Mam pytanie . Spotykalam sie z mezczyzna ktory ma zone mial sie z nia rozstac ale potoczylo sie inaczej ona zaszla w ciaze i zostal z nia lecz ja tez zaszlam w ciaze 3miesiace temu urodzilam jaka mam mozliwosc uzyskania alimentow jak ma corke i zone na utrzymaniu ? Niestety nie mam pracy i dlugo do niej nie pojde. Niedlugo mamy sprawe o ustalenie ojcstwa bo sie wyrzeka malej i i alimenty . nie mam z czego utrzymac dziecka czy sad przyzna mi 500zl ?
Mam pytanie . Spotykalam sie z mezczyzna ktory ma zone mial sie z nia rozstac ale potoczylo sie inaczej ona zaszla w ciaze i zostal z nia lecz ja tez zaszlam w ciaze 3miesiace temu urodzilam jaka mam mozliwosc uzyskania alimentow jak ma corke i zone na utrzymaniu ? Niestety nie mam pracy i dlugo do niej nie pojde. Niedlugo mamy sprawe o ustalenie ojcstwa bo sie wyrzeka malej i i alimenty . nie mam z czego utrzymac dziecka czy sad przyzna mi 500zl ?
Sprawa o ustalenie ojcostwa to nie to samo co alimenty.Jeśli okaże się ojcem spokojnie możesz założyć mu sprawę o alimenty Twoje dziecko ma takie samo prawo do alimentów jak jego żony.
Musisz założyć sprawę nie wiem ile orzeknie sąd bo pod uwagę bierze takie rzeczy jak dochody ojca i matki bo to jednak wasze wspólne dziecko.Jakie są potrzeby dziecka.Powiem tak jeśli Facet dobrze zarabia sąd po prostu procentowo orzeka o wysokości alimentów jeśli mało to mniej ale uwaga czasami sądu nie interesują dochody i pozwanemu nakazuje zwiększyć pobory jak tego sędzia nie mówi.Znam przypadek kiedy sędzina zasądziła na dziecko pozwanemu 750 pln a zarabiał najniższą krajową i miał drugą rodzinę.Wiesz najlepiej opisz mi jaką masz sytuację materialną a ja postaram się odpowiedzieć co można zrobić.Pozdrawiam.
Ps czasem decydują szczegóły o tym czy sąd będzie życzliwszy dla pozwanej czy pozwanego.
słodko-kwaśny
Czekam ![]()
394 2015-05-07 23:30:14 Ostatnio edytowany przez słodko-kwaśny (2015-05-07 23:33:11)
słodko-kwaśny
Czekam
Wiem wiem jutro będę miał po obiedzie dużo więcej czasu wiec ogarnę temat po całości.
Czasem muszę też ogarnąć swoje sprawy no i małżeńskie obowiązki:)czyli gotowanie,sprzątanie itd.
A i odpowiedz czy ex ma stałą pracę w de?Taką wiesz nie na czarno tylko na widno:)
Bo to ważne jest jeśli chcesz coś więcej zyskać.
A wiec niestety nie mam dochodow jestem bez pracy i pomaga mi mama ktorej tez jest ciezko jedyne co zostaje co miesiac to rodzinne 77zl i samotnej matki 170zl ale te 170,zl mi zabiora jak uzna mala i da jej nazwiski z tych pieniedzy nawet na mleko mi nie starcza na miesiac. Gdyby nie rodzice to bym zostala na lodzie. Wyslalam do sadu jako dowod rachunki ile wydalam na wyprawke i ile po urodzeniu. A mam takie jeszcze pytanie jak tesDna sie odbywaja to sad kieruje wszystkich nas czyli mnie dziecko i ojca w tym samym dniu na badanie czy bedziemy sie widziec na tym badaniu? I dziekuje bardzo za odpowiedzi.
Tazwenus73 napisał/a:słodko-kwaśny
CzekamWiem wiem jutro będę miał po obiedzie dużo więcej czasu wiec ogarnę temat po całości.
Czasem muszę też ogarnąć swoje sprawy no i małżeńskie obowiązki:)czyli gotowanie,sprzątanie itd.
