Nie pal trawy przed klawiaturą bo pierdzielisz od rzeczy, Noben, czy BEN
2,406 2022-04-19 21:57:53
2,407 2022-04-19 22:12:03
Ale problem jest w prywatnych mieszkaniach.
Tu powinny być odgórnie regulacje, dopłaty i gwarancję dla wynajmu czasowego.
Nie można zostawić samopas, a tak rząd zrobił
Coś tam zrobił to znaczy dał 2 miesiące dopłaty do kosztów utrzymania uchodźcy. To czas, który rząd uznał za wystarczający żeby uchodźca się jakoś zorganizował na miejscu. Do tego ku złości jakiejś części polskiego społeczeństwa dał uchodźcom możliwość ubiegania się o różne świadczenia z polskiego budżetu np. 500+ i kobiety z Ukrainy z tego korzystają. To znaczy, że powinny zacząć dysponować jakąś sumą pieniędzy umożliwiającą utrzymanie ze świadczeń, a do tego nie mają żadnych ograniczeń w szukaniu pracy. W domyśle, w trzecim miesiącu pobytu powinny zacząć się same utrzymywać, a miejsca pobytu opłacać w trybie komercyjnym. Oczywiście jak ktoś ma fantazję i możliwości gościć kogoś za darmo, to przecież nie ma do tego przeciwskazań?
2,408 2022-04-19 23:09:43
Problem w tym, że uchodzczynie chcą pracować i wynająć mieszkanie samodzielnie.
Ale niekoniecznie jest to łatwe, bo ludzie boją się specjalnego statusu uchodźcy i niemożności dysponowania swoim mieniem.
I tu rząd może coś zrobić.
Może takie rozwiązania przydadzą się nie tylko dla uchodźców, bo pełno jest pozostałości po socjalistycznym Państwie, które szkodzą, a nie pomagają.
Można też zmienić przepisy w kierunku pracy matek z małymi dziećmi, Polkom też się przydadzą te rozwiązania, a na wprowadzenie ich można pozyskać środki z UE.
2,409 2022-04-19 23:18:45 Ostatnio edytowany przez GOSTY (2022-04-19 23:35:31)
Nie pal trawy przed klawiaturą bo pierdzielisz od rzeczy, Noben, czy BEN
Znowu odezwała się Ela, której nawet nie będę cytować. Szkoda nawet czasu....
Czekaj no... przecież to Ty gadałaś... przed samą inwazją, że "Rosja chce zająć Białoruś"?
2,410 2022-04-19 23:22:06
Problem w tym, że uchodzczynie chcą pracować i wynająć mieszkanie samodzielnie.
Ale niekoniecznie jest to łatwe, bo ludzie boją się specjalnego statusu uchodźcy i niemożności dysponowania swoim mieniem.
I tu rząd może coś zrobić.
Przecież zrobił. W okresie trwania stanu epidemicznego zawieszone są wszystkie eksmisje z lokali mieszkalnych. Z jednym wyjątkiem, nie dotyczy to obywateli Ukrainy, którzy przekroczyli granicę z Polską po 24 lutym. Tych można z lokali mieszkalnych wyrzucać na podstawie spec ustawy uchodźczej.
2,411 2022-04-19 23:23:37 Ostatnio edytowany przez GOSTY (2022-04-19 23:26:07)
Ela210 napisał/a:Problem w tym, że uchodzczynie chcą pracować i wynająć mieszkanie samodzielnie.
I tu rząd może coś zrobić.Przecież zrobił. W okresie trwania stanu epidemicznego zawieszone są wszystkie eksmisje z lokali mieszkalnych. Z jednym wyjątkiem, nie dotyczy to obywateli Ukrainy, którzy przekroczyli granicę z Polską po 24 lutym. Tych można z lokali mieszkalnych wyrzucać na podstawie spec ustawy uchodźczej.
Wow... niby wydaje się mądre... ale zależy, kto to przeczyta. Ela to na pewno wielka znawczyni Rosji. Ekspertka i historyczka jedyna w swoim rodzaju, której można wciskać, co tylko zechce podstępny Snake.
2,412 2022-04-19 23:52:06
Jako wzorowy troll i siewca niepokoju chciałbym poinformować, że w mediach zaczęto odnotowywać dwie kwestie związane z uchodźcami. Pierwsza, to ponoć 24 kwietnia mija termin zwracania kosztów pobytu uchodźców i jak na razie nikt nie wie co będzie dalej. Druga to taka, że wśród właścicieli hoteli i pensjonatów, które przyjęły uchodźców zaczyna się pojawiać problem nadciągającego sezonu turystycznego, który tradycyjnie rusza wraz z majówką. Wiadomo, że mają rezerwacje porobione z wyprzedzeniem, bo w szczególnie obleganych kierunkach i miejscach takie rezerwacje robi się z dużym wyprzedzeniem. Może być tak, że na majówkę będą chcieli przyjechać klienci, a obiekty hotelowe są zapchane uchodźcami. Tak myślę, że w najbliższych dniach zacznie się medialny nacisk pod hasłami "przełóżmy urlopy, tam giną ludzie", "wytrzymajmy 2 tygodnie bez urlopu" i coś w ten deseń. A jak ktoś będzie się wykłócał, że przecież zarezerwował, opłacił, to chce przenocować, to będzie nazywany płatną ruską onucą.
Entuzjazm wolontariuszy też już się podobno wypala. Zasłyszane w RMF. Aby nie być gołosłowną, link:
https://www.rmf24.pl/tylko-w-rmf24/popo … rp_state=1
2,413 2022-04-20 06:32:22 Ostatnio edytowany przez Ela210 (2022-04-20 06:35:08)
Nie chodzi o ustawę epidemiczną.
Poza nią są też inne regulacje, i dotyczy to nie tylko uchodźców.
Z tego co wiem to już nikogo nie obowiązuje ten przepis ustawy epidemicznej.
A problem z rozwiązaniem wszelkich umów czasowych może być. Ludzie zabezpieczają się podpisywaniem umów o najem okazjonalny z udzialem notariusza. Praktycznie niedostępne dla kobiet z dziećmi że wschodu. Dlaczego jak ktoś ciekawy to sobie poczyta i wyciągnie wnioski. Stąd potrzebne są regulacje.
