Orlen magazynuje paliwo dla wojska tak czuje niechce siać paniki niestety ale można już powiedzieć III wojna światowa rozpoczęta
Ela210 napisał/a:No myślałam że coś podslucham miedzy wierszami w Rossija 24, ale nic z tego, bo to źródło usunęly geniusze z Krajowej Rady Radiofonii i Telewizji..
Co za głupki.Online nie ma?
Propaganda o tym jak to Rosja została sprowokowana i musi się bronić, jest na pewno.
No myślałam że coś podslucham miedzy wierszami w Rossija 24, ale nic z tego, bo to źródło usunęly geniusze z Krajowej Rady Radiofonii i Telewizji..
Co za głupki.
Brawo ponad 5 milionów Ukraińców ma przekroczyć granice polski to jakaś parodia co się będzie działo
Orlen magazynuje paliwo dla wojska tak czuje niechce siać paniki niestety ale można już powiedzieć III wojna światowa rozpoczęta
Wojsko ma swoje zapasy paliw, nie pytaj gdzie i ile
Po prostu durne Polaki po 15 30 w drodze do domu tłumnie zjechali na stacje paliw, bo świat się kończy.
Świat może się nie kończy, ale benzyna drożeje.
Świat może się nie kończy, ale benzyna drożeje.
Oczywiście jak pod stacją staje kolejka na kilometr. Będąc kierownikiem stacji sam bym podniósł i tak jak niektórzy wywiesiłbym jeszcze kartkę o reglamentacji do 20 litrów.
268 2022-02-24 23:26:02 Ostatnio edytowany przez Ela210 (2022-02-24 23:31:33)
Dzięki, ale filmiki to nie to, z programu na żywo lapie się więcej. Nawet z reakcji spikerow, prowadzących programy itd.
Taka przewaga TV nad internetem
A sorki widzę że na żywo też jest. Dzięki
Panna Szlachetnego Rodu napisał/a:Świat może się nie kończy, ale benzyna drożeje.
Oczywiście jak pod stacją staje kolejka na kilometr. Będąc kierownikiem stacji sam bym podniósł i tak jak niektórzy wywiesiłbym jeszcze kartkę o reglamentacji do 20 litrów.
Nie wiem. Ja tankuję, bo potrzebuję. Jakiegoś znowu szału na kilometry nie było. Może dwa, trzy samochody do dystrybutora.
Ironią losu jest to, że komik okazał się w momencie próby prawdziwym mężem stanu.
szkoda mi Ukrainy i to bardzo. A propo najazdu Rosji i reakcji swiata... przypomnial mi sie taki kawal suchar.
Jeden czarny murzyn goni 100arabow.
W pewnym momencie jeden z uciekajacych pyta drugiego ...Czemu my uciekamy skoro nas jest 100 a on jeden?
Po czym Arab odpowiada...a bo to wiadomo komu da w morde.
Odnośnie strasznych sankcji wysunietych wobec Rosji przez panstwa autorytatywne europy wraz z USA majacych powstrzymac wojsko. Czyli oj ty ty Putinku lobuzie zamrozimy ci troszeczke hajs bogu ducha winnych oligarchow albo rosyjskich bankow z wkladem wlasnym.
Ale nikt palcem nie ruszy i nie zaryzykuje wlasnymi silami zbrojnymi bo bylby to atak na Rosje/agresora a nie pomoc Ukrainie/ofiarze...taki jest ten swiat. Z jednej strony smierc z drugiej sensacja .
Mnie nie tylko jest ich żal, mnie wręcz przeraża los Ukraińców. W moim mieście przywykliśmy do obecności przedstawicieli tego narodu, mamy ich ok. 10 tysięcy, są specyficzni, ale dobrze wpasowali się w miejski klimat. Latem, by pomóc im w asymilacji, zorganizowano przybliżające ukraińską kulturę Dni Ukrainy, powstał też sklep z ich lokalnymi specjałami. Obecnie niemal masowo zwalniają się z pracy i albo jadą po swoje rodziny, by je tu ściągnąć, albo aby w tym trudnym czasie być z nimi na miejscu.
Odnośnie strasznych sankcji wysunietych wobec Rosji przez panstwa autorytatywne europy wraz z USA majacych powstrzymac wojsko. Czyli oj ty ty Putinku lobuzie zamrozimy ci troszeczke hajs bogu ducha winnych oligarchow albo rosyjskich bankow z wkladem wlasnym.
Ale nikt palcem nie ruszy i nie zaryzykuje wlasnymi silami zbrojnymi bo bylby to atak na Rosje/agresora a nie pomoc Ukrainie/ofiarze...taki jest ten swiat. Z jednej strony smierc z drugiej sensacja .
Akurat oligarchowie nie są wcale bogu ducha winni. Może nie stoją bezpośrednio za tą ostateczną decyzją dokonania ataku na Ukrainę, ale bez ich udziału i poparcia Putin nie byłby w tym miejscu, w którym jest.
Nikt palcem nie ruszy, bo Putin przecież oficjalnie zapowiedział, że każde państwo, które zbrojnie poprze Ukrainę, podzieli jej los. Rosja jest do wojny doskonale przygotowana, ryzyko, by stanąć naprzeciw takiej potęgi i rozpętać kolejną wojnę światową jest zbyt duże.
Swoją drogą "rozbroił" mnie dzisiejszy, zapewne bardzo świadomy, cynizm Putina, który jakby nigdy nic odbył zaplanowane wcześniej mało znaczące spotkanie dyplomatyczne.
273 2022-02-25 08:14:47 Ostatnio edytowany przez Ela210 (2022-02-25 08:19:24)
Niestety nie było mało znaczące. Postawa Indii, wielkiego sąsiada tego mało znaczącego gościa może być kluczową dla konfliktu, jak kiedyś Indiry Ghandi..
Bo bezczelne uśmieszki chińskiej babki nie pozostawiają złudzeń.
Więc przywódca Pakistanu nie był tam przypadkowo.
Nie ma tu przypadku.
Mi jest nie tylko żal, ale i wstyd z bezsilności z powodu Ukraińców.
A ponieważ zapytany o to czy Putin pójdzie dalej Prezydent USA potwierdził TAK bez wahania, to się nie muszę pisać , że jesteśmy kolejnym celem.
Wczorajsze przemówienie Żeleńskiego było mi potrzebne jako Polce też.
Bo niestety nic podnoszacego na duchu w naszych rządzących nie znajduję.
Jako Polska mogliśmy zrobić więcej i dla nich i dla siebie przez te lata.
Niestety nie było mało znaczące. Postawa Indii, wielkiego sąsiada tego mało znaczącego gościa może być kluczową dla konfliktu, jak kiedyś Indiry Ghandi..
Ale zdajesz sobie sprawę, że Indie mają najlepsze stosunki z Rosją od lat?
Choćby dzięki polityce szczepionkowej.
