jak zwalczyć stres związany z firmą? - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » STRES, LĘK, NERWICA, DEPRESJA » jak zwalczyć stres związany z firmą?

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 5 ]

Temat: jak zwalczyć stres związany z firmą?

Jestem Ewelina. Mieszkam w średniej wielkości mieście na południu Polski gdzie prowadzę swoją firmę. Mam ją już pięć lat ale niedawno coś mnie "złapało". Wszystko tak pędzi, zmieniają sie przepisy, zawsze trzeba mieć pieniądze, pracownicy też ciągle czegoś chcą...chyba mnie to przygniata i powoli nie nadążam za tym wszystkim. Zapominam o załatwieniu jakiś spraw, zapominam o wykonaniu przelewów..ogólnie wykańcza mnie to. Co zrobić aby to zmienić?Jak pokonać ten stres?Macie jakieś pomysły?

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: jak zwalczyć stres związany z firmą?

Grunt to mieć dobry plan.

Mniejsze rzeczy można "zwalić" na pracowników. Od tego ich masz. Nie zapominaj również, że to Twoja firma i Ty tam "rządzisz". Nie zapominaj też o tym, że to pracownicy odwalają "czarną robotę" dla Ciebie, z czego masz pieniądze. Szanuj ich i nie bądź "wiedźmą". Poproś któregoś o pomoc bo nie wyrabiasz... daj mu podwyżkę (będzie się cieszył), niech "czuje" że jest potrzebny (pieniądze to nie wszystko), zrób z niego "prawą rękę". Niech będzie liderem grupy.

Ty w tym czasie zajmiesz się ważniejszymi rzeczami - zleceniami/klientami/kontraktami itd.

3

witam,. poszukaj kursów zarządzania firmą i zarzadzania zasobami ludzkimi jesli masz studia idź na podyplomowe, trwaja rok a dostaniesz na tacy wiadomości do wprowadzenia w życie. Fakt, zacznij małymi kroczkami przenosić część obowiązków na innych od tego masz księgpową kierowmnika czego ś i zacznij na bieżąco ich rozliczać. Nagrodź premią, zrób zebranie i pwoeidz że jeśli ktoś nie chce pracować lub nie czuje sie na siłach niech zrezugnuje z pracy. Zatrudnisz innych na to miejsce. A takie działania mobilizuja innych w myśl zasady nie ma ludzi  niezastapionych. zacznij wychodzić na lunch a po powrocie prosić do siebie osoby które miały wyznaczone prace i rozlicz je z etapu wykonania. To praktykowany sposób na eliminacje l.enistwa w firmie.

4

Hej, odpowiem Tobie jako pracodawca z 9-letnim doświadczeniem.

Jeżeli chodzi o "zmianę przepisów..."- kompletnie się na tym nie znam. Mam od tego księgowych-masz swoich ?

Prawda jest taka, ze prowadząc firmę pracujemy po 24 h. Myślenia nie da się wyłączyć.

"Zapominam o załatwieniu jakiś spraw, zapominam o wykonaniu przelewów..ogólnie wykańcza mnie to" A kto nie zapomniał ?

I tu jest klucz- co się stało jak zapomniałaś o jakiś sprawach, przelewie ? Założę się, ze nic wielkiego. Nie taki diabeł straszny jak go malują.
W ten sposób podchodzę prawie od roku do moich interesów. Jestem przez to szczęśliwszy. I nie ukrywam, ze czasami celowo czegoś nie zrobię, aby szukać rozwiązań pod presją- często się sprawdzają. To szeroki temat.

Zacznij olewać, olewać, olewać...ale mądrze- to klucz. Bedziesz szczęśliwsza i bogatsza.

5

Jak sobie radziłaś do tej pory ? Ogarniałaś firmę, a teraz nagle nie ogarniasz ? Może zmęczenie ? Masz więcej zajęć i obowiązków niż miałaś wcześniej ? Może warto poprosić kogoś o pomoc, na pewno masz księgowego ?
Mając swoją firmę myślisz o niej cały czas, od tego nie uciekniesz. Warto znaleźć i mieć odskocznię, coś co sprawi, że wyłączysz choć na chwilę myślenie o tym co masz do zrobienia.
Też mam własną firmę, też od ponad 5lat i okresy kiedy "nie ogarniam" również zdarzają się, ale są epizodyczne..

Posty [ 5 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » STRES, LĘK, NERWICA, DEPRESJA » jak zwalczyć stres związany z firmą?

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024