Bo temat może się rozwiązać za pół roku bo oni chcą wrócić, albo za dłużej, bo nie wiadomo jak się sprawy potoczą.
I nie ma co chować głowy w piasek.
2,414 2022-04-20 08:56:45
A problem z rozwiązaniem wszelkich umów czasowych może być. Ludzie zabezpieczają się podpisywaniem umów o najem okazjonalny z udzialem notariusza. Praktycznie niedostępne dla kobiet z dziećmi że wschodu. Dlaczego jak ktoś ciekawy to sobie poczyta i wyciągnie wnioski. Stąd potrzebne są regulacje.
Bo temat może się rozwiązać za pół roku bo oni chcą wrócić, albo za dłużej, bo nie wiadomo jak się sprawy potoczą.
I nie ma co chować głowy w piasek.
Wybacz ale nie zrozumiałem idei. Chodzi ci o to, że uchodźcy mogą mieć problem z wynajmem mieszkań ze względu na opory właścicieli mieszkań i dlatego rząd powinien gwarantować, że w razie czego ich zabierze, spłaci należność, dopłaci do kosztów najmu? No to jestem zdecydowanie przeciwny, bo ogólnie nie podobają mi się takie regulacje na rynku mieszkaniowym. Zazwyczaj jeśli w czymś pomagają, to w tworzeniu patologii. Moim zdaniem rząd zrobił minimum tego co trzeba czyli zagwarantował, że pokryje jakąś ryczałtową stawką koszt zakwaterowania uchodźcy przez 2 miesiące. Dał możliwość korzystania z polskich programów socjalnych, nie przeszkadza w możliwości zatrudnienia w Polsce. Jak na obecne możliwości budżetu państwa i niezbyt wesołe perspektywy gospodarcze, to i tak bardzo dużo. Nie widzę natomiast przeszkód żeby rząd ukraiński wspierał finansowo swoich obywateli, którzy musieli czasowo opuść kraj, czy też zaangażowały się w to jakieś organizacje międzynarodowe.
Zresztą okazuje się, że niegłupi pomysł ma polski rząd, co oczywiście już spotkało się z krytyką wielu bęcwałów. Chodzi o deklarację PMM, że Polska sfinansuje budowę miasteczka kontenerowego na 20 tysięcy osób, gdzieś w okolicach Lwowa. Uważam, że to dobry pomysł i Polska powinna pomóc w budowie większej ilości takich miasteczek głównie po stronie ukraińskiej ale także niech będzie, że i po polskiej. Takie miasteczka powinny umożliwiać zakwaterowanie osób, które nie są w stanie sobie samodzielnie poradzić.
2,415 2022-04-20 09:06:57
Ciekawe na jak długo wszystkim starczy pary. Im bardziej ambitno-absurdalne pomysły tym szybciej baterie ludziom siądą. Polska powinna jasno zakomunikować w UE, że nie będzie żadnej pomocy finansowanej wyłącznie z pieniędzy polskich podatników. Kraje członkowskie zadowolone, bo rzuca np 100mln (grosze) i zadowoleni.
2,416 2022-04-20 09:17:19
Ciekawe na jak długo wszystkim starczy pary. Im bardziej ambitno-absurdalne pomysły tym szybciej baterie ludziom siądą. Polska powinna jasno zakomunikować w UE, że nie będzie żadnej pomocy finansowanej wyłącznie z pieniędzy polskich podatników. Kraje członkowskie zadowolone, bo rzuca np 100mln (grosze) i zadowoleni.
No i co, rząd polski wyrzuci 2 miliony kobiet i dzieci za granicę? Jak się brało, to się teraz zajmuje A poza tym nasz rząd jasno zadeklarował, że nie będziemy chodzić po prośbie!
2,417 2022-04-20 09:26:50
Ah no teraz to już wiadomo. No, ale przecież to państwo drukuje pieniądze, to o co się martwić, lol. Wyrzucić kobiety mówisz hmmm...no pewnie dałoby się to uargumentować, ale niech będzie, że jestem przeciwko .
2,418 2022-04-20 10:05:18
Ah no teraz to już wiadomo. No, ale przecież to państwo drukuje pieniądze, to o co się martwić, lol.
A pieniądz z UE jaki byłby?
2,419 2022-04-20 10:59:06 Ostatnio edytowany przez Ela210 (2022-04-20 11:00:38)
Będziesz budować klocki pod Lwowem do zburzenia przez rosyjskie wojska w godzinę?
Przeciwnie. Regulacje zapewniające poszanowanie własności w aspekcie władania nią są potrzebne o likwidują resztki po komunie.
2,420 2022-04-20 11:12:04 Ostatnio edytowany przez Snake (2022-04-20 11:12:18)
Będziesz budować klocki pod Lwowem do zburzenia przez rosyjskie wojska w godzinę?
Jak nikt między kontenerami mieszkalnymi nie będzie stawiał przemyconych MiG-ów 29 w częściach, to i nikt raczej nie będzie na nie rzucał bomb. Lwów to obecnie największy ośrodek przyjmujący uchodźców wewnętrznych i trzeba pomóc Ukrainie zorganizować kwaterunek i wyżywienie tam, a nie u nas. Pragmatyka kosztów.
Przeciwnie. Regulacje zapewniające poszanowanie własności w aspekcie władania nią są potrzebne o likwidują resztki po komunie.
No jeśli masz na myśli jasne i spójne przepisy mówiące o tym, że osoba zajmująca lokal mieszkalny ma bezwzględny nakaz opuścić go na wezwanie właściciela w ustawowym terminie np. miesiąca, to jestem za.
2,421 2022-04-20 12:34:25
Akurat jestem w temacie, ba za jakiś tydzień będę się przeprowadzać i chcę wynająć swoje dotychczasowe mieszkanie.