Bo bezczelne uśmieszki chińskiej babki nie pozostawiają złudzeń.
Analogia do Hitlera, ta wcześniejsza, była nawet dobra. Putin - Hitler, Xi Jinping - Stalin. Wpierw Chińczycy zarobią na "przyjaznej neutralności w stosunku do Rosji" np wymieniając surowce za wyroby przemysłowe czy pośrednicząc w obchodzeniu sankcji, a potem wezmą koncesje od Niemca (który będzie grał aliantów z 1941) i ChRL będzie sięgać pod Moskwę. W ten oto sposób Chińczycy, rękami Rosjan, zostaną jedynym światowym mocarstwem.
Jako Polska mogliśmy zrobić więcej i dla nich i dla siebie przez te lata.
Wystarczyło by tylko, żeby nie było "chińskiej dżumy" i Bidena w białym domu, bo przecież tylko dlatego wygrał wybory. Na fali niezadowolenia/kryzysów lockdownwych.
Mielibyśmy pokój, nie byłoby rury, wydobycie gazu w USA szło by pełną parą, w PL stanąłby fort Trump (żeby bronić niezależnego od Niemiec terminalu gazowego, przez który USA eksportowałoby swój gaz).
Przecież na to grał rząd PIS. Bardzo słusznie swoja drogą.
ps
Czy tylko ja mam wrażenie, że Biden będzie murowanym kandydatem do pokojowego nobla 2022?
- Za powstrzymanie Putina na granicy z Polską. Tam, gdzie zresztą pewnie i tak się Putin planuje zatrzymać.
W końcu to co się gada, a co się planuje na serio to nie muszą być te same rzeczy. Sztuczne straszenie żeby potem móc uspokoić społeczeństwo i nie wyglądać na przegranego.
Nie: pozwoliliśmy zrobić Putinowi co chce i zająć następny kraj.
Tylko: powstrzymaliśmy dalszą eskalację konfliktu.
Wyciagasz całe mnóstwo powierzchownych wniosków rodem z putinowskiej propagandy, co świadczy o źródłach z których korzystasz
Zacznij analizować surowe faktu w dużej ilości sam, a nie czytać czyjeś interpretacje.
Myślę że Putin chciał zaatakować Ukrainę trochę później, licząc na 2 kadencje Trumpa, który oslabial NATO w EU. Może nieświadomie, tzw "pożyteczny idiota"
Tu polityka ws Niemiec już przyniosła efekt pewien w postaci blokady dostaw broni na Ukrainę.
Na pech Putina wygrał Biden.
Więc trzeba było się zebrać wcześniej i liczę na to że to się mu zemści.
Ruchy Trumpa ratowanie były pozornie korzystne. Przesunięcie wojsk na Polska granicę kosztem Niemiec musiało spowodować radość na Kremlu.
To się nazywa Znerx krotkowzroczna perspektywa, prezentowana przez wielu polityków dzisiejszych.
Dlatego Jaruzelski był lepszym prezydentem niż Duda.niestety.
Ela chyba chciała napisac to tutaj.
Tak Ajko, dzięki:)
No tak, Trump osłabiał NATO w Europie, bo żądał od Europejczyków żeby w końcu zaczęli łożyć kasę na wspólną obronność? Jak wygląda wspaniałe NATO w praktyce, to właśnie widać. Nad Polską latają w kółko patrole amerykańskich myśliwców, całą dobę krążą 2-3 cysterny, z których te myśliwce tankują. Lądują kolejni amerykańscy spadochroniarze, tu do wschodniej Polski zjeżdżają kolejne eszelony ciężkiego sprzętu amerykańskiego i brytyjskiego. Nad Polskę przylatują brytyjskie Eurofightery ze swoją cysterną. Do Polski jedzie brytyjska bateria rakiet przeciwlotniczych. Do Polski przybyła kolejna grupa brytyjskich żołnierzy, w tym czołgi, bojowe wozy piechoty i komandosi brytyjskiej marynarki.
Jak myślisz Elu, ile wojsk NATO, natowskich samolotów z Niemiec, Włoch, Francji, Hiszpanii, Grecji, Belgii itd. zabezpiecza teraz wschodnią flankę NATO?
Na szczęście NATO w pełnej mobilizacji.
No ale faktem jest, że Trump uderzał w jedność NATO, podważał zasadność jego istnienia, a kilka dni temu zachwycał się krokami czynionymi przez Putina. Sądzie, że Trump to taki sam psychopata jak Putin, z cynizmem zamiast skrupułów i sumienia.
A nasi rządzący niespecjalnie pałali sympatią do Rosji, ale też wiele robili, żeby osłabiać nasze sojusze i współpracę międzynarodową. Dzięki Bogu, że Duda bez względu na jego pobudki zawetował LexTVN, a kraje UE nie są tak małostkowe jak te nasze pokraki w obecnym rządzie.
Na szczęście NATO w pełnej mobilizacji.
No ale faktem jest, że Trump uderzał w jedność NATO, podważał zasadność jego istnienia, a kilka dni temu zachwycał się krokami czynionymi przez Putina. Sądzie, że Trump to taki sam psychopata jak Putin, z cynizmem zamiast skrupułów i sumienia.
A nasi rządzący niespecjalnie pałali sympatią do Rosji, ale też wiele robili, żeby osłabiać nasze sojusze i współpracę międzynarodową. Dzięki Bogu, że Duda bez względu na jego pobudki zawetował LexTVN, a kraje UE nie są tak małostkowe jak te nasze pokraki w obecnym rządzie.
Konfabulujesz. Trump podważał radosne przekonanie tłustych kotów z Europy, że NATO, to amerykańskie siły zbrojne i nikt poza USA nic nie musi robić.
Jeśli pisząc o pełnej mobilizacji NATO masz na myśli mobilizację USA, Wielkiej Brytanii, Polski, Litwy, Łotwy, Estonii i może jeszcze Rumunii, to tak, masz rację.
Co do sojuszy i małostkowości, to przypomnę, że na obecną chwilę ten okropny Putin i jego bandyckie państwo został ukarany jakimiś blokadami majątków wybranych urzędników, wybranych banków, wstrzymano wstrzymany proces certyfikacji nitki gazociągu NS2 wartego jakieś 11 mld dolarów i jakimiś bliżej nieokreślonymi blokadami technologicznymi. Na tą samą chwilę ten okropny Kaczyński i jego bandyckie państwo jest ukarany wstrzymaniem wypłat należnych środków finansowych na kwotę jakichś bagatela 220 miliardów euro. No ale temu Putinowi, to tak dowalili, że aż mu w pięty poszło! Bandyta jeden!
W moim Banku tylko do 2000 zł można dziś wypłacić.
Do CPN kolejka, przed Biedronką nie ma gdzie stanąć.
Mój wiejski sklepik wczoraj sprzedał prawie wszystko co tam było.
Chleb dziś rano ludzie wykupili w 15 minut, sąsiadka już nie dostała. Dałam jej 4 wczorajsze pączki.
