Co ważne w dzisiejszym świecie? - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » MIŁOŚĆ , ZWIĄZKI , PARTNERSTWO » Co ważne w dzisiejszym świecie?

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 30 ]

1

Temat: Co ważne w dzisiejszym świecie?

Pieniądze czy miłość? Kasa czy ułuda? Czy w ogóle są dobre związki bez pieniędzy? Czy miłość bez pieniędzy jest możliwa?

Zobacz podobne tematy :

2 Ostatnio edytowany przez MuseHudson (2018-06-16 14:30:11)

Odp: Co ważne w dzisiejszym świecie?

Założyłam przed chwilą bardzo podobny wątek wink Tylko że nie o pieniążkach.

3

MuseHudson napisał/a:

Założyłam przed chwilą bardzo podobny wątek wink

Hmm... Sorki. Najwidoczniej mamy te same dylematy;-P

4

Coombs napisał/a:

Pieniądze czy miłość? Kasa czy ułuda? Czy w ogóle są dobre związki bez pieniędzy? Czy miłość bez pieniędzy jest możliwa?

Zdarzają się mężatki, dzieciate, z "porządnym" mężem, a zakochane (zauroczone, kochające - mniejsza o nazewnictwo, ważne że do kogoś ciągnie) w jakimś niedorajdzie. Oczywiście nie ma tam miejsca na myśli o poważnym związku z panem gołodupcem, którego jedyną zaletą jest jakoś tam pojmowany romantyzm. Nie popieram, ale są takie przypadki.

Myślę, ze tu przede wszystkich chodzi o wyczucie - miłość od razu może się pojawić, dorobek buduje się latami. Ważne, by wybrać do zakochania i kochania partnera rokującego "życiowo". Ot, i voila. Przynajmniej ja tak robiłam. A takie tam rumantycy - ech, tacy dobrzy są na jedno ognisko.

Chyba nie ma raczej dojrzałego człowieka, który nie miałby jakichś tam pieniędzy. Jeden ma mniej, drugi więcej. Ale zauważyłam, że wszystkie tego typu rozważania kończą się wnioskami różnych dziwnych panów, że kobiety to materialistki, bo jakby tak nie było, to by wzięły na utrzymanie bezdomnego menela, bo przecież miłość się liczy i spacery w blasku księżyca...

6

Jeżeli te pieniądze są lub ich nie ma na podobnym poziomie to tak.
Nie wyobrażam sobie związku, w którym jedna osoba ma dużo więcej niż druga, bo na tym tle byłyby konflikty. Ktoś by się czuł wykorzystywany, ktoś by się czuł źle itd.

U mnie jest tak, że w sumie obydwoje nie mamy dużo. Mamy tyle, że na miesiąc starcza, ale musimy ostro oszczędzać. Ale nie mamy żadnych konfliktów na tle finansowym, raczej staramy się sobie pomagać jak któreś ma akurat niespodziewany przypływ gotówki.

7

santapietruszka napisał/a:

Chyba nie ma raczej dojrzałego człowieka, który nie miałby jakichś tam pieniędzy. Jeden ma mniej, drugi więcej. Ale zauważyłam, że wszystkie tego typu rozważania kończą się wnioskami różnych dziwnych panów, że kobiety to materialistki, bo jakby tak nie było, to by wzięły na utrzymanie bezdomnego menela, bo przecież miłość się liczy i spacery w blasku księżyca...

Sedno. Dojrzały - a nie jakiś fikuś-mikuś.

8

Ważniejsza kasa bo dopiero mając kasę można mówić o miłości a jak ktoś jest skrajnie biedny to miłości nie doświadczy

Robert.Ford napisał/a:

Ważniejsza kasa bo dopiero mając kasę można mówić o miłości a jak ktoś jest skrajnie biedny to miłości nie doświadczy

Uprzedzałam big_smile

10

Pieniądze czy miłość? - Pieniądze
Kasa czy ułuda? - Kasa
Czy w ogóle są dobre związki bez pieniędzy? - Nie ma takich.
Czy miłość bez pieniędzy jest możliwa? - Nie jest możliwa. Zresztą coś takiego jak miłość nigdy jej nie było, nie ma i nie będzie. Przynajmniej w rozumieniu bajkowo-baśniowym.

Miłością człowiek się nie nakarmi. Miłością człowiek nie opłaci rachunków. Miłością nie spłacisz kredytu. Za miłość nie kupisz dziecku ubrań i książek.

Bez pieniędzy nic nie znaczysz. Jesteś nikim. Jesteś jak śmieć. Pieniądze daja możliwości. Im więcej pieniędzy tym większy komfort życia. Wraz ze wzrostem posiadanych pieniedzy wzrasta prawdopodobieństwo zaistnienia : zauroczenia, pożądania, haju hormonalnego, przywiązania charakterologicznego u płci przeciwnej.