Rząd akurat dobrze zabezpieczył ten temat w spec ustawie. Wydaje się, że korzystniej jest wynająć Ukraińcom niż Polakom, bo w przypadku jakichkolwiek „problemów”, łatwiej ten problem rozwiązać
Art. 68. W przypadku użyczenia obywatelowi Ukrainy, o którym mowa w art. 1 ust. 1, budynku lub jego części w celu tymczasowego zaspokojenia potrzeb mieszkaniowych, w zakresie tego użyczenia nie stosuje się przepisów ustawy z dnia 21 czerwca 2001 r. o ochronie praw lokatorów, mieszkaniowym zasobie gminy i o zmianie Kodeksu cywilnego (Dz. U. z 2022 r. poz. 172) oraz art. 15zzu ust. 1 ustawy z dnia 2 marca 2020 r. o szczególnych rozwiązaniach związanych z zapobieganiem i zwalczaniem COVID- 19, innych chorób zakaźnych oraz wywołanych nimi sytuacji kryzysowych (Dz. U. z 2021 r. poz. 2095, z późn. zm.7)).
Art. 69. Do zawarcia umowy najmu okazjonalnego lokalu przez najemcę będącego obywatelem Ukrainy, o którym mowa w art. 1 ust. 1, nie stosuje się przepisów art. 19a ust. 2 pkt 2 i 3, ust. 3 oraz art. 19d ust. 5 ustawy z dnia 21 czerwca 2001 r. o ochronie praw lokatorów, mieszkaniowym zasobie gminy i o zmianie Kodeksu cywilnego dotyczącego wskazania przez tego najemcę innego lokalu, w którym będzie mógł zamieszkać w przypadku wyegzekwowania od niego obowiązku opróżnienia i wydania lokalu zajmowanego na podstawie umowy najmu okazjonalnego oraz złożenia oświadczenia właściciela lokalu lub osoby posiadającej tytuł prawny do lokalu o wyrażeniu zgody na zamieszkanie najemcy i osób z nim zamieszkujących w lokalu wskazanym w oświadczeniu.
Zresztą w zeszłym tygodniu wystawiłam swoje mieszkanie na lokalnym portalu, żeby sprawdzić zainteresowanie i jest jakiś szał, bo minutę po wystawieniu telefon rozgrzał się do czerwoności. W tym czasie, gdy rozmawiałam z jedną osobą dzwoniło 10 kolejnych zainteresowanych. Ogłoszenie zdjęłam po godzinie. Najwięcej dzwoniło Ukraińców i programistów Białorusinów. Są zdesperowani. Oferują zapłatę za pół roku, za rok z góry, chcą wpłacać zaliczki bez oglądnięcia mieszkania :-O Słyszałam, że jest duży popyt, ale to przekroczyło moje wyobrażenie.
2,422 2022-04-20 12:49:09
Bo banieczka nieruchomości właśnie pękła
Patodeweloperka będzie w ciekawej sytuacji.
2,423 2022-04-20 13:03:24
Bo banieczka nieruchomości właśnie pękła
Patodeweloperka będzie w ciekawej sytuacji.
Patodeweloperka będzie w jeszcze lepszej sytuacji
Ze względu na rosnące stopy procentowe spada zdolność kredytowa chętnych na mieszkania więc będzie jeszcze większy popyt na małe i jeszcze mniejsze mieszkania, czyli królestwo patodeweloperki. Run na rynku najmu, to rosnące ceny najmu więc znów presja na zakup mieszkania. Jakby co pocieszę, że na 30-32 metrach kwadratowych da się zrobić przytulne 2 pokojowe mieszkanko
2,424 2022-04-20 13:06:55 Ostatnio edytowany przez Be. (2022-04-20 13:07:35)
Be. napisał/a:Ah no teraz to już wiadomo. No, ale przecież to państwo drukuje pieniądze, to o co się martwić, lol.
A pieniądz z UE jaki byłby?
Mam nadzieję, że w jakimś stopniu bardziej jakiegoś Hansa niż mój - przynajmniej bezpośrednio. Wiesz, higiena umysłu itd.
Zakup już istnieje tylko dla bogatych. Wszyscy inni skończą na permanentnym wynajmie.
2,425 2022-04-20 13:10:58
Ech... To tak nie działa. To tylko zmiany w zapisach, a nie pieniądze Hansa, itp. czyli tzw. pieniądz z podatków, który nigdy nie jest z podatków
Przy aktualniej inflacji nie ma sensu robienia kolejnych zastrzyków z zewnątrz.
Dużo lepiej byłoby, gdyby wsparcie z UE było czysto w postaci dóbr, a nie pieniądza.
2,426 2022-04-20 13:14:48
Tylko fizycznie to nic nie da. Ludzie nie będą trzymać Ukraińców w swoich mieszkaniach nie wiadomo ile. Szczególnie, że część zaraz zacznie nadużywać gościny, taka natura ludzka.
2,427 2022-04-20 13:18:23
Większość aktualnych problemów związanych z inflacją wynika z dostępności dóbr, a nie brakiem gotówki per se.
Materiały budowlane itd. są dla nas dużo cenniejsze w udzielaniu realnej pomocy, niż pieniądze.
2,428 2022-04-20 13:25:58
A no to się zgadza mój drogi kolego, ale jednak pomocy wystarczającej w ten sposób nie dadzą rady udzielić. Tak czy siak popłyniemy...
2,429 2022-04-20 13:47:46 Ostatnio edytowany przez MagdaLena1111 (2022-04-20 13:48:52)
Lucyfer666 napisał/a:Bo banieczka nieruchomości właśnie pękła
Patodeweloperka będzie w ciekawej sytuacji.Patodeweloperka będzie w jeszcze lepszej sytuacji
Ze względu na rosnące stopy procentowe spada zdolność kredytowa chętnych na mieszkania więc będzie jeszcze większy popyt na małe i jeszcze mniejsze mieszkania, czyli królestwo patodeweloperki. Run na rynku najmu, to rosnące ceny najmu więc znów presja na zakup mieszkania. Jakby co pocieszę, że na 30-32 metrach kwadratowych da się zrobić przytulne 2 pokojowe mieszkanko
Sensownie to brzmi, ale nie jest tak do końca. Przynajmniej tak twierdzą ci, którzy siedzą w nieruchomościach. Bo m.in. zadzwoniła w odpowiedzi na moje ogłoszenie agentka, która ponoć nigdy nie zajmowała się najmem, ale teraz myśli o zmianie tego, bo od jakichś 2 miesięcy nic się nie sprzedaje, rynek handlu nieruchomości całkiem stoi. Deweloperzy też mniej sprzedają.
