Gdzie robicie zakupy spożywcze? czy kupowanie w Biedronce to wstyd? - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » STYL ŻYCIA I SPOŁECZEŃSTWO KOBIECYM OKIEM » Gdzie robicie zakupy spożywcze? czy kupowanie w Biedronce to wstyd?

Strony Poprzednia 1 2 3 Następna

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 66 do 130 z 175 ]

66

Odp: Gdzie robicie zakupy spożywcze? czy kupowanie w Biedronce to wstyd?
crazy cat napisał/a:

Gdzie robicie zakupy spożywcze? czy kupowanie w Biedronce to wstyd?

chciałabym poruszyć temat może nie tyle gotowania co zakupów spożywczych. Gdzie Je robicie? Jakiś czas temu w moim środowisku spotkałam się ze stwierdzeniem że kupowanie w Biedronce to wstyd i że to sklep dla biedoty. Osobiście się z tym nie zgadzam, bo zauważyłam że sprzedawane są tam produkty dobrych polskich firm o jakości moim zdaniem porównywalnej do jakości produktów dostępnych w delikatesach. A że przy okazji są tańsze to dla mnie duży plus. A co wy myślicie?

nie to nie jest wstyd, choć osobiście kupuję gdzie indziej, w sklepie który mam bliżej.
pewnie to zależy od placówki, u mnie w biedronce niestety nie jest zbyt estetycznie i czysto, no ale nic.

Co do jakości produktów to jak najbardziej, ale trzeba wiedzieć co kupować. Spora cześć to są normalne "markowe" wyroby tyle że wyprodukowane pod logo "dla biedronki" także czasem opłaca się spojrzeć na faktycznego producenta, zawsze jest na opakowaniu.

nie robiłbym jakiejś ideologii z tego czy się kupuje w biedronce czy nie ...
kupuje się tam gdzie bardziej się opłaci, jest bliżej, ekonomiczniej itp wink

i tam M1 rządzi big_smile

Zobacz podobne tematy :

67

I ja lubię robię zakupy w Biedrni smile
Uważam jak inne osoby że nie ma co przepłacać ,a nawet można spotkać ciekawe promocje smile
Ostatnio kupiłam synowi buty na zimę za 7 zł,a wiem że potem spadła cena na 4  smile
Mam nadzieję że przechodzi całą zime. Dobre też jest mleczko do kawy te w kartoniku, psy nie gardzą puszkami z Biedronki i kot tak samo smile Szczerze powiem że wędlin paczkowanych nie kupuje  ale całą reszte to i owszem.

68

Ja robię zakupy w Biedronce - bo to najlepszy dyskont. Kupuję wszystko...

Czy czytałyście kiedyś jakie firmy co produkują dla
Biedronki?

Płyn do podłóg - Lakma
Dżemy - Łowicz
Jogurty - Bakoma
Perfumy - Bi-es
Środki do WC - Yplon
Środki czystości - Ontex
Chrupki, płatki śniadaniowe i słodycze - Otmuchów
Ketchup, musztarda, sosy i chrzan, oraz przyprawy - Develey
Czekolady - Eurevita (produkty np. Terravita, Alpinelle)

i mogłabym tak wymieniać w niskończoność

Do tego są świetne promocje firmy Elefun, tańczy sprzęt domowy, narzędzia.

I jeszcze - taniej kupuje się w Biedronce niż innych sklepach kremy Nivea, produkty Garnier, czy wódkę.

69

Jaki wstyd?! Bez przesady to, że kupujemy polskie produkty ma być powodem do wstydu?! Nie sądzę smile Ja często robię zakupy w biedronce i jestem zadowolona z jakości towarów znajdujących się na półkach tego sklepu.

70

lubię robić tam zakupy od bardzo dawna odkąd tylko się pojawiła,jakość produktów bardzo się poprawiła ,polecam : żelki ,paluszki ,paluszki rybne ( 2 razy tańsze od markowych ,a równie dobre) jak i wiele innych produktów ,myślę że sieć jest konkurencyjna bardzo na rynku .polecam:)

71

ja uwielbiam biedronkę big_smile ceny są niższe niż w innych sklepach, a jakość bardzo się poprawiła na przestrzeni ostatnich paru lat. Wiele dobrych firm produkuje dla Biedronki.

72

A macie swoje ulubione produkty? big_smile

73

A ja uwazam ze sklep Biedronka jest dobrym sklepem i wiadomo tanszym jak te male sklepiki ale nie jest taki tani ja codziennie trace w biedronce 70 zl czasem wiecej, nigdy mniej, 30 dni w miesiacu po 70 zl mozna latwo policzyc a wiadomo ze zakupow sie nie robi tylko tam wiec wydaje calkiem spora sumke na zakupy w biedronce i innych sklepach.

74

każdy twierdzi że wstyd robić zakupy w biedronce,tylko ciekawe skąd tam takie tłumy,i to nie ludzi biednych ale lekarzy,nauczycieli i takich tam wysoko ustawionych,sama robie tam zakupy i sie tego nie wstydzę,chociaż nie powiem troche przesadzili z podwyżką cen

75

Ja robię zakupy w dużym sklepie osiedlowym z lokalnej sieci. Od czasu do czasu zaglądam do Piotra i Pawła - rzeczy są droższe, ale za to wiele ciekawostek można dostać z tzw. kuchni świata. Mięso i warzywa za to kupuję w małych sklepikach, gdzie produkty są świeże, a obsługa dba o jakość, bo musza walczyć o klienta

76 Ostatnio edytowany przez FollowMe (2012-03-19 22:31:45)

Szczerze mówiąc od czasu afery solnej a także od kilku lat gdy interesuję się składam WSZYSTKICH dostepnych produktów spożywczych na rynku kupuję bardzo bardzo rzadko w jakimkolwiek supermarkecie.
Chleb piekę sama. Teściowa robi masło, zresztą częściej jemy bez-tak jest zdrowiej.
Szynki/kiełbasy/parówki robi moja teściowa w domowej malutkiej wędzarni. Często jemy też szynki gotowane/parzone.
Nabiał kupujemy na wsi od gospodarzy.
Warzywa owoce w małych sklepach.
Pijemy wodę/herbaty/kawę.

