Pierwsza okładka Vogue Polska - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » STYL ŻYCIA I SPOŁECZEŃSTWO KOBIECYM OKIEM » Pierwsza okładka Vogue Polska

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 21 ]

1

Temat: Pierwsza okładka Vogue Polska

14 lutego do sprzedaży trafił pierwszy numer polskiej edycji magazynu Vogue. Jego okładka wzbudziła wiele kontrowersji i doczekała się różnych zabawnych przeróbek.

A jak Wam się podoba zdjęcie, które znalazło się na okładce?

https://ocs-pl.oktawave.com/v1/AUTH_2887234e-384a-4873-8bc5-405211db13a2/spidersweb/2018/02/vogue-polska-okladka-1180x1514.jpg
Źródło: spidersweb.pl

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Pierwsza okładka Vogue Polska

Kupiłem tego Vogue'a właśnie ze względu na fotografie i nie widzę w tej okładce nic kontrowersyjnego. No może poza tym gigantycznym symbolem fallicznym na drugim planie.
Wołga jako nawiązanie do magazynu, dwie najbardziej znane polskie anore....modelki.
Pogoda adekwatna.
Mnie się to zdjęcie bardzo podoba i nie zaskakuje. Dobre zdjęcie na debiut.

Bardziej zaskoczyło mnie to, co w środku. Sporo fotografii lo-fi, czyli niby-ze-smartfona. Przyznam, że moje oczy nie potrafią przyzwyczaić się do tej stylistyki, choć łykam bez popitki polaroidy. No, ale ja jestem dzieckiem ery fotografii kliszowej, zabawe w fotografię rozpoczynałem na średnim formacie (i tam też skończyłem).

3

Nie widziałam wcześniej, ale zastanawiająca jest ta okładka. Nie znam „przesłania” autora zdjęcia i zastanawiam się, co chciał powiedzieć przez prezentację reliktu przyjaźni polsko-radzieckiej skąpany w smogu, który jest tłem dla równie „ciekawie” kojarzącego się auta i polskich modelek w kreacjach w kolorze złowrogiej czerni.

4

niechlujne, krzywe to zdjęcie, z pewnością taki celowy zabieg, takie to awangardowe miało być, ale to nie na mój plebejski, niewyrafinowany gust tongue

5 Ostatnio edytowany przez cwany_gapa (2018-02-25 14:04:26)

No nie wiem, dla mnie tam same oczywistości.
Pałac kultury jako symbol stolicy, Wołga-Vogue. Dwie poważne, ubrane na czarno panie z czarnej Wołgi.
Dla mnie jak w pysk strzelił przekaz jasny.

6

Moim zdaniem ciekawa okladka.

7 Ostatnio edytowany przez summerka88 (2018-02-25 14:12:06)

cwany_gapa napisał/a:

No nie wiem, dla mnie tam same oczywistości.
Pałac kultury jako symbol stolicy, Wołga-Vogue. Dwie poważne, ubrane na czarno panie z czarnej Wołgi.
Dla mnie jak w pysk strzelił przekaz jasny.

Jakbyś rozwinął bardziej ten jasny przekaz, bo nawet jeśli komuś Pałac Kultury i Nauki kojarzy się z Wwą, Wołga z Voguem, to dlaczego jeszcze do tego dość ponurego obrazka dodano kiepską pogodę i „ciężkie” kolory kreacji modelek.
Jest po prostu buro, ponuro, nudno i smutno. Przygnębiająco. Jesteśmy tacy jako kraj i ludzie? Takie mamy czasy? Zataczamy koło w historii wink?

8 Ostatnio edytowany przez cwany_gapa (2018-02-25 14:56:49)

summerka88 napisał/a:

Jakbyś rozwinął bardziej ten jasny przekaz, bo nawet jeśli komuś Pałac Kultury i Nauki kojarzy się z Wwą, Wołga z Voguem, to dlaczego jeszcze do tego dość ponurego obrazka dodano kiepską pogodę i „ciężkie” kolory kreacji modelek.
Jest po prostu buro, ponuro, nudno i smutno. Przygnębiająco. Jesteśmy tacy jako kraj i ludzie? Takie mamy czasy? Zataczamy koło w historii wink?