Ci, co chcieli zainwestować gotówkę, już to zrobili, a ewentualnym kredytobiorcom tak spadła zdolność kredytowa, że można faktycznie za to jakieś 20-30 metrów w mieście kupić.
2,430 2022-04-20 13:55:35
Dlatego napisałem, że bańka pękła
Możliwości kredytowe nie są dobre, a skok % w górę jeszcze będzie będzie, co się odbije na ryzyku i decyzji konsumentów.
Deweloperka miała za dobrze od lat w Polsce. Teraz będzie albo najem albo obniżka w celu sprzedaży.
2,431 2022-04-20 14:36:57
Dlatego napisałem, że bańka pękła
Możliwości kredytowe nie są dobre, a skok % w górę jeszcze będzie będzie, co się odbije na ryzyku i decyzji konsumentów.
Deweloperka miała za dobrze od lat w Polsce. Teraz będzie albo najem albo obniżka w celu sprzedaży.
Według analityków na rynku cały czas brakuje miliona mieszkań wprost, nie licząc tych, które są w złym stanie technicznym i też trzeba je zastąpić nowymi. Tu nie ma i długo nie będzie przewagi podaży nad popytem.
Drogi kredyt? Aktualnie stopa referencyjna to 4,5 %. Kiedy brałem ostatni kredyt na dom, to wynosiła 3,5-4 %, kiedy brałem kredyt na mieszkanie, to wynosiła 6,5 %. Tym co było nienormalne ostatnio, to obniżone prawie do zera stopy kredytowe od 2020 r, czyli zalewanie rynku tanim kredytem. I oczywiście teraz płacz świeżych złotówkowiczów, którzy nabrali pod korek kredytów na zmienne oprocentowanie w momencie kiedy stopa referencyjna wynosiła 0,1 - 0,5 %. Ludzie niczego się nie uczą i biorą takie kredyty na 30 lat myśląc, że przez 30 lat stopy będą wynosić 0,1 %.
Czy ceny mieszkań spadną? Ja obstawiam, że nie bardzo, bo budowy rozpoczęte w ostatnim roku realizowane są już przy galopujących cenach materiałów budowlanych i pozostałych kosztach budowy, które kompensowane były podwyżkami cen mieszkań. Tu nie ma dużego marginesu na obniżki, jakieś kosmetyczne wyprzedaże niechodliwych metraży. Deweloperzy reagować będą po prostu zmniejszeniem ilości nowych budów, a zdaje się rok do roku liczba oddawanych do użytku mieszkań już spadła o ok. 20 %. To jest ten podstawowy regulator jakim dysponują deweloperzy. Po prostu z rynku odpada 20-30 % klientów, których nie stać na kredyt w normalnym oprocentowaniu.
Lokata kapitału? Obecnie zakup mieszkania jest jedynym normalnym środkiem zabezpieczenia pieniędzy przed inflacją. Przy czym mowa nie tylko o oszczędnościach ale ogólnie pieniędzy, bo rozdźwięk między inflacją, a oprocentowaniem kredytu jest taki, że nadal najlepszym środkiem ochrony zarabianych pieniędzy przed spadkiem wartości jest ich bieżące wydawanie na spłatę kredytu hipotecznego.
No i teraz wracając do rynku najmu, to 2-2,5 miliona uchodźców na rynku najmu robi robotę A biedni deweloperzy jakby co, to oddadzą budowane mieszkania do użytkowania i zamiast sprzedawać puszczą w najem jako spółka - córka.
Acha, a ponieważ wspominałem tu uchodźców, to dodam coś od siebie. Z racji choroby syna wczoraj i dziś miałem gorący kontakt ze służbą zdrowia i w temacie tej służby oraz uchodźców cisną mi się na usta bardzo brzydkie słowa więc zmilczę
2,432 2022-04-20 19:09:27
30 parę m2 dla jendej osoby to w sam raz Potem można kombinować, jak się chce wziąć we dwójkę. GOrzej, jeśli którakolwiek z osób wymaga co najmnije np tych 40 paru albo 50 m dla siebie
2,433 2022-04-20 20:17:50
30 parę m2 dla jendej osoby to w sam raz
Potem można kombinować, jak się chce wziąć we dwójkę. GOrzej, jeśli którakolwiek z osób wymaga co najmnije np tych 40 paru albo 50 m dla siebie
Moje pierwsze wynajmowane mieszkanie małżeńskiej, to była regularna socjalistyczna kawalerka M1 z metrażem 22-23 m2. Trzy lata w nim mieszkaliśmy i bardzo sobie chwaliliśmy. Zamieniliśmy na większe - 38 m2, bo kolega je zwalniał, a cena była niewiele większa. W tym mieszkaliśmy kolejne 3 lata i wtedy kupiłem swoje własne 56 m2, w którym mieszkaliśmy 10 lat. Teraz mam trochę więcej
2,434 2022-04-20 20:48:20
Jezuu, w 56 metrach to bym się chyba zgubił..Ale jestem minimalistą Jak chce sobie hangar obejrzeć albo pałac to idę w odpowiednie miejsce
2,435 2022-04-20 22:01:11
Takie mniejsze mieszkanie łatwiej też wyremontować, łatwiej ogrzać, czynsz jest mniejszy, krócej się sprząta . Aczkolwiek nie widze siebie w takim mieszkaniu z całą rodziną, ale dla parki/singli czemu nie.
2,436 2022-04-20 22:04:52
Dla mnie, jako singla, w zupełności wystarcza te niecałe 40 m2 Grunt to urządzenie wnętrza.
2,437 2022-04-20 22:13:02
Dla mnie, jako singla, w zupełności wystarcza te niecałe 40 m2
Grunt to urządzenie wnętrza.