Szczerze mówiąc brzydzę się jedzenia ze sklepów. Tyle w nich chemii,dziwnych substancji,podejrzanych składników...Owszem, czasem kupuję "normalnie" ale zanim coś zjem czy przetworzę tysiąc razy sprawdzam skład...

Gdyby w mojej mieścinie był sklep ze swojskim jedzeniem, ze wszystkimi certyfikatami autentyczności,zachowania norm itp. to wolałabym jeść kilka plasterków szynki raz na miesiąc takiej za 100zl./1kg. niż np. biedronkową co dzień.

77

Czasem zaglądam do Biedronki. Nie uważam, że jest to wstyd. Lubię tam popcorn do mikrofalówki. I maja naprawdę niezłe promocje na książki - często się tam wybieram właśnie w tym celu. Lubię jeszcze bakalie wszelkiego rodzaju z Biedronki Poza tymi produktami jakiś faworytów nie mam. Zdarza mi się robić tam zakupy i nie uważam, że to wstyd. Bardziej lubię Lidla - naprawdę fajne są te tygodnie gdzie można kupić rarytasy z innych kuchni świata smile Zdarza mi się też jeszcze kupować w Realu, ale tam zazwyczaj zaglądam jeżeli chodzi o większe zakupy- wybór jest dość spory i jest wiele produktów, których np w Biedronce czy Lidlu nie ma.

78

My robimy zakupy w Almie i na targu. Z targu zazwyczaj przywozimy miod, jajka, warzywa, owoce sezonowe i mięso. Nie mam zaufania do sklepow typu biedronka, lidl, pare razy zrobilismy tam zakupy i jakosc produktow bez szalu wink

79

W Almie jest jak dla mnie o wiele drożej niż w Biedronce czy Lidlu... A teraz patrzymy głównie na ceny,no wiadomo że jakość też musi być na swoim miejscu,ale pod tym względem nie jest aż tak źle.

80

a ja robię zakupy przez internet tongue

81

Biedronka,to kiepski pomysł,dostarczają tam producenci znani jako nie do końca uczciwi,jak Mlekovita,Animex-znany z odświeżania wędlin,a sam wybór,jak wcześniej napisano nie jest rewelacyjny. Uwazałabym też na pieczywo,sama chemia.

82

Robię zakupy w różnych sklepach. Alma, Carrefour, pobliskie sklepy.

83 Ostatnio edytowany przez Werona28 (2012-04-23 22:33:59)

Nie wstydzę się kupować w biedronce,jakość produktów tak jak i w innych sklepach,wiele osób mówi że nie wierzy producentom produkującym produkty dla biedronki,tylko że,ci sami producenci produkują też produkty dla innych sklepów.
Szczerze powiem że uwielbiam zakupy i robiłam je w Tesco(ostatnio rzadko z powodu nie świeżych serów,kiełbas,mało rzeczy  szkolnych),Netto(mała ilość produktów)Piotr i Paweł(drogo,najbardziej porcelana,kubek porcelanowy 27 zł,w innym sklepie taki sam 6,99, też nie wielki asortyment)Real(kiedyś bardzo dobry hipermarket,teraz ceny średnie,wszystko poprzestawiane nie można niczego znalezć,długie kolejki,dużo rzeczy użytku domowego poobdzierane,nie działające)teraz robie zakupy w Carrfour ,biedronce,intermarch,i mogę stwierdzić że produkty są takie same jakościowo,tylko ceny inne lub bądz podobne,nm ręczniki kuchenne papierowe pod innymi firmami a jednak takie same w carrfour i Lidl,itp
Pozdrawiam
Uważam też że takie hipermarkety jak Tesco.Netto,Carrfour.Biedronka,Intermarch,Lidl nawet Real nie sa tylko dla biednych ludzi ludzi, przecież bogaci też tam kupują,nigdy nie wstydziłam, się wchodząc do takich sklepów,bo przecież najważniejsze że człowiek ma za co kupić,są tacy ludzie którzy nie mają...

84

Wstyd pewnie ze nie,przeciez to normalny sklep.Ja lubie bardzo tam robic zakupy,dobrej jakosci w dobrej cenie nienarzekam smile

85

ja również bardzo często kupuję w Biedronce, choć rzeczywiście wybór produktów jest tam mały. Jednak podstawowe produkty można kupić w naprawdę przystępnych cenach. Jak wynajmowaliśmy mieszkanie to w Biedronce kupiliśmy nawet szafkę na buty i komodę, bo szkoda nam było kasy na meble, które później mogłyby nam nie pasować do własnego domu. Obydwa meble mamy do tej pory, choć posiadamy już własny dom, ale świetnie się trzymają i szkoda nam ich wyrzucić, bo całkiem nieżle komponują się z całością i są po prostu funkcjonalne.

86

W biedronce kupuję tylko produkty spożywcze takie jakie są w innych sklepach(głownie dżemy Łowicz,wodę żywiec,actimele,)nie kupuję produktów wyprodukowanych tylko dla biedronki z wyjątkiem soku pomarańczowego(jakiś hiszpański nie robiony z zagęszczonego,cena ponad 5 zeta za litr ale za to pyszny), bakłażanów,cukinii,bananów i sałaty lodowej.Kupiłam za to ostatnio świetny komplet sztućców w walizce i komplet garnków z podwójnym grubym dnem.
W biedronce jest mały wybór jak dla mnie.
Co do spożywczaków najczęściej kupuję w delikatesach centrum i w pss społem- bo mam najbliżej i jest tam piekarnia i pyszne ciepłe, pieczywo.Lubię też Piotra i Pawła bo mają ogromny wybór wędlin i serów.
Co do kauflandu- lubię tam antipasti i malutkie greckie gołąbki- ryż zawijany w liście winogron.