W nocy, nad ranem po 3 nad moją chałupą krążył samolot dowódczy.
Spanikowałam i zamówiłam internetowo dużo karmy dla zwierząt.
281 2022-02-25 12:58:18 Ostatnio edytowany przez Ela210 (2022-02-25 13:01:49)
Dowództwo NATO jest jedno
Wszystko mi jedno jakiej produkcji sprzęt tu wyślą czy wojsko.
Ich sprawa i zarządzanie.
Wyprowadzanie żołnierzy z Niemiec za jakąś marną niezaplaconą kasę to jakby zrywać kontrakt z kimś z kim się robi interesy na miliony, bo nie oddał za kawę w kawiarni.
Tak się nie prowadzi interesów po sklepikarsku.
Niemcy są wyplacalni i kasa nie przepadnie.
To właśnie świadczy o tym, że Trump wielu rzeczy nie rozumiał.
Dla jasności, miał prawo się od nich kasy domagać ale nie w ten sposób.publicznie i grożąc wycofaniem baz
Najważniejsza ochrona jaką mogą dac Amerykanie to przeciwlotnicze ta na większą skalę.
282 2022-02-25 13:00:25 Ostatnio edytowany przez MagdaLena1111 (2022-02-25 13:10:22)
MagdaLena1111 napisał/a:Na szczęście NATO w pełnej mobilizacji.
A nasi rządzący niespecjalnie pałali sympatią do Rosji, ale też wiele robili, żeby osłabiać nasze sojusze i współpracę międzynarodową. Dzięki Bogu, że Duda bez względu na jego pobudki zawetował LexTVN, a kraje UE nie są tak małostkowe jak te nasze pokraki w obecnym rządzie.Konfabulujesz. Trump podważał radosne przekonanie tłustych kotów z Europy, że NATO, to amerykańskie siły zbrojne i nikt poza USA nic nie musi robić.
Jeśli pisząc o pełnej mobilizacji NATO masz na myśli mobilizację USA, Wielkiej Brytanii, Polski, Litwy, Łotwy, Estonii i może jeszcze Rumunii, to tak, masz rację.
Co do sojuszy i małostkowości, to przypomnę, że na obecną chwilę ten okropny Putin i jego bandyckie państwo został ukarany jakimiś blokadami majątków wybranych urzędników, wybranych banków, wstrzymano wstrzymany proces certyfikacji nitki gazociągu NS2 wartego jakieś 11 mld dolarów i jakimiś bliżej nieokreślonymi blokadami technologicznymi. Na tą samą chwilę ten okropny Kaczyński i jego bandyckie państwo jest ukarany wstrzymaniem wypłat należnych środków finansowych na kwotę jakichś bagatela 220 miliardów euro. No ale temu Putinowi, to tak dowalili, że aż mu w pięty poszło! Bandyta jeden!
Dobrze wiesz, że Trump robił na NATO kampanię wyborczą, bo obiecywał zwrot jakiejś kasy z NATO i dlatego odstawiał szopki, a Putin zacierał rączki, widząc wywoływane przez Trumpa tarcia wewnątrz sojuszu.
Oj tam, wystarczy przestrzegać praworządności i kasa dla PL będzie :-P Ale przecież ważniejsze, żeby móc usuwać sędziów, którzy wydają wyroku nie po myśli tego rządu niż kasa na rozwój. Takie iście putinowskie priorytety ma ten rząd.
PS zgadzam się z ty, że sankcje, którymi objęto Rosję i Putina to zdecydowanie za mało.
Dowództwo NATO jest jedno
Wszystko mi jedno jakiej produkcji sprzęt tu wyślą czy wojsko.
Ich sprawa i zarządzanie.
Wyprowadzanie żołnierzy z Niemiec za jakąś marną niezaplaconą kasę to jakby zrywać kontrakt z kimś z kim się robi interesy na miliony, bo nie oddał za kawę w kawiarni.
Tak się nie prowadzi interesów po sklepikarsku.
Niemcy są wyplacalni i kasa nie przepadnie.
To właśnie świadczy o tym, że Trump wielu rzeczy nie rozumiał.
Dla jasności, miał prawo się od nich kasy domagać ale nie w ten sposób.publicznie i grożąc wycofaniem baz
Najważniejsza ochrona jaką mogą dac Amerykanie to przeciwlotnicze ta na większą skalę.
Tak, jest jedno - amerykańskie Po prostu przyjmij do wiadomości, że do Polski zjeżdża i zlatuje w tej chwili nie jakiś sprzęt natowski tylko amerykański i brytyjski wysłany tu decyzjami przywódców tych państw, a nie decyzją dowództwa NATO.
Nie zrozumiałaś o co chodzi z tą niemiecką kasą. Tu nie chodziło o jakąś skarbonkę, do której Niemcy się nie dorzucali. To nie Unia Europejska. Tu chodziło o własne, krajowe wydatki na obronność, na poziomie takim w jakim państwa NATO się wspólnie umówiły, że każdy będzie tyle przeznaczał. Niemcy ciągle nie osiągali deklarowanych 2 % PKB, a siedzą sobie w ciepełku z amerykańskimi bazami, odgrodzeni od zagrożeń przez Polskę. Tak na marginesie do zapaści niemieckie siły zbrojne doprowadziła ta pani co to teraz jest szefową komisji europejskiej i ściga Polskę za praworządność.
Oj tam, wystarczy przestrzegać praworządności i kasa dla PL będzie :-P Ale przecież ważniejsze, żeby móc usuwać sędziów, którzy wydają wyroku nie po myśli tego rządu niż kasa na rozwój. Takie iście putinowskie priorytety ma ten rząd.
Ha, ha ale serio nie czujesz dysonansu? 220 miliardów euro kar na Polskę za jakieś tam niezrozumiałe dla większości procedury wyboru sędziów i ile, 20-30 miliardów euro kar dla Putina za napadnięcie innego państwa? Serio chcesz to tłumaczyć?
Już Budka zrobił siebie idiotę wygłaszając coś o praworządności z mówicy sejmowej w czasie posiedzenia sejmowego na temat napaści na Ukrainę. Nie idź tą drogą.
284 2022-02-25 13:20:31 Ostatnio edytowany przez Ela210 (2022-02-25 13:21:20)
A co Cię obchodzą kary na innych?
Mają prawo dac takie, droga odblokowania jest prosta dla Mateusza
Jak Cię złapią na drodze to mówisz policjantowi, no nie, ale mojego sąsiada Jaśka na pusciliscie bez mandatu?
To niepowiazane rzeczy
Przecież napisałam, że sankcje wobec putinowskiej Rosji są zdecydowanie za małe.
Proponuję, abyśmy my bez oglądania się na innych, sami zaczęli działać tam, gdzie możemy. Na początek zaniechanie importu węgla z Rosji. A nie, przecież zatrzymaliśmy rozwój OZE i skazani jesteśmy na import rosyjskiego węgla. Ale peszek.