Jest to od lat najbardziej chodliwy na rynku segment mieszkań. Da radę ogarnąć rodzinę 2+1. Ja w 56 m2 teoretycznie dałbym radę z 2+2 ale jakoś wykluła się idea wyprowadzki poza miasto. Dzięki temu każde dziecko ma swój pokój, rodzice mają swoją typową sypialnię, dzieci mają tzw. pokój do grania, jest pokój gościnny. No i piwnica, gdzie jest typowa pralnia, spiżarnia, kotłownia, pokój na fanaberie pana domu i jeszcze pół piwnicy jest niezagospodarowane tzn. stoją tam sprzęty do ćwiczeń sportowych jak orbitrek, wioślarz, ławka ze stojakiem do sztangi, miejsce na worek bokserski. No i garaż osobno, gdzie w końcu leżą różne graty jak opony, taczka, kosiarka, rowery itd.
2,438 2022-04-20 22:22:16
Posiadanie domu za miastem to zdecydowanie bardzo komfortowa opcja. Aż Ci zazdroszczę ale tak pozytywnie zazdroszcze.
Tylko niestety przy obecnych wzrostach wszystkiego, na taki luksus będzie stać coraz mniej osób. Rata kredytu za zwykłe mieszkanie z 400zł wzrosła teraz do tysiąca, także ...
2,439 2022-04-20 22:24:52
Ja przypominam, że opozycja narzekała, że Glapiński nie podnosił stóp WCZEŚNIEJ...
Je na 0 powinno się ustawić i tyle.
2,440 2022-04-20 22:31:18
Ja przypominam, że opozycja narzekała, że Glapiński nie podnosił stóp WCZEŚNIEJ...
Je na 0 powinno się ustawić i tyle.
Ale tu opozycja ma rację, stopy nie powinny zejść poniżej jednego procenta, a tak naprawdę poniżej 2 procentów. To była świadoma operacja zalania kraju tanim pieniądzem, która oprócz pandemicznego drukowania pustego pieniądza nakręciła inflację.
Posiadanie domu za miastem to zdecydowanie bardzo komfortowa opcja. Aż Ci zazdroszczę
ale tak pozytywnie zazdroszcze.
Tylko niestety przy obecnych wzrostach wszystkiego, na taki luksus będzie stać coraz mniej osób. Rata kredytu za zwykłe mieszkanie z 400zł wzrosła teraz do tysiąca, także ...
Ma to swoje plusy i minusy. Z plusów szacuję ile dam radę posadzić ziemniaków i kapusty, no i ile kur się zmieści za domem Z minusów, dojazdy kosztują, a wyjazd na piwo do miasta, to wyzwanie logistyczne.
2,441 2022-04-20 22:34:03
Nie zgodzę się w przypadku wysokości stóp.
Tutaj moim zdaniem jednak 0% jest spokojną wartością, która może być zachowana.
Państwo nie musi tworzyć natomiast nowych programów zbędnych dopłat, czy rozdawnictwa
2,442 2022-04-20 22:48:50
Nie zgodzę się w przypadku wysokości stóp.
Tutaj moim zdaniem jednak 0% jest spokojną wartością, która może być zachowana.
Ale stopy procentowe nie istnieją w oderwaniu do rzeczywistości gospodarczej. Od 2015 roku mieliśmy rosnącą inflację. Przy czym w 2020 roku wobec wciąż rosnącej inflacji, która zaczęła wykraczać poza dopuszczone ramy nastąpiła obniżka stóp procentowych NBP z 1,5 % do 0,1 % . W ciągu bodajże trzech - czterech miesięcy. To sygnał dla rynku i ludzi - bierzcie i zapożyczajcie się! Dopiero w październiku 2021 ktoś zaczął ogarniać co się dzieje na rynku i stopy procentowe zaczęły rosnąć.
2,443 2022-04-20 23:49:04 Ostatnio edytowany przez Forseco (2022-04-20 23:58:06)
Niech żyje Wladymir Wladymirowicz Putin !!! Chwała Putinowi Yebac banderowskie qrwy śmiecie ujebane robaki karma za Wołyń wróciła niestety polaczkowo jak widać niczego się nie nauczyło
2,444 2022-04-21 07:05:45
Po co komuś zazdrościć jak zawsze można wykonać manewr w obie strony: zamienić mieszkanie w mieście na dom pod miastem. I vice versa.
Za 70 m nawet w Krakowie można kupić 2 - 4 domy na wsi w innym miejscu w Pl
Albo sprzedać dom z ogrodem i kupić m Ale mieszkanko zatrudnić się w korpo itd.
Wolność przemieszczania się jest.
2,445 2022-04-21 23:52:01 Ostatnio edytowany przez Ela210 (2022-04-21 23:52:48)
Cóż po obejrzeniu ostatniego odcinka Historii Realnej z rosyjskim profesorem można zrozumieć, dlaczego Rosja jest jaką jest..
Jeżeli nawet elity powtarzają kremlowską propagandę zrobioną dla potrzeb intelektualistów i podlaną tchórzliwym sosem to nie ma o czym marzyć nawet.
Najbardziej żenujący odcinek od początku wojny.
Nie są żadną opozycją, ale ważną podporą systemu, legitymizują przekonanie o niemożności zmiany.
2,446 2022-04-22 00:10:41
A mnie od poczatku nurtuje pytanie, dlaczego Rosja nie czekala z agresja do uruchomienia Nord Stream 2? Przeciez Putin musial zdawac sobie sprawe z tego, ze w przypadku wojny rurociag moze nie zostac uruchomiony... No chyba, ze faktycznie niektore sankcje mocno go zaskoczyly... A propos Putina - widzieliscie jego najnowsze nagranie z Szojgu? Wyglada na nim, jakby trudnosci sprawialo mu siedzenie. Niektórzy twierdza, ze to po upadku z konia w 2012r. Jesli tak, to mam nadzieje, ze go te plecy nap... ja rowno. Przepraszam, musialam.
2,447 2022-04-22 08:15:32
A mnie od poczatku nurtuje pytanie, dlaczego Rosja nie czekala z agresja do uruchomienia Nord Stream 2? Przeciez Putin musial zdawac sobie sprawe z tego, ze w przypadku wojny rurociag moze nie zostac uruchomiony... No chyba, ze faktycznie niektore sankcje mocno go zaskoczyly... A propos Putina - widzieliscie jego najnowsze nagranie z Szojgu? Wyglada na nim, jakby trudnosci sprawialo mu siedzenie. Niektórzy twierdza, ze to po upadku z konia w 2012r. Jesli tak, to mam nadzieje, ze go te plecy nap... ja rowno. Przepraszam, musialam.
