ubezpieczenie domu, samochodu, ekspresu do kawy... - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » STYL ŻYCIA I SPOŁECZEŃSTWO KOBIECYM OKIEM » ubezpieczenie domu, samochodu, ekspresu do kawy...

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 12 ]

1

Temat: ubezpieczenie domu, samochodu, ekspresu do kawy...

Ubezpieczacie się?
Ostatnio przeglądałam sobie opinie o różnych towarzystwach ubezpieczeniowych i przeczytałam historyjkę o tym, jaką batalię stoczył właściciel uszkodzonego ekspresu do kawy z ubezpieczycielem.
W pierwszej chwili mnie to trochę zaskoczyło - ekspres do kawy???, ale potem przypomniałam sobie, jak upierdliwie nakłaniał mnie sprzedawca do zakupu ubezpieczenia na smartfona.
Skoro gość zapłacił ubezpieczenie za ekspres do kawy, to czemu ma nie pić kawy z tego ekspresu! Logiczne.
Z drugiej strony takie AC - zdarzy się jakaś stłuczka, gradobicie, cokolwiek, niby jest kasa z TU na odpicowanie bryki... ale w kolejnych latach stawka jest już taka, że równie dobrze samemu można byłoby skredytować naprawę tongue (no chyba, że wykupiło się ubezpieczenie zniżek lol)

Jakie macie podejście do ubezpieczeń? Korzystacie? co najczęściej ubezpieczacie? w przypadku nieszczęśliwego zdarzenia - wyszliście na swoje czy nie?

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: ubezpieczenie domu, samochodu, ekspresu do kawy...

Problem z ubezpieczeniami sprzętów jest taki, że ludzie nie czytają OWU (ogólne warunki ubezpieczenia). Np. w przypadku smartfona sprzedawca mówi, że ubezpieczenie obejmuje wszystko - i zalanie i upadek z wysokości itp. W praktyce jest cała masa wyłączeń. Jeśli np. telefon tak po prostu wypadnie z ręki to ubezpieczyciel zapłaci. Ale jeśli spadnie z szafki albo dziecko czy pies go strącą na podłogę to już nie. Dlatego przed zgłoszeniem szkody trzeba się wczytać i ewentualnie nagiąć fakty big_smile A łatwe to nie jest bo ubezpieczyciele są bardzo dociekliwi i drobiazgowi. Ja miałem przypadek, że na płytę indukcyjną upadła pokrywka i płyta pękła. O wszystko mnie wypytali - z czego ta pokrywka, średnica, czy byłą ciepła, zimna, gorąca, jak upadła, co było w garnku itp big_smile

3

Wiele lat temu moje dziecko miało wypadek na szkolnej wycieczce.  Nauczycielka niewiele zrobiła,  przez co dużo trudniejsze i droższe było leczenie.  Do TU trzeba było złożyć kupę papierów,  a wypłata nie pokryła nawet 5% kosztów.
Udawadnianie,  że nie próbujesz okraść TU jest czasem żenujące.

4

mialam kiedys NWW bo jeździłam konno

raz złamałam reke, raz skrecilam noge - bez problemu wypłacili odszkodowania

5 Ostatnio edytowany przez Averyl (2018-02-21 10:04:22)

Wykupiłaś celowo ubezpieczenie, to trochę co innego niż w szkole, gdzie niby nie obowiązkowe, ale trzeba, a o warunkach ubezpieczania dowiadujesz się w momencie wypadku.

Ja też wykupuję ubezpieczenie w słowackich górach, niewiele kosztuje, mogę wykupić na tyle dni, ile jestem w tam. Mimo iż nigdy nie miałam potrzeby wzywać pomocy, to sama świadomość, że mogłabym, warta jest tych pieniędzy.

6

Samo ubezpieczenia się ma sens, na pewno dawałoby spokój, że gdy coś się stanie, to mamy zabezpieczenie. Jednak tyle czytałam o szukaniu haka, byle nie wypłacić ubezpieczenia, że jak na razie sama się nie ubezpieczyłam.

7

Averyl napisał/a:

Jakie macie podejście do ubezpieczeń? Korzystacie? co najczęściej ubezpieczacie? w przypadku nieszczęśliwego zdarzenia - wyszliście na swoje czy nie?