87

Kiedyś tak postrzegane w ogóle były hipermarkety, teraz są droższe i tańsze. Kupuję w różnych - biedronka nie jest dla mnie żadnym wstydem, bo ma dobre i złe rzeczy.. Ciekawe czy zakupy intrernetowe też staną się tak popularne?

88 Ostatnio edytowany przez maya7 (2012-09-10 02:29:00)

Biedronki nie lubię, bo mi nie po drodze. Za to bardzo lubię inny sklep dla "biedoty" -skąd się wzieło to określenie? pewnie od pozerów, ale nie o tym mowa...
Ja uwielbiam Lidla, kupuję tam od lat i produkty nie odbiegają w niczym np. od Almy - poza szczegółem, że w almie wydam 200 a w lidlu 100 zł. Prosty przykład śledzie po wiejsku w słoju w lidlu po 11 zł a w markecie od 16 wzwyż. (tej samej firmy - contimax)..więc gdzie ten wstyd? To jest podobnie jak z ciucholandami...paniusie w kapelusza w swoim towarzystwie brylują jako przewodniczki po znanych markach, a w ciuchowym po dostawie towaru polują niczym harpie przerzucając majtki i staniki

89

Podstawowe zakupy typu dżem, sól, cukier itp kupuje głownie w Biedronce, bo mam najbliżej no i nie ma co ukrywać, ze jest tanio. Natomiast wieksze zakupy robie w TESCO przez internet smile nie musze wychodzic z domu, nie musze łazić z torbami, wszystko przyjezdza do mnie do domu tongue takze pojedyczne rzeczy - biedronka, większe zakupy - TESCO smile

90

Do wymienionych już biedronkowych artykułów dopisuję serek homogenizowany waniliowy, nie pamiętam nazwy, ale jest pyszny

91

Biedronka....blisko, konkretnie, tanio, dobrze wink Żaden wstyd !

92

W moim towarzystwie biedronka czy lidl jeszcze do niedawna to też był wstyd, teraz natomiast prawie wszyscy tam biegają smile ja bardzo lubię, mam swoje produkty, które tam kupuje (np. orzeszki w czekoladzie, czy "podróby" delicji są pychaaaa!) , inne natomiast w większych supermarketach. Kosmetyki zazwyczaj w rossmanie, a mięso i pieczywo na bazarku obok domu smile

93

Zakupy w Biedronce to nie wstyd,nigdy nie mogłam się zgodzić z takim zdaniem,wręcz przeciwnie. Kupujemy tam gdzie jest taniej,gdzie jest aktualnie fajna promocja itd,to naturalna sprawa. Ja ostatnio zamawiam nawet w sklepach inetrentowych z artykułami spożywczymi i sprawdza się to.

94

nie uważam biedronki czy lidla za złe sklepy, wręcz przeciwnie, chętnie robię tam zakupy. kiedyś miałam widok z okna na parking przy biedronce i widziałam, jakimi super wozami ludzie podjeżdżali tam na zakupy - absolutnie nie biedni smile pewnie podobnie jest z lidlem, czy innymi dyskontami. poza tym te sklepy coraz ładniej wyglądają, nie są to już najprostsze regały z towarem, zakupy robi się przyjemnie wink

95

no własnie wszyscy wstydzą sie zakupów w biedronce,ale miejsca wolnego na parkingu nie zobaczysz,i w kolejce trzeba stać długo bo tyle ludzi smile

96 Ostatnio edytowany przez fairytale (2012-10-21 08:27:40)

W biedronce jest tanio, więc na pewno przyciąga ludzi biedniejszych, ale nie tylko smile Zresztą przecietny Polak raczej nie ma aż tyle pieniedzy żeby kupować w super drogich sklepach. Po prostu się nie opłaca!
Ja osobiście lubie carrefoura, kauflanda i lidla (te produkty z różnych krajów to fajna sprawa) bardzo podobają mi sie artykuły w Almie, ale nigdy tam nic nie kupiłam (ceny).
Biedronke odwiedzam czasem, ale moja mama tam często chodzi bo jest blisko smile Ja najczęściej kupuje tam mix sałat i piersi z kurczaka, oraz bułki z ziarnami albo chlebek fit. Mają też fajne słodycze, a i często produkty markowych firm są tańsze.

97

Ja regularnie kupuję w Biedronce - jestem fanką ich warzyw i owoców.
Poza tym producenci ich marek wlasnych to uznane firmy - często produkty różnią się tylko opakowaniami od tych markowych

98

W biedronce lubię kupować owoce np. nektarynki, gejpfruty, banany itd. Warzywa mam w swoim ogródku:)
Polecam też chemię np. Domestos za 10zł  a w innych sklepach o wiele drożej.
I uwielbiam bagietki czosnkowe takie na ciepło:) w biedronce w której kupuje jest taka jakby "mini piekarnia" i panie pieką te bagietki.
Poza tym dobre są dżemy z Łowicz, jogurty z Bakomy i serek mascarpone, ser feta i ciasto (mrożone)  francuskie. Oprócz tego kupuję wszystkie przekąski typu chipsy, paluszki, orzeszki bo mają o wiele tańszą cenę. A ostatnio kupiłam sobie fajne rajstopy takie grubsze na zimę do spódnicy za 5.50 a w sklepie za identyczne musiałabym zapłacić 12zł.

