Jesień pora , która skłania do refleksji.. - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » SAMOTNOŚĆ » Jesień pora , która skłania do refleksji..

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 18 ]

Temat: Jesień pora , która skłania do refleksji..

Zazwyczaj gdy nastaje jesień a za oknem tak jak dziś deszcz nastraja mnie to do rozmyślań nie wiem czy też tak macie ... Siadam w fotelu nakrywam się kocem ii myślę o tym co było co minęło .. tak wiem wiem trzeba patrzec w przyszłość i patrze patrzę ale często zastanawiam się czemu pewne rzeczy się zdarzyły czemu pewni ludzie pojawili się na mojej drodze, czemu Ci co najczęściej mówili że będą na zawsze ich zawsze trwało chwilę .... Zaczynam się zastanawiać czy istnieją jeszcze osoby , które bezinteresownie potrafią pomóc , poradzic , cieszyć się z twojego szczęścia ??? Ciągle czuję ,że brak mi prawdziwych znajomości takich od serca nie od czasu do czasu , by mieć adres do którego można zawsze skierować swe kroki, Niebawem 30 na karku może to czas rozliczeń w mojej głowie , by starać się byc z dnia na dzień coraz lepszym człowiekiem bo przecież mówią że dobro powraca a ja coraz częściej zastanawiam się czy tak aby na pewno jest .... Pewnie to wszystko brzmi pogmatwanie , w sumie tak jak i moje myśli ... Może też tak macie ? Może nie jestem sama , która coraz częściej wątpi w prawdziwość i szczere intencje ludzi, która  boi się ciągłych ciosów ... Bo ile można trzymać gardę ?

Zobacz podobne tematy :

2 Ostatnio edytowany przez iryd (2017-11-07 16:36:34)

Odp: Jesień pora , która skłania do refleksji..
młoda87 napisał/a:

Zazwyczaj gdy nastaje jesień a za oknem tak jak dziś deszcz nastraja mnie to do rozmyślań nie wiem czy też tak macie ... Siadam w fotelu nakrywam się kocem ii myślę o tym co było co minęło .. tak wiem wiem trzeba patrzec w przyszłość i patrze patrzę ale często zastanawiam się czemu pewne rzeczy się zdarzyły czemu pewni ludzie pojawili się na mojej drodze, czemu Ci co najczęściej mówili że będą na zawsze ich zawsze trwało chwilę .... Zaczynam się zastanawiać czy istnieją jeszcze osoby , które bezinteresownie potrafią pomóc , poradzic , cieszyć się z twojego szczęścia ??? Ciągle czuję ,że brak mi prawdziwych znajomości takich od serca nie od czasu do czasu , by mieć adres do którego można zawsze skierować swe kroki, Niebawem 30 na karku może to czas rozliczeń w mojej głowie , by starać się byc z dnia na dzień coraz lepszym człowiekiem bo przecież mówią że dobro powraca a ja coraz częściej zastanawiam się czy tak aby na pewno jest .... Pewnie to wszystko brzmi pogmatwanie , w sumie tak jak i moje myśli ... Może też tak macie ? Może nie jestem sama , która coraz częściej wątpi w prawdziwość i szczere intencje ludzi, która  boi się ciągłych ciosów ... Bo ile można trzymać gardę ?

Moderatorki proszą żeby pierwsza osoba  cytowała post w całości, ale moją uwagę zwróciły szczególnie słowa o patrzeniu w przód i powracającym dobrze. Retrospekcyjne podejście do życie ułatwia podejmowanie właściwych decyzji w przyszłości i unikanie popełniania tych samych błędów. Lansowany kult patrzenia tylko do przodu jest wygodny dla biznesu, by ciemny lud kupił wszystko co mu się podsunie i dosłownie, i w przenośni, bo w efekcie chodzi o pieniądze lub korzyści materialne dla wąskiej grupy. Nawet nie tyle żeby kupił co oczywiste, ale żeby zapłacił za byle co, potrzebne mu czy nie, to nieistotne. Przykład świeżaki z biedronki paskudne maskotki, a szał za nimi … Choćby tekst Olinki o nich, w innym wątku - polecam. Ale czy komuś chodzi żebyśmy bili coraz mądrzejsi. Przecież ciemnym narodem łatwiej się manipuluje.

Uważam, że dobro powraca ale mądre dobro, a jak to rozumieć - to już szerszy temat. Wcale nie polega to na tym, żeby być coraz lepszym każdego dnia. Chyba, że ktoś chce dostać się do nieba, ale wtedy chyba lepiej się modlić, niż zajmować dobrem?