286 2022-02-25 13:22:27 Ostatnio edytowany przez Ela210 (2022-02-25 13:22:51)
Ja na początek przykręcilam ten ruski gaz w domu
A co Cię obchodzą kary na innych?
Mają prawo dac takie, droga odblokowania jest prosta dla Mateusza
Jak Cię złapią na drodze to mówisz policjantowi, no nie, ale mojego sąsiada Jaśka na pusciliscie bez mandatu?
To niepowiazane rzeczy
Ha, ha no tak niepowiązane ale twoje porównanie byłoby słuszne gdyby brzmiało tak: ale panie władzo, puściliście tego gościa co przekroczył prędkość o 50 km/h, wyprzedzając na przejściu dla pieszych i pijąc wódę z butelki, a mnie się czepiacie, że mi się data badania technicznego skończyła?!
Ja na początek przykręcilam ten ruski gaz w domu
No to bardziej prawdopodobne jest, że przykręciłaś nasz patriotyczny gaz z naszych, narodowo słusznych złóż. Bo wiesz, własne wydobycie gazu w Polsce, w pełni pokrywa jakieś 50 % zapotrzebowania kraju, w tym w całości zapotrzebowanie odbiorców indywidualnych. Może jednak pozwól mu płynąć...
Przecież napisałam, że sankcje wobec putinowskiej Rosji są zdecydowanie za małe.
Proponuję, abyśmy my bez oglądania się na innych, sami zaczęli działać tam, gdzie możemy. Na początek zaniechanie importu węgla z Rosji. A nie, przecież zatrzymaliśmy rozwój OZE i skazani jesteśmy na import rosyjskiego węgla. Ale peszek.
OZE...nie w tej strefie klimatycznej i z takimi uwarunkowaniami geograficznymi. Ja wiem, że wszyscy ślepo brną w tym kierunku i odgórnie chcą zmusić ludność do tych zmian, z tym że przytłaczającej większości społeczeństwa na to nie stać, czego Warsiafffka i inne Lemingrady nie rozumieją lub mają klasycznie tę część społeczeństwa w dupie.
MagdaLena1111 napisał/a:Przecież napisałam, że sankcje wobec putinowskiej Rosji są zdecydowanie za małe.
Proponuję, abyśmy my bez oglądania się na innych, sami zaczęli działać tam, gdzie możemy. Na początek zaniechanie importu węgla z Rosji. A nie, przecież zatrzymaliśmy rozwój OZE i skazani jesteśmy na import rosyjskiego węgla. Ale peszek.OZE...nie w tej strefie klimatycznej i z takimi uwarunkowaniami geograficznymi. Ja wiem, że wszyscy ślepo brną w tym kierunku i odgórnie chcą zmusić ludność do tych zmian, z tym że przytłaczającej większości społeczeństwa na to nie stać, czego Warsiafffka i inne Lemingrady nie rozumieją lub mają klasycznie tę część społeczeństwa w dupie.
Nic nie rozumiesz. Nikt Ci nie każe stawiać wiatraka na łące przy domu :-D Nie Ty masz inwestować, tylko należy pozwolić rozwijać się inwestycjom w OZE. Wystarczy im nie przeszkadzać. Wtedy nie będziemy musieli importować węgla do produkcji, umarzać certyfikatów EUA od każdej brudnej MWh itp.
Wiesz co się stało z rozwojem OZE od kiedy PiS jest przy władzy, wiesz ile spraw sądowych przegrały państwowe spółki energetyczne. Parodia, co tam się dzieje.
A nie, przecież zatrzymaliśmy rozwój OZE i skazani jesteśmy na import rosyjskiego węgla.
OZE nie jest konkurencją dla węgla. Węgiel zapewnia energię bazową, a OZE nie. A tak przy okazji, powoli musimy przygotowywać się do kolejnego problemu, jakim będzie recykling zużytych i przestarzałych paneli fotowoltaicznych.
Z gazem to jak widać, trzeba przykręcać. Atom drogi i czekają nas tu nowe technologie.
291 2022-02-25 13:44:00 Ostatnio edytowany przez Snake (2022-02-25 13:46:19)
MagdaLena1111 napisał/a:Przecież napisałam, że sankcje wobec putinowskiej Rosji są zdecydowanie za małe.
Proponuję, abyśmy my bez oglądania się na innych, sami zaczęli działać tam, gdzie możemy. Na początek zaniechanie importu węgla z Rosji. A nie, przecież zatrzymaliśmy rozwój OZE i skazani jesteśmy na import rosyjskiego węgla. Ale peszek.OZE...nie w tej strefie klimatycznej i z takimi uwarunkowaniami geograficznymi. Ja wiem, że wszyscy ślepo brną w tym kierunku i odgórnie chcą zmusić ludność do tych zmian, z tym że przytłaczającej większości społeczeństwa na to nie stać, czego Warsiafffka i inne Lemingrady nie rozumieją lub mają klasycznie tę część społeczeństwa w dupie.
Jak to nie stać? Przecież u nas jest bardzo liczna klasa średnia zarabiająca 4-5 tysięcy i nie stać jej na głupią fotowoltaikę za 35-40 tysięcy? Co za żenujące społeczeństwo...
A tak w ogóle niemiecka minister robi płaku, płaku, że Putin ich Niemców oszukał....
O utylizację paneli bym się nie martwił. Zakopie się w ziemi jak łopaty od turbin wiatrowych.
MagdaLena1111 napisał/a:A nie, przecież zatrzymaliśmy rozwój OZE i skazani jesteśmy na import rosyjskiego węgla.
OZE nie jest konkurencją dla węgla. Węgiel zapewnia energię bazową, a OZE nie. A tak przy okazji, powoli musimy przygotowywać się do kolejnego problemu, jakim będzie recykling zużytych i przestarzałych paneli fotowoltaicznych.
Z gazem to jak widać, trzeba przykręcać.Atom drogi i czekają nas tu nowe technologie.
My pewnie poczekamy aż się ludzkość nauczy łapać i magazynować energię z piorunów ;-)
OZE może być bazą, bo odnawialne źrodła to nie tylko fotowoltaika (swoją drogą wiesz, ile maja mocy w fotowoltaice w Niemczech?), ale woda, wiatr, biogaz. Można balansować na różne sposoby. Ale jasne, że nie tylko OZE. Musi być elastyczne źródło o dużych możliwościach regulacyjnych, dlatego gaz jest tak świetnym paliwem przejściowym, bo jednostki gazowe mają duża elastyczność regulacyjną z godziny na godzinę.
Musi być elastyczne źródło o dużych możliwościach regulacyjnych, dlatego gaz jest tak świetnym paliwem przejściowym, bo jednostki gazowe mają duża elastyczność regulacyjną z godziny na godzinę.