Najpierw pieniądze a dopiero potem tak zwana miłość.

11

Spoko big_smile
wyżej macie mój własny przykład z życia naprawdę bardzo oszczędnego big_smile ale nie, miłość bez kasy nie istnieje:D

12

Coombs napisał/a:

Na jakim etapie zycia?

13

Miłość bez kasy istnieje o ile nie zarabia się bardzo mało, jest mnóstwo zarabiających przeciętnie i jakoś te związki mają. Tak więc każdy kto zarabia gorzej niż przeciętnie jest skazany na samotność...

14 Ostatnio edytowany przez Piegowata'76 (2018-06-16 20:33:28)

Oczywiście że miłość jest ważniejsza, ale weź tu żyj bez kasy.
Tyż pytanie smile

Leśmian mi się przypomniał:

Romans śpiewam, bo śpiewam! Bo jestem śpiewakiem!
Ona była żebraczką, a on był żebrakiem.

Pokochali się nagle na rogu ulicy
I nie było uboższej w mieście tajemnicy...

Nastała noc majowa, gwiaździście wesoła,
Siedli - ramię z ramieniem - na stopniach kościoła.

Ona mu podawała z wyrazem skupienia
To usta do pieszczoty, to - chleb do gryzienia.

I tak śniąc, przegryzali pod majowym niebem
Na przemian chleb - pieszczotą, a pieszczotę - chlebem

Dwa głody sycili pod opieką wiosny:
Jeden głód - ten żebraczy, a drugi - miłosny.

Poeta, co ich widział, zgadł, jak żyć trzeba?
Ma dwa głody, lecz brak mu - dziewczyny i chleba.

15 Ostatnio edytowany przez santapietruszka (2018-06-16 20:29:35)

Robert.Ford napisał/a:

Miłość bez kasy istnieje o ile nie zarabia się bardzo mało, jest mnóstwo zarabiających przeciętnie i jakoś te związki mają. Tak więc każdy kto zarabia gorzej niż przeciętnie jest skazany na samotność...

To niech zmieni pracę i zacznie zarabiać więcej. Zakazu nie ma. Ale jeśli nie potrafi, to niech się nie dziwi, że nie ma szans na związek, kobiety szukają partnerów, a nie mimozy do podlewania i dostarczania jej nawozu. Najłatwiej na kasę (złe przepisy, złych pracodawców, złe kobiety itd. ) zwalić zamiast się zastanowić, co jest ze mną nie tak, że mi tej kasy brakuje.

16 Ostatnio edytowany przez Znerx (2018-06-16 20:35:25)

Coombs napisał/a:

Co ważne w dzisiejszym świecie? Pieniądze czy miłość? Kasa czy ułuda? Czy w ogóle są dobre związki bez pieniędzy? Czy miłość bez pieniędzy jest możliwa?

Bo 100/200/500/1000/3000 lat temu, to ludzie najadali się (mieszkali/utrzymywali) miłością lol.
Idea związku zbudowanego na "romantycznej miłości" to całkiem nowy wynalazek.

17 Ostatnio edytowany przez MuseHudson (2018-06-17 11:41:43)

Co rozumiemy przez brak pieniędzy? Skrajne ubóstwo, czy skromne życie bez szaleństw typu miesiąc w tropikach na wakacje i plazma na ścianie?
Skrajne ubóstwo to bardzo stresogenna sytuacja(brak pieniędzy na podstawowe potrzeby, ciężka fizyczna praca za gorsze, albo w ogóle jej brak, żadnych pieniędzy na wakacje, odpoczynek, hobby ani oszczędności w razie jakiś niepowodzeń), frustracja z niej wynikająca na pewno może się odbić na jakości relacji.

Skromne życie na pewno nie stoi na przeszkodzie do budowania relacji (patrz Lady Looka jak sama o sobie wspomniałą, ale też wszyscy studenci jedzący pasztetową na obiad w akademiach big_smile ). W pewnym wieku jednak pieniądze stają się wyznacznikiem zaradności życiowej, więc jeśli ktoś nie żyje na niskim poziomie z wyboru(np. nauczyciele, którzy wybrali ten zawód z powołania), albo nie ma przejściowych problemów wynikających ze zbiegu okoliczności(np. przebyta choroba której leczenie pochłonęło całe oszczędności, utrata pracy w wyniku poważnego wypadku, kobieta zajmująca się domem nieaktywna zawodowo po rozwodzie) tylko zwyczajnie jest nieogarnięty,to trudno mi sobie wyobrazić jak miałby poradzić sobie z nim partner/partnerka. Kojarzą mi się takie osoby z Piotrusiami Panami i ogólnie jestem na nie.
Same pieniądze jako takie też niewiele znaczą, jeśli nie wiążą się z charakterem i zaradnością(np. dzieci odcinające kupony od majątku rodziców. znam osoby które mają wysokie stanowiska w rodzinnych firmach, mimo że są bardzo niekompetentne, traktują swoją pracę na odwal się, jak taką formę kieszonkowego tylko, że dla 30 latka).