A i odpowiedz czy ex ma stałą pracę w de?Taką wiesz nie na czarno tylko na widno:)
Bo to ważne jest jeśli chcesz coś więcej zyskać.
Hej
Oj, ma pracę bardzo legalną,mam kopię jego umowy z 2014 roku,tłumaczoną z zarobkami.
On odwołał się od zabezpieczenia alimentów,sąd oddalił zabezpieczenie.
Tylko teraz nie wiem bo On płacił mi wcześniej dobrowolnie 600 zł,jak są wydał postanowienie o zabezpieczeniu alimentów,przysłał również mi różnicę,a jak sąd oddalił zabezpieczenie to On zażądał zwrotu tych pieniędzy,odmówiłam,teraz przysłał mi 400 zł bo nadpłacił.
Tego nie rozumiem,czy on mógł zażądać zwrotu? Czy on może zabrać dzieciom pieniądze? Przecież w uzasadnieniu nie jest napisane że ma sobie odebrać bo za dużo zapłacił.
Siedzę w rachunkach,On napisał do sądu że płaci rachunki za mieszkanie 550zł
Ja mam faktury i rozliczenia i mnie wychodzi że za rachunki należy płacić 460zł,czy z takim czymś też mogę wystąpić? Z tego co się dowiedziałam to są duże nadpłaty ale papiera na to nie mam.Jak byliśmy razem to było to fajne rozwiązanie ale teraz to chyba nie?
Wiem np że za śmieci do września wcale nie musi płacić.Ale jest to potwierdzenie ustne.
Wczoraj zajrzałam do akt mojej sprawy i ręce mi opadły........
W styczniu 2014 roku Były wskazał miejsce doręczeń korespondencji sądowej!!!!!!!
W tym czasie planowaliśmy jeszcze (był w Polsce na święta)mój i dzieci wyjazd do Niemiec do Niego.Do świąt Wielkanocnych niby szukał mieszkania dla nas i pracy dla mnie. Tylko że ja jak w marcu 2014 roku po wychowawczym wróciłam do pracy to On przestał przysyłać mi pieniądze normalne,dostawałam od niego od 150 do 250 na miesiąc(wyciągnełam zaświadczenie z Banku i mam na to papier).
Ja o alimenty wystąpiłam we wrześniu 2014.
On jasnowidz!!!!!!!!! już w styczniu o tym wiedział.![]()
jeszcze będzie pytanie ale to potem.
Jak się ogarniesz to napisz
tylko najpierw obowiazki! a potem pomaganie sierotom życiowym.
Pozdrawiam.
Dopytam:
On w swoim zażaleniu do sądu napisał że jak przyjeżdzał do Polski to ,,koczował u matki".
Rozstaliśmy się we wrześniu 2014 roku. Przyjechał na święta tego samego roku i odmówił przebywania w naszym mieszkaniu.Powiedziałam Mu że nie mam nic przeciwko by tu mieszkał.Dzieci również go prosiły.Odmówił.Całymi dniami przebywał TU w mieszkaniu do uspania córki potem brał syna i jechał do matki spać.Gdy przyjechał na dwa tygodnie w okresie świąt WielkieNocy zamieszkał u swojej panienki u matki prawie nie przebywał.Zabrał syna ze sobą,jak przyjechał,potem okazało się że syn przebywał u babci a BYŁy u swojej dziewczyny.Do naszego mieszkania miał wstęp,miał klucze.
Czy mogę napisać sprostowanie że to nieprawda że musiał koczować u matki i miał wstęp wolny do Naszego mieszkania?
Zawalam trochę ale wybacz też mam życie osobiste.Przez week napisze Ci taki pozew o podwyższenie alimentów tak jak ja bym go napisał:)Pokaż go adwokatowi.