99

Robie zakupy we wszystkich wielkich marketach jakie tylko napotkam na drodze ,praktycznie w kazdym wiekszym markecie robie zakupy i mąz.Jadąc samochodem jesli jakis market przyuwaze to tam do niego sie skiknie.Jednego wybranego nie mam bo to zalezy w jakim kierunku miasta jade

100 Ostatnio edytowany przez Kawashake (2012-10-23 18:01:28)

Żaden wstyd, przynajmniej dla mnie.Dziś Biedronka to nie ten sam market, co kiedyś.Widuję tam ludzi, którzy finansowo stoją kilka półek wyżej ode mnie i to, że zaopatrują się w Biedronie nijak się ma do zasobności ich portfela.

Zakupy robię w różnych sklepach.Nie mam swojego ulubionego, jedne artykuły kupuję tu, inne gdzieś indziej.Nie lubię jedynie zakupów w Kauflandzie.Omijam szerokim łukiem.Nie ma to nic wspólnego z towarem, jaki oferuje ten sklep.W moim jest brudno, obsługa pozostawia wiele do życzenia, towar porozrzucany.Pewnie zależy to w dużej mierze od kierownictwa.I nie jest to tylko moje odczucie.Jak wybudowano u nas Kaufland, tłumy klientów były codziennością.Teraz jak na tak wielkopowierzchniowy sklep, klienteli raczej mało........wszyscy przenieśli sie do Biedronek

edit-literówka

101

Ja nie przepadam, ale to tylko dlatego, że jak wiele razy byłam w pobliskiej biedronce to panuje tam straszny bałagan - pudełka walają się po podłodze, wielu rzeczy nie można znaleźć itp. Bo jak piszę nie, że nie robię tam zakupów ale po prostu nie przepadam.

102

a dla mnie biedronka to zaden wstyd .kupowałam tam wiele rzeczy.od pampersów , przez sery mascarpone , pierogi ruskie , mrożone warzywa  po słodycze różnego rodzaju . M.in ciastka Paryskie . Choć te ostatnie nie wiem czemu ale chyba nie będą już moimi ulubionymi bo mam wrażenie ,ze chyba coś majstrowali przy recepturze . Są za słodkie i sa jakby stare hmm Jadł ktos je może ostatnio i ma podobne odczucia jak ja ?

103

wstyd to kraść a nie kupować w sklepie, kto by pomyślał jacy ludzie są odrealnieni niektórzy,

104 Ostatnio edytowany przez gojka102 (2017-09-05 19:36:22)

Są rzeczy,które prawie zawsze kupuję w Biedrze i są takie,których tam na pewno nie kupię.
Kupuję proszki do prania,domestos,ręczniki papierowe i kosmetyki Dove,chusteczki i zmywaczki takie metalowe.
Lubię też tam avokado-nie jest obite i zawsze idealne,podobnie pomelo i mango.
Smakują mi też hiszpańskie soki w butelkach-szczególnie mandarynkowy-pycha
Generalnie kupuję też produkty kiedy jest tydzień jakiejś kuchni-np. moje ulubione salmadiakis w tygodniu kuchni greckiej oraz grecką chałwę i oliwę.
Są też takie akcje kiedy sprzedają jakieś rzeczy,w które zawsze się zaopatrzam: mąki zytnie czy orkiszowe,makarony kukurydziane,mleko kozie i sery kozie.
Kupuję wina, żubrówkę i likiery.

Nie kupuję pieczywa-jest produkowane z zamrożonego ciasta z kiepskiej jakości mąki i dużą ilością chemii,nie kupię też wędlin,pierogów i naleśników.No i jajek.
No i tak jak nigdzie-nie kupuję żadnych półproduktów.
Lubię Piotra I Pawła i jak jestem w okolicy to tam kupuję.Nie jest to drogi sklep. Almy nie mam blisko ale tak jak w w P&P jest tam duży wybór ryb i wedlin.
Ale najczęściej kupuję w społemie-bo mam najbliżej i jest tam piekarnia no  wędliny,mięso i sery są świeże,choć w porównaniu z taka biedrą masło czy mleko kozie jest dwa razy droższe.Mam też blisko delikatesy centrum i też tam kupuję prawie codziennie.

105

gojka102 napisał/a:

Nie kupuję pieczywa-jest produkowane z zamrożonego ciasta z kiepskiej jakości mąki i dużą ilością chemii,nie kupię też wędlin,pierogów i naleśników.No i jajek.

Pomijając prawdziwe piekarnie, to we wszystkich tego rodzaju sklepach, które prowadzą własny "wypiek" odbywa się on z mrożonego ciasta. Wędliny te pakowane nie różnią się od innych dostępnych w konkurencji. Garmażerka mrożona ogólnie jest syfiasta w każdym sklepie. Naleśniki mają strasznie przesłodzone. Jak kto przyciśnięty. Jajka? I tak biorę pierwsze lepsze, najtańsze smile Od paru lat robię zakupy prawie całkowicie w Biedronce. Z jednego, prostego powodu. Z jakiego kierunku nie wracam do domu mam Biedronkę po drodze smile Wcześniej 10 lat robiłem zakupy w Stokrotce, potem postawili mi pod nosem Lidla więc trochę tu, trochę tam. A potem się wyprowadziłem. Biedra teraz i 10 lat temu, to inny sklep. Wtedy, to był przerób masowy, mały wybór ale niskie ceny. Potem zaczęli wzbogacać asortyment i teraz to taki bardziej Lidl. Najważniejszą zmianą jaką wprowadzili była płatność kartą. Przez lata, to był główny powód dla którego rzadko korzystałem z Biedry.

106

Wiele producentów, na przykład Tymbark robi niemalże to samo dla Biedry, tylko pod inną nazwą i taniej, więc nie wiem co ludzie mają do Biedry, skoro przez to jedzą praktycznie tak samo, jak ktoś kto kupi w delikatesach. Jedzenie pakowane wszędzie ma zapewne taki sam procent chemii, czytałam jednak ostatnio, że paradoksalnie mięsko typu pierś z kurczaka lepiej kupić pakowane próżniowo, bo takie co leży na działach mięsnych jest myte ludwikiem i jego przydatność do spożycia jest naciągana ile się da.