Dodatkowo, czyli poza obowiązkowym OC, ubezpieczony mamy samochód męża (AC i Assistance), bo to nim podróżujemy i to on eksploatowany jest najwięcej. Ja swojego nie ubezpieczam i do tej pory tylko na tym zyskuję. Ubezpieczone mamy też mieszkanie. Mąż w pracy zdecydował się na grupowe NNW z rozszerzeniem na leczenie szpitalne, ja mam swoje prywatne - relatywnie niewielkie, bo wrzucone do pakietu z mieszkaniem i samochodem (to bardzo korzystna opcja), w pakiecie mamy też jakieś OC na szkody wyrządzone w życiu prywatnym. Z kolei wyjeżdżając za granicę zawsze wykupujemy ubezpieczenie podróżne. 

Kiedyś miałam wypadek przy pracy, wtedy starałam się o odszkodowanie z ZUS i od ubezpieczyciela - kokosów co prawda nie dostałam, ale też ubezpieczona byłam na niewielką kwotę, więc w żaden sposób nie czułam się pokrzywdzona, za to wszystko odbyło się sprawnie i nikt nie robił żadnych problemów. Jednak z AC korzystaliśmy już kilka razy i zawsze wychodziliśmy na tym do przodu. Nie chcę robić reklamy, ale nasz ubezpieczyciel nigdy nie szukał żadnych haków, rzeczoznawca dokonywał rzetelnej wyceny, wypłacone kwoty w pełni nas satysfakcjonowały, a nawet - jak wspomniałam - udawało się na tym zarobić. Co ważne, wszystko odbywało się szybko i sprawnie. Jedna wypłata odszkodowania dokonywana w danym roku rozliczeniowym nie zabiera nam zniżek, więc poza tym, że potem trzeba się nieco bardziej pilnować, głupotą byłoby nie korzystać. Wspominam o tym, bo niektórzy nie zgłaszają szkód, aby potem nie mieć zwyżki, co przy uzyskanych stosunkowo niewielkich kwotach średnio się opłaci.
W każdym razie całość składa się na to, że już od wielu lat wierna jestem tej samej firmie i nawet przez myśl mi nie przechodzi, by coś zmieniać.

8 Ostatnio edytowany przez Olinka (2019-02-27 15:14:04)

Ja mam ubezpieczenie na życie, nie jakieś duże, ale w razie pobytu w szpitalu czy jakiegoś wypadku powinnam coś dostać. Poza tym zawsze ubezpieczam się przed wyjazdem za granicę, uważam, że to bardzo ważne, zresztą można dowiedzieć się kilku rzeczy na ten temat z tego tekstu [nieregulaminowy link]. Jadąc na wakacje raczej wszyscy myślimy, że wszystko będzie dobrze i nikt się wypadkami nie martwi, a tymczasem nawet jedna wizyta u lekarza specjalisty może sporo kosztować. Oczywiście ubezpieczamy też z mężem samochód (AC i OC).

9

Ja tam ubezpieczam sie w ZUS.

10

Jestem agentem ubezpieczeniowym w dużej firmie, bez szczegółów wink
Błędy jakie popełniają ubezpieczający się to:
Nie czytanie OWU a przy każdym zawieraniu ubezpieczenie macie obowiązek taką lekturę otrzymać, są tam te haczyki i wymogi

Oszczędzanie na ubezpieczeniu, małe SU = niskie odszkodowanie

Brak zwracania uwagi na zakres a skupienie się na cenie, polecam porównać

Zawierając ubezpieczenie na się swojego opiekuna, Agenta, dzwońcie kiedy chcecie zgłosić szkodę a podpowiemy co i jak żeby odszkodowanie było adekwatne do szkody plus zostało na waciki wink

Nie kupujcie w firmach "krzakach"! Swoje bezpieczeństwo powierzcie zaufanej firmie.

Winą niskiego odszkodowania w przypadku np firm, wina też leży po stronie agenta, brak lub zastosowanie nieodpowiednich klauzul

11

Averyl napisał/a:

Ubezpieczacie się?
[...]

Auto... to wiadomo, a do tego też NNW i zniżki. A poza motoryzacyjnie to budynki oraz mienie plus sprzęty domowe (TV, lodówka itp.) od przepięć.

12

Mój leciwy golfik, choć zachowuje się, jakby dopiero z taśmy zszedł, OC ma tylko. I to wystarcza.
Ukradną? Trudno. Przepłacał nie będę.
Mieszkanie ubezpieczymy w przyszłym roku po kapitalnym remoncie. Bo kolejnego zalania nie zdzierżę. smile

Posty [ 12 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » STYL ŻYCIA I SPOŁECZEŃSTWO KOBIECYM OKIEM » ubezpieczenie domu, samochodu, ekspresu do kawy...

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024