Działa Ci meil?Mój tak napisz a ja odpisze:)
Ps ponieważ mam opinię alkoholika wiec wiesz musisz zaryzykować:)
A wiec niestety nie mam dochodow jestem bez pracy i pomaga mi mama ktorej tez jest ciezko jedyne co zostaje co miesiac to rodzinne 77zl i samotnej matki 170zl ale te 170,zl mi zabiora jak uzna mala i da jej nazwiski z tych pieniedzy nawet na mleko mi nie starcza na miesiac. Gdyby nie rodzice to bym zostala na lodzie. Wyslalam do sadu jako dowod rachunki ile wydalam na wyprawke i ile po urodzeniu. A mam takie jeszcze pytanie jak tesDna sie odbywaja to sad kieruje wszystkich nas czyli mnie dziecko i ojca w tym samym dniu na badanie czy bedziemy sie widziec na tym badaniu? I dziekuje bardzo za odpowiedzi.
Spokojnie bez pomocy Cię nie zostawię.
Zawalam trochę ale wybacz też mam życie osobiste.Przez week napisze Ci taki pozew o podwyższenie alimentów tak jak ja bym go napisał:)Pokaż go adwokatowi.
Ps ponieważ mam opinię alkoholika wiec wiesz musisz zaryzykować:)
Ten mój adwokat,mocno oszczędny w słowach,zobaczę jak na sprawie wypadnie.
401 2015-05-09 21:03:01 Ostatnio edytowany przez słodko-kwaśny (2015-05-09 21:16:01)
słodko-kwaśny napisał/a:Zawalam trochę ale wybacz też mam życie osobiste.Przez week napisze Ci taki pozew o podwyższenie alimentów tak jak ja bym go napisał:)Pokaż go adwokatowi.
Ps ponieważ mam opinię alkoholika wiec wiesz musisz zaryzykować:)Ten mój adwokat,mocno oszczędny w słowach,zobaczę jak na sprawie wypadnie.
Ma być skuteczny to ,ze mało mówi to nie szkodzi.
Tazwenus73 napisał/a:słodko-kwaśny napisał/a:Zawalam trochę ale wybacz też mam życie osobiste.Przez week napisze Ci taki pozew o podwyższenie alimentów tak jak ja bym go napisał:)Pokaż go adwokatowi.
Ps ponieważ mam opinię alkoholika wiec wiesz musisz zaryzykować:)Ten mój adwokat,mocno oszczędny w słowach,zobaczę jak na sprawie wypadnie.
tak ale nic nie tłumaczy, wszystkiego sama się domyślam i kombinuje.
403 2015-05-09 21:18:00 Ostatnio edytowany przez słodko-kwaśny (2015-05-09 21:19:47)
słodko-kwaśny napisał/a:Tazwenus73 napisał/a:Ten mój adwokat,mocno oszczędny w słowach,zobaczę jak na sprawie wypadnie.
A o ile chcesz podwyższyć alimenty?Bo to kwestia jakby nr 1.
A masz już jakieś zasądzone alimenty?Czy pracujemy nad 1 pozwem o alimenty?
Tazwenus73 napisał/a:słodko-kwaśny napisał/a:Ma być skuteczny to ,ze mało mówi to nie szkodzi.
A o ile chcesz podwyższyć alimenty?Bo to kwestia jakby nr 1.
A masz już jakieś zasądzone alimenty?Czy pracujemy nad 1 pozwem o alimenty?
Jestem przed pierwszą sprawą,dawca płaci dobrowolne alimenty.
Pozew poszedł we wrześniu 2014 roku.
Byla sprawa wyznaczona na 1 kwietnia 2015 ale On się odwołał od zabezpieczenia alimentów i przepadło.
Pozew poszedł we wrześniu 2014 roku.
Byla sprawa wyznaczona na 1 kwietnia 2015 ale On się odwołał od zabezpieczenia alimentów i przepadło.
Ale co nie było sprawy?
Tazwenus73 napisał/a:Pozew poszedł we wrześniu 2014 roku.
Byla sprawa wyznaczona na 1 kwietnia 2015 ale On się odwołał od zabezpieczenia alimentów i przepadło.Ale co nie było sprawy?
Nie
słodko-kwaśny napisał/a:Tazwenus73 napisał/a:Pozew poszedł we wrześniu 2014 roku.
Byla sprawa wyznaczona na 1 kwietnia 2015 ale On się odwołał od zabezpieczenia alimentów i przepadło.Ale co nie było sprawy?