107

Snake napisał/a:
gojka102 napisał/a:

Pomijając prawdziwe piekarnie, to we wszystkich tego rodzaju sklepach, które prowadzą własny "wypiek" odbywa się on z mrożonego ciasta. Wędliny te pakowane nie różnią się od innych dostępnych w konkurencji. Garmażerka mrożona ogólnie jest syfiasta w każdym sklepie. Naleśniki mają strasznie przesłodzone. Jak kto przyciśnięty. Jajka? I tak biorę pierwsze lepsze, najtańsze smile Od paru lat robię zakupy prawie całkowicie w Biedronce. Z jednego, prostego powodu. Z jakiego kierunku nie wracam do domu mam Biedronkę po drodze smile Wcześniej 10 lat robiłem zakupy w Stokrotce, potem postawili mi pod nosem Lidla więc trochę tu, trochę tam. A potem się wyprowadziłem. Biedra teraz i 10 lat temu, to inny sklep. Wtedy, to był przerób masowy, mały wybór ale niskie ceny. Potem zaczęli wzbogacać asortyment i teraz to taki bardziej Lidl. Najważniejszą zmianą jaką wprowadzili była płatność kartą. Przez lata, to był główny powód dla którego rzadko korzystałem z Biedry.

Dlatego też jak kupuję albo w piekarni albo w społemie gdzie też jest piekarnia albo piekę sama.Podobnie mam fobię na punkcie jajek.Nigdy nie zjem ze sklepu.Mam zaufaną panią,do której jeżdżę po jajka.Czasem,jak akurat nie mam jajek to kupię ale w życiu bym tego nie zjadła smażonego czy na miękko,raczej dodaję do naleśników czy jakichś placków.
Kupuję wędliny z małej lokalnej masarni.
Kupuję też  w Delikatesach Centrum-tam mają też część droższych wędlin od dobrego lokalnego dostawcy.Przywożą je jeszcze ciepłe i czasem zdarza się,że są zapisy na te wędliny:) Kupię też w Intermarche-z ich własnego rozbioru.

108

LatinoLady napisał/a:

Wiele producentów, na przykład Tymbark robi niemalże to samo dla Biedry, tylko pod inną nazwą i taniej, więc nie wiem co ludzie mają do Biedry, skoro przez to jedzą praktycznie tak samo, jak ktoś kto kupi w delikatesach. Jedzenie pakowane wszędzie ma zapewne taki sam procent chemii, czytałam jednak ostatnio, że paradoksalnie mięsko typu pierś z kurczaka lepiej kupić pakowane próżniowo, bo takie co leży na działach mięsnych jest myte ludwikiem i jego przydatność do spożycia jest naciągana ile się da.

Tak na pewno z mięsem robią w supermarketach typu carrefour czy Tesco.Ja w takich nie kupuję.Kupuję świeżo przywiezione od dostawcy,pakowane w papier i folię smile smile

109

W Biedronce kupuję mokre chusteczki, colę light bo z biedry mi najbardziej smakuje, czasami kosmetyki jeśli są w dobrych cenach, jakieś duperele do domu, pomidorki jak mają ładne.
Mleko kupuję auchan bo tylko tam mają 3,2 bez laktozy.
W Lidlu kupuję parówki, wędliny, sery, serki wiejskie, twaróg.

110

Małpa69 napisał/a:

W Biedronce kupuję mokre chusteczki, colę light bo z biedry mi najbardziej smakuje, czasami kosmetyki jeśli są w dobrych cenach, jakieś duperele do domu, pomidorki jak mają ładne.

W Delikatesach Centrum mają 3.2% bez laktozy Małpo smile

111

Jak najbardziej zaglądam do Biedronki, zwłaszcza wtedy, kiedy nie mam dużo czasu, bo mam ją prawie pod nosem, a na pewno zawsze po drodze. Mam tam kilka ulubionych, wybranych produktów, więc wchodzę, pakuję do koszyka lub wózka to, co potrzebuję - jest szybko, tanio, wygodnie. To co bardzo lubię, to świadomość, że do którejkolwiek z Biedronek nie wdepnę, a jest ich w okolicy sporo, tam mam te same produkty, więc nie muszę szukać, czytać etykiet, wybierać.

Lubię też Stokrotkę i do tej pory chętnie odwiedzałam Almę, ale jakieś dwa miesiące temu w ramach redukcji kosztów tę, którą miałam kilka kroków od domu, zamknęli. Jakiś czas temu zamknęli też Delimę, czego nie umiem odżałować. Zdecydowanie omijam sieć Aldi, a Lidl mam nie po drodze, choć i tak niespecjalnie mnie przekonuje. 

Czasem z przyzwyczajenia zaglądam do Auchan'a (kiedyś mieliśmy tu Real) i Carrefour'a, Tesco odwiedzam sporadycznie, bo - w sumie nie wiedzieć czemu - też niespecjalnie lubię robić tam zakupy. Od dwóch lat jakieś 500 metrów od domu mam Kaufland, ale jeszcze tam nie zaszłam big_smile. Ogólnie po prostu nie lubię robić zakupów, dlatego przyzwyczajam się do danych punktów, stąd taka selekcja.

Mam kilka piekarni obok siebie, gdzie mamy bardzo duży wybór naprawdę niezłego pieczywa, łącznie z w pełni naturalnym, ale to akurat jest bardzo drogie. Wędliny kupuję niemal wyłącznie w sprawdzonych sklepach garmażeryjnych, do marketowych nie mam zaufania, ewentualnie te pakowane próżniowo sprawdzonych marek.

