Witam zastanawia mnie jak to jest jeśli kobieta ma dziecko a jej mąż nie żyje i ona ma na siebie zapisane mieszkanie i dom to czy po ponownym wyjściu za mąż ( za mezczyzne ktory ma dzieci) to w razie jego ewentualnej śmierci (tego kolejnego męża) to dziedziczą jego dzieci to co ona miała? Bo wiadomo ze jak wyjdzie za mąż to wtedy dzieli sie na nią jej dzieci i tego nowego męża ale co z jego dziećmi czy one też mają prawo do czegoś co nie było ich wcześniej?
Jak można dziedziczyć własność jednej osoby po śmierci innej? Jeśli umiera ten drugi mąż to tylko jego własność jest objęta postępowaniem spadkowym. Dom czy mieszkanie kupione przed ślubem jest majątkiem odrębnym, a nie wspólnym, chyba że w trakcie małżeństwa jedno z małżonków przekaże drugiemu np w darowiznie pół domu.
Jacenty89 wybacz, źle napisałam , jeśli ta kobieta umiera co wzieła ponowny ślub to jej prywatny i osobisty majątek się dzieli nie tylko na jej dzieci ale i na jej męża a co za tym idzie w dalszej kolejności na jego dzieci tak?
Tak, z tym zastrzeżeniem że chodzi o dziedziczenie ustawowe, a nie z testamentu. Wtedy po kobiecie 50 procent dziedziczy mąż, a po nim wszystkie jego dzieci.
Nie moja droga. Dziedziczy się tylko jeśli jest się spokrewnionym lub wzięło się ze sobą ślub.
Nie moja droga. Dziedziczy się tylko jeśli jest się spokrewnionym lub wzięło się ze sobą ślub.
Przecież napisała wyraznie, ze po ponownym wyjsciu za maz.
7 2017-07-06 10:21:48 Ostatnio edytowany przez Czerepach (2017-07-06 10:26:55)
Co do zasady należy w takiej sprawie udać się do radcy prawnego bądź adwokata.
Nie ma żadnej normy prawnej, która by dawała prawo do udziału w spadku z ustawy małżonkowi dziedziczącego w zbiegu z dziećmi "50 procent".
Należy też uwzględnić zmianę przepisów obowiązujących do 27 czerwca 2009r. i te obowiązujące po tej dacie do teraz.
W pierwszej kolejności do spadku po zmarłym powołani są z ustawy małżonek i dzieci. Dzieci spadkodawcy a nie jakiekolwiek dzieci. Małżonek dziedziczy nie mniej niż 1/4 a pozostałe dzieci w równych częściach ( art 931 k.c.). Jeżeli dzieci spadkodawca miał więcej niż czworo to wówczas małżonek jest uprzywilejowany. W innej sytuacji dziedziczą w równych częściach.
Owszem dzieci małżonka, (czyli np.: autorki) też będą dziedziczyły po II mężu, ale dopiero w IV grupie spadkowej (art. 934(1)k.c.) . Co praktycznie zdarza się bardzo rzadko. Ale nowelizacją prawa spadkowego ustawodawca wprowadził takie rozwiązanie, które ma zastosowanie do spadków otwartych po dniu 28 czerwca 2009r.
Prawo spadkowe pozwala na zastosowanie tak szerokiego wachlarzu możliwości, że nie sposób ich tu opisywać. Dlatego najsensowniejszym rozwiązaniem jest udanie się do radcy prawnego względnie adwokata i przedstawienie mu zagadnienia prawnego. Wtedy uzyskasz odpowiedź na wszystkie nurtujące Cię pytania.