Tak, to prawda gaz jest świetny, ma tylko ten jeden minus, że jedziesz z nim na pasku Putina i nie podskakujesz. Tak jak Niemcy...
294 2022-02-25 13:59:06 Ostatnio edytowany przez assassin (2022-02-25 14:03:52)
assassin napisał/a:MagdaLena1111 napisał/a:Przecież napisałam, że sankcje wobec putinowskiej Rosji są zdecydowanie za małe.
Jak to nie stać?
Przecież u nas jest bardzo liczna klasa średnia zarabiająca 4-5 tysięcy i nie stać jej na głupią fotowoltaikę za 35-40 tysięcy? Co za żenujące społeczeństwo...
A tak w ogóle niemiecka minister robi płaku, płaku, że Putin ich Niemców oszukał....
O utylizację paneli bym się nie martwił. Zakopie się w ziemi jak łopaty od turbin wiatrowych.
Albo jak eternit
Magda... I tu widać różnicę między teorią a praktyką. Czy dałbym zrobić instalację elektryczną któremukolwiek profesorowi/doktorowi/magistrowi, który mnie uczył...? Nie.
Niemcy powinni upaść na kolana, żeby trochę im się perspektywa zmieniła i klapki z oczu spadły.
295 2022-02-25 14:02:27 Ostatnio edytowany przez MagdaLena1111 (2022-02-25 14:07:31)
MagdaLena1111 napisał/a:Musi być elastyczne źródło o dużych możliwościach regulacyjnych, dlatego gaz jest tak świetnym paliwem przejściowym, bo jednostki gazowe mają duża elastyczność regulacyjną z godziny na godzinę.
Tak, to prawda gaz jest świetny, ma tylko ten jeden minus, że jedziesz z nim na pasku Putina i nie podskakujesz. Tak jak Niemcy...
Jak to było? 50% mamy z własnych źródeł? Oprócz tego jest terminal. Za chwilę Balitic Pipe.
Trza wykombinować coś jeszcze może ;-)
Ale zobacz ile tu defetyzmu, to taka polska cecha. Nic nie robić i narzekać :-D
Albo apelować do innych o działanie :-D W tym dobrzy jesteśmy.
Magda... I tu widać różnicę między teorią a praktyką. Czy dałbym zrobić instalację elektryczną któremukolwiek profesorowi/doktorowi/magistrowi, który mnie uczył...? Nie.
Niemcy powinni upaść na kolana, żeby trochę im się perspektywa zmieniła i klapki z oczu spadły.
Hm…może i tak.
Mój dziadek jest energetykiem, nie elektrykiem. Od niego sporo wiem na tematy energetyczne, BTW :-)
Ale własnie kończę budowę domu i to on z 2 kolegami, także emerytami, robili mi instalację elektryczną :-D
Atom drogi i czekają nas tu nowe technologie.
A jakie to ma znacznie?
Przecież w tamtym tygodniu była w Polsce niemra od Scholza i jasno powiedziała: -Nie dla atomu u Polaczków, nie pozwolimy! Tylko gaz reeksportowany z Niemiec i niemieckie oze.
Oni już się przestali krygować. Jasno mówią jaką rolę mają dla ludności zza Odry.
297 2022-02-25 14:09:37 Ostatnio edytowany przez Ela210 (2022-02-25 14:09:59)
No to dzięki mojemu przykreceniu pokryje 50, 000000000000001 procent kraju.
A tymczasem w Moskwie planują lockdown że względu na koronawirusy
Jak to było? 50% mamy z własnych źródeł? Oprócz tego jest terminal. Za chwilę Balitic Pipe.
Trza wykombinować coś jeszcze może ;-)Ale zobacz ile tu defetyzmu, to taka polska cecha. Nic nie robić i narzekać :-D
Albo apelować do innych o działanie :-D W tym dobrzy jesteśmy.
Z chwilą uruchomienia Baltic Pipe co ma się wydarzyć jeszcze w tym roku możemy zakręcić kurek z rosyjskim gazem. Krajowe wydobycie, Baltic Pipe i terminal LNG całkowicie pokryją bieżące potrzeby Polski. Tak się robi dywersyfikację źródeł energii. Co nie oznacza, że zakręcimy kurek z rosyjskim gazem, w teorii on się sam zakręci, bo również z końcem tego roku kończy się wieloletni kontrakt gazowy między Polską, a Rosją. Wręcz przeciwnie, należy od Rosjan gaz kupować. W zależności od potrzeb w kontraktach swapowych lub krótkoterminowych ale kilkuletnich kontraktach.
Natomiast co do reszty dywersyfikacji, to nie żadne przechodzenie na gaz w energetyce, a tylko i wyłącznie energetyka atomowa, która w perspektywie 30-40 lat powinna zastąpić węglową jako podstawę systemu zaopatrzenia w energię elektryczną oraz wielomiliardowe inwestycje w sieć energetyczną żeby była w stanie przenieść masową inwestycję w energetykę odnawialną na poziomie indywidualnym. Bo te wszystkie pogorszenia warunków rozliczania fotowoltaiki związane są z tym, że jej popularność zdecydowanie przekroczyła plany i sieć nie nadąża z dostosowaniem infrastrukturalnym. Nie każdy bowiem wie, że każda instalacja fotowoltaiczna, to zaburzenie pracy sieci. Dlatego obecnie nie tyle inwestycje w samą fotowoltaikę czy mikro elektrownie wiatrowe powinny być dotowane, co inwestycje w domowe banki energii. Obecnie się to nie opłaca, bo jak zainwestujesz 30-40 tysięcy w fotowoltaikę, to w bank energii trzeba włożyć drugie tyle albo i więcej. Stąd zdziwienie ludzi, którzy myślą, że fotowoltaika daje im niezależność od dystrybutora energii np. w czasie awarii. No nie, jak jest awaria sieci i prąd nie płynie, to dom z zainstalowaną fotowoltaiką też nie ma prądu...
Trzeba się bardziej przykładać do budowy domów, by były bardziej energooszczędne.
Trzeba się bardziej przykładać do budowy domów, by były bardziej energooszczędne.
A do kredytu na fotowoltaikę, trzeba dołożyć drugi kredyt, na zakup samochodu elektrycznego.
Według Chin rosyjska operacja chirurgiczna chyba nie wygląda jak chirurgiczna i szybka operacja więc wydały wieloznaczny komunikat, który jak się zdaje Putin odczytuje właściwie. Wyraził gotowość rozmów z prezydentem Ukrainy w Mińsku. To by było na tyle ile znaczą te pierdoły o sankcjach Zachodu i chiński komunikat...
302 2022-02-25 16:06:02 Ostatnio edytowany przez bagienni_k (2022-02-25 16:06:33)
Aby nasz kraj realnie pozyskiwał energię z OZE, to chyba musielibyśmy zmienić nasze położenie geograficzne Ani nie leżymy w sterfie zwrotnikowej, gdzie postawienie tych solarów moooże zwróciłoby koszty ich instalacji, ani nie mamy urywających głowę wiatrów, żeby wiatraczki pracowały na okrągło..Nie jesteśmy Islandią, aby korzystać z geotermii.