112

Olinka- u mnie wpiekarniach naprawdę dobre i naturalne pieczywo zaczyna się od 10 zeta za kilogram.Nie wiem czy to drogo-bo może mąka jest naprawdę dobrej jakości.Ale ponieważ nauczyłam się robić szybki i dobry chleb-piekę sama z takiej mąki na jaką mam akurat ochotę smile

113

gojka102 napisał/a:

.Podobnie mam fobię na punkcie jajek.Nigdy nie zjem ze sklepu.Mam zaufaną panią,do której jeżdżę po jajka.Czasem,jak akurat nie mam jajek to kupię ale w życiu bym tego nie zjadła smażonego czy na miękko,raczej dodaję do naleśników czy jakichś placków.

Mam regularnie dostawy wiejskich jajek od kur, które czasem pasą się i na mojej trawie. Ja nie widzę różnicy czy to wiejskie od sąsiada czy z Biedry.

114

gojka102 napisał/a:
Małpa69 napisał/a:

W Delikatesach Centrum mają 3.2% bez laktozy Małpo smile

Dzięki, ale to jeszcze dalej niż mam do auchan :c

115 Ostatnio edytowany przez adiafora (2017-09-06 18:08:43)

piszcie, co chcecie, ale chleb z Biedry jest przesmaczny, ten taki z wielkim pęknieciem na środku. W żadnej piekarni takiego nie dostanę. Ktokolwiek u mnie sprobuje to pyta - jeju, gdzie taki pyszny chleb kupilaś?! W Lidlu jest też jeden, podobnie pyszny.
Mam automat do chleba i jak mi się chce to sama piekę, ale głownie mąż wymyśla, mieszajac mąki, ostatnio mu przepyszniasty wyszedł, ale sobie przypisałam sukces bo to ja dosypałam dodatków - pi razy drzwi - czosnku, czarnuszki i kurkumy smile
Często w Biedronce robię zakupy, jakość mają przyzwoitą i cenowo też ok, no i mam tam ulubione kacze nogi już wstępnie upieczone, w domu daję na 20 minut do multicookera i obiad gotowy. Kiedyś mieli przepyszne golonki, też wstępnie upieczone, po prostu niebo w gębie, ale potem totalnie się odwróciło, nie wiem czy inna firma zaczęła im produkować, ale nie dało się jeść, żylaste, pelno chrząstek, twarde, ohyda. To było moje rozczarowanie roku chyba.
Kupuję też warzywa bo mają świeże i tanie.
Za to omijam z daleka Auchan. To chyba jeden z najgorszych marketów. Pieczywo - czarna rozpacz, nie da się jeść, bez smaku i jak wióry. Równie dobrze można jeść dyktę i pewnie podobne wrażenia smakowe. Warzywa zwiędłe i brzydkie, mięs boję się kupować bo odświeżają na bank. Informacja z pierwszej ręki. Garmażerka tragiczna. Kupiłam dwukrotnie pieczone ziemniaki, które były lekko oślizgłe, więc musiały troche leżakować. Kolejnym razem pytam, czy ziemniaki świeże, dzisiejsze, slyszę - tak. - To poproszę, ale uprzedzam, że jak coś będzie nie tak, to po prostu naślę na was sanepid, bo już dwa razy się nacięłam. - To może lepiej niech pani nie bierze...  No ręce opadają. 
Mięsa pieczone też trzeciej swieżości, wysuszone na wiór, a wrzucają chyba na ruszt te, którym juz kończy się termin ważności, bo zajeżdżają niezbyt apetycznie.

116

Też omijam auchan, kupuje tam tylko mleko i czarne oliwki tongue Warzywa zdechłe, mięso oślizgłe i do tego napchane wodą. Mąka z molami i takie tam bonusy.

117

Wstyd jak diabli. Wstyd pisac a co dopiero chodzic wink Ja jak juz musze isc to zawsze w kominiarce zeby nikt mnie nie poznal (juz trzy razy policje wzywali) Zart ofkoz.

Na co dzien nie chodze do Biedronki bo wiekszosc tygodnia spedzam zagranica. Ale kiedy wracam to atakuje. Maja bardzo fajne produkty, takie biedronkowe klasyki np. Smietane mleczna dolina 30% czy mieso, ktorego zjadam kg dziennie (wiecej czasem). Znam sie na zywieniu i maja naprawde mase bardzo zdrowych rzeczy za mala kase np. Mleko kokosowe (kazdy kto lubi kuchnie Azji bedzie wniebowziety)

Maja czasem fajne rzeczy do kuchni czy jakies bibeloty niedrogo.

Poza tym maja tez sporo ciekawych produktow np. Osmiornice, do ktorej przymierzam sie na weekend wink

Bardzo lubie Lidla, szczegolnie tematyczne weekendy, slimaki z kuchni francuskiej np. No i Aldi, ale nie to w Polsce bo tu jest kicha, w Niemczech to taka lepsza Biedronka.

118 Ostatnio edytowany przez gojka102 (2017-09-14 19:57:40)

namazu napisał/a:

Maja bardzo fajne produkty, takie biedronkowe klasyki np. Smietane mleczna dolina 30%

a potem piszesz:

namazu napisał/a:

Znam sie na zywieniu i maja naprawde mase bardzo zdrowych rzeczy za mala kase

to może przeczytaj skład tej swojej ulubionej smietany;guma guar,pektyna,mączka chleba świętojańskiego.
Wiem,że te dodatki jakoś bardzo szkodliwe nie są-mogą jedynie wywołać wzdęcia lub biegunki :0 ale po co jeść coś co wyładowane jest wypełniaczami i zagęstnikami skoro w normalnym sklepie można kupić śmietaną normalną-z mleka i kultur bakterii mleczarskich?

namazu napisał/a:

Poza tym maja tez sporo ciekawych produktow np. Osmiornice, do ktorej przymierzam sie na weekend wink

Ośmiornice kupuję u nich od chyba ponad roku.Roboty trochę przy tym jest.Ale jakie przepyszne risotto!

