POMOCY Wszystko mnie tak strasznie stresuje, naprawde kazda mała sytuacja. Momentami wydaje mi się to az chore. Stresuje się np tym ze ktos bedzie na mnie o cos zły mimo ze te obawy są momentami wogóle nieuzasadnione. Jak przestać się wszystkim przejmować?
Prawdopodobnie nie da się nic z tym zrobić, po prostu taka jesteś.
Zacząć siebie lubić!
Możesz być nadwrażliwa emocjonalnie, ale możesz też mieć niskie poczucie wartości i niską samoocenę. Może być jedno i drugie. Choć z pierwszym nic nie zrobisz, to nad drugim można popracować i to nawet warto zrobić. Zmniejszy to Twój stres i pomoże sobie z nim radzić.
Miałaś trudne dzieciństwo?
Co jest powodem, ze tak bardzo nie chcesz by był ktoś na Ciebie zły??? To nic złego przecież.
Czasami może pomóc właśnie uświadomienie sobie, że te powody do lęku nie są adekwatne do sytuacji. Na ogół pochodzą z przeszłości, na przykład ktoś się na nas kiedyś obraził i w psychice pozostał ślad po tym, wspomnienie tamtego zdarzenia. I to może rzutować na odbieranie aktualnej sytuacji. Nawet jeśli ta sytuacja z przeszłości nie była do końca z naszej winy (bo na przykład tamten ktoś coś źle zrozumial, albo miał sam ze sobą jakieś problemy). Mimo wszystko człowiek sobie potrafi zakodować w glowie późniejszy lęk przed odzruceniem, czy inne lęki. Potem o tamtej sytuacji zapomni, ale na poziomie emocji wspomnienie wraca. Więc tu bym poszukała źródła. Czy nie było w przeszlości jakichś sytuacji, które teraz generują lęk. Czy ta aktualna sytuacja sama w sobie by nas tak wytrąciła z równowagi, jakby nie tamte wspomnienia. Tak się nie wydaje, ale mózg wszystko pamięta, nawet z bardzo odległej przeszłości pozostaje w nas jakiś ślad. Emocje nie są takie głupie, jak niektórym się to wydaje. Mają swoją logikę i swoją przyczynę. Tylko często my tej przyczyny nie znamy, temu się nam wydaja bez sensu.
Ja znalazłam świetny sposób na depresję. Ludzie poznałam przez przypadek grupę zakręconych ogrodników na fb (ogrody, działki i coś tam jeszcze). Tak z głupia frant wyszłam na taras i postanowiłam w stare doniczki wsadzić bratki. Takie ładne zdjęcia pokazywali. Kupiłam ziemię, trochę bratków i posadziłam. Pierwszy raz chyba w życiu. Teraz jak patrzę przez drzwi na taras widzę te kolory to jakoś tak samo już mi przechodzi wszystko, i czarne myśli i ten bezmiar pustki.
Nie wiem czy to chodzi o pasję. Czy zwyczajnie zieleń ma w sobie tą moc uzdrawiania
Nie moge powiedzieć, że moim hobby jest ogrodnictwo bo nie mam hobby, ale to, że musze po pracy wyjść i podlać te rośliny jakoś tak nakreca mnie do działania.
6 2018-04-27 11:41:49 Ostatnio edytowany przez Summertime (2018-04-27 11:42:10)
kontakt z porzyroda rowniez dziala na mnie olsniewajaco emocjonalnie....odstresowywuje i daje pozytywnego kopma. to taki naturalna tabletka na bole..bolaczki na lzy...A najbardziej rozbraja mnie wewnetznie zwierzeta...szczegolnie mordki i oczy psow.
Julcia, jeśli czegoś się obawiasz, to zawsze zadaj sobie pytania: dlaczego się tego obawiasz? Co zrobisz, jeśli stanie się, to czym się martwisz? Jakie są szanse, że to się stanie?
Po czasie powinno pomóc.
Przykład: boisz się, że mama będzie zła, że niedokładnie posprzątałaś pokój, choć się starałaś. Dlaczego się boisz? Stresuje Cię krzyk, czy to że się ktoś przestanie odzywać, albo obgada do innych? Załóżmy, że boisz się krzyku. Co zrobisz, jeśli mama zacznie krzyczeć? Ułóż w głowie scenariusze, jak zareagujesz, żeby nie eskalować konfliktu. Jakie jest ryzyko, że mama będzie krzyczeć, skoro dobrze posprzątałaś? Niewielkie. Zapisuj sobie, kiedy nie sprawdziły się Twoje obawy
Zaakceptuj samą siebie, wtedy wszystko lepiej przychodzi. Dasz radę !