A zapory na rzekach? Cóż, mam poważne wątpliwości nad skutkami ubocznymi budowy takich tam..
A atom? Cóż, mejmy nadzieję, że ja sam dożyję tych czasów, kiedy atom prześcignie węgiel : ) choć, jeśli w ekipie rządzącej będą siedzieć ludzie o mentalności PiSowskiej, to możemy sobie jeszcze trochę poczekać..
Zta cala fotowoltaika i electrowozami to pic na wode fotomontaz.
Najpierw cisna ludzi zeby chronic planate od CO2 ( tam kij biedronce ze produkja tej technologi pochalania krocie co2 od wydobycia surowcow po utylizacje uszkodzonych ogniw )
Okej ze bez sztrumu z sieci i tak nic nie dziala a przechowywac energie ni ma jak bo kosztuje 2gie tyle.
Potem cisna ludzi zeby te cuda techniki elektryki kupowali z ogromnymi doplatami panstw - o utylizacji tych baterii i aut juz cichosza
Potem podnosza ceny pradu oj oj oj jakie to stranie duze zapotrzebowanie jest na sztrum....Na kazdym kroku robi sie zludzie kretynow ich wlasnym kosztem.
Wole piecyk opalowy i kominek na drewno ktore wyrasta wokolo domu a auta bede trzymal puki da sie czesci kupic i paliwo - uwielbiam w nich ze nic nie udaja skora jest skora , aluminium i metale sa zimne,ze grzeje w dupe i lapy i jak trzeba to w pole wjedzie i wyjedzie a ze nie zmieniam co 2-3 na nowe to nie mam zadnych wyrzutow sumienia ze nie dbam o uciazliwe CO2
Wracajac do wojny...wszyscy sie tym teraz podniecaja ale nikt sie nie wstawia w miejsce tych ludzi. Koszmar niewyobrazalny.
Pamietacie jak dzielni Syryjczycy walczyli o swoj kraj z telefonami w rekach i gonitwa do niemieckich zasilkow?
Jak ta europa piszczala zeby im pomagac. - Teraz cisza nikt sie nie pali do budwy komfortowych obozow dla uchodzcow wojennych.( w sumie to Syryjczycy mogli by je stawiac zeby karma pieknie zatoczyla koleczko )
Jakos sie nikt nie rozczula nad ukraincami gdzie moga co najwyzej zone z dziecmi przerzucic do sasiada(np PL ) a sami z nastoletnimi synami musza byc w gotowosci militarnej...tam nawet nie ma dokad spierdzielac.
Czujes ze nie wiesz co robic czy isc do roboty czy nie , gdzie sie schowac dokad spierdzilac za co kupic i co zjesc...masakra.
Pewnie nie ma nawet jak kasy wyplacic z maszyn ( w obiegu jest tylko znikomy procent gotowki ktorej banki tak nienawidza ).
Oby ten cyrk sie zakonczyl jak najszybciej bez tych niepotrzbnych smierci istnien ludzkich. Jak to mozliwe ze jeden kretyn w XXI w dla wlasnego widzimisie sle ludzi na smierc i nikt takiego pryszcza nie usunie...do dupy to wszystko
Oby ten cyrk sie zakonczyl jak najszybciej bez tych niepotrzbnych smierci istnien ludzkich. Jak to mozliwe ze jeden kretyn w XXI w dla wlasnego widzimisie sle ludzi na smierc i nikt takiego pryszcza nie usunie...do dupy to wszystko
Niestety, lecz tzw. Zachód (niektórzy przywódcy zachodni) mylnie sądzą, że ambicje Rosji można zaspokoić. Ustępstwa wobec Rosji odczytywane są - słusznie zresztą - wyłącznie jako oznaka słabości.
Zachód rozumiany jako kontynentalna Europa zachodnio - południowa stulił ogony pod siebie, jest w szoku i defensywie. Szczególnie Niemcy i Francja czy Włochy, które są w ogniu powszechnej krytyki. Europa wschodnia przejęła inicjatywę dyplomatyczną, gdzie Polska wiedzie prym. Właśnie na wniosek Polski zawieszono Rosję w Radzie Europy. Polska prawdopodobnie od północy zamyka swoją przestrzeń powietrzną dla rosyjskich przewoźników, w ślad za nią idą Czechy. Pewnie Litwa, Łotwa i Estonia dołączą. Do Polski przylatuje Erdogan rozmawiać o napaści Rosji na Ukrainę. Narodowy Bank Polski udzielił Ukrainie wsparcia finansowego w wysokości 4 miliardów złotych, a granicę polsko - ukraińską przekraczają transporty amunicji i sprzętu. W Polsce jest już zorganizowana pomoc dla uchodźców, każdy Ukrainiec przekraczający granicę dostaję ulotkę z informacjami, gdzie może się udać żeby uzyskać pomoc.
Ważą się ponownie losy wykluczenia Rosji z systemu SWIFT, bo Niemcy gorączkowo się tłumaczą ze swojego sprzeciwu, a Włosi już podobno się wycofali ze sprzeciwu.
Ta wojna trochę przemebluje Europę...
Jakby Niemcy spadły z rowerka... i 10 kwietnia wybory prezydenckie we Francji wygrała Le Pen.
Jak wyobrażacie sobie reakcję świata zachodniego i państw NATO na wojnę Rosji i Ukrainy? Przecież jeśli wojska NATO "zaczepiłyby" Rosjan, to byłoby realne wypowiedzenie wojny Rosji.
Dlatego Putin tak sobie pogrywa z Ukrainą bo wie, że za nią tak naprawdę oficjalnie nikt nie może się wstawić bez konsekwencji. Państwa Europy zachodniej mogą co najwyżej pogrozić paluszkiem, co Putinowi dokładnie koło klapy od spodni wisi. On ma swoje pięć minut i chce je wykorzystać. Co Rosja zdobyła/na czym skorzystała za jego rządów? Ludzie w większości biedni jak myszy kościelne, tylko jemu i kilku oligarchom/złodziejom żyje się dobrze. Trzeba więc wymyślić pretekst, dzięki któremu będzie można wszystkie niedociągnięcia usprawiedliwić. Jak to zrobić? Otóż wojna!!
Gdyby Ukraina weszła do NATO i zrobiła chociaż pól takiego kroku do przodu jak Polska w latach 90-tych, to nikt w Rosji nie przybiłby "piątki" Putinowi, bo wszyscy wiedzieliby, że jego rządy to pic na wodę i fotomontaż. Dlatego ten szaleniec zniszczy Ukrainę, zrówna ją z ziemią, ale do tego nie dopuści. Taki to kałamucki kundel o dziwnych, skośnych oczach, wychowanek KGB dobrze wyszkolony, któremu na starość we łbie się miesza i chce mu się starego ZSRR które jego, zwykłego śmiecia na tron Rosji wywindowało.