Co do mięsa z biedry-pamiętam jak koleżanka z przedszkola córki zaczęła w wieku pięciu lat mieć trądzik a w wieku sześciu lat zaczęła bardzo rosnąć mimo,że genetycznie raczej była w tych niskich. Zaczęly jej też rosnąc piersi.Gdy miała lat siedem dostała miesiączkę.Jej mama woziła ją po lekarzach i okazało się,że to z powodu biedronkowych kurczaków faszerowanych sterydami i antybiotykami,których rodzina jadła przemyslowe ilości.

119

gojka102 napisał/a:

Jej mama woziła ją po lekarzach i okazało się,że to z powodu biedronkowych kurczaków faszerowanych sterydami i antybiotykami,których rodzina jadła przemyslowe ilości.

W sumie ciekawe, bo kiedyś czytałam jakieś wyniki testów marketowego mięsa i akurat biedronkowy drób wypadał w nich całkiem wysoko. Z drugiej strony no cóż, niestety drób produkowany przemysłowo, w ogóle mięso, ma w sobie tyle chemii i szkodliwych dla organizmu ludzkiego dodatków, że już dawno między bajki powinniśmy włożyć określenie "zdrowe", nawet jeśli wolne od tych wszystkich "cudów cywilizacji" białe mięso jak najbardziej należy do tej kategorii produktów.

120

Doskonale znam sklad tych produktow i ta smietana jest rewelacyjna, swietnie sprawdza sie w kuchni. Chodzi mi o smak,

Bzdury opowiadasz o miesie z Biedronki. Mieso pochodzi z Polski a u nas prawnie zakazane jest uzywanie sterydow. Walory smakowe kur z ferm to juz oddzielna kwestia.

121

namazu napisał/a:

Doskonale znam sklad tych produktow i ta smietana jest rewelacyjna, swietnie sprawdza sie w kuchni. Chodzi mi o smak,

Bzdury opowiadasz o miesie z Biedronki. Mieso pochodzi z Polski a u nas prawnie zakazane jest uzywanie sterydow. Walory smakowe kur z ferm to juz oddzielna kwestia.

No tak,z pewnością guma guar i mączka chleba świętojańskiego wpływa na ten świetny smak śmietany smile smile
Nie ja-widocznie lekarze takie "bzdury" gadali siedem lat temu o kurczakach z biedry.Ja jednak nie mam ochoty się przekonać.Bladość tego kurczaka skutecznie mnie do zakupu zniechęca...

122

gojka102 napisał/a:
LatinoLady napisał/a:

Tak na pewno z mięsem robią w supermarketach typu carrefour czy Tesco.Ja w takich nie kupuję.Kupuję świeżo przywiezione od dostawcy,pakowane w papier i folię smile smile

Skąd wiesz, że jest świeżo przywiezione? Też mam mniejsze sklepiki na osiedlu i chodzę tam po mięso, jednak jedyne co mi pozostaje to zapytać panią ekspiedientkę, czy mięso jest świeże i polegać na jej szczerości no i na wyglądzie i zapachu produktu, no ale pewności nigdy nie będę mieć na 100%.

123

Ja kiedyś chcialem kupić kurczaka w mojej osiedlowej  stokrotce, a w tej kurczaki nie są pakowane próżniowo. Czyli teoretycznie są na świeżo przywożone plus chlodnia. No i proszę o tego kurczaka, a pani sprzedawczyni patrząc mi w oczy pokrecila głową na nie smile Dodala, że proponuje jakieś inne wskazane miesiwo. Zrozumiałem o co chodzi... No ale to był sklep, gdzie robiłem zakupy codzienne, kojarzyła mnie.

124 Ostatnio edytowany przez kwadrad (2017-09-24 21:57:50)

Nigdy nie kupiłbym chleba w markecie , bo to chleb z mrożonek (mrożonego ciasta).
Tak przynajmniej mówią piekarze i kasjerzy w niektórych marketach.
Albo ciastka i pączki z marketu - z pieca , hehe , ho ho , nie to nawet nie smakuje jak powinno.

Co do śmietany, to faktycznie ta w biedronce to jakaś lipa - to śmietana i jakieś dodatki.
Ale da się kupić gdzieś indziej normalną śmietanę, która zawiera tylko składniki z mleka oraz mniej lub bardziej żywe kultury bakterii.

Mięsa i ryby , bałbym się kupić mięso w markecie .
Problem z mięsem i rybą tez jest taki że im fajniej wygląda tym wzbudza moją większa podejrzliwość.
Kilka razy przekonałem sie że ma to uzasadnienie :]

Wędliny to przetworzone mięso , wypchane chemikaliami.
Da się to zjeść o ile nie ma za dużo wypełniaczy.
Najlepsze mięso to takie z mięsnego , świeże w dużych ilościach , takie mięso smakuje jak mięso.

125

najlepsze mięso to takie z mięsnego a mleko takie z mleczarni a chleb taki z piekarni big_smile
Żeby to było takie proste...
Miałam ciotkę w piekarni... Piekarnie nie mają misji, aby chleb był zdrowy, tylko, żeby tanio wyprodukować i jak najwięcej zarobić. Chcecie mieć pewność, co jecie, to sami pieczcie, kupcie kury i wtedy wiecie, jakie jajka jecie i mięso...
Ja kupuję jajka ze stemplem zero ale wierzę na słowo, że od szczęsliwych kurek. Rownie dobrze mogą być z chowu klatkowego. Jak niby mam poznać? Albo eko marchewki. Dla mnie w smaku nie ma rożnicy. Jak coś jest nieświeże i wyjątkowo niesmaczne to można poznać bez względu czy eko czy nie eko. Ale tak to, stawiam dolary przeciwko orzechom, że przyniosę wam świeże mięso z marketu i z mięsnego i nie odróżnicie smile
Kto kupuje póltusze od rolnika? A nawet jakby to jaką ma gwarancję czym ten rolnik karmił to zwierzę? Tak więc ten tego... wink

126

adiaphora napisał/a:

Piekarnie nie mają misji, aby chleb był zdrowy, tylko, żeby tanio wyprodukować i jak najwięcej zarobić.