Nie
hmm poczekaj niech zbiorę myśli hmm myślę ,że 550 pln na mieszkanie i 600 pln na dzieci wpisał iż tyle wam daje kasy i jego zdaniem jest to za dużo?tak to rozumuje.Sąd dał temu wiarę i zabrał Wam 200 pln a resztę nakazał zwrócić.Tak chyba to było?
W postanowieniu nie ma nakazu że mam zwrócić,ja nie wiem. Teraz przysłał mi 400 zł.A według tego co sąd napisał to sąd uwzględnił to że on mi płaci 600 i rachunki, dlatego oddalił sprawę.
W postanowieniu nie ma nakazu że mam zwrócić,ja nie wiem. Teraz przysłał mi 400 zł.A według tego co sąd napisał to sąd uwzględnił to że on mi płaci 600 i rachunki, dlatego oddalił sprawę.
A czy w pozwie przedstawiłaś rachunki za dzieci o których pisaliśmy?
Tazwenus73 napisał/a:W postanowieniu nie ma nakazu że mam zwrócić,ja nie wiem. Teraz przysłał mi 400 zł.A według tego co sąd napisał to sąd uwzględnił to że on mi płaci 600 i rachunki, dlatego oddalił sprawę.
Tak ale tego nie uwzględnili.
słodko-kwaśny napisał/a:Tazwenus73 napisał/a:W postanowieniu nie ma nakazu że mam zwrócić,ja nie wiem. Teraz przysłał mi 400 zł.A według tego co sąd napisał to sąd uwzględnił to że on mi płaci 600 i rachunki, dlatego oddalił sprawę.
Jak to w pozwie na piśmie nie uwzględnili?
Tazwenus73 napisał/a:słodko-kwaśny napisał/a:A czy w pozwie przedstawiłaś rachunki za dzieci o których pisaliśmy?
Jak to w pozwie na piśmie nie uwzględnili?
Chyba się nie rozumiemy ![]()
We wrześniu 2012 roku oj pełnomocnik napisał pozew o alimenty.Ale przedstawił tylko wydatki na dzieci które kazał mi zrobić.
Nie było przedstawione że pracuję.
Nie było przedstawione że płacę za internet,przedszkole i jak wyżej przedstawiłam.
Prawnik nie napisał że On płaci rachunki.
Ja tego pozwu do zeszłego tygodnia na oczy nie widziałam,mimo że wielokrotnie prosiłam o kopię.
Prawnik wystąpił o zabezpieczenie alimentów.
W marcu tego roku Były odwołał się od zabezpieczenia sąd przyznał mu rację.Te dwie sprawy odbyły się zaocznie.
Znalazłam to forum i zaczełam czytać,do tego poznałam dziewczynę która ostatnio miała sprawę o alimenty i mi wytłumaczyła to że nawet jak mam kredyt to są to moje rachunki które mogę przedstawić.
Tylko czemu mój prawnik o takich rzeczach mi nie powiedział.
Jak wyżej napisałam przedstawiłam rachunki i na większość mam faktury,zaniosłam do prawnika,o i zainteresował się.Miał to wszystko przeanalizować i w środę wysłać pismo do sądu.Poprosiłam o kopię i do tej pory nie mam.
Na sprawę czekam 9 miesięcy ![]()
Chyba muszę sprawę wsiąść w swoje ręce.Dlatego tak się dopytuję.On robi z siebie sierotę.A ja uważam że kłamie.
Tak jak napisałem wszystkie rachunki każdą inwestycję w dzieci musisz mieć na to papier.
Jak robisz sobie paznokcie to jest to Twoja sprawa i na to nikt nie zareaguje ale jeśli lejesz np benzynę do samochodu bo musisz zawieść dziecko do szkoły,przedszkola,lekarza i pojechać do pracy to wtedy jak najbardziej przedstawiasz taki koszt w sądzie.
Nie rozumiem jak to Ci nie pozwolił zobaczyć?Ty jako klient masz prawo do obejrzenia tego co zostanie przedstawione bo jeśli gość to spapra to ucierpisz podwójnie raz nic ugrasz a dwa ucierpi reputacja Twoja bo przy każdej następnej rozprawie będą Cię mieli za wariatkę(o znowu coś sobie uroiła i nadaje na faceta)
Musisz go bezwzględnie molestować o to aby pokazała Ci papiery.
