenie czynszu do akceptowalnych wartości, ale teraz dziewczyna stwierdziła, że nie chce mieszkać w tym mieszkaniu.

18

Siostra zgodziła się na obniżenie czynszu do akceptowalnych wartości, ale teraz dziewczyna stwierdziła, że nie chce mieszkać w tym mieszkaniu.

A jakie to są akceptowalne wartości i dlaczego dziewczyna nie chce tam mieszkać?

19

No zobacz jak Ci to poszło jak z bicza strzelił. I wynegocjowałeś z siostrą i z dziewczyną pogadałeś w przeciągu paru  minut...  Dobranoc wszystkim.

20 Ostatnio edytowany przez alekaanderporkel (2018-07-29 00:09:05)

nie chce, bo stwierdza, że nie chce mieć z nią nic wspólnego, bo ona może wrócić za 2 lata. A od siostry dostałem dopiero odpowiedź.

21

nie chce, bo stwierdza, że nie chce mieć z nią nic wspólnego, bo ona może wrócić za 2 lata. A od siostry dostałem dopiero odpowiedź.

Negocjacje z siostrą, ożywiona dyskusja z dziewczyną oraz relacja na żywo na forum, a to wszystko po północy. Wielozadaniowiec się znalazł. Idź Pan spać.

Nie, dostałem od siostry odpowiedź około 22:30, do około 24 z dziewczyną, później post na forum a teraz odpowiedź od siostry nr 2.

23

Nie, dostałem od siostry odpowiedź około 22:30, do około 24 z dziewczyną, później post na forum a teraz odpowiedź od siostry nr 2.

Sure. Szkoda, że nie zgadza się to z Twoim postem z ok 23 i dalszą dyskusją. Wyłożyłeś się tym razem na głupotach. Następnym razem przygotujesz się do trolowania lepiej. Będzie dobrze.

24

Propozycja Twojej dziewczyny jest absurdalna, by nie rzec - bezczelna. Ona nie ma żadnej karty przetargowej, a dzieli skórę na niedźwiedziu. Rozumiem, że pozyskanie tych 1200zl na wynajem kawalerki, miało się wziąć z wynajmu mieszkania Twojej siostry! a resztę, łaskawie przelewalibyście na jej konto. Sprytnie sobie to wykombinowała, zapominając jednak, że korzysta z czyjejś uprzejmości, nie wspominając już o tym, że zwyczajnie Cię wykorzystuje. Wynajem pokoju w mieszkaniu studenckim np we Wrocławiu, kosztuje 600-700zł. Zawsze może się wyprowadzić jeśli jej nie pasuje. Ciekawe, co zrobi, jeśli nie ma finansowego wsparcia w swojej rodzinie, a rzekomo nie stać jej na to, żeby dostosować się do oczekiwań Twojej siostry i partycypować w kosztach?
Niezła cwaniara z tej Twojej dziewczyny, czas żeby sprowadzić ją z obłoków na ziemię. Jedyną jej siłą jest Twoja słabość do niej.
Swoja drogą, ciekawe, co zrobiłaby Twoja siostra, gdybyś wybrał studia w innym mieście?

Nie mam pojęcia. Na szczęście nie ma historii alternatywnej. I dziękuję za rzeczową odpowiedź. Dostałem od dziewczyny jeszcze jedną propozycję. Rezygnuję ze studiów i idę na studia zaoczne i wynajmuje mieszkanie nią.

26 Ostatnio edytowany przez josz (2018-07-29 16:34:56)

Nie mam pojęcia. Na szczęście nie ma historii alternatywnej. I dziękuję za rzeczową odpowiedź. Dostałem od dziewczyny jeszcze jedną propozycję. Rezygnuję ze studiów i idę na studia zaoczne i wynajmuje mieszkanie nią.

Dobrze, że to tylko na etapie propozycji. Zwróciłeś uwage na to, że Twoja dziewczyna dąży do tego, żeby wygodnie ustawić sie Twoim kosztem? Krótko mówiąc, masz iść do pracy, zarobić na Was obydwoje, studiować zaocznie, po to, żeby jej było wygodnie. Podstawowe pytanie; w jaki sposób ona zpałaci za wspólny wynajem innego mieszkania, jeśli teraz nie chce wyłożyć 400zl + opłaty za media? To raczej ona powinna znaleźć pracę i studiować zaocznie, bo to ona ma problem finansowy, a mieszkania w cenie 800zł m-cznie nie znajdziecie. Nie bądź naiwny, jeśli ona ma takie świetne pomysły, to niech zastosuje je wobec siebie.

27 Ostatnio edytowany przez Lady Siggy (2018-07-29 21:10:07)

josz napisał/a:

Dobrze, że to tylko na etapie propozycji. Zwróciłeś uwage na to, że Twoja dziewczyna dąży do tego, żeby wygodnie ustawić sie Twoim kosztem? Krótko mówiąc, masz iść do pracy, zarobić na Was obydwoje, studiować zaocznie, po to, żeby jej było wygodnie. Podstawowe pytanie; w jaki sposób ona zpałaci za wspólny wynajem innego mieszkania, jeśli teraz nie chce wyłożyć 400zl + opłaty za media? To raczej ona powinna znaleźć pracę i studiować zaocznie, bo to ona ma problem finansowy, a mieszkania w cenie 800zł m-cznie nie znajdziecie. Nie bądź naiwny, jeśli ona ma takie świetne pomysły, to niech zastosuje je wobec siebie.

Dokładnie. Poza tym na zaocznych nie musisz wynajmować mieszkania, zjazdy są co dwa tygodnie, więc można dojeżdżać.

Jak Twojej dziewczyny nie stać na studia w Warszawie, może znaleźć uczelnie bliżej.

Moim zdaniem dziewczyna to leniwa foka. Chce się ustawić za cudze pieniądze. Sorry zrobić 400 zł w Warszawie to żaden wyczyn. Trafił chłop na pijawkę. Za 800 zł w Warszawie to mieszkania się nie wynajmie. Jak dziewczynie się nie che płacić to niech idzie na studia bliżej domu... Także moim zdaniem niech spada. Gwiazda z zadupia górnego, a wymagania jak u księżniczki.

Posty [ 28 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » MIŁOŚĆ , ZWIĄZKI , PARTNERSTWO » Jak upomnieć się o pieniądze za czynsz od dziewczyny

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024