Nic dodać, nic ująć. Można się łudzić, że jest inaczej, ale to biznes jak każdy inny. Sama mam znajomego piekarza i... ciekawych rzeczy można się od niego dowiedzieć. Jeśli rolnik hoduje świnie na mięso, to też dba, żeby taka świnka nabrała ładnej masy i po drodze nie zdechła, bo co mu po tym, że będzie ekologiczna, jeśli nie zdąży jej sprzedać? wink

Reasumując - również jestem zdania, że jeśli sama czegoś nie zrobię czy nie wyhoduję, to nie mam żadnej pewności, że to co mówi sprzedawca albo widzę na etykiecie zgodne jest ze stanem faktycznym. Co prawda pewnego rodzaju wyznacznikiem może (niestety nie musi) być cena, bo koszt wytworzenia żywności dobrej jakości, pozbawionej chemii i o krótkiej trwałości, jest relatywnie wyższy, niemniej tak naprawdę niczego nie można być pewnym.

127

Tak,macie rację dziewczyny,że jak same nie wyprodukujemy to nie dowiemy się czy to zdrowe czy nie.
Co prawda,zanim nauczyłam się piec chleb,w PSSowskiej piekarni piekł go dla nas specjalnie facet,któremu niemało za rzeczony płaciłam więc zakładałam,że jest na zakwasie i wyłącznie żytni.
Teraz piekę sama ale nie mam dostępu do sprawdzonej mąki.Kupuję żytnią i pszenną ekologiczną-skoro od 7 do 9 zeta za kg to również mam nadzieję,ze dobra:)

Mam to szczęście,że moja teściowa ma ogród (a w przyszłym roku i ja dorobię się małego warzywnika) i warzywa,której od niej przywożę są sprawdzone.Niestety-niektóre niejadalne.Na przykład rzodkiewka-zawsze robaczywa,kalafiory mają dziwny szary kolor i więcej w nich ślimaków niż kwiatu-wyglądają niejadalnie.Podobnie liście buraków-zżarte przez jakieś robale, ż duża ilośćią mszycy.Może ona nie wie jak wyhodować niektóre warzywa bez chemii by były jadalne?
Właśnie przywiozłam dziś 50 jaj od  pani,którą znam i widzę jak hoduje kury.Pani także sprzedaje kury więc u niej kupuję kury i gęsi.

128 Ostatnio edytowany przez adiafora (2017-09-25 11:16:27)

a któras może kupowała/kupuje chleb hruby z Grzybowa? U mnie w mieście jest dostępny w kilku sklepach.. Peter Stratenwerth wraz z zona założyl ekologiczne gospodarstwo i zajmują się wypiekaniem chleba i robieniem serów. Sami miela ziarno w mlynie a chleb jest wypiekany w kamiennym piecu ogrzewanym węglem, bez ulepszaczy i zbędnych dodatków. Naczytalam się w necie tylu pozytywnych komentarzy o tym chlebie i ciągle sobie obiecuje, ze kupie, ale wciąż mam pod górkę, żeby do najbliższego sklepu podjechac.
Może jak tutaj poczytam, jakie to niebo w gebie to się w końcu zmobilizuje wink

129

adiaphora napisał/a:

a któras może kupowała/kupuje chleb hruby z Grzybowa? U mnie w mieście jest dostępny w kilku sklepach.. Peter Stratenwerth wraz z zona założyl ekologiczne gospodarstwo i zajmują się wypiekaniem chleba i robieniem serów. Sami miela ziarno w mlynie a chleb jest wypiekany w kamiennym piecu ogrzewanym węglem, bez ulepszaczy i zbędnych dodatków. Naczytalam się w necie tylu pozytywnych komentarzy o tym chlebie i ciągle sobie obiecuje, ze kupie, ale wciąż mam pod górkę, żeby do najbliższego sklepu podjechac.
Może jak tutaj poczytam, jakie to niebo w gebie to się w końcu zmobilizuje wink

Nie słyszałam,żeby u mnie sprzedawano.No ale odkąd piekę sama,nie mam już takiego parcia na kupowanie chleba smile więc mnie to mało interesuje.
Swego czasu,kupowałam w małej wiosce chleb z gospodarstwa ekologicznego,które ma certyfikat.Był niezły i nieskromnie przyznam,że mój chleb jest podobny w smaku i konsystencji smile
Z tego co wiem chleb powinien być wypiekany w piecu opalanym drewnem a nie węglem.
Mój chleb też bez ulepszaczy-jedynie na zakwasie żytnim smile
Mam takiego pana,którego trochę uczę a on mi przywozi ze swojego ekologicznego gospodarstwa takie mąki,o jakich wcześniej nie słyszałam.np.płaskórkę smile
Więc i mąka też jak najbardziej sprawdzona.
Adiaphoro-mam naprawdę prostacki przepis na chleb smile

130

o kuźwa, no przecież, ze opalany drewnem! Nie wiem, skąd wziął mi się tam ten węgiel big_smile Zima sie zbliza, wiec piec mi się chyba z węglem skojarzył no a ten kamienny juz dopełnił dzieła big_smile
Dawaj Gojka ten przepis! smile

Posty [ 66 do 130 z 175 ]

Strony Poprzednia 1 2 3 Następna

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » STYL ŻYCIA I SPOŁECZEŃSTWO KOBIECYM OKIEM » Gdzie robicie zakupy spożywcze? czy kupowanie w Biedronce to wstyd?

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024