ulle napisał/a:On robi Ci gaslighting poprzez to zrywanie z Tobą i swoje powroty, nie tylko wmawiając Ci, że Twoje poglądy, oceny są mylne.
Może słyszał o gaslightingu i robi to z rozmysłem, a być może nawet nie wie, że istnieje taka forma przemocy i robi to instynktownie. Czyli że ma potrzebę gaslightingu we krwi.Tak więc zakończ to, bo związek z nim wykonczylby Cię, nabaeilabys się nerwicy i depresji. Niebezpieczny facet nienadający się do związku.
Mogłabyś mi wytłumaczyć, tak na przyszłość o co chodzi z tym gaslightingiem w tej konkretnej sytuacji?
Bo kojarzę ten termin z robieniem wariatki z kobiety
Dobrze kojarzysz, bo właśnie o to chodzi z gaslightigiem.
Napisałaś, że on non stop z Tobą zrywa, a potem wraca i tak oto wygląda Wasza znajomość. Ty z każdym jego zerwaniem jesteś coraz bardziej skołowana i ogłupiała, bo on niby tłumaczy Ci dlaczego na razie nie może z Tobą być, jednak nie mija tydzień i on abarot znowu się pojawia, aż do następnego zerwania.
Buja Cię więc jak pierwsza lepsza naiwną, a Ty tracisz rozeznanie w sytuacji, bo niby wierzysz w jego wersję, ale coś Ci tu jednak nie gra. Zaczynasz chodzić z coraz większym znakiem zapytania nad głową, aż dochodzisz do punktu, że zakładasz wątek, bo nie dowierzasz sama sobie.
Uważasz, że Twoje wnioski i spostrzeżenia na pewno są mylne - inni ludzie mają mówić Ci, co masz myśleć.
W gaslightingu chodzi właśnie o to, by kogoś tak ogłupic, by w końcu ta osoba całkowicie zwątpiła w swoje władze umysłowe. Czasem stosuje się coś takiego, jeśli chce się położyć łapę na czyimś majątku - chodzi o ubezwłasnowolnienie.
U Ciebie oczywiście nie chodzi o ubezwłasnowolnienie, lecz o ugotowanie żaby, o to żebyś szła za głupim chłopem jak owca na rzeź będąc na dodatek przekonają, że idziesz za dobrym przewodnikiem i w dobrym kierunku.
Przechodzisz po prostu pranie mózgu, a póki co jesteś idealnym materiałem do obróbki, gdyż postrzegasz tego faceta jako druga swoją połówkę i ustne objawienie boskie.
On w tych dniach, gdy robi Ci przymusowa przerwę w kontaktach obraca inne, a Ciebie trzyma na orbicie, bo Ty objawilas mu się, jako idealna głupiutka i naiwna osóbką prosta w obsłudze.
Albo on robi to z rozmysłem, jeśli ma pojęcie, czym jest gaslighting, albo robi to intuicyjnie, czyli na dobrą sprawę tak byłoby jeszcze gorzej, bo to znaczyłoby, że to świr, który lubi bawić się ludźmi i ma do tego wrodzone umiejętności.
Zakończ te znajomość, gdyż naprawdę możesz wpakować się w nieźle bagno. Skończysz w gabinetach terapeutów i na prochach.