Jak wyobrażacie sobie reakcję świata zachodniego i państw NATO na wojnę Rosji i Ukrainy? Przecież jeśli wojska NATO "zaczepiłyby" Rosjan, to byłoby realne wypowiedzenie wojny Rosji.
To proste:
1. Sankcje ekonomiczne sprowadzające Rosję do epoki kamienia łupanego.
2. Kilometry wagonów ze sprzętem wojskowym i amunicją.
Salomonka napisał/a:Jak wyobrażacie sobie reakcję świata zachodniego i państw NATO na wojnę Rosji i Ukrainy? Przecież jeśli wojska NATO "zaczepiłyby" Rosjan, to byłoby realne wypowiedzenie wojny Rosji.
To proste:
1. Sankcje ekonomiczne sprowadzające Rosję do epoki kamienia łupanego.
2. Kilometry wagonów ze sprzętem wojskowym i amunicją.
Snake.. przecież to już idzie
Kilometry wagonów ze sprzętem wojskowym i amunicją jeśli idą to szlakiem podziemnym, bo realnie to wybacz... Żaden polityk który ma choć dwie szare komórki wymieniające między sobą elektrony się do tego nie przyzna.
Sankcje ekonomiczne? Snake nie rozśmieszaj mnie. Putin to tej "Zagrywy" dobrze się przygotował i to nie od wczoraj. Jemu jakiś czas niczego nie zabraknie i jedyna nadzieja w tym, że w końcu zwykłym Rosjanom przeje się jego kałamucki pysk i bieda jaką im funduje. Mam nadzieję, że jakiś oświecony Rosjanin w końcu wpakuje mu cały magazynek z Kałasznikowa prosto w łeb. Rosjanie to nie są głupi ludzie i wierzę w ich instynkt samozachowawczy. Ciągle wierzę w człowieka..
. Mam nadzieję, że jakiś oświecony Rosjanin w końcu wpakuje mu cały magazynek z Kałasznikowa prosto w łeb. Rosjanie to nie są głupi ludzie i wierzę w ich instynkt samozachowawczy. Ciągle wierzę w człowieka..
Salomonka napisał/a:. Mam nadzieję, że jakiś oświecony Rosjanin w końcu wpakuje mu cały magazynek z Kałasznikowa prosto w łeb. Rosjanie to nie są głupi ludzie i wierzę w ich instynkt samozachowawczy. Ciągle wierzę w człowieka..
No ale co ty tu pokazujesz? Przydupasów Putina? Czy ja o przydupasach pisałam, czy o oświeconych Rosjanach? W Polsce jak widać ciemnoty też w bród. Nawet mi się komentować nie chce.
Salomonka
,, Kilometry wagonów ze sprzętem wojskowym i amunicją jeśli idą to szlakiem podziemnym''
Uhm, akurat. Błaszczak wrzucił zdjęcie konwoju ciężarówek wiozących amunicję na Tweeta
313 2022-02-25 22:38:18 Ostatnio edytowany przez Snake (2022-02-25 22:45:25)
Salomonka
,, Kilometry wagonów ze sprzętem wojskowym i amunicją jeśli idą to szlakiem podziemnym''
Uhm, akurat. Błaszczak wrzucił zdjęcie konwoju ciężarówek wiozących amunicję na Tweeta
No, Litwa, Łotwa i Estonia też jakoś się nie kryją z wysyłaniem kolejnych dostaw
No i jest sukces! Niemcy nie wysłali do tej pory obiecanych 5 tysięcy hełmów, bo nie wiedzieli na jaki adres ale ponoć właśnie zdobyli adres na jaki mogą je wysłać i już jadą!
Właśnie mówią w TVN, że Ukraina zaproponowała Rosjanom Warszawę jako jedyne miejsce na jakie się zgodzą do odbycia rozmów pokojowych.
Kobiety starej daty, to jednak potęga! Widzieliście tą Ukrainkę co opierdala rosyjskich żołnierzy, a ci się tłumaczą?
Salomonka
Nie pisałam o Polsce, bo Polska ze swoim prezydentem na czele to może tylko pośmiewisko z siebie zrobić, sorry.
A jakiś tam Błaszczak może co najwyżej brykiety teściowej na grilla zawieźć Będzie podobny skutek.
Oj, ludzie
Douczcie się trochę o polityce, bo śmiesznie się robi.
Morfeusz1 napisał/a:Salomonka
Nie pisałam o Polsce, bo Polska ze swoim prezydentem na czele to może tylko pośmiewisko z siebie zrobić, sorry.
A jakiś tam Błaszczak może co najwyżej brykiety teściowej na grilla zawieźćBędzie podobny skutek.
Oj, ludzie![]()
Wydaje mi się, że masz jakieś kompleksy albo nie możesz się uwolnić od dziwnej zapiekłości.
Salomonka napisał/a:Morfeusz1 napisał/a:Salomonka
A jakiś tam Błaszczak może co najwyżej brykiety teściowej na grilla zawieźćBędzie podobny skutek.
Oj, ludzie![]()
Douczcie się trochę o polityce, bo śmiesznie się robi.Wydaje mi się, że masz jakieś kompleksy albo nie możesz się uwolnić od dziwnej zapiekłości.
Snake.. Rozczarowujesz mnie
Pozwól że zapytam; A konwersacja GDZIE?
I taki atak, tak bez powodu.. Rozumiem.
Aha! Kompleksy? Każdy facet w ten deseń uderza, gdy nie umie sprostać komuś w dyskusji. Ale ty? Myślałam, że stać cię na więcej
Jestem rozczarowana. Nie pierwszy raz tobą
Snake napisał/a:Salomonka napisał/a:Nie pisałam o Polsce, bo Polska ze swoim prezydentem na czele to może tylko pośmiewisko z siebie zrobić, sorry.
Oj, ludzie![]()
Douczcie się trochę o polityce, bo śmiesznie się robi.Wydaje mi się, że masz jakieś kompleksy albo nie możesz się uwolnić od dziwnej zapiekłości.
![]()
Aha! Kompleksy? Każdy facet w ten deseń uderza, gdy nie umie sprostać komuś w dyskusji. Ale ty? Myślałam, że stać cię na więcej
![]()
![]()
![]()
Nie no spoko. Zapodasz jakąś ofensywę dyplomatyczną Niemiec albo Francji?
Kobiety starej daty, to jednak potęga! Widzieliście tą Ukrainkę co opierdala rosyjskich żołnierzy, a ci się tłumaczą?
W ogóle to jeśli to prawda co podają Ukraińcy, to straty ruskich w sprzęcie i ludziach są jakieś strasznie duże. Tak jakby nie wiedzieli, że wojsko ukraińskie jest dozbrojone i doszkolone.