Wydaje mi się, że do końca nie wierzył, że ktokolwiek zareaguje. Jak w przypadku Krymu - przyjdzie, weźmie, koniec. To nagranie gdzie się trzymał stołu ? Ponoc jest ciężko chory, na sterydach ale nie wiem na ile to plotki i pomowienia a na ile prawda.
2,448 2022-04-22 08:22:56
Tak, to nagranie. Sprawia na nim wrazenie, jakby siedzenie sprawialo mu bol, a on ze wszystkich sil staral sie tego po sobie nie pokazywac i skupiac na slowach Szojgu. Jeszcze zanim pojawily sie jakiekolwiek analizy na ten temat, zwrocilam na to uwage, bo ewidentnie cos go uwieralo w zyci . Co do NS2- jakos ciezko MI uwierzyc w to, ze nie liczyl sie z sankcjami. Zanim podejmie sie decyzje o ataku na sasiednie panstwo, bierze sie pod uwage rozne scenariusze, wlacznie z tymi czarnymi I najmniej prawdopodobnymi...
2,449 2022-04-22 09:16:49 Ostatnio edytowany przez Snake (2022-04-22 09:17:46)
Cóż po obejrzeniu ostatniego odcinka Historii Realnej z rosyjskim profesorem można zrozumieć, dlaczego Rosja jest jaką jest.
Nikołaj Iwanow, to polski profesor nadzwyczajny Uniwersytetu Opolskiego, a białoruski doktor habilitowany, bo to Białorusin No może radziecki doktor habilitowany, bo te tytuły naukowe uzyskał za czasów Związku Radzieckiego.
Tak, to nagranie. Sprawia na nim wrazenie, jakby siedzenie sprawialo mu bol, a on ze wszystkich sil staral sie tego po sobie nie pokazywac i skupiac na slowach Szojgu. Jeszcze zanim pojawily sie jakiekolwiek analizy na ten temat, zwrocilam na to uwage, bo ewidentnie cos go uwieralo w zyci
On przede wszystkim siedzi w kamizelce kuloodpornej, a to nie jest jedwabna koszulka
A co do przewidywania sankcji. Właśnie media zaczęły poruszać problem polskiej branży transportowej, która zaczyna lecieć na pysk. Szczególnie ta specjalizująca się w transportach na kierunku wschodnim. Dzielni protestujący blokowali polskie przejścia graniczne dla ciężarówek i w końcu zapadła unijna decyzja o zakazie wjazdu na teren UE ciężarówek z Rosji i Białorusi. W odpowiedzi Rosja i Białoruś zablokowała ciężarówki unijne czyli praktycznie wyłącznie polskie, no jeszcze litewskie. Przy czym, to nie jest problem transportu między Białorusią, Rosją, a UE ale zablokowany został ruch tranzytowy przez te państwa dalej np. do Kazachstanu.
Polskie firmy zgłaszają, że oznacza to dla nich gigantyczne straty, na pewno zwolnienia pracowników, a może i bankructwa. No ale wielu gardłujących o sankcje jest gotowych na takie poświęcenie
2,450 2022-04-22 09:34:38 Ostatnio edytowany przez Ela210 (2022-04-22 09:35:39)
W każdym razie człowiek z rosyjską duszą.
Najbardziej ujawnił mnie zachwyt nad tym, jak to niby w Moskwie większość ludzi jest przeciw wojnie
A nikogo na Placu Czerwonym.
Ja myślę że rosyjską duszą to po prostu tchórzliwa niewolnicza dusza. Już nawet u Szostakowicza i Czajkowskiego jedzie dla mnie tym tchórzem.
Ludzie mają to do siebie że są gotowi umrzeć za wartości ważne dla nich.
Co do sankcji już pisałam ze powinny być mocno precyzyjne, a nie ustalane na kolanie.
Natomiast nawet jakbyśmy nie ustalili żadnych sankcji to Rosjanie i tak zrobiłby co chcieli.
2,451 2022-04-22 09:47:44
W każdym razie człowiek z rosyjską duszą.
Najbardziej ujawnił mnie zachwyt nad tym, jak to niby w Moskwie większość ludzi jest przeciw wojnie
A nikogo na Placu Czerwonym.
Plac Czerwony jest zdaje się od dawna zamknięty dla nieskrępowanego ruchu. To tak technicznie
A ogólnie, to myślę, że masz po prostu za duże oczekiwania. W Polsce siódmy rok rządzi ponoć despotyczny reżim, a na protesty przeciw jego różnym działaniom przychodzą jakieś nieliczne grupki. No ale jak popytasz wśród wykształconych znajomych, to każdy ich nienawidzi i się zastanawia kto na nich głosował
Ja myślę że rosyjską duszą to po prostu tchórzliwa niewolnicza dusza. Już nawet u Szostakowicza i Czajkowskiego jedzie dla mnie tym tchórzem.
Ludzie mają to do siebie że są gotowi umrzeć za wartości ważne dla nich.
Oni też tak mają dlatego często malują na pancerzach за Родину!
2,452 2022-04-22 11:02:27
A może aktor?
2,453 2022-04-22 12:25:25 Ostatnio edytowany przez MagdaLena1111 (2022-04-22 12:29:48)
Co do NS2- jakos ciezko MI uwierzyc w to, ze nie liczyl sie z sankcjami. Zanim podejmie sie decyzje o ataku na sasiednie panstwo, bierze sie pod uwage rozne scenariusze, wlacznie z tymi czarnymi I najmniej prawdopodobnymi...
A niby dlaczego miał się liczyć z sankcjami?
Przecież jak zajęli Krym, to też były sankcje nałożone na Rosję, ale w niczym to nie przeszkadzało Rosji szykować się do następnego ataku, a europejskim przywódcom do prowadzenia business as usual.