3

Ja wierzę w karmę i tą dobrą i złą  .  Często wracam wstecz myslami ale  czy nie popełniam tych samych błędów hmmmm popełniam ale inne prowadzące niekiedy do tych samych rezultatów . Mówiąc być lepszym człowiekiem miałam na myśli starać się dać więcej od siebie , próbować na różne rzeczy patrzeć  nie tylko ze swojej strony ale również tej drugiej .   Co do manipulowania manipulować można tylko ludżmi nie myslącymi którzy podążają jak ty mawiasz za trendami i idą jak stada baranów napędzając ta machine różnych właśnie trendów . J

4 Ostatnio edytowany przez iryd (2017-11-07 19:44:47)

Te ogólne uwagi nie tyczyły się Ciebie ale raczej tendencji współczesnego świata. Zachowanie ludzi skłania do rozczarowań lecz na szczęście nie wszyscy tacy są. Tych innych jest niewielu. Widać to nawet po młodym chłopaku, z sąsiedniego tematu,  który szuka przyjaciółek, a odzew jest „porażająco marny”. Tym bardziej dziwne, bo to dział SAMOTNOŚĆ i ludzie szukają tu przyjaciół. Otwartość na drugiego człowieka i zdolność patrzenia jego oczami to właśnie to, co odróżnia takich jak Ty od większości ludzi, którzy nie chcą wyjść poza swój egoizm i wygodnictwo.
   Ja lubię jesień, zwłaszcza szelest liści pod stopami. Nie wiem czemu ktoś ciągle je sprząta i sprząta. Ludzie coraz cieplej ubrani, a drzewa wręcz na odwrót. Długie wieczory przy lampce wina. Dobrze wtedy mieć z kim podzielić się własnymi myślami. Szkoda ludzi, którzy mają coś do powiedzenia ale nie mają komu. Nie warto bać się ludzi, bo tylko oni mogą być prawdziwymi przyjaciółmi.

5

I tu się z tobą zgodzę jesień jest piękna choć  ja w każdej porze roku  widzę wiele piękna....  Wiesz właśnie ja bardzo często zaglądam w dział samotność poznajmy się sama pisałam post i fakt odzew był marny niestety ...  wiesz co jest smutne ? większy odzew by był jakby tu były wstawione zdjęcia  przynajmniej ja tak uważam gdyz na innych portalach gdy zdjęcie było widoczne milion ludzi zapraszała mnie dp znajomych < a nie jestem jakaś miss polonią > i niestety nie z racji tego że zależało im na znajomości ze mną tylko z ciekawości możliwości pooglądania zdjęć i nic za tym nie szło .... Tyle czytam postów o znajomych przyjaciołach a jak przyjdzie co do czego nie ma nikogo. Sama poznałam troche ludzi z neta  mój przyjaciel jeden mieszka w szczecinie juz ponad 10 lat się znamy więc wiem że można szkoda tylko , że niekiedy ludzkie emocje wypociny chęci poznania odbijają się pustym echem i człowiek zaczyna wątpić czy top ma sens...

6

Młoda

Ja też jestem osobą, która lubi wszystkie pory roku i dobrze mi z tym. Jesień jest bardzo fotogeniczna. Prawie codziennie robie zdjęcia, które wysyłam sparaliżowanemu znajomemu. To prawda, że jesień skłania do refleksji. Codziennie widać jak świat roślin zamiera i zbliża się koniec roku, a wtedy człowiek jest skłonniejszy do dokonania podsumowań i rozliczeń.

Ja się dziwię wpisom typu Szukam przyjaciół, bo to czy jakaś znajomość będzie przyjaźnią czy nie, okaże się dopiero po pewnym czasie.

7

Picea również lubuje sie w fotografii przyrody jak i ludzi smile Przyroda i natura nie potrzebuje fotoszopa jet piekna sama w sobie chyba że ludzie odciskają na niej swoje piętno... Hmmm co do wpisów myślę że bardziej chodzi ludziom o jakiekolwiek relacje z nadzieją że może zrodzi się z tego fajna przyjaźń raczej każdy wie że to się dzieje z czasem aczkolwiek dla niektórych mam wrażenie za tym słowem nic nie idzie a dla mnie słowo przyjaciel jest równie ważne jak kocham cię i nie nadużywam go.