Poczekaj wezmę coś na baniak i napiszę Ci to jak ja bym taki pozew widział.
Wybaczam ![]()
Chcialam sie dowiedziec czy mozna odpowiedziec na odpowiedz pozwu pozwanego . ??
417 2015-05-24 20:35:41 Ostatnio edytowany przez Tazwenus73 (2015-05-24 20:39:35)
Chcialam sie dowiedziec czy mozna odpowiedziec na odpowiedz pozwu pozwanego . ??
Jasne że można.
Tyko jeśli chodzi o alimenty to po co sprawę przedłużać?
Czekam na list od sadu na na badanie dna po badaniach sad wyznaczy termin o sprawe o alimenty ja juz pozew wyslalam wczesniej a na sprawie teraz zostalam odpowiedz i bym chciala odppwiedziec na ta odpowiedz bo wszystko co napisal to klamstwa i nie wiem czy tak mozna .
419 2015-05-26 21:59:22 Ostatnio edytowany przez Tazwenus73 (2015-05-26 22:03:36)
Czekam na list od sadu na na badanie dna po badaniach sad wyznaczy termin o sprawe o alimenty ja juz pozew wyslalam wczesniej a na sprawie teraz zostalam odpowiedz i bym chciala odppwiedziec na ta odpowiedz bo wszystko co napisal to klamstwa i nie wiem czy tak mozna .
To zależy co napisał.Jeśli to dotyczy Ciebie i Twojego ,,niecnego" życia to nie ma sensu. Sprawa dotyczy alimentów,czyli ile wydajesz na rachunki,leki,pieluchy,mleko i takie tam,podepnij rachunki. Sąd bardzo przedmiotowo prowadzi takie sprawy.Nie interesuje go czy WY SIĘ LUBICIE czy nie,tu chodzi o dziecko i ile dawca może płacić. DNA pokaże że dawca to ojciec i musi płacić i koniec. Tylko zależy ile wywalczysz.
Cyba że dotyczy to Jego.Musi utrzymać troje dzieci,dwie byłe żony i wille.Wtedy jak najbardziej.Jeśli masz na to jakikolwiek dowód to napisz sprostowanie a nie zażalenie.
Mam pytanie mialam ustalona date na badanie DNA wstawilam sie oczywiscie ale Ojciec dziecka nie a sam o nie wystapil . co dalej bedzie skoro sie nie wstawil ja nie mam pieniedzy a on zwleka chyba robi to specjalnie . Czy mozna napisac jakis pozew o zabezpieczenie alimentacyjne na dziecko do czasu tego jak bedzie ustalone badanie dna i jak mozna to napisac bo musze z czegos utrzymac dziecko . I czy On poniesie jakas kare za to ze sie nie wstawil na badanie ??? Bardzo prosze o pomoc
Proszę o poradę. Mąż ok. 5 miesięcy temu powiedział, że odchodzi jednak ze względu na jego problemy finansowe do tej pory jeszcze tego nie zrobił i mieszka z nami. Zadeklarował się, że wyprowadzi się do końca wakacji. Chciałabym się zorientować tak na przyszłość, gdyby doszło do rozwodu w jakiej sytuacji się znajduję i co mogę z tym zrobić. Mamy dom i oczywiście kredyt na dom, wstępnie ustaliliśmy, że zostaję z dziećmi w domu i spłacam kredyt. Jeżeli dojdzie do sprawy rozwodowej, to czy może w sądzie zadeklarować, że zrzeka się prawa do domu? i czy to w jakiś sposób mnie zabezpieczy, że w przyszłości nie będzie miał roszczeń jeżeli chodzi o dom? Kolejną sprawą są alimenty. Oczywiście deklaruje, że będzie płacił na dzieci i to się nie zmieni, ale w jego obecnej sytuacji finansowej mam obawy. Mąż pracuje, ale nie ma żadnej umowy, jeżeli w sądzie tak powie, to przecież dostanę jakieś grosze i od niego będzie zależało czy będzie płacił więcej? Czy w mojej sytuacji powinnam w przyszłości złożyć pozew o rozwód z orzekaniem o winie? Mąż odchodzi, lecz twierdzi, że nie ma innej kobiety, odchodzi bo wypaliło się uczucie. Jeżeli ktoś ma doświadczenie w tych kwestiach to proszę o sugestie.