Zresztą Scholz i jego partia nadal, mimo zbrodniczych działań ruskich żołnierzy, mają problem z odcięciem się od Rosji wbrew własnej opinii publicznej i własnym koalicjantom. Oni muszą być nieźle umoczeni w tych biznesach, więc co się dziwić, że Putin szedł na pewniaka.
Dzisiaj już wie, że przeszarżował i chce cokolwiek, co pozwoliłoby mu odtrąbić sukces, ale zobaczymy jak będzie. Szanse są mniej więcej równe a każda strona ma swoje asy w rękawie.
Cóż po obejrzeniu ostatniego odcinka Historii Realnej z rosyjskim profesorem można zrozumieć, dlaczego Rosja jest jaką jest..
Jeżeli nawet elity powtarzają kremlowską propagandę zrobioną dla potrzeb intelektualistów i podlaną tchórzliwym sosem to nie ma o czym marzyć nawet.
No tchórze i cóż począć jak taka jest putinowska Rosja (niczym hitlerowskie Niemcy).
Niby w Moskwie i Petersburgu większość jest przeciwko wojnie, ale siedzą cicho. Wcale mi nie będzie ich żal jak przyjdzie do rozliczeń.
W jednym profesor miał rację to wojna między barbarzyństwem a cywilizacją.
2,454 2022-04-22 22:35:14
43 lata temu Amerykanie zrobili film instruktażowy dla 25. Brygady Kawalerii Powietrznej szturmu Kaliningradu od stron Mierzei Wiślanej. Duża trafność co do realiów zabudowy i poziomu cywilizacyjnego trzeciej dekady XXI wieku w największym regionalnie mocarstwie!
2,455 2022-04-23 18:19:58
W internecie zdjęcia kolejek przed przejściami granicznymi z Ukrainą. Ponoć uchodźcy jadą do siebie na święta.
2,456 2022-04-24 17:37:22
To może na wakacje też wyjadą?
2,457 2022-04-24 19:35:21
To może na wakacje też wyjadą?
Może Najlepsze jest to, że wielu w internecie ma o to ból dupy i wzywa żeby każdy uciekinier z Ukrainy, który wyjeżdża sobie do kraju na święta stracił status uchodźcy. To znaczy najlepsze jest to, że ci wzywający nie wiedzą, że uciekinierzy z Ukrainy nie mają statusu uchodźcy. Ich status został uregulowany spec ustawą, która określa zasady ich pobytu oraz pomocy dla nich. Jedyne ograniczenie jakie wprowadza ta ustawa, to to, że jeśli opuszczą teren RP na okres dłuższy niż miesiąc, to tracą uprawnienia wynikające z ustawy. Czyli mogą sobie jeździć na Ukrainę spędzać święta, mogą nawet mieszkać na Ukrainie, byle pamiętali aby się stawić w Polsce raz na miesiąc żeby nie przepadło 500+, zasiłek rodzinny, rodzinny kapitał opiekuńczy.
2,458 2022-04-24 20:53:34 Ostatnio edytowany przez Tamiraa (2022-04-24 20:54:18)
A może oni naprawdę będą chcieli wrócić? Przez pierwsze sześć miesięcy uchodźcy nie mogą pracować, a decyzja o o ich statusie podejmowana jest w ciągu 14 miesięcy. Z tego, co się orientuję, mają dużo ułatwień. Mogą się starać o przyznanie statusu i ochrony międzynarodowej. A co do tego miesiąca, to nigdzie o tym nie czytałam, tylko to, że straci ten status, jeśli przyjmie ochronę państwa pochodzenia.
2,459 2022-04-24 21:13:00
A może oni naprawdę będą chcieli wrócić? Przez pierwsze sześć miesięcy uchodźcy nie mogą pracować, a decyzja o o ich statusie podejmowana jest w ciągu 14 miesięcy. Z tego, co się orientuję, mają dużo ułatwień. Mogą się starać o przyznanie statusu i ochrony międzynarodowej. A co do tego miesiąca, to nigdzie o tym nie czytałam, tylko to, że straci ten status, jeśli przyjmie ochronę państwa pochodzenia.
Ale Ukraińców przybywających do Polski po 24 lutym, to w ogóle nie obejmuje. Oczywiście każdy z nich może indywidualnie wystąpić o nadanie statusu uchodźcy ale ponieważ jest to bez sensu m.in. z powodów, które podałaś, to nikt tak nie robi. Ustawa zalegalizowała ich status tzn. kwestię pobytu na terenie Polski, dała im możliwość podejmowania pracy, uzyskania polskiego peselu, dostęp do opieki zdrowotnej i oświaty oraz świadczeń finansowych. I ta właśnie spec ustawa przewiduje, że warunkiem tego jest nie opuszczenie terytorium RP na okres dłuższy niż miesiąc. W zasadzie zatem nie są to uchodźcy wedle statusu międzynarodowego ale nasi goście
2,460 2022-04-24 21:52:02
Podobno przybyli także z Ukrainy studenci innych narodowości, ciekawe czy otrzymają także status uchodźcy? A tym wyjazdem na święta, to może nie dotyczy tych uchodźców tylko tych, którzy wcześniej już u nas byli?
"Specustawa wyłączyła w stosunku do tych osób stosowanie przepisów uprawniających je do uzyskania, m.in. zezwoleń na pobyt i kart pobytu w związku z ochroną czasową. Takie dokumenty mogą zaś być potrzebne osobom, które chciałyby podróżować do innych państw UE (ochrona tymczasowa daje takie prawo w okresie 90 dni w ciągu 180-dni). Nie jest zatem jasne, na jakiej podstawie takie osoby teraz będą mogły wykazać swoje prawo do podróżowania – zaznacza Magdalena Świtajska, adwokat, partner w kancelarii Wardyński i Wspólnicy." (Prawo.pl) Ale to nie dotyczy powrotów do kraju pochodzenia przecież.
2,461 2022-04-24 22:04:35
Studenci innych narodowości zostali w większości ewakuowani przez kraje swojego pochodzenia.
Jeśli chodzi o tych Ukraińców co przebywali w Polsce przed 24 lutym, to jest taki szkopuł, że w przytłaczającej większości są to mężczyźni. W dodatku w wieku podlegającym na Ukrainie obowiązkowej służbie wojskowej co wiąże się z tym, że Ukraina panów w wieku 18-60 lat ze swojego terytorium nie wypuszcza. Tak więc świąteczna wizyta w kraju dla tych panów oznacza brak możliwości ponownego wjazdu do Polski. Można uznać, że ci Ukraińcy, którzy chcieli walczyć, to już z Polski wyjechali na Ukrainę, a nie było ich mało. Niemniej inni zostali więc do wojaczki zapewne się nie palą, robotę w Polsce mają, więc nie będą ryzykować pozostania w swoim kraju bez możliwości powrotu do pracy w Polsce.
Na przykład znajoma Ukrainka bardzo wspiera medialnie walkę swojego kraju ale jakoś nie widzę żeby narzeczonego spakowała i wysłała do domu żeby tam walczył. Cóż, życie... Narzeczony ma mieszkanie ale trzeba je spłacać. Jak on wyjedzie walczyć, to kto będzie płacić raty?
2,462 2022-04-25 09:21:58
2,463 2022-04-25 10:33:45
W poniedziałek polska Straż Graniczna przekazała, że od 24 lutego do Polski z Ukrainy wjechało aż 2,944 osób.
Tymczasem Polska otrzyma od Unii Europejskiej zaliczkę na pomoc uchodźcom wojennym. Chodzi o zaledwie 559 mln euro, czyli ponad 2,58 mld złotych.
Biorąc pod uwagę wysokość kosztów ponoszonych przez polskiego podatnika kwota jest symboliczna. Według wyliczeń analityków banku Pekao przyjęcie ok. 2 mln ukraińskich uchodźców tylko będzie kosztowało polskiego podatnika do końca tego roku ok. 24 mld zł.
Jak podała z kolei "Rzeczpospolita", rząd oszacował koszty utrzymania ukraińskich uchodźców na 11 mld euro w tym roku, natomiast w razie gdyby sytuacja uległa pogorszeniu – 24 mld euro.
2,464 2022-04-25 12:51:10
W poniedziałek polska Straż Graniczna przekazała, że od 24 lutego do Polski z Ukrainy wjechało aż 2,944 osób.
Tymczasem Polska otrzyma od Unii Europejskiej zaliczkę na pomoc uchodźcom wojennym. Chodzi o zaledwie 559 mln euro, czyli ponad 2,58 mld złotych.
Biorąc pod uwagę wysokość kosztów ponoszonych przez polskiego podatnika kwota jest symboliczna. Według wyliczeń analityków banku Pekao przyjęcie ok. 2 mln ukraińskich uchodźców tylko będzie kosztowało polskiego podatnika do końca tego roku ok. 24 mld zł.
Jak podała z kolei "Rzeczpospolita", rząd oszacował koszty utrzymania ukraińskich uchodźców na 11 mld euro w tym roku, natomiast w razie gdyby sytuacja uległa pogorszeniu – 24 mld euro.
No, ale "prezes wszystkich prezesów" powiedział, że my chodzić po prośbie nie będziemy Nas to trzeba ładnie poprosić, żeby można nam dać
2,465 2022-04-25 12:58:01 Ostatnio edytowany przez Snake (2022-04-25 13:05:20)
No, ale "prezes wszystkich prezesów" powiedział, że my chodzić po prośbie nie będziemy
Nas to trzeba ładnie poprosić, żeby można nam dać
Najnowsza narracja jest taka, że wracamy do pomysłu niepłacenia składki do UE
A poza tym skoro lubię jątrzyć, to jak donosi poseł Piechociński hotelarze zrzeszeni w Tatrzańskiej Izbie Gospodarczej chcą przekwaterować uchodźców z Ukrainy ze swoich obiektów, aby zwolnić miejsca dla turystów i skarżą się, że nie mają pomocy ze strony władz Zakopanego, a te zaprzeczają.
2,466 2022-04-25 17:26:50
Wiesz gdzie sobie możesz wsadzić pisowską propagandę...?
2,467 2022-04-25 19:36:50
Ha, ha, a tymczasem kolejki na granicy polsko - ukraińskiej również z tego powodu, że Ukraina zniosła cła na importowane samochody. Co więc robią Ukraińcy? Kupują na potęgę używane auta w Europie i przywożą je na Ukrainę. Na pewno kupują same pickupy z napędem 4x4 na potrzeby wojenne
Rzecznik małych i średnich firm napisał list do premiera Morawieckiego, w którym apeluje o równe traktowanie polskich firm i działalności prowadzonych przez uchodźców z Ukrainy.
Problem jednak w tym, że część z nich(uchodźców) podejmuje pracę na własny rachunek bez rejestracji działalności gospodarczej. W małych miejscowościach taka nierejestrowana działalność stanowi dla firm legalnie pracujących realną konkurencję – czytamy w liście Rzecznika MŚP. Zaczyna to być zarzewiem nieporozumień i konfliktów, bo nieopodatkowana i „nieozusowana” działalność pozwala na oferowanie niższych cen na rynku
A jeszcze mądre głowy w Senacie RP podjęły uchwałę ws. wniesienia do Sejmu RP projektu ustawy o zmianach podatkowych w związku z wojną na Ukrainie. Zakłada on m.in. zwolnienie z PIT niektórych dochodów obywateli Ukrainy i Białorusi, którzy zamieszkali w Polsce po ataku Rosji na Ukrainę.
Być może niektórzy żyją w medialnej banieczce ale tak jak pisałem od samego początku niezadowolenie w Polsce zaczyna rosnąć. Kosze z darami dla uchodźców świecą już pustkami. Pierwszy szał dobrych serc minął.
2,468 2022-04-25 20:04:00
Nawet na tablicę ogłoszeń pisowską propagandę wywieszę, jak będzie ona pokazywała o co chodzi ruskim płatnym trollom ;-)
2,469 2022-04-25 20:06:49
A kto aktualnie zdefiniuje interesy Polski, skoro aktualnie dialog schodzi na pozycje tytularne nadawane co nowym osobom?
2,470 2022-04-25 20:13:57
pozycje tytularne nadawane co nowym osobom?
Ale o co chodzi? Serio pytam, bo ostatnio jestem wyautowana.