Wszystko o alimentach w pytaniach i odpowiedziach - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » PRAWO , ODSZKODOWANIA , FINANSE , UBEZPIECZENIA » Wszystko o alimentach w pytaniach i odpowiedziach

Strony Poprzednia 1 2 3 4 5 6 7 Następna

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 131 do 195 z 434 ]

131

Odp: Wszystko o alimentach w pytaniach i odpowiedziach

megika:
Tak, taka sytuacja może się zdarzyć. Chcąc uzyskać od sądu orzeczenie faktycznie należnych dziecku alimentów należy się do rozprawy dobrze przygotować - wykazać możliwie wszystkie potrzeby dziecka, powołać się na możliwości finansowe osoby zobowiązanej, jeśli mamy na ten ten temat namacalne informacje.

Zobacz podobne tematy :

132

megika napisał/a:

witam
ojciec dziecka płaci mi dobrowolnie alimenty czy jeśli wystąpię z pozwem o alimenty sąd może mi przyznać mniejsze alimenty od tych płaconych dobrowolnie?

Jeśli potrzeby dziecka są większe i nie starcza Ci na utrzymanie go z tych alimentów, które otrzymujesz dobrowolnie, możesz wystąpić do Sądu.
Z doświadczenia jednak wiem, że jeśli złożysz pozew o alimenty, to facet przekornie będzie starał się uniknąć płacenia alimentów i będzie robił cuda aby były jak najmniejsze...

Żaden facet nie chce być alimenciarzem z wyrokiem:(

Tak na prawdę zostaje Ci dogadanie się z ojcem dziecka albo szarpanie w Sądzie.

133

Witam, czy to prawda, że w sytuacji, gdy ojciec dziecka uchyla się od płacenia zasądzonych alimentów lub wykazuje, że nie pracuje - to można te alimenty uzyskać np. od matki czyli teściowej

134

Grażka napisał/a:

Witam, czy to prawda, że w sytuacji, gdy ojciec dziecka uchyla się od płacenia zasądzonych alimentów lub wykazuje, że nie pracuje - to można te alimenty uzyskać np. od matki czyli teściowej

Tak, można złożyć taki wniosek ale prawdopodobnie wysokość alimentów od babci bedzie niższa niż zasądzona  od ojca dziecka. Twoi rodzice też są zobowiązani do alimentacji Twojego dziecka.
Pamiętaj, ze teściowa nie będzie płacic alimentów ZA syna tylko NA swojego wnuka.

135

Witam.Ojciec moich dzieci przebywa w zakładzie karnym .otrzymuję alimenty w wysokości 600
zł miesięcznie po 300zł na dziecko .Syn ma już 18 lat uczy się ostatni rok w szkole zawodowej.
Chcę wystąpić z wnioskiem o podwyżkę alimentów na córkę ma 15lat i choruje na niedoczynność
tarczycy .Jak fachowo napisać taki wniosek o podwyżkę?

136

Wzory pozwów o podwyższenie alimentów dostępne są w internecie. Generalnie taki pozew wyglada tak samo, jak podstawowy pozew o alimenty, jednak w uzasadnieniu należy wyczerpująco uargumentować swoje żądanie, tzn. przedstawić oraz poprzeć dowodami wzrost potrzeb uprawnionych do alimentów (dzieci) względem stanu faktycznego z czasu ostatniego wyroku sądowego w tej sprawie. Ponadto, sąd rozpatrywać będzie nie tylko ewentualny wzrost potrzeb dzieci, ale również wzrost możliwości finansowych zobowiązanego (ojca). Skoro przebywa on w ZK (czy pracuje?) wątpię, aby jego możliwości faktycznie wzrosły. Czy dzieci otrzymują obecnie świadczenie z Funduszu Alimentacyjnego?

137

Dobry wieczór.W poniedziałek mam sprawę o alimenty na dzieci ,moje pytanie brzmi: czy będę miała jakieś problemy z uzyskaniem alimentów na dzieci, w przypadku gdy ojciec dzieci nie jest ich biologicznym ojcem? jednak uznał je w urzędzie stanu cywilnego i noszą jego nazwisko.Córkę uznał jak szła do przedszkola a syna gdy tylko się urodził ,zdawał sobie sprawę z tego że dziecko (synek) nie jest jego.CO więcej wiedział że będę niedługo mamą po raz drugi.....przygotowywał się ze mną do urodzenia dziecka....po czym .....DBAŁ... o finanse przejmując przekazy pocztowe od biologicznego ojca przed i po urodzeniu przez kilka miesięcy...ale to już inna bajka,smutna bajka. Teraz jestem sama i zastanawiam się co z nami będzie.proszę o pomoc.z góry dziękuję.

138

Zdaję sobie sprawę z tego że jutrzejsza sprawa będzie bardzo trudna. proszę mi powiedzieć czy sąd może zasądzić alimenty w moim przypadku i czy na tej sprawie mogę się starać o alimenty albo utrzymanie rodziny? dziękuję za odpowiedź.

139

Jeśli uznał dzieci to jest prawnie ojcem, musi uczestniczyć w ich wychowaniu i utrzymaniu. Dostaniesz alimenty.

140 Ostatnio edytowany przez Dezyderata78 (2012-01-01 18:12:17)

Bardzo dziękuję dayzi smile czuję się naprawdę lepiej,troszkę mi lżej.Serdecznie pozdrawiam i spełnienia wszystkiego czego sobie wymarzysz w nowym roku smile

141

Tak ojciec dzieci pracuje w ZK jako elektryk.Otrzymuję świadczenia z funduszu alimentacyjnego po 300 zł na dziecko.

142

Mąż złożył apelację od wyroku o alimenty, między czasie złożyłam pozew o rozwód. Sąd nie wiedział o złożonym przez mnie pozwie i przysłał mi termin na sprawę apelacyjną na 15.02 ale kilka dni wcześniej dostałam informację o pierwszej sprawie o rozwód na 31.01. Czy w tej sytuacji apelacja zostanie zawieszona do czasu zakończenia sprawy o rozwód? A może sąd roztrzygnie tą kwstię na sprawie rozwodowej?
Skomplikowane to moje życie, bo do tego mąż złożył pozew o pozbawienie wykonalności tytułu wykonawczego z wnioskiem o zawieszenie postępowania egzekucyjnego, więc pewnie czeka mnie kolejna sprawa.
Mój mąż walczy jak lew, bo nie chce płacić na córkę zasądzonych alimentów a wszystko to wynika z nienawiści do mnie.

143

witam mam problem z napisaniem pozwu o zmniejszenie alimentow??? mam juz wzor ale kompletnie nie wiem od czego mam zacząc w uzasadnieniu...?? a chodzi mi dokladnie o to ze; jestem z chlopakiem ktory ma dziecko i placi na nie alimenty, ja rowniez mam swoje dziecko z poprzedniego zwiazku i drugie wlasnie z nim teraz, naszym zdaniem alimenty ktore placi moj chlopak sa za duze a wynosza 400zl i chcemy je zmniejszyc conajmniej do 200zl po to aby nam wystarczylo na nasze zycie, nie wiem jak mam napisac to uzasadnienie aby w nim wytlumaczyc dlaczego chcemy je zmniejszyc? itd. chodzi mi dokladnie o poczatek napisania tego uzasadnienia a reszte napewno dam rade sama rozwinac. bardzo prosze o pomoci szybka odpowiedz.

144 Ostatnio edytowany przez Anhedonia (2012-01-05 19:24:13)

wiera1990 napisał/a:

...jestem z chlopakiem ktory ma dziecko i placi na nie alimenty, ja rowniez mam swoje dziecko z poprzedniego zwiazku i drugie wlasnie z nim teraz, naszym zdaniem alimenty ktore placi moj chlopak sa za duze a wynosza 400zl i chcemy je zmniejszyc conajmniej do 200zl po to aby nam wystarczylo na nasze zycie, nie wiem jak mam napisac to uzasadnienie aby w nim wytlumaczyc dlaczego chcemy je zmniejszyc?

Zupełnie nie rozumiem dlaczego raptem pierwsze dziecko ma cierpieć za decyzje tatusia, proponuję jednak zacząć od: sytuacja się zmieniła diametralnie odkąd ojciec dziecka powołał na świat kolejne dziecko...
To, że TY masz dziecko nie ma nic do rzeczy, gdyż ono posiada swojego ojca, który ma mu zapewnić byt (chyba nie chciałabyś by ów zmniejszył alimenty na wasze dziecko, bo Ty znalazłaś sobie nowego partnera?). Zdajesz sobie sprawę, że 400 zł to żadne nadzwyczajnie wygórowane alimenty jak na potrzeby dziecka (raptem stówka na tydzień)? Ile Ty bys chciała mieć alimentów na swoje dziecko?

145

Anhedonia napisał/a:

[ Ile Ty bys chciała mieć alimentów na swoje dziecko?

A ja bym zapytała- ile dostajesz na swoje dziecko z poprzedniego związku?
Oczywiście pytanie do Wiery.

146

dayzi napisał/a:
Anhedonia napisał/a:

[ Ile Ty bys chciała mieć alimentów na swoje dziecko?

A ja bym zapytała- ile dostajesz na swoje dziecko z poprzedniego związku?

Założyłam, że te omawiane 200 zł. Na zasadzie jak ja mam 200 to i Tobie należy się 200. a to, ze wcześniej było więcej...
A że to SĄ pieniądze dzieci i nie powinny być przedmiotem targu (chyba, że wchodziły by w grę grube tysiące, a nie te żebracze grosze) smile ... szkoda słów...

147

Myślę, ze Sąd nie zmniejszy alimentów z powodu załozenia rodziny przez zobowiazanego (nie spotkałam takiego przypadku).
Lady...myślę, ze Sąd rozstrzygnie alimenty podczas sprawy rozwodowej, gdyby sie ciągnęła to najlepiej byłoby abys dostała przynajmniej postanowienie o zabezpieczeniu alimentami do czasu prawomocnego zakonczenia sprawy, wtedy nie zostajesz bez pieniędzy.

148 Ostatnio edytowany przez elixa (2012-01-12 14:30:23)

kasia72 napisał/a:

Witam.Ojciec moich dzieci przebywa w zakładzie karnym .otrzymuję alimenty w wysokości 600
zł miesięcznie po 300zł na dziecko .Syn ma już 18 lat uczy się ostatni rok w szkole zawodowej.
Chcę wystąpić z wnioskiem o podwyżkę alimentów na córkę ma 15lat i choruje na niedoczynność
tarczycy .Jak fachowo napisać taki wniosek o podwyżkę?

Witam!
Mam bardzo podobną sytuację.Na dwoje dzieci w wieku szkolnym(12 i 15 lat) otrzymuję po 300zł alimentów z FA.Od dwóch lat ojciec przestał sie nimi interesować,nie kontaktuje się,nie dzwoni do dzieci,nie płaci alimentów.Ostatnio postanowiłam skorzystać z prawa podwyzki alimentów(czego nie robiłam od 4 lat) i złozyłam wniosek do Sądu.
Wniosek napisałam na wzór tego,który obowiązuje(wydrukowałam ze strony Sądu) i uzasadniłam opisując dlaczego wnoszę o podwyższenie.
Od Komorników dowiedziałam sie jednak,że ojciec dzieci przebywa w ZK,jednak nie wycofałam się,bo uznałam,że nie jest winą dzieci to gdzie ich tata przebywa.
Sama pracuję nieprzerwanie od 20 lat.Zarabiam ok 1700zł miesięcznie.Zastanawiam sie jakie mam szanse na podwyższenie alimentów? Co Sąd bierze pod uwagę?
Czy to,że sama pracuję i zarabiam działa na moja korzyśc czy odwrotnie?
Czy Sąd bierze pod uwagę to,że dłuznik nie pracuje? bo nie wiem czy jest tam w ZK zatrudniony czy nie.
Rozprawa już za kilka tygodni.....więc każda sugestia będzie dla mnie cenna.

Pozdrawiam

149

Elixa, 300 zł to nie sa duze kwoty, więc dobrze zrobiłas skladajac wniosek,  mogłabyś się powołać na wyrok sądu (chyba w Białymstoku taki zapadł)w którym jest zapisane, ze popełnianie przez zobowiazanego czynów zabronionych nie moze być premiowane itd....(jutro znajde go w pracy to podam sygnaturę). Wez z mopsu zaświadczenie ile pobierasz na dzieci świadczeń, fakt, ze pracujesz nie wpłynie niekorzystnie, przecież z czegoś żyć musicie, do rodzinnego też pewnie sie nie kwalifikujesz z dochodu bo wliczany jest fundusz alimentacyjny. Myśle, ze powinnaś dostać podwyzkę, w moim mieście kazda kobieta która podnosi alimenty dostaje ok 500 zł na dziecko, sporadycznie gdy dłuznik np zabiera dzieci na wakacje lub pomaga w wychowywaniu sąd alimentów nie podwyzsza, ale to naprawde nie powinno mieć u Ciebie miejsca.

150 Ostatnio edytowany przez elixa (2012-01-18 10:04:59)

Dziękuję Iwonko!

Trochę mnie uspokoiłaś.Zdaję sobie sprawę,że jeśli nie odważyła bym się na złożenie wniosku(z czym i tak długo zwlekałam),to nie ja na tym tracę tylko dzieci.Razem z wnioskiem oprócz faktur,rachunków za media,zywność,wypoczynek dzieci,ogólnie srednie zarobki za 6 ostatnich miesiecy itp złożyłam również decyzję o otrzymaniu alimentów z FA (do września 2012).
Otrzymałam już termin rozprawy i polecenie doniesienia dochodów brutto i netto za pół roku z wyszczególnieniem każdego miesiąca osobno.Poza tym żadnych braków chyba nie miałam.
Rzeczywiście zasiłku rodzinnego nie biorę bo"mam za wysokie dochody".Trochę się denerwuję na myśl o Sądzie,ale do odważnych świat nalezy:)

151

wiera1990 napisał/a:

witam mam problem z napisaniem pozwu o zmniejszenie alimentow??? mam juz wzor ale kompletnie nie wiem od czego mam zacząc w uzasadnieniu...?? a chodzi mi dokladnie o to ze; jestem z chlopakiem ktory ma dziecko i placi na nie alimenty, ja rowniez mam swoje dziecko z poprzedniego zwiazku i drugie wlasnie z nim teraz, naszym zdaniem alimenty ktore placi moj chlopak sa za duze a wynosza 400zl i chcemy je zmniejszyc conajmniej do 200zl po to aby nam wystarczylo na nasze zycie, nie wiem jak mam napisac to uzasadnienie aby w nim wytlumaczyc dlaczego chcemy je zmniejszyc? itd. chodzi mi dokladnie o poczatek napisania tego uzasadnienia a reszte napewno dam rade sama rozwinac. bardzo prosze o pomoci szybka odpowiedz.

Ja ci powiem tak-Ty sie nie wysilaj i nic nie pisz bo Sąd i tak to odrzuci.Jestem pewna na 100%,że nie zostana te alimenty zmniejszone bo 400 zl to naprawde nie dużo.Twój chłopak zakładając nowa rodzine mógł pommyśleć,że ma zobowiązania wobec swojego dziecka i że może być ciężko.Teraz to niech lepiej pomyśli gdzie to dodatkowa robote znalezc żeby zarobic na to wszystko

152

elixa napisał/a:

Dziękuję Iwonko!

Trochę mnie uspokoiłaś.Zdaję sobie sprawę,że jeśli nie odważyła bym się na złożenie wniosku(z czym i tak długo zwlekałam),to nie ja na tym tracę tylko dzieci.Razem z wnioskiem oprócz faktur,rachunków za media,zywność,wypoczynek dzieci,ogólnie srednie zarobki za 6 ostatnich miesiecy itp złożyłam również decyzję o otrzymaniu alimentów z FA (do września 2012).
Otrzymałam już termin rozprawy i polecenie doniesienia dochodów brutto i netto za pół roku z wyszczególnieniem każdego miesiąca osobno.Poza tym żadnych braków chyba nie miałam.
Rzeczywiście zasiłku rodzinnego nie biorę bo"mam za wysokie dochody".Trochę się denerwuję na myśl o Sądzie,ale do odważnych świat nalezy:)

Napewno sąd przychyli się do twojego wniosku.Z wiekiem potrzeby dzieci rosną .Też muszę się zabrać za napisanie tego wniosku bo za długo zwlekam, tak jak napisałas tracą tylko na tym dzieci.

153

Zobaczymy....czas pokaże.Nie omieszkam napisać o wynikach.
A Ty Iwonko rzeczywiście zmobilizuj się do złożenia wniosku.
Nierzadko zastanawiam się dlaczego my kobiety zawsze mamy jakieś nieuzasadnione skrupuły.Czyżby to uogólniona wada wrodzona?

Pozdrawiam

154

potrzebuję porady w sprawie alimentów...pomóżcie, proszę
w skrócie opiszę moją sytuację, choć całość była nieco bardziej skąplikowana niż poniżej:
- pozew o alimenty dla całej rodziny (mnie i 2 córek) złożyłam tuż po rozstaniu się z ex, czyli z art 27 krio
- dość szybko na posiedzeniu niejawnym dostałam zabezpieczenie na młodszą córkę
- ex złożył pozew rozwodowy, zabezpieczenie na córkę zostało utrzymane, dodatkowo sąd przyznał zabezpieczenie dla mnie - ex apelował, odwoływał się, zabezpieczenia były uchylane, przywracane, starsza córka skończyła studia, młodsza skończyła 18 lat, w ostatnim okresie zabezpieczenie było już tylko na mnie
- rozwód nastąpił z wyłącznej winy ex, ale alimentów nie dostałam...na ostatnią sprawę zmieniła się sędzina i nie uwierzyła, że zarabiając mało jakoś wiążę koniec z końcem, a ja zmęczona sytuacją zapomniałam języka w gębie, a powinnam przypomnieć, że sprzedałam biżuterią, działkę rekreacyjną, żeby tylko dołożyć do życia
- 4 miesiące po uprawomocnieniu się rozwodu, Sąd Rejonowy wznowił tamtą starą sprawę alimentacyjną
- złożyłam pismo o przyznanie mi alimentów
- właśnie dostałam odpowiedź sądu, że nie przysługują mi alimenty z art 27, ale z art 60  par. 2 kpc (to dot. sytuacji z udowodnioną winą) z tłumaczeniem, że mogę skierować do sądu odrębne powództwo...ale jednocześnie Sąd wzywa mnie do udzielenia odpowiedzi w terminie 7 dni

co ja mam zrobić?
- czy mogę napisać o zmianę powództwa z art 27 na art 60, czyli o kontynuowanie tej starej sprawy? co ja mam napisać w tym piśmie?
- wszelki sprawy dot alimentów prowadziłam sama, ale już się pogubiłam, pomóżcie proszę

155

Anno!
Ja tam sie nie znam choć Sąd i pisanie pism obce mi nie są,jednak uważam,że jesli nie radzisz juz sobie sama powinnas skorzystać z bezpłatnej porady prawnika.W kazdym miescie przy MOPS są prawnicy udzielajacy takich porad.Jednak oni na bieżąco śledzą przepisy prawne i najlepiej Ci doradzą.
Mysle,że możesz podejść w godzinach urzędowania i poprosic o pomoc ze względu na czas.
Masz tylko 7 dni by wysłac odpowiedź do Sądu.

Najważniejsze...nie panikuj!!!! Nie denerwuj się bo stres działa na Twoją niekorzyść.Spokojnie podejdź do sprawy,a na pewno sie wszystko uda.

Pozdrawiam

156

elixa napisał/a:

Anno!
Ja tam sie nie znam choć Sąd i pisanie pism obce mi nie są,jednak uważam,że jesli nie radzisz juz sobie sama powinnas skorzystać z bezpłatnej porady prawnika.W kazdym miescie przy MOPS są prawnicy udzielajacy takich porad.Jednak oni na bieżąco śledzą przepisy prawne i najlepiej Ci doradzą.
Mysle,że możesz podejść w godzinach urzędowania i poprosic o pomoc ze względu na czas.
Masz tylko 7 dni by wysłac odpowiedź do Sądu.

Najważniejsze...nie panikuj!!!! Nie denerwuj się bo stres działa na Twoją niekorzyść.Spokojnie podejdź do sprawy,a na pewno sie wszystko uda.

Pozdrawiam

dzięki za radę, skorzystałam, ale niestety nieskutecznie
Prawnik w Mopsie przyjmuje 2-3 godz w tygodniu i ma terminy za 2 tygodnie, jutro spróbuję go złapać telefonicznie
Większe szanse na dodzwonienie się chyba są do Centrum Pomocy Kobiet, bo tam prawnik jest aż 6 godz w tygodniu, też jutro będę dzwoniła, a maila z prośbą o radę już wysłałam.

Może jednak znajdzie się tu ktoś, kto spotkał się z sytuacją jak moja

157

Witam
Podałam męża o alimenty i nie wiem czy dobrze zrobiłam?Ja zarabiam 1000 zł.a mój maz około trzech tysięcy zalezy od miesiaca bo nawet jest dwa tysiące.Dostał wypowiedzenie w pracy z trzy miesięcznym wypowiedzeniem  tak wiec do końca kwietnia będzie jeszcze pracował a potem dostanie wynagrodzenie.A powód podania o alimenty to że każe mi i dzieciom wyżyć za moją wypłate czyli za 1000 zł z groszami nie dokłada sie do żywności,tylko opłaci za mieszkanie i za przedszkole,a kasa mu zostaje dla siebie.Pije codziennie piwska po 4,3 dziennie a jak weeckend przyjdzie to już jest  więcej piwa.Pomózcie mi czy dobrze zrobiłam podając go alimenty na dzieci.?

158

Beatex napisał/a:

Witam
Podałam męża o alimenty i nie wiem czy dobrze zrobiłam?Ja zarabiam 1000 zł.a mój maz około trzech tysięcy zalezy od miesiaca bo nawet jest dwa tysiące.Dostał wypowiedzenie w pracy z trzy miesięcznym wypowiedzeniem  tak wiec do końca kwietnia będzie jeszcze pracował a potem dostanie wynagrodzenie.A powód podania o alimenty to że każe mi i dzieciom wyżyć za moją wypłate czyli za 1000 zł z groszami nie dokłada sie do żywności,tylko opłaci za mieszkanie i za przedszkole,a kasa mu zostaje dla siebie.Pije codziennie piwska po 4,3 dziennie a jak weeckend przyjdzie to już jest  więcej piwa.Pomózcie mi czy dobrze zrobiłam podając go alimenty na dzieci.?

Dziewczyno zrobiłaś najmądrzejszą rzecz!!!!
Płacenie alimentów bez względu na Twoje dochody to obowiązek  ojca!
Nie piszesz nic czy mieszkasz z nim,czy jesteście po rozwodzie? ale to mało ważne jesli chodzi o alimenty.

159

Witam, mam pytanie. Mój chłopak ma przysądzone 400zł na swoją córkę która ma  2 latka. Dodam Fakt że te 400zł zostało mu przysądzone, chociaż okazał dokumenty  że nie pracuje, jest zarejestrowany jako bezrobotny. Do tego w tamtej chwili mieszkał u rodziców i był na ich utrzymaniu .Teraz sytuacja się zmieniła mieszkamy razem, planujemy ślub a te 400 zł alimentów jest dla nas wielkim uciążeniem. Czy tylko my myslimy, że ten wyrok był niesprawiedliwy? prosze o opinie i rady czy mój chłopak ma jakieś szanse by można było te alimenty obniżyć?

160

Magdalena8998 napisał/a:

Witam, mam pytanie. Mój chłopak ma przysądzone 400zł na swoją córkę która ma  2 latka. Dodam Fakt że te 400zł zostało mu przysądzone, chociaż okazał dokumenty  że nie pracuje, jest zarejestrowany jako bezrobotny. Do tego w tamtej chwili mieszkał u rodziców i był na ich utrzymaniu .Teraz sytuacja się zmieniła mieszkamy razem, planujemy ślub a te 400 zł alimentów jest dla nas wielkim uciążeniem. Czy tylko my myslimy, że ten wyrok był niesprawiedliwy? prosze o opinie i rady czy mój chłopak ma jakieś szanse by można było te alimenty obniżyć?

Widzisz,bo to jest tak,że Sąd nie bierze pod uwagę ile ojciec dziecka zarabia,tylko ile mógłby zarabiać.Wyrok jak dla mnie był sprawiedliwy,bo niestety jak się ma dzieci trzeba łozyc na ich utrzymanie.Sama to zrozumiesz jak będziesz miała swoje dzieci,oby nie z tym chłopakiem ,bo skoro on nie chce płacić teraz to i w razie czego na Twoje dziecko jak się rozstaniecie (czego absolutnie Ci nie zyczę) też nie będzie chciał łożyć.
Magdaleno,wiążąc się z meżczyzną,który ma dziecko musisz być przygotowana na to,że dopóki córka Twojego chłopaka nie będzie sama na siebie zarabiać,On jest zobowiązany płacić,a matka ma prawo podwyższać te alimenty przynajmniej raz w roku.W tym wypadku to jeszcze conajmniej 16 lat o ile córcia nie będzie studiowała,wówczas do 24 rż alimenty tatuś będzie musiał płacić.
Obniżenie alimentów w tym wypadku chyba nie wchodzi w grę.Twój chłopak jest młody,zdrowy i może pracować nawet na kilku etatach.
Wiem,to dla Ciebie nowa i niezrozumiała sytuacja,ale uwierz mi samotne wychowywanie dzieci to "ciężki kawałek chleba".

Pozdrawiam

161

Widzisz,bo to jest tak,że Sąd nie bierze pod uwagę ile ojciec dziecka zarabia,tylko ile mógłby zarabiać.Wyrok jak dla mnie był sprawiedliwy,bo niestety jak się ma dzieci trzeba łozyc na ich utrzymanie.Sama to zrozumiesz jak będziesz miała swoje dzieci,oby nie z tym chłopakiem ,bo skoro on nie chce płacić teraz to i w razie czego na Twoje dziecko jak się rozstaniecie (czego absolutnie Ci nie zyczę) też nie będzie chciał łożyć.
Magdaleno,wiążąc się z meżczyzną,który ma dziecko musisz być przygotowana na to,że dopóki córka Twojego chłopaka nie będzie sama na siebie zarabiać,On jest zobowiązany płacić,a matka ma prawo podwyższać te alimenty przynajmniej raz w roku.W tym wypadku to jeszcze conajmniej 16 lat o ile córcia nie będzie studiowała,wówczas do 24 rż alimenty tatuś będzie musiał płacić.
Obniżenie alimentów w tym wypadku chyba nie wchodzi w grę.Twój chłopak jest młody,zdrowy i może pracować nawet na kilku etatach.
Wiem,to dla Ciebie nowa i niezrozumiała sytuacja,ale uwierz mi samotne wychowywanie dzieci to "ciężki kawałek chleba".

Pozdrawiam

dziękuje za Twoją opinie , lecz nie do końca się z nią zgadzam. Bo widzisz to nie jest tak że mój narzeczony nie chce płacić alimentów. wręcz przeciwnie chce pomagać małej. nawet mamy założone osobne konto dla niej na jej edukacje i wpłacamy tam kilka groszy miesięcznie (jeśli mamy). A jeśli chodzi o Alimenty to te 400 zł jest dla nas dużo bo musimy najpierw sami stanąć na nogi finansowo, a wiemy że matka dziecka te 400 zł w większości nie przeznacza na dziecko, bo dziecko i ja utrzymują jej rodzice u których mieszka a ona rozpieprza wiekszość tej kasy na swoje przyjemności. i to nas bulwersuje że my musimy sie zaporzyczać i chodzić głodni żeby ona miała na swoje przyjemności. Więc nie osądzaj wszystkich jedną miarą bo w takich sprawach to nie tylko facet jest tym złym. bo uklepało sie wszystkim że niby facet ma płacić i nikogo nie interesuje czy ma za co czy nie, i może nawet na głowie stawać żeby  tylko płacić bo mamusia dziecka siedzi w domu , grzeje tyłek i liczy na łatwą kase. chore.

162

Za te 400 zł to sobie raczej nie poszaleje.

Dla wnoszących o obniżenie niskich alimentów mam propozycję.
Wystąpcie do elektrowni o obniżenie stawki za kWh, o obniżenie czynszu, negocjujcie cenę paliwa na stacji...itp.
Dlaczego obniżać standard dziecku?

163

Ależ ja absolutnie nikogo nie osądzam....daleka jestem od wyrażania opinii kto ma rację,kto jest gorszy,kto lepszy.Ja najzwyczajniej w świecie napisałam co myślę!
Zdaję sobie sprawę doskonale z tego że...punkt widzenia zależy od punktu siedzenia.....dlatego nie zdziwiła mnie Twoja reakcja.

164

Witam
Jestem w całkowitej rozsypce ponieważ niedawno urodziłam córeczkę i chłopak z którym byłam zrobił testy na ojcostwo i wyszło że to nie jego dziecko. Niestety go zdradziłam z chłopakiem którego zbytnio nie znam (wiem jak ma na imię, nazwisko i ile ma lat). Teraz bym chciała założyć sprawę o ustalenie ojcostwa i jak coś o alimenty bo nie wiem jak na to wszystko by zareagował. Nie wiem jak mam napisać taki pozew i z kim się skonsultować aby ustalić jego adres zamieszkania. Proszę bardzo o jak najszybsza odpowiedz. Pozdrawiam

165

Witam
Jestem w całkowitej rozsypce ponieważ niedawno urodziłam córeczkę i chłopak z którym byłam zrobił testy na ojcostwo i wyszło że to nie jego dziecko. Niestety go zdradziłam z chłopakiem którego zbytnio nie znam (wiem jak ma na imię, nazwisko i ile ma lat). Teraz bym chciała założyć sprawę o ustalenie ojcostwa i jak coś o alimenty bo nie wiem jak na to wszystko by zareagował. Nie wiem jak mam napisać taki pozew i z kim się skonsultować aby ustalić jego adres zamieszkania. Proszę bardzo o jak najszybsza odpowiedz. Pozdrawiam

166 Ostatnio edytowany przez elixa (2012-02-28 15:16:13)

moniczka88 napisał/a:

Witam

Oj Moniczka!
Troszkę sobie życie skomplikowałaś ...no ale nie mnie wyrażać opinie na ten temat.
Myślę,że najlepszym wyjsciem dla Ciebie będzie konsultacja z prawnikiem.Jak powyżej pisałam do Anny w kazdym MOPS są bezpłatne porady prawników,myślę że bez ogródek powinnaś zapisać się na taką konsultację i mam nadzieję uzyskasz tam potrzebną wiedzę od czego zacząć.Nie spiesz się,a emocji raczej do załatwienia tej sprawy nie uzywaj.Ciesz się córeczką,okazuj jej miłość jak najlepiej potrafisz,a sprawy powoli zaczną się rozwiązywać.Głowa do góry!!!Poradzisz Sobie na pewno!!!.

Pozdrawiam

167

Dziękuje za odpowiedź:)To w takim razie będę musiała się tam wybrać i zapytać o taką poradę. Mam nadzieje, że to wszystko się dobrze ułoży. Pozdrawiam

168

smile Na pewno wszystko się uda czego Ci szczerze życzę
Pozdrawiam

169

Moniczka wypisz wymaluj sytuacja podobna jak moja...
Ja też /co tu dużo mówic / sypiałam z dwoma... no i najpierw zrobiłam test z jednym "tatusiem" - wyszło, że nie jego, więc wniosłam sprawe do sądu o ustalenie ojcostwa i alimenty co do drugiego. Już jesteśmy po badaniach i czekam teraz na termin rozprawy.
Moniczko najważniejsze to skontaktować się z ojcem dziecka, może macie jakiś wspólnych znajomych? Musisz powiedzieć mu o całej sytuacji...

Wierzę, że jest Ci ciężko, bo ja nie spałam po nocach, ale dasz sobie radę smile

Trzymam kciuki za Ciebie i jak coś to pisz na maila smile Pozdrawiam smile

170

Do mika84:)
Ja właśnie niestety nie mam jak się z nim skontaktować:(Umówiłam się już na poradę prawną i idę w poniedziałek więc zobaczę co tam mi powiedzą na ten temat. A długo na to wszystko czekałaś? Bo ja się zastanawiam czy jak coś to będę miała szanse jeszcze na becikowe. A taki pozew do sądu jest lepiej złożyć samej czy to nie ma znaczenia kto złoży o unieważnienie ojcostwa i czy sąd wam zlecił zrobić badania DNA? Wiem, że to są ogromne koszta, a tak szczerze to zbytnio nie mam kasy:(Wiem, że on nie jest ojcem bo on zrobił badania ale te co on zrobił to podobno sad nie bierze ich pod uwage:/Ciężko mi jest jak nie wiem co ale muszę być silna dla mojej malutkiej córeczki:)Na pewno się odezwę jak tylko czegoś się dowiem:) Mika84 trzymam za Ciebie kciuki i mam nadzieję, że Tobie też wszystko się ułoży tak jakbyś chciała:) Pozdrawiam:)

171

Moniczko - u mnie to było tak, że pierwsze badania dna zrobiłam prywatnie w domu... sama za nie zapłaciłam - ok.1500 zł, nie składałam do sądu o ustalenie ojcostwa, bo miałam jakieś przeczucie, że to nie jego dziecko...
Dopiero jak wyszlo z badań dna, ze wyklucza się jego ojcostwo, to zlożyłam sprawę do sądu... Ale znów on ( prawdziwy tata dziecka) nie uznał dziecka ( teraz już uznaje )...
Pierwszą rozprawę miałam w połowie grudnia... Teraz jesteśmy po badaniach dna ( sądownie zleconych ) i myślę, ze wyniki powinny być za dwa tygodnie...
Za badania placiliśmy po połowie, ale jak wyjdzie, że córka jest jego, to ma mi zwrócic tą połowe co ja zaplaciłam.

Moniczko a dlaczego Ty jeszcze nie zlożyłaś wniosku o becikowe? yikes Przecież becikowe Ci się należy niezależnie od tego czy jesteś z ojcem dziecka cvzy też nie! Ja jak wnosiłam o becikowe, to powiedziałam, że jestem samotną matką, bo ojciec nie uznaje dziecka...

A co do badań DNA prywatnie, na własną rękę w domu przeprowadzonych - to nie jest dowód dla sądu! Badania muszą być wykonane ze specjalną procedurą, musi byc stwierdzenie tożsamości badanych, jak również obecność biegłego...

Pozdrawiam i życzę powodzenie smile

172

Tylko że chłopak który dał nazwisko mojemu dziecku okazało się nie jego więc muszę chyba najpierw złożyć pozew o zaprzeczenie ojcostwa żeby jego nazwisko nigdzie już nie figurowało a później drugi pozew żeby prawdziwy ojciec dziecka je uznał i o alimenty jak coś. To jak mam taką nie wyjaśnioną sytuację to mogę złożyć i mi przyznają becikowe? Bo ja myślałam, że dopiero po wszystkim będę się mogła starać o cokolwiek. Dzięki za pomoc i jak tak pisze to aż mi trochę lżej na serduchu, że to mogę z siebie wydusić:)Pozdrawiam cieplutko:)

173

Jak długo musze placic alimety na syna gdy sie nie uczy i ma 18 l

174

syn sie nie uczy i ma 18l czy moge zaprzestac placic alimety

175

operator1974 napisał/a:

Sam zaprzestać płacenia nie możesz.
Ale skoro się nie uczy, możesz złożyć wniosek o wygaśnięcie obowiązku.

176

dayzi napisał/a:
operator1974 napisał/a:

Sam zaprzestać płacenia nie możesz.
Ale skoro się nie uczy, możesz złożyć wniosek o wygaśnięcie obowiązku.

a czy gdy pujdzie do szkoly wieczorowej tez moge wystapic z takim wnioskiem

177

Wniosek możesz składać zawsze jeśli są ku temu okoliczności. Czy obowiązek zostanie uchylony to zależy od sądu.

18l+wieczorówka= wątpię by uchylono

178

moniczka88 napisał/a:

Tylko że chłopak który dał nazwisko mojemu dziecku okazało się nie jego więc muszę chyba najpierw złożyć pozew o zaprzeczenie ojcostwa żeby jego nazwisko nigdzie już nie figurowało a później drugi pozew żeby prawdziwy ojciec dziecka je uznał i o alimenty jak coś. To jak mam taką nie wyjaśnioną sytuację to mogę złożyć i mi przyznają becikowe? Bo ja myślałam, że dopiero po wszystkim będę się mogła starać o cokolwiek. Dzięki za pomoc i jak tak pisze to aż mi trochę lżej na serduchu, że to mogę z siebie wydusić:)Pozdrawiam cieplutko:)

Moniczka jak składasz wniosek o becikowe, to nie musisz się "spowiadać" co do ojca dziecka. Więc idź i jak najszybciej go złóż! Ja tylko powiedziałam, że ojciec nie uznaje dziecka a na akcie miałam fikcyjne dane ojca... A i powiedziałam, że jestem samotną matką... Resztę nikt mnie o nic nie pytał.

179

Dzięki wielkie to pójdę sobie w tym tygodniu złożyć:)Dzisiaj idę na spotkanie z radcą prawnym więc ciekawe co on mi powie na pen temat:)Pozdrawiam:)

180

Już jestem po poradzie prawniczej i kazał mi się starać o to drugie becikowe tak samo także mam szanse że dostane podwójnie, a wniosek ja złożę o zaprzeczenie ojcostwa i od razu o zwolnienie z kosztów sądowych. Co do prawdziwego ojca to muszę zadzwonić albo napisać do centralnego biura adresowego w Warszawie i tam mi powiedzą. Powiedział tez, że takie sprawy szybko się odbywają i długo się nie czeka bo około 3-4 tygodni. Mam nadzieję, że wszystko będzie dobrze:)

181

Moniczko, jak zlożysz wniosek do CBA, to tam podadzą Ci namiary na ojca dziecka smile

Wiesz, wcale tak szybko to nie jest hmm Ja w połowie grudnia miałam rozprawę o ustalenie ojcostwa i alimenty i ciągnie się to do tego czasu hmm A też mi mówili, że szybko to trwa, bo chodzi o dobro dziecka ...
Napewno wszystko Ci się ułoży smile Trzymam kciuki za Ciebie smile

182

Ja idę złożyć wniosek o zaprzeczenie ojcostwa po niedzieli i o becikowe:)Mam doła dzisiaj jak nie wiem co bo dowiedziałam się dzisiaj, że prawdziwy ojciec mojego dziecka jest w wiezeiniu:/Teraz nie wiem jak ta druga sprawa się odbędzie i jak to wszystko się potoczy:(:(Czy w takim wypadku jaki mam podać adres do sądu czy zameldowania czy adres tej placówki w której przebywa?Czy mogę się starać o alimenty i czy w ogóle je dostanę?Pomóżcie mi z tym co mogę zrobić proszę.Pozdrawiam:):)

183

Jego będę chciała podać o ustalenie ojcostwa więc jak to zrobić jak jest w zakładzie karnym? hmm

184

Witam. Proszę o odpowiedź czy jeśli mój syn mając 26 lat studiuje na drugim kierunku studiów to ojciec ma obowiązek płacenia alimentów?  Czy są jakieś przepisy, które określają wiek dziecka po którym wygasa obowiązek alimentacyjny?

185 Ostatnio edytowany przez dayzi (2012-03-07 00:35:38)

Przepisy nie określają wieku...
Mowa jest tylko o usamodzielnieniu się. Dziecko w "tym" wieku by otrzymać alimenty musi wykazać, że dokłada starań do usamodzielnienia się. Jeśli posiada już jakiś zawód, powinien sam sie utrzymywać. Oczywiście decyzja zależy od sadu.
Ojciec tak dorosłego dziecka może skorzystać z
art. 133. KRiO
§ 3. Rodzice mogą uchylić się od świadczeń alimentacyjnych względem dziecka
pełnoletniego, jeżeli są one połączone z nadmiernym dla nich uszczerbkiem
lub jeżeli dziecko nie dokłada starań w celu uzyskania możności
samodzielnego utrzymania się.

Ojciec może domagać się zwrotu nienależnie pobranych alimentów np.od daty zdobycia zawodu.

186

moniczka88 napisał/a:

Jego będę chciała podać o ustalenie ojcostwa więc jak to zrobić jak jest w zakładzie karnym? hmm

Nie martw się smile jak znasz adres ZK w którym ojciec dziecka przebywa Sąd nakaże go doprowadzić na badanie.
Myślę,że to Ci nawet ułatwi zrobienie tych badań bo on nie będzie się uchylał.

Życzę Ci wytrwałości i powodzenia smile

187

Znam adres ale nie wiem czy go doprowadzą bo on "siedzi" w Tarnowie także kawałek stąd hmm Dlatego nie wiem jak to teraz będzie sad

188

W 2008 roku dostałam rozwód, zakładałam sprawę bez orzekania o winie.. Sąd zasądził alimenty i ograniczył władzę rodzicielską byłemu. W tym czasie nie pracowałam, zrezygnowałam z alimentów na siebie, gdyż szukałam pracy i nie chciałam kolejnych spraw, w tym czasie mój były płacił więcej niż powinien. Od 2011 nie dostałam złotówki, gdyż uważa, że w 2009 i 2010 zapłacił mi więcej niż powinien i teraz nie będzie dawał, w dodatku złożył wniosek o obniżenie alimentów, po 250 zł na dziecko.. Komornik zajął mu pensję i już drugi miesiąc mu ściąga należności. Na dzień dzisiejszy winien jest mi 10 tyś zł.. Czy może wygrać sprawę i sąd uzna nadpłatę na poczet należnych alimentów?

189

moniczka88 napisał/a:

Znam adres ale nie wiem czy go doprowadzą bo on "siedzi" w Tarnowie także kawałek stąd hmm Dlatego nie wiem jak to teraz będzie sad

Nie martw się...dowiozą go.
Ja złozyłam wniosek o podwyższenie alimentów,a ojciec dzieci jest w ZK daleko...bardzo daleko od mojego miejsca zamieszkania i doprowadzili go na sprawę.
Wszystko będzie dobrze smile
Cierpliwosci i spokoju Ci zyczę

Witam.Moj problem wyglada tak:6 marca odbyla sie moja rozprawa alimentacyjna i sąd przyznal mi tylko 200zl alimentow.Napisalam odwolanie ze taka kwota jest absurdalna na takiego malucha(Moja coreczka ma 7miesiecy)moje odwolanie zostalo odrzucane i moje pytanie brzmi tak co moge jeszcze zrobic?
Bylam informowana o tym ze moge zwracac sie do sadu wyzszej instancji.Jak to wyglada?Ile mam na to czasu?Prosze o szybka odpowiedz.

191

Paulino,
nie bardzo rozumiem od czego i do kogo odwołanie pisałaś? Od wyroku sądu w przedmiocie alimentów przysługuje apelacja, którą wnosi się do sądu wyższej instancji za pośrednictwem sądu, który orzekł w sprawie, w terminie 21 dni od ogłoszenia wyroku (jeśli byłaś przy nim obecna) lub jego doręczenia na piśmie (jeśli nie byłaś obecna) bądź 14 dni od otrzymania odpisu wyroku z jego uzasadnieniem. Takiego odpisu można żądać w ciągu 7 dni od ogłoszenia/doręczenia wyroku.
O sporządzenie skutecznej apelacji dobrze poprosić adwokata bądź radcę prawnego.

192

dziewczyny ex mojego partnera podala go o podwyzszenie alimentow. mieszkamy za granica. moj partner nie moze odebrac wezwania do sadu. nie wiemy nawet jakiej podwyzki sobie zyczy itp. napisala tylko,ze sprawa odbedzie sie zaocznie,bo nie odebral listu. jak mozemy sie dowiedziec czy sprawa sie odbyla i jakie zostaly zasadzone alimenty?
moj partner w pl jest wymeldowany od kilku lat. list zostal wyslany na adres jego matki,ale nie mogla go odebrac,bo list jest do rak wlasnych. czy sparwa w ogole sie odbedzie?

193

april28 napisał/a:

dziewczyny ex mojego partnera podala go o podwyzszenie alimentow. mieszkamy za granica. moj partner nie moze odebrac wezwania do sadu. nie wiemy nawet jakiej podwyzki sobie zyczy itp. napisala tylko,ze sprawa odbedzie sie zaocznie,bo nie odebral listu. jak mozemy sie dowiedziec czy sprawa sie odbyla i jakie zostaly zasadzone alimenty?
moj partner w pl jest wymeldowany od kilku lat. list zostal wyslany na adres jego matki,ale nie mogla go odebrac,bo list jest do rak wlasnych. czy sparwa w ogole sie odbedzie?

najlepiej zadzwoniec do sadu gdzie byly przyznane alimenty i spytac o ewentualny termin. mozna tez przesunac termin sprawy na czas kiedy ojciec bedzie mogl przyjechac.

194

problem w tym,ze w tym roku nie bedzie mogl przyjechac. jego ex mysli,ze on zarabia kokosy,a to ja tak naprawde zarabiam. Gdyby mieszkal sam mialby tylko na podstawy. Mysle,ze ona zrobila to celowo,zeby dostac jakas wysoka kwote . nie mamy nic przeciwko podwyzce ,ale jesli bedzie to jakas wygorowana kwota ,to i nam bedzie ciezko. czy w razie czego mozna sie odwolac? i jaki jest termin na to? nie rozumiem tez jak moze odbyc sie sprawa o ktorej dana osoba nie ma pojecia? jak taka osoba moze sie bronic?

195 Ostatnio edytowany przez unexpected (2012-04-13 20:39:21)

Szanowne SAMOTNE MAMY!
Ze względu na fakt, że nasi reprezentanci w sejmie to też często rozwodnicy i bardziej  ich obchodzi finansowanie  1% podatkiem partie niż egzekwowanie alimentów od ojców dzieci małoletnich  PROPONUJĘ abyśmy założyły  odpowiednie  organizacje p o ż y t k u  p u b l i c z n e g o     w swoich gminach, powiatach lub województwach, aby ludzie mogli wspierać takim 1% podatkiem -  przynajmniej raz do roku  dla nas fundusz alimentacyjny.
Niech gminy i samorząd terytorialny wytacza tym niewłaściwym ojcom procesy, zatrudnia ich do prac porządkowych i szuka sobie rekompensaty.
Namawiam wręcz  wielokrotnie ojca  naszej dwójki dzieci do spotkań z nimi, ale bez odzewu ( internetem, SMS ami- mieszka w tym samym dużym mieście z narzeczoną, a może już  nową zoną).
Sąd w wyroku rozwodowym w 2011r.- podał,że matka ma  podawać zmianę   swojego miejsca pobytu z dziećmi eks-małżonkowi. To kpina prawna- jego rodzice twierdzą ( lub udają bo tez nie interesują się wnuczkami), ze nie znają miejsca pobytu. Nie jest to żaden pijak, raczej do pracy się garnie,  a ja ciężko pracuję aby związać koniec z końcem przy pomocy też mojej rodziny dalszej- która ma ochotę po prostu odebrać te długi alimentacyjne od niego.
Sad zasadził mu  aby brał dzieci na weekendy- tego w ogóle nie robi od czasu wizyty w 2010r. w RODK-u dla celów sądowych, aby nie być pozbawionym władzy rodzicielskiej.
Nie mam możliwości finansowych ani technicznych aby zapewnić dzieciom *( są już w wieku szkolnym) 2 miesięcznych wakacji (nawet LAto wMIESIE)/ Pracuję od 9.00 do 17.30 i cieszę się ,ze mam pracę.
Ale tylko z litości dla uczuć dzieci uważam,że nawet takiego beztroskiego ojca powinien co-najmniej syn widywać.  Córka i tak nie czuje żadnych więzów - wyprowadził się jak była niemowlęciem.

Nie ma co liczyć drogie Panie, że sejm  ten lub następny, a;bo  rząd nam pomoże jak się same nie zorganizujemy!!
Kilka lat temu uruchomiłam egzekwowanie alimentów przez KOMORNIKA - połowę zagarniał komornik- to PARANOJA! Wymysł prawników, aby kolesie mieli firmy. Nigdy wcześniej- nawet za PRL-u, taki urząd komorniczy nie działał w tym zakresie za taką PROWIZJĘ!!

NIE MA CO LICZYĆ ZE TEN SYSTEM W POLSCE WESPRZE  nowa generację - z tych rozbitych lub  nawet nierozbitych rodzin.
Co o tym sądzicie , aby się w ten sposób ratować?
Ja urodziłam się w okresie ponoć wyżu demograficznego-  drugiej połowy lat 70-tych.  Pamiętam,że moi rodzice nie mogli nas umieścić w przedszkolu- w Warszawie , w dzielnicy w której byliśmy zameldowani- bo wszystkie miejsca były zajęte przez dzieci z rozbitych małżeństw. 
Jaki przywilej dzisiaj ustanawiają  organy oświaty, samorządy terytorialne i nasz  teatralny sejm dla takich rodzin? 
A no daj zarobić komornikowi- wsadź ojca dzieci do więzienia- tak narobisz własnemu dziecku ' w papiery'  przed STARTEM W DOROSŁE ŻYCIE.

A może jakiś prawnik ma ochotę tu doradzić?
Ja mam własne prywatne życie  zajęte całkowicie dziećmi - ten czas po pracy zawodowej, a ojciec dzieci - KAWALER DO WZIĘCIA OD ponad 7 lat.
Jak zabierał je na weekendy gdy były w wieku przedszkolnym- to nocowały razem z nim u jego kochanek - ba córka nie chciała już tych weekendów z nim u cioć, bo tatuś biegał w nocy na golasa!!
A jak się czuję psychicznie? Pomaga mi Mama, rodzeństwo- finansowo. Wszystko robię,żeby być niezależna- ale nie daję rady, gdy dzieci chorują i trzeba z nimi  być w domu, szpitalu, opłacać lekarstwa, itd. Zwracałam się do CARITASU- gdy  opuścił nas i byłam z dwójka malutkich dzieci. A rodzice są już emerytami- a pomagali i jemu, żeby uzupełnił wykształcenie wieczorowo, opłacali jego szkolenia.
Może jakiś prawnik napisze mi jak się zastrzec, aby te nasze  dzieci nie musiały takiemu cwaniakowi- ojcu  później płacić alimentów gdy on będzie stary???
O JAKICH TU RÓWNYCH SZANSACH KOBIETY I MĘŻCZYZNY   do UŁOŻENIA SOBIE NA NOWO ŻYCIA MOŻE BYĆ MOWA???

Posty [ 131 do 195 z 434 ]

Strony Poprzednia 1 2 3 4 5 6 7 Następna

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » PRAWO , ODSZKODOWANIA , FINANSE , UBEZPIECZENIA » Wszystko o alimentach w pytaniach i odpowiedziach

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024