Nie. Po prostu tak wygląda Warszawa zimą :-)
Szaro, buro i ponuro. Tak wyglądała przez 90% czasu od 2-3 miesięcy.
Poza tym to jest biznes i modelki oraz fotografowie nie czekają miesiąc na pupie czekając na ładną pogodę. Zakontraktowali sesję, trafili na taką pogodę więc tak to wygląda. Przecież ci ludzie mają poustawianą robotę na kilka miesięcy i nie tylko w Polsce.
Jak już napisałem - pogoda adekwatna.

Okładka jest symboliczna - pierwszy, styczniowy numer Vogue w Warszawie. I to wszystko widać.

Jeśli zaś przeczytać zawartość numeru, to przywołanie czarnej Wołgi można bez problemu interpretować w aktualnym kontekście politycznym, choć wolałbym tego nie robić :-) Vogue jednoznacznie i bez niuansów zajmuje pozycję po jednej ze stron.

9 Ostatnio edytowany przez summerka88 (2018-02-25 15:07:22)

cwany_gapa napisał/a:

Okładka jest symboliczna - pierwszy, styczniowy numer Vogue w Warszawie. I to wszystko widać.

Polska to nie tylko smutna i ponura zimowa Warszawa. A mimo wszystko ktoś pojechał sztampowo, czyli nie wyściubił nosa poza stolicę, a w samej stolicy widzi tylko rzucający się w oczy budynek.
Można było Wołgę i modelki pokazać w ciekawszych „okolicznościach” wink

10 Ostatnio edytowany przez cwany_gapa (2018-02-25 15:18:13)

Pewnie nie miałaś w rękach tej gazety. Na pierwszej stronie pierwszego numeru jest reklama Louis Vuitton.
Ten magazyn jest bardzo konkretnie pozycjonowany i bynajmniej nie dla beneficjentów 500+ z małych miasteczek.
Takie są fakty, czy się to komuś podoba, czy nie. Największe pieniądze przewalają się w stolicy, która całkiem przypadkiem jest Polski...stolicą ;-)
Poza tym nie zapominajmy, że pierwszy numer jest wyjątkowy. Co mieli pokazać? Giewont? Rynek w Piszu? Taż uważam, że są ładniejsze, niż pałac kultury. Ale co pałac, to pałac...
Zresztą świetnie wygląda na tle czarnej Wołgi ;-)

Nie jestem miłośnikiem Warszawy, na wakacje tu nie jeżdżę, ale symbole to symbole :-)

Czy można było pokazać je w ciekawszych miejscach? Na pewno. I na pewno będą takie sesje w kolejnych numerach.

11

cwany_gapa napisał/a:

Pewnie nie miałaś w rękach tej gazety. Na pierwszej stronie pierwszego numeru jest reklama Louis Vuitton.
Ten magazyn jest bardzo konkretnie pozycjonowany i bynajmniej nie dla beneficjentów 500+ z małych miasteczek.
Takie są fakty, czy się to komuś podoba, czy nie. Największe pieniądze przewalają się w stolicy, która całkiem przypadkiem jest Polski...stolicą ;-)
Poza tym nie zapominajmy, że pierwszy numer jest wyjątkowy. Co mieli pokazać? Giewont? Rynek w Piszu? Taż uważam, że są ładniejsze, niż pałac kultury. Ale co pałac, to pałac...
Zresztą świetnie wygląda na tle czarnej Wołgi ;-)

Nie jestem miłośnikiem Warszawy, na wakacje tu nie jeżdżę, ale symbole to symbole :-)

A nie wydaje ci się, że można było miłośnikom mody z wyższej półki pokazać bardziej wysublimowaną odsłonę Polski?
Zastanów się jaki wydźwięk miałaby ta okładka, gdyby Wołga i modelki zostały pokazane na tle bramy głównej Stoczni Gdańskiej wink
Właśnie dlatego, że pierwszy numer jest symboliczny.

12 Ostatnio edytowany przez cwany_gapa (2018-02-25 16:02:59)

Bez wątpienia masz rację. Zrealizowana koncepcja nie jest jedyną właściwą, pewnie nie jest najlepszą. Zgadzam się, że poszli po linii najmniejszego oporu.
Mogli zrobić coś ładnego bez Wołgi, np. przy Zamku Królewskim, gdzie elegancja wydaje się na miejscu.
Mogli przy bramie stoczni, aczkolwiek pojawiłyby się memy z prezydentem Adamowiczem pakowanym do tej Wołgi i mogłoby być zabawnie ;-)

Zapewne nie jest to okładka najbardziej wyrafinowana, ale czy duże pieniądze zawsze idą w parze z dobrym gustem i wyrafinowaniem? ;-)

Zdjęcie samo w sobie podoba mi się. Koncepcja okładki jest dla mnie zrozumiała. Czy podoba mi się owa koncepcja? Skłonny jestem przyznać Ci rację. Można to było zrobić inaczej.