Mam kłopot jestem po rozwodzie już trochę czasu z pierwszego małżeństwa mam córkę łoże na nią 600 zł miesięcznie, zarabiam koło 3 tys, ez wystąpiła o podwyższenie,mam nową żonę jest bezrobotna.. Opłacam kredyty,mieszkanie czynsz,zostaje koło 1300 na nasz dwójkę to i tak dużo ale moja żona ostatnimi czasy podupadla na zdrowiu, musi się leczyć niestety robimy to prywatnie,ex zarabia 3 Tys.plus moje alimenty, mam jakieś szanse? Co robić... Jeśli kwota wzrośnie alimentów nie mamy za co żyć...
Mam pytanie,
Chciałbym od czasu do czasu,w miarę moich możliwości finansowych,kupować coś mojemu dziecku,poza alimentami,dodatkowo (kurtka,zabawki,itd.itp.).I teraz,czy mam to potwierdzać,np.jak kupuję sam,to faktura imienna,jak daję te dodatkowe pieniądze byłej żonie,to przelew z odpowiednim tytułem? Czytałem opinie,że w razie ew.rozprawy o podwyższenie alimentów może się to obrócić przeciwko mnie,na zasadzie,że stać mnie na wyższe alimenty skoro kupuję coś dodatkowo.A mi nie chodzi o to,że nie chcę płacić wyższych alimentów,tylko o to,że mogę od czasu do czasu załapać jakąś fuchę,zarobić trochę więcej grosza,albo po prostu odjąć sobie od jedzenia.Nie są to wyższe dochody stałe.Z drugiej strony czy mogę tym mieczem "uciąć" ew.żądania dot.podwyższenia alimentów argumentując właśnie,że udaje mi się już dawać więcej?
Głównie mi chodzi o to jak podejść do potwierdzania dawania dodatkowych pieniędzy byłej żonie,dawać do ręki bez (z) potwierdzeniem,przelewać bez(z) tytułem przelewu?
Bo jak kupuję sam,to faktura imienna dla mnie i szlus.
Będę wdzięczny za opinie.
Pozdrawiam
B.
WITAM mam pytanie chce złozyc wniosek o podwyższenie alimentów dla syna który ma 14 lat to pierwszy mój wniosek od zasądzenia przez sąd w 2005 r 200 zł alimentów ..w miedzy czasie wyszłam za mąż czy do wniosku potrzebny jest też dochód mojego męza czy tylko mój
WITAM mam pytanie chce złozyc wniosek o podwyższenie alimentów dla syna który ma 14 lat to pierwszy mój wniosek od zasądzenia przez sąd w 2005 r 200 zł alimentów ..w miedzy czasie wyszłam za mąż czy do wniosku potrzebny jest też dochód mojego męza czy tylko mój
Niezbadane są wyroki polskich sądów.
Logika postępowania jest taka. Po pierwsze obecny mąż nie ma obowiązku łożyć na nie swoje dziecko. Ale ważna jest sytuacja majątkowa matki i wyjście za mąż zapewne tą sytuację poprawia. Ważna jest sytuacja majatkowa i mozliwosci ojca. No i na koniec (a może na początek) potrzeby dziecka. Tutaj alimenty są niskie. Pytanie dlaczego pomimo, że przez 10 lat syn stał się młodzieńcem i jego potrzeby rosły dopiero teraz matka występuje o podwyższenie alimentów i to po poprawieniu sie jej sytuacji majątkowej?
I jeszcze na koniec, ta sprawa zapewne tu nie wystepuje, bo alimenty sa niskie. Gdyby alimenty były wysokie, ojciec dziecka po wyjściu za mąż matki i poprawieniu sie jej sytuacji majątkowej, może wystapic z wnioskiem o obniżenie alimentów.
Wychowuję dzieci, które mają zasądzone alimenty od ojca i matki. Matka uchyla się od płacenia i pobiera od niej alimenty komornik (100 zł miesięcznie na dziecko). Ojciec ma zasądzone lata temu alimenty ale płatne do rąk matki dzieci, która ma już od lat ograniczoną władzę rodzicielską. Jak zmienić wyrok sądu aby dzieci otrzymywały alimenty od ojca? Co trzeba zrobić? Proszę o jakiekolwiek informacje.
POMOCY
mam pytanie czy dostając alimenty od byłego męża na siebie mogę podjąć pracę na normalną umowę o pracę ponieważ to co dostaje to za mało i nie wiem czy moge iść normalnie do pracy?
POMOCY
mam pytanie czy dostając alimenty od byłego męża na siebie mogę podjąć pracę na normalną umowę o pracę ponieważ to co dostaje to za mało i nie wiem czy moge iść normalnie do pracy?
Oczywiście, że możesz iść do pracy, z tego co pamiętam dopiero Twoje zamążpójście mogłoby go zwolnić od płacenia ;-)
Witam! MAM pytanie dotyczące alimentów, ojciec mojej córki przebywa poza granicami kraju, tam pracuje na legalu, jest zameldowany i wiem że nadal przebywa pod tym adresem, problem tkwi w tym że nie odebrał on wezwania na sprawę (myślę że świadomie). Problem jest taki że pani sędzina powiedziała mi że nie może zasądzić alimentów i odracza sprawę na dwa tygodnie, ponieważ nie mają pewności że pozwany przebywa pod wskazanym przezemnie adresem, mam w ciągu dwóch tygodni dostarczyć pismo i uzasadnić co w tej sprawie zrobiłam...masakra, jak ja mam udowodnić że on nadal tam mieszka skoro od pół roku przebywam z córkami w polsce i nie mam z nim kontaktu. Co ja mam zrobić żeby uzyskać te alimenty?
POMOCY
Tak śmiało. MOja kolezanka miala podobna sytuacje i poszla do pracy zarobkowej
U mnie sytuacja wygląda tak, że mamy 14 letniego syna i jesteśmy na etapie negocjacji. Ex mąż chce płacić 400 zł. Jego zarobki to około 3400 brutto - umowa o pracę. Jak to wygląda w praktyce? To jest jakiś procent zarobków? Jak to ustalić?
Mam pytanie co do alimentów z Funduszu Alimentacyjnego.
Studiuję dziennie. Jestem na 5 roku. Mam wypłacane alimenty z FA w wysokości 500 zł i od 8 maja zaczynam pracę na umowę zlecenie, netto 890 zł. Pobieram stypendium socjalne 360 zł miesięcznie. Mieszkam z matką i bratem (ma 6 lat). Czy w takim wypadku zostaną mi wstrzymane alimenty? Czy ich wstrzymanie będzie zależało od przekroczenia dochodu 725 zł na jednego członka rodziny, a skoro ja zacznę pracę to do dochodu bd wliczało się to 890 netto?
Skoro dochód na moje alimenty pobierane w 2017 roku jest brany z roku poprzedniego, to to że w 2017 roku zacznę pracę ma wpływ na alimenty w 2017 roku jeszcze, czy dopiero na te wypłacane w kolejnym okresie świadczeniowym. A okres świadczeniowy kończy się 30.09.2017 roku. Bo nie wiem czy powinienem to zgłaszać.
434 2017-04-24 11:24:08 Ostatnio edytowany przez Tenss (2017-04-24 11:25:34)
U mnie sytuacja wygląda tak, że mamy 14 letniego syna i jesteśmy na etapie negocjacji. Ex mąż chce płacić 400 zł. Jego zarobki to około 3400 brutto - umowa o pracę. Jak to wygląda w praktyce? To jest jakiś procent zarobków? Jak to ustalić?
Kwesta ta została poruszana tutaj na forum prawnym: https://forumprawne.org/prawo-rodzinne- … entow.html
Tutaj jeszcze znalazłam statystyki alimentów w zależności od ilości dzieci, dochodu ojca oraz wieku dzieci: http://pozeworozwodblog.pl/wysokosc-alimentow/
Mam nadzieję, że nikt nie bedzie miał za złe wstawienia linków?