8

Zaczynałam od zdjęć kwiatków, przyrody aż doszłam do człowieka. Lubię zdjęcia streetowe. Ale ten rok nie był dla mnie dobry. Nie jestem zadowolona z efektów. Ech

Dla mnie słowo przyjaźń też jest wielkie. Posiadanie jednej prawdziwej przyjaciółki to skarb. Przyjaźń jest zszarganym słowem, nadużywanym. Niektórzy mają setki przyjaciół?! Na FB, heh

9

Z chęcią kiedyś oglądnę jakieś twe zdjęcia smile To prawda niekiedy dla ludzi słowa to tylko słowa rzucają nimi na prawo i lewo . Dla mnie miec choć jeden adres pod który można przyjśc o każdej porze to jak wygrać w totka smile

10

Ok, to kiedyś się wymienimy zdjęciami.

11

Iryd

Czytałam ostatnio wypowiedź Adama Wajraka a propos granienia liści. Ludzie pytają jego dlaczego w ich ogródkach nie ma ptaków? On tłumaczy to tym, że jest to spowodowane usuwaniem liści, w których ginie wiele żyjątek będących pokarmem dla ptaków. Poza tym gryzonie i jeże chowają się w liściach.
Owady, grzyby, robaki iminne organizmy glebowe przekształcają ten materiał organiczny w humus, niezbędny składnik urodzajnej gleby. A zatem po odegraniu swej roli w olśniewającym jesiennym spektaklu onumarłe liście stanowią też nawóz wspomagający wsrost roślin na wiosnę.

Na grabienie liści przyszła moda.

12 Ostatnio edytowany przez tajemnicza75 (2017-11-08 16:15:10)

Jesień jest piękna z powodu kolorów. To moje ulubione kolory, jednak pogoda skłania do siedzenia w domu pod kocem. Nie mam takich myśli jedynie w okresie jesiennym. Powracają cały rok cyklicznie.
Dobro powraca podobno 30-krotnie, ponoć nawet jest o tym w Biblii. Dlatego warto je czynić. Karma czy przeznaczenie... zwał jak zwał, ale coś w tym jest. Wystarczy logicznie pomyśleć.
Przykład mojej sąsiadki. Wiem, ze załatwiła sobie fikcyjną robotę, by dostawać macierzyński i rodzicielski. Znajomy jej męża załatwił. Wyłudziła w ten sposób od zus-u pół roku chorobowego i rok macierzyńskiego. Nagle szok... bo sąsiadce ukradli 2 rowery wartości ponad 3 tys jeden, a potem zniszczyli auto. Od razu przyszło mi do głowy, że los odbiera to co kiedyś zabrała.
Inny przykład: moja znajoma zawłaściła sobie pewną rzecz, uznała, ze już się danej osobie nie przyda, ale nie zapytała jej o pozwolenie. Kilka m-cy potem oskarżono ją bezpodstawnie o kradzież w pracy.  Ciekawe dlaczego wink ?
Ostatni przykład: pewna osoba stale innych oczernia, złorzeczy, a potem do mnie przychodzi z płaczem, że ją ktoś obgadał brzydko, że jej coś przykrego powiedział. Stale to samo, ja tłumacze, że tak będzie dopóki sama nie przestanie tak robić... ale stale to powtarza i stale czuje się skrzywdzona, zraniona, że nic jej się nie układa.

To nie były odosobnione przypadki. Po prostu zdarzyło się niedawno i dobrze to pamietam. Jednak będąc spostrzegawczym, znajdzie się więcej takich historii. Zacznijcie obserwować i myśleć wink .
Nawet po sobie samej mogę to potwierdzić, że nic się nie dzieje bez przyczyny. Czasem nam się wydaje, że jesteśmy skrzywdzeni, ale czy na pewno??? Czy nie jest tak, że gdzieś... kiedyś, coś powiedzieliśmy/zrobiliśmy/pomyśleliśmy, co do nas po prostu wróciło?

Teraz dobre historie. Kiedyś komuś pomogłam z dobrego serca nic nie oczekując w zamian. Gdy sama potrzebowałam pomocy to przyszła do mnie, nawet gdy o nią nie prosiłam. Zjawiła się nieoczekiwanie od obcej osoby. Takich spraw mam więcej.

Dlatego uważam, że warto o tym myśleć, a nie żyć z dnia na dzień bezmyślnie. Chętnie pomagać i czerpać z tego radość, bo to do nas wróci big_smile . Gdy zrobimy coś złego, to odpokutować np. czyniąc szczere dobro.

13 Ostatnio edytowany przez iryd (2017-11-08 20:18:01)

tajemnicza75 napisał/a:

Jesień jest piękna z powodu kolorów...

... Chętnie pomagać i czerpać z tego radość, bo to do nas wróci big_smile . Gdy zrobimy coś złego, to odpokutować np. czyniąc szczere dobro.

Gdyby przyjąć twoje rozumowanie to pojawią się pytania
Czym zawiniły dzieci, które zmarły w niemowlęcym wieku? Co i za co do nich wraca?
Dlaczego nie wszyscy dobrzy ludzie są szczęśliwi, a niektórzy mają wręcz tragiczny los.
Chyba z tą powracającą karmą nie jest tak prosto.
Dobrze, że ludzie sobie pomagają i czerpią z tego radość. Ta pomoc wyzwala w inny, nie wszystkich, chęć odwzajemnienia.

A kolory jesieni najbardziej lubię w mieszanym lesie, gdy zieleń sąsiaduje z brązem i żółcią.

14

Iryd

Co robicie na tym kółu fotograicznym? Sprawy techniczne związane z aparatem i jego możliwości wykorzystania? Czy moze dostajecie jakies tematy i okreslony czas na realizacje?

Ja posługuje się nikodem d90.

15

Właśnie kupiłem Nikon D5300 jeszcze go nawet nie poznałem, bo jestem poza domem. Wcześniej używałem  kompaktów lub kamery, zdjęcia rodzinne z jakiś wyjazdów, normalka.
Na zajęciach to dopiero początki. Sprawy sprzętowe, opracowywanie zdjęć w programie, wyjście na zdjęcia nocne, ogólne zasady fotografii i trochę o sprzęcie. Prowadzący ma sporą wiedzę, 25 lat zajmuje się zawodowo fotografią.
Ja nie tyle chcę zrobić z fotografii moją pasję ale wykorzystać ją do moich pasji. Ale o tym będę pisał w moim temacie o samotności. Autorka wątku też lubi fotografię, może jakby się znalazło jeszcze kilka osób to moglibyśmy zrobić coś na kształt mini konkursu dla nas?

To trochę za mało: jestem samotna z Piły – ja też, to pasujemy do siebie. Ludzi musi coś łączyć.
Ale nie wiem czy aby nie odbiegam od tematu wątku, a to jest nieakceptowane na forum, choć właściwie nie wiem co jest tematem? Chyba jesienne refleksje, no ale fotografia też może być poza tematem. Wolę pisać u siebie, bo tam tematem są ludzie i ich pasje itp. więc na pewno nie wychodzę za temat.

16

iryd napisał/a:

Gdyby przyjąć twoje rozumowanie to pojawią się pytania
Czym zawiniły dzieci, które zmarły w niemowlęcym wieku? Co i za co do nich wraca?
Dlaczego nie wszyscy dobrzy ludzie są szczęśliwi, a niektórzy mają wręcz tragiczny los.
Chyba z tą powracającą karmą nie jest tak prosto.
Dobrze, że ludzie sobie pomagają i czerpią z tego radość. Ta pomoc wyzwala w inny, nie wszystkich, chęć odwzajemnienia.

Nie wiem czym zawiniły w tym życiu. Jedni twierdzą, że w tym życiu niczym, ale w poprzednim owszem. Inni uważają, że to karma przejęta od rodziców.
A jeszcze inni, że to ma być lekcja życia dla rodziców, ze to oni mają się czegoś nauczyć (cierpliwości, pokory, ciężkiej pracy itp).
Tego nie wie nikt, można jedynie gdybać.
Ja napisałam wcześniej to co wynika z moich obserwacji, z mojego życia i otoczenia. Nie można zaprzeczyć, że przykłady jakie podałam są logiczne i uzasadniające. Jak jest naprawdę... tego się dowiem po tamtej stronie wink .

Natomiast to, ze jedni są szczęśliwi, a inni wręcz przeciwnie, to już jest inna kwestia. To raczej nie jest przyczyna przeznaczenia/karmy.

17

Młoda mam tak samo jak Ty Introwertyczna duszo. Pozdrawiam smile

18

waldi28 napisał/a:

Młoda mam tak samo jak Ty Introwertyczna duszo. Pozdrawiam smile

No to witaj w klubie smile dziś iście listopadowy dzień więc moim planem jest kubek gorącej czekolady kocyk i ksiązka smile

Posty [ 18 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » SAMOTNOŚĆ » Jesień pora , która skłania do refleksji..

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024