Wybory prezydenckie 10 maja 2020 - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » STYL ŻYCIA I SPOŁECZEŃSTWO KOBIECYM OKIEM » Wybory prezydenckie 10 maja 2020

Strony Poprzednia 1 27 28 29 30 31 42 Następna

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 1,821 do 1,885 z 2,703 ]

1,821

Odp: Wybory prezydenckie 10 maja 2020

Jeśli ktoś polityki w ogóle nie ogarnia, to jeśli w ogóle wybierze się do urny, całkiem możliwe, że zagłosuje właśnie na przystojniejszego cool. Z drugiej strony zawsze milej dla oka patrzeć na ładniejszego i dla ucha słuchać mądrzejszego wink.

Swoją drogą u mnie Rafał Trzaskowski zaczął i jutro będzie kończył swoją kampanię, więc mam zamiar wieczorem ruszyć swoje cztery litery i zobaczyć jak to będzie wyglądać, w tym porównać w realu poziom między kandydatami.
Jak wyglądał wiec Andrzeja Dudy już opisywałam, to co widziałam zestawiłam także z przekazem w 'narodowej' TVP, jutro zderzę rzeczywistość realną i tą zmanipulowaną w odniesieniu do jego rywala.

Zobacz podobne tematy :

1,822

Tylko nie podchodż za blisko,  bo Ci TVP fotkę z nim zrobią i bedziesz pokazywana w Wiadomosciach z odpowiednią sugestią big_smile

1,823

Spożywczo Trzaskowski też biję Dudę na głowę. Chociaż w sumie do musztardy pasuje...

https://intermarche.pl/products/optim/24_kaszanka_grillowa_duda.png

1,824 Ostatnio edytowany przez Lucyfer666 (2020-07-09 23:12:31)

Olinka napisał/a:

Jeśli ktoś polityki w ogóle nie ogarnia, to jeśli w ogóle wybierze się do urny, całkiem możliwe, że zagłosuje właśnie na przystojniejszego cool.

To byłoby śmieszne, gdyby nie było prawdziwe.
Dla mnie to pokaz debilizmu wielu osób.

Koliber napisał/a:

Maciej Antczak, KoLiber Kalisz: Zewsząd jesteśmy bombardowani profrekwencyjnymi akcjami, które stosują szantaż moralny: "musisz iść na wybory, inaczej nie będziesz dobrym obywatelem".
To nieprawda. Jeśli wybierasz prezydenta kraju na następne 5 lat bez odpowiedniego przygotowania i wiedzy o kandydatach to jesteś nieodpowiedzialny. Polityka to nie konfetti i ładne uśmiechy, ale realne działania wpływające na otaczającą nas rzeczywistość. Wiesz, jak będą wyglądać realne działania Twojego kandydata? Znasz jego program i postulaty? Chcesz wybierać na podstawie paru śmiesznych memów albo kilku krótkich frazesów?
Obawiam się, że w przypadku sporej części społeczeństwa tak może być. A to ogromne wypaczenie demokracji, stającej się coraz bardziej igrzyskami dla ludu, niż sposobem podejmowania najlepszych możliwych decyzji. Zachęcam zatem, póki jest jeszcze czas, do refleksji nad jutrzejszą decyzją. Przeanalizuj programy pretendentów do funkcji głowy państwa i dobrze przemyśl swój wybór. To ważne.
Nie można nazwać dobrym obywatelem tego, kto chodzi na wybory nieprzygotowany, aby "realizować swój obywatelski obowiązek". Dobrym obywatelem jest ten, kto interesuje się sprawami publicznymi i na podstawie własnej wiedzy jest w stanie zagłosować mądrze. Do tego serdecznie zachęcam!

bagienni_k napisał/a:

Akurat zdolności językowe i wykształcenie uważam za jak najbardziej wskazane. Mieliśmy już takiego prezydenta, który języków kompletnie nie znał, kończąc zawodówkę wink i może wystarczy...

Mile widziane owszem, ale jedyny język, jaki takowy powinien mieć mistrzowsko opanowany to język dyplomacji.
Od reszty ma tłumaczy (oby dobrych)

1,825

Rozmowa w 4 oczy to jednak rozmowa w 4 oczy. Zresztą PiS-owcy mają problem nawet z poprawną polszczyzną. Prezes mówi tak jakby miał kluchy w buzi.

1,826

Co nie zmienia faktu, że więcej w tym wątku nienawiści do PiS i PAD niż faktycznego poparcia dla RT i tego co reprezentuje big_smile

1,827

Od kilku dni tak dla porównania sprawdzam TVP info, dziś dodatkowo szukając kanału w aucie jakieś radio jedynka czy coś mi wskoczyło, tak sobie myślę, to przecie publiczne media, a to nic innego jak tuba PISu. Wiem, że to nic odkrywczego, ale nigdy tak, aż w takim stopniu nie było. Z każdej strony jak tylko mogą jadą po Trzaskowskim, widziałