Odkryj moc cierpliwości w Biblii i wykorzystaj ją, aby zmienić swoje życie
Pamiętam, że byłem tak zirytowany, że gdy ktoś powiedział mi: „Musisz mieć cierpliwość”, odpowiedziałem: „Nie mam żadnej”. Mogę sobie wyobrazić, jak Bóg wykonał ruch dłonią w kierunku czoła, gdy to powiedziałem. Ponieważ to, co powiedziałem, było dalekie od prawdy.
W naszej kulturze natychmiastowej gratyfikacji, w której dostawy z Amazonu są realizowane w ciągu 48 godzin, a technologia sprawia, że wszystko mamy na wyciągnięcie ręki, cierpliwość jest cnotą, która może okazać się zawodna.
Nasza pośpiech i szybko zmieniająca się kultura wpaja poczucie pilności, które może wywoływać niepokój. To sprawiło, że wielu czuje się „pozostawionych w tyle”, zapomnianych i niegodnych.
Ale to nie są drogi Boga. On jest w ciszy i pokoju tego wszystkiego. Czytając o Nim w całej Biblii i poznając Jego charakter, odkrywamy, że nigdy się nie spieszy.
Nie spieszył się, gdy tworzył ziemię i ludzkość. I nigdy nie spieszył się, by karać, zawsze dając okazje do pokuty.
Zatem,Boża oś czasujest bardzo różny od świata i On chce, abyśmy mu zaufali — abyśmy zaufali Jemu. To będzie wymagało jednego z owoców ducha — cierpliwości. Jesteśmy powołani, aby mieć cierpliwość wobec Niego, wobec siebie i wobec siebie nawzajem.
Jeśli uważasz, że to będzie trudne zadanie, mam dla Ciebie świetną wiadomość.
Podobnie jak każdy z duchowych darów Ducha Świętego, dar cierpliwości jest już w tobie, jeśli przyjąłeś Go do swojego serca. Czasami może nie być widoczny w zależności od twojego stanu emocjonalnego, ale jest.
Pamiętajmy, że nie rządzi nami ciało (gniew, złośliwość), ale Duch Boży, który mieszka w naszym wnętrzu.
W tym artykule chcę podzielić się z wami tym, czego Bóg mnie nauczył o sile cierpliwości i pomóc wam lepiej zrozumieć jej znaczenie w waszej drodze z Chrystusem.
Wiem, że czasami możemy myśleć, że Bóg jest „powolny”. Ale w rzeczywistości tak nie jest. To my jesteśmy niecierpliwi i naiwni w stosunku do rzeczy, które On rozumie, a my nie możemy ich pojąć.
Definicja cierpliwości w Biblii
Jako więzień Pana, proszę was, abyście prowadzili życie godne powołania, do którego zostaliście powołani. Bądźcie całkowicie pokorni i łagodni, bądźcie cierpliwi, znosząc jedni drugich w miłości. Dokładajcie wszelkich starań, aby zachować jedność Ducha przez więź pokoju.
List do Efezjan 4:1-3
Bóg wzywa nas do cierpliwości wobec siebie nawzajem i cierpliwości w cierpieniu. Wiemy, że to jeden z atrybutów Boga i dar, który dał nam przez Ducha Świętego. Ale co dokładnie oznacza być cierpliwym z biblijnej perspektywy?
Często utożsamiam cierpliwość z czekaniem, czego przyznaję, bardzo nie lubię. Ale to coś więcej. To nie jest siedzenie z założonymi rękami i oczekiwanie, że coś się wydarzy lub pojawi.
Biblijna cierpliwość oznacza wytrwałość w obliczu prób i okoliczności, niezachwianą wiarę i posłuszeństwo.
Cierpliwość jest również kwestią łaski. Ponieważ Bóg jest cierpliwy wobec nas i obdarza nas łaską, mamy to naśladować i czynić to samo wobec innych i siebie.
Biblijna cierpliwość sprzeciwia się wszystkiemu, co dotyczy ciała i ucieleśnia Ducha Bożego. Dlatego jest potężną bronią w naszej walce z wrogiem i jego atakami. Dlatego też rozwijanie przez ciebie daru cierpliwości jest ważne dla Boga.