A jeśli chodzi o wybór osobisty: co jest moim priorytetem, czyli czego ja oczekuje od SIEBIE i do czego dążę to zdecydowanie pieniądze. Nie sądzę że są jakieś metody które gwarantują, że zaskarbimy sobie czyjąś miłość. Jak się przydarza to fajnie, bawię się dobrze, ale jak nie to raczej nie poszukuje jej źródeł.

18 Ostatnio edytowany przez assassin (2018-06-17 12:01:39)

Kasa, a właściwie to kasa i zdrowie, a cała reszta to pic na wodę.
PS. W wieku, nie nastoletnim, nie wypada już mieć takich dylematów.

19 Ostatnio edytowany przez MuseHudson (2018-06-17 12:57:30)

Znam ludzi którzy maja dylematy pt. przeprowadzić się do innego/miasta kraju dla lepiej płatnej pracy, czy zostać przy rodzinie, przyjaciołach.
Wybrać pracę w której będę mógł się w pełni realizować, czy coś bardzo komercyjnego, żeby się szybko nachapać.
Założyć własną firmę(mniej kasy na początku+ryzyko że nie wypali), czy zostać na ciepłej posadce ze stałą pensją.

I są to duzi ludzie, z poważnym wykształceniem czasem wink więc nie generalizuj tak.

20 Ostatnio edytowany przez assassin (2018-06-17 13:17:03)

Czym innym jest wiedzieć, co jest ważniejsze (a właściwie co jest jako wartościowsze postrzegane), a czym innym jest podjąć ryzyko/poświęcić coś dla tego ważniejszego aspektu, teraz chyba trochę precyzyjniej, mam nadzieję, się wyraziłem.
I poczytaj komentarze powyżej, czy nie są w podobnym tonie, poza dwoma wyjątkami ??

21

Znam tylu ludzi z pieniędzmi, a bez szczęścia, że głowa mała.
Wystarczy popatrzeć na celebrytów, co drugi źle kończy. Wszystko mogą kupić, a tracą samych siebie.

22 Ostatnio edytowany przez MuseHudson (2018-06-17 13:22:42)

assasin Chodziło mi tylko o twój protekcjonalny PS. w którym ganisz, że to nie są rozważania godne dorosłych ludzi wink

23

Cyngli napisał/a:

Znam tylu ludzi z pieniędzmi, a bez szczęścia, że głowa mała.
Wystarczy popatrzeć na celebrytów, co drugi źle kończy. Wszystko mogą kupić, a tracą samych siebie.

Przewrotnie napisze, że jakoś żaden z tych ludzi nie pozbywa się nagle majątku i nie staje się przez to szczęśliwy.  Mało tego,  jakby na dodatek nagle zbankrutowal, to też tego szczęścia by nie zaznal.
Czy masz pieniądze czy nie, szczęście jakie posiadasz nie zalezy od tego. Niezrozumiem, czemu niektóre osoby łączą pieniądze  ze szczęściem albo z jego brakiem.Pieniądze same w sobie a tylko pieniędzmi.

Kwestia istotna- co z tymi pieniędzmi zrobisz. Jak komuś szcecie daja podroze,  albo nauka tańca albo zdobywanie omiotysiecznikow, albo urządzanie imprez dla znajomych - nie ma siły,  musisz mieć pieniadze. Wszystko kosztuje.
Jak byłam młoda,  uważałam,  że pieniądze szczęścia nie dają, ale teraz już nie jestem taka pewna.
Owszem, miłości nimi nie kupisz,  ale nie mając pieniędzy też możesz jej nigdy nie mieć.

Możesz mieć miliony i być nieszczęśliwy,  nie kochany albo mieć depresję,  ale to samo możesz mieć będę bezrobotnym, albo z najniższą krajową.

24

Rossanko, wynika to zapewne z tego, że nie mając pieniądzy jest o wiele trudniej żyć. Nie masz odpowiedniego dojścia do dobrej edukacji, nie zadbasz w 100% o swój wygląd, bo ani nie kupisz ciuchów, ani nie pójdziesz do dobrego fryzjera. O trenerze personalnym i zdrowym żywieniu, które kosztuje nie wspomnę. Z pieniędzmi jest o wiele łatwiej. Urlop, kupno mieszkania, samochodu... Pieniądze są potrzebne do życia. A gdy życie jest udane, człowiekowi łatwiej osiągnąć szczęście. Choć oczywiście ZAWSZE znajdzie się wyjątek od reguły.

Moja rodzina żyje na średnim pułapie, kokosów nie ma, ale wydaje mi się, że jesteśmy szczęśliwi. Staramy się cieszyć tym, co mamy.

25 Ostatnio edytowany przez authority (2018-06-17 19:51:50)

Ja znałem takie małżeństwo facet biedniejszy ale rozpad wynikał z czego innego mąż ucinał kobiecie skrzydełka nie chciał by się rozwijała cokolwiek robiła było źle. Leczył w ten sposób swoje kompleksy. Znerx nie odpowiedziałeś na pytanie co rozumiesz przez ubóstwo i  z czego ono wynika. biedny artysta ok ale np pracownik biurowy, robotnik oznacza lenia bez ambicji. Artystów rozumiem mam w rodzinie jednego nie zależy im na pieniądzach kochają to co robią. jeśli staną się sławni co często jest przypadkiem to super ale jeśli też nie ma tragedii póki stać ich na żywność oraz materiały. Co ważne samorozwój elastyczność i dystans do siebie.

26

I nadal się nie dowiedzieliśmy czy brak pieniędzy to skrajne ubóstwo, czy skromne życie, czy może jeszcze coś innego.

No i co to jest ta ułuda?

27

Czy pieniądze są ważniejsze od miłości? Zależy jak ustawimy sobie priorytety. Można kochać bez pieniędzy, można kosztem uczuć zdobywać pieniądze, a można doskonale łączyć jedno i drugie.

Kiedy poznałam mojego męża, byłam w znacznie lepszej od niego sytuacji finansowej, w razie potrzeby miałam też oparcie w rodzicach, którego jemu niestety brakowało. Był za to ogarnięty, odpowiedzialny, myślał przyszłościowo i rozsądnie, imponował mi swoją postawą, co pozwalało założyć, że jeśli będziemy ze sobą, to na pewno nie będę miała u boku wiecznego dziecka. To się zresztą potwierdziło, ale nie zmienia faktu, że zakochałam się w mężczyźnie, a nie w jego pieniądzach. Na marginesie - pracy, którą wtedy wykonywał, szczerze nie znosił, bo choć dawała środki do życia, to była kompletnie niesatysfakcjonująca, ciężka i po prostu stresująca, ale wiedział, że musi przez ten etap przejść, aby za jakiś czas mogło być lepiej. To też stawiało go w dobrym świetle.

Prawda jest taka, że pieniądze co prawda bardzo życie ułatwiają i dają nam szereg dodatkowych możliwości, ale dziś są, jutro ich nie ma, a człowiek sam w sobie ma określoną wartość i ta niezależna jest od stanu posiadania.

28

Niemożebnym jest być cały czas szczęśliwym. Ciągłe dążenie do szczęścia, to ułuda wykreowana przez popkulturę. Nieustanne parcie do przodu. Coś nie gra w związku, zmienić partnera. Kupić nowy samochód, nowe ciuchy itd. To wszystko protezy szczęścia. A najważniejsze w życiu...jest samo życie. Zrozumienie, że ono samo w sobie nie posiada sensu. Ważne jest by starać się autentycznie być zawsze tu i teraz. Ahoj przygodo!

29 Ostatnio edytowany przez adiafora (2018-06-19 09:16:59)

Iceni napisał/a:
Coombs napisał/a:

Na jakim etapie zycia?

????? Gość netkobiet???
sad

30

Jak to dobrze, że w czasach gdy się żeniłem obowiązywały inne wartości. Dzis jako technik telekomunikacji z pensją 3100 brutto byłbym skreślony z rynku matrymonialnego. Moja warość byłaby równie niska jak moje zarobki. Nie pozwalają one na komfortowe życie, na cotygodniowe wizyty u kosmetyczki żony, na wakacje all inclusive, na nowy samochód. Dowiedziałem sie ponadto ze współczene kobiety patrzą na mnie jak na mimoze a że żadnego majątku nie odziedziczyłem to dodatkowo jestem/byłem golodupcem. Bylem bo 14 lat temu wziąłem kredyt mieszkaniowy na 25 lat i dalej go spłacam. 2 dzieci niedługo zmierza do matury. Cóż - wyglada na to ze teraz nie miałbym szans na rodzine czy dzieci.

Posty [ 30 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » MIŁOŚĆ , ZWIĄZKI , PARTNERSTWO » Co ważne w dzisiejszym świecie?

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024