Salomonka napisał/a:Snake napisał/a:Wydaje mi się, że masz jakieś kompleksy albo nie możesz się uwolnić od dziwnej zapiekłości.
![]()
![]()
![]()
![]()
Nie no spoko. Zapodasz jakąś ofensywę dyplomatyczną Niemiec albo Francji?
A co ja polityk Niemiec albo Francji jestem?
A tak od siebie, prywatnie to powiem ci, że żaden z polityków zachodnich nawet palcem w bucie oficjalnie nie kiwnie, bo nie może. Kto weźmie na siebie odpowiedzialność za wywołanie III wojny światowej, a tym byłoby świadome i oficjalne veto dla Putina? Z wojskowym przeciwstawieniem mu się. I to jest żałosne właśnie.. Ten absolutny szach mat polityki zachodnioeuropejskiej w sprawie Ukrainy. No cóż, polityka..
Mapa terenów zajętych przez siły rosyjskie (stan na godz. 21:30, 25.02). Grafikę przygotował Zespół Bezpieczeństwo w #INE ⬇
Mam nadzieję, że jakiś oświecony Rosjanin w końcu wpakuje mu cały magazynek z Kałasznikowa prosto w łeb. Rosjanie to nie są głupi ludzie i wierzę w ich instynkt samozachowawczy. Ciągle wierzę w człowieka..
Rosjanie jako naród nie chcą wojny i już wczoraj się jej sprzeciwili, choćby poprzez udział w wiecach, ale wiedzą też, że każde głośne wypowiedzenie, że to Rosja napadła na Ukrainę, nie odwrotnie, czy też właśnie demonstracja przeciw temu co robi Putin, skutkować będzie bardzo poważnymi konsekwencjami, zaś jakie one mogą być, w przypadku tego kraju chyba wszyscy wiemy.
Widzieliście może materiał, w którym ranny Rosjanin, będąc w trakcie otrzymywania od Ukraińców pomocy medycznej, wyraźnie zaskoczony tym, co właśnie usłyszał na temat przebiegu zdarzeń, opowiada, że tuż przed napaścią dostali informację, że to Ukraina dokonała ostrzału, dlatego pojawił się rozkaz, by bronić ojczyzny? Wymowne, ale jakże rosyjskie, czyli reżimowe.
W ogóle to jeśli to prawda co podają Ukraińcy, to straty ruskich w sprzęcie i ludziach są jakieś strasznie duże. Tak jakby nie wiedzieli, że wojsko ukraińskie jest dozbrojone i doszkolone.
Też odnoszę wrażenie, że te dysproporcje są bardzo duże. Wieczorem podano, że to ok. 150 wojskowych i cywilów po stronie ukraińskiej i 3 tys. po rosyjskiej.
Mówi się przy tym, że zgodnie z planami Putin o tym czasie miał już zając Kijów, ale chyba coś nie idzie po jego myśli.
Generalnie podziwiam duch walki po stronie Ukraińców. Dla nich to jest oczywiste, że trzeba bronić swojego terytorium i robią to z pełnym poświęceniem i determinacją. To jest na swój sposób poruszające, kiedy wysadzają się, aby zniszczyć most przed dotarciem do niego rosyjskich wojsk albo wiedząc, że wszyscy nieuchronnie zginą, odmawiają poddania się, jak ci na Wyspie Węży. Ich morale jest bardzo wysokie.
A tak od siebie, prywatnie to powiem ci, że żaden z polityków zachodnich nawet palcem w bucie oficjalnie nie kiwnie, bo nie może. Kto weźmie na siebie odpowiedzialność za wywołanie III wojny światowej, a tym byłoby świadome i oficjalne veto dla Putina? Z wojskowym przeciwstawieniem mu się.
Oczywiście. Już wczoraj o tym pisałam.
Pomijając przy tym, że nawet całe to Memorandum Budapeszteńskie z 1994 roku też mocno się Ukrainie nie opłaciło i to nie tylko dlatego, że się rozbroili, samym sobie strzelając w ten sposób w kolano, ale też dlatego, że w chwili próby po raz kolejny w historii okazuje się, że umowy obowiązują tylko na papierze, a w rzeczywistości to już niekoniecznie.
Morfeusz1 napisał/a:Salomonka
Oj, ludzie![]()
Nie wiem czemu ma służyć to stwierdzenie o douczaniu się w polityce. Ja w swoim wpisie tylko napisałem że nie kryją się Polacy w pomocy militarnej dla Ukrainy. Nic więcej. Nigdzie też tego nie ocenialem,chociaż moim zdaniem to przypomina akcję z Antonowem i maseczkami (to zdjęcie ciężarówek z amunicją). Co do polityki, w szczególności wojennej to jak historia pokazuje to przeważnie takie konflikty tworzyli szaleńcy i banksterzy.
A co ja polityk Niemiec albo Francji jestem?
A tak od siebie, prywatnie to powiem ci, że żaden z polityków zachodnich nawet palcem w bucie oficjalnie nie kiwnie, bo nie może. Kto weźmie na siebie odpowiedzialność za wywołanie III wojny światowej, a tym byłoby świadome i oficjalne veto dla Putina? Z wojskowym przeciwstawieniem mu się. I to jest żałosne właśnie.. Ten absolutny szach mat polityki zachodnioeuropejskiej w sprawie Ukrainy. No cóż, polityka..
Acha i w związku z tym wyśmiewasz aktywność polityczną władz Polski?
Najlepsza umowa jest taka gdzie bogaty investor lokuje swoj hajs w twoim domciu bo u niego ciasno i ladnie ...wtedy bedzie zaciekle bronic swojego wkladu. Na Ukrainie nie bylo zadnych inwestycji z zachodu wiec interesu w obronie niczego nie ma. Tak sobie beda patrzec az sie Ukraina wykrwawi.
Potrzeby jest jedynie natychmiastowy zamach na Putina i pozbycie sie chwasta...ciekawe jaka ma cene jego glowa na rynku przetworstwa miesnego.
325 2022-02-26 00:28:10 Ostatnio edytowany przez Salomonka (2022-02-26 00:29:40)
Salomonka napisał/a:A co ja polityk Niemiec albo Francji jestem?
A tak od siebie, prywatnie to powiem ci, że żaden z polityków zachodnich nawet palcem w bucie oficjalnie nie kiwnie, bo nie może. Kto weźmie na siebie odpowiedzialność za wywołanie III wojny światowej, a tym byłoby świadome i oficjalne veto dla Putina? Z wojskowym przeciwstawieniem mu się. I to jest żałosne właśnie.. Ten absolutny szach mat polityki zachodnioeuropejskiej w sprawie Ukrainy. No cóż, polityka..Acha i w związku z tym wyśmiewasz aktywność polityczną władz Polski?
Nie wyśmiewam, tylko oceniam realnie.
Z resztą widzę, że nie masz nic konkretnego do dodania na temat, więc pasuję.
Szalej dalej i popisuj się przed którymi możesz
Dobranoc.