13

W środku vogue'a są też zdjęcia, na których np. Anja Rubik leży głową na kartoflach. Autorem sesji zdjęciowej jest Juergen Teller, który zrobił słynną sesję Kim Kardashian.

14 Ostatnio edytowany przez Ewika99 (2018-02-25 17:21:26)

O ile koncepcja moze byc dosc symboliczna i ciekawa, o tyle pozy samych modelek nie podobaja mi sie. Jakies takie krzywe, jakby dopiero ''przymierzaly'' sie do zrobienia zdjecia. Za bardzo krzywe. Juz sobie wyobrazam zdanie Tyszki na temat zdjecia, gdyby zamiast niej byla na nim poczatkujaca modelka ''Tap madl''. I serio nie rozumiem tego zachwytu Anja. Dla mnie to wlasnie ONA jest najlepszym przykladem ''modelki jednej miny''.
P.S. Dziewczynom chyba dosc zimno bylo (co jest zrozumiale), bo jakies takie sine sa. wink

15

kao_makao napisał/a:

W środku vogue'a są też zdjęcia, na których np. Anja Rubik leży głową na kartoflach.

Hahaha big_smile Czy ten numer jest jeszcze do kupienia?
Czyli top modelka w zapewne baaardzo drogiej kreacji leży na kartoflach...

16

Nie podoba mi sie. Jakies to zdjecie strasznie jest symetrycznie rozedrgane. Dziewczyny jak dziewczyny, atrakcyjne sa, ale kompozycja mi sie nie podoba.

17 Ostatnio edytowany przez adiafora (2018-02-26 11:42:37)

cslady napisał/a:

14 lutego do sprzedaży trafił pierwszy numer polskiej edycji magazynu Vogue. Jego okładka wzbudziła wiele kontrowersji i doczekała się różnych zabawnych przeróbek.

jak dla mnie zdjęcie jest po prostu brzydkie. Smutne  szaro bure, modelki tez sprawiajace wrazenie brzydkich, jeszcze bardziej chudych niz w rzeczywistosci, z koslawymi i koscistymi nogami, poprzebierane w nieforemne worki.  Do tego ten padajacy śnieg wyszedł tak,  jakby obiektyw aparatu tydzien temu ochlapal  przejezdzajacy samochod  albo przechodzil mokry pies i sie przy nim otrzepal a fotograf zapomniał go wytrzec wink
W zasadzie to tylko mi się ta bryka podoba smile

18

cslady napisał/a:

Czarna wołga i mroczne dziewczyny...  Nawiązanie do dawnych czasów zbyt oczywiste i tym samym takie średnie pod względem symbolicznym. Samo zdjęcie też mi się nie podoba, ale wiadomo, w tym kontekście nie mogło być inne. Smutne, bure, złowrogie.

19 Ostatnio edytowany przez lilly25 (2018-02-26 20:47:43)

Beyondblackie napisał/a:

Jakies to zdjecie strasznie jest symetrycznie rozedrgane.

Jak dla mnie to 'symetryczne rozedrganie' dodaje uroku.

20

Moim zdaniem okładka jest estetycznie kontrowersyjna, ale na pewno jest jakaś. Sam fakt, że się o niej dyskutuje, już wskazuje na pewnego rodzaju sukces fotografa. Zauważmy zresztą, że całość dobrze wpisuje się w tak zwaną 'modową' konwencję - w pismach tego typu modelki często przybierają dziwaczne, pokrzywione pozy i budzą skrajnie różne odczucia.

21

Fajna, ma coś w sobie. I odzwierciedla porę roku oraz naszą kolorystykę (choć podobno zdjęcia były robione w listopadzie). Jest w niej coś prawdziwego.

Posty [ 21 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » STYL ŻYCIA I SPOŁECZEŃSTWO KOBIECYM OKIEM » Pierwsza okładka Vogue Polska

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024