Mam na studiach kolezanke. Z początku wydawała się normalna, ale później właściwie wszyscy zaczęli zauważać iz jest z nią coś nie tak. Pisze do każdej osoby z roku, stara sie na siłę trzymać kontakt, prosi o to samo 50 osób, zupełnie jakby starała się szukać znajomości w Internecie. Jest na wykładzie , notuje a nastepnie prosi wszystkich z roku o notatki, zupelnie jakby starala sie przykuc nasza uwage. Siedzi na serwisach randkowych, spottedach, cały czas coś komentuje. Pyta o najprostsze rzeczy a gdy jej to wyjaśniamy to pisze tak jakby dalej nie wiedziała. Dodatkowo zupełnie o siebie nie dba. Cjodzi cały czas w tej samej bluzie, spodniacu i mowiac delikatnie trochę od niej śmierdzi. Wszyscy się od niej odsuwaja, nikt nie chce z nią rozmawiać. Zastanawia mnie jednak to dlaczego jest taka a nie inna, usiłuje zwrócić ma siebie uwagę za wszelką cenę. Dodatkowo podobno kiedy była w liceum było podobbie. Wychowała się w rodzinie w której był alkohol, jej ojciec pił. Już jako dziecko nie potrafiła o siebie zadbać, na zieloną szkołę nie wzięła żadnych środków czystości, żadnego mydła, szamponu, a gdy jej koleżanki jej pozyczyly nawet się nie umyla. Weszła do łazienki wróciła z ręcznikiem na głowie, ale bez umytych włosów. Jej matka była wielokrotnie wzywana do szkoły iz córka się nie myje ale nic z tym nie robiła. Zastanawialiśmy sie czy może jej matka nie piła w czasie ciazy, bo ma ona typowy wygląd dziecka matki alkoholiczki . Zastanawia mnie ona, dlaczego jest taka a inna, dlaczego tak bardzo usiluje nawiazywav znajomości, posuwajac się az do robienia absurdalnych rzeczy.nie miała ciepla rodzinnego? Czy nie myje się dlatego że matka nie nauczyła ja prawidlowych nawyków? Bo w domu było cały czas brudno? czy wogole jest to mozliwe zeby dziecko kiedy nie nauczylo sie myc w domu, bedzie tak robic dalej? Uczy się dobrze, ale nie ma to żadnego wpływu na jej inteligencję społeczną, zresztą każdy potrafi sie nauczyć. Skąd wynika to jej zachowanie? Nie będę ukrywać, że ciekawi mnie to i chciałabym ja lepiej zrozumieć.
2 2017-05-11 00:34:46 Ostatnio edytowany przez Soteria (2017-05-11 00:35:08)
Zastanawia mnie ona, dlaczego jest taka a inna, dlaczego tak bardzo usiluje nawiazywav znajomości, posuwajac się az do robienia absurdalnych rzeczy.nie miała ciepla rodzinnego?
Nie wiem, zapytaj.
Czy nie myje się dlatego że matka nie nauczyła ja prawidlowych nawyków? Bo w domu było cały czas brudno?
Jest to prawdopodobne. Pewne wzorce się wynosi z domu, jest również coś takiego jak ''trening czystości'', którego przebieg ma wpływ na podejście do higieny w dorosłym życiu. Być może już w tym okresie coś się zadziało. Ale tego nie wiemy.
czy wogole jest to mozliwe zeby dziecko kiedy nie nauczylo sie myc w domu, bedzie tak robic dalej?
Tak.
Uczy się dobrze, ale nie ma to żadnego wpływu na jej inteligencję społeczną, zresztą każdy potrafi sie nauczyć.
A co, zbadałaś to? Jaki test zastosowałaś?
Nie, nie każdy potrafi się nauczyć. Ludzie są różni.
Skąd wynika to jej zachowanie? Nie będę ukrywać, że ciekawi mnie to i chciałabym ja lepiej zrozumieć.
Z pewnością jest to interesujący materiał do głębszej analizy, której jednak nie można dokonać z taką ilością informacji jaką mamy. Musiałabyś przeprowadzić dokładny wywiad, ale jeśli nie masz do tego kompetencji, to lepiej się za to nie zabieraj ![]()
Spróbuj z nią porozmawiać, dyskretnie, na osobności. Powiedz jej, że przez to zaniedbanie w higienie brzydko od niej pachnie, ona pewnie tego nie czuje, i przez to ludzie odsuwają się od niej. Powiedz jej o tym jak używać mydła, szamponu, szczoteczki do zębów. Pewnie nikt jej tego nie nauczył i teraz nie wie że tak trzeba robić albo wstydzi się pytać innych. Piszesz, że ciekawi Cię jej przypadek, być może w trakcie rozmowy dowiesz się czegoś na ten temat.
może boi się odrzucenia przez ludzi, pewnie nigdy nie miała koleżanki z którą mogła by szczerze porozmawiać.
Skoro ta dziewczyna tak cię zainteresowała to może się z nią zaprzyjaźnij. Wtedy masz większe szanse dowiedzieć się dlaczego jest taka, anie inna. A co do higieny to myślę, że właśnie tutaj koleżanki mogą jej pomóc. Ot choćby zaplanujcie jakieś wyjście i przy okazji zaglądnijcie do drogerii niby po jakiś płyn do kąpieli czy szampon. Wybierając dajcie jej powąchać pogadajcie na temat tego jakich kosmetyków używacie, jak o siebie dbacie etc. Jest szansa, że będąc chcieć w waszej paczce też zacznie się interesować higieną skoro tak bardzo szuka znajomych. No chyba, że ten problem wynika z warunków w jakich mieszka to wtedy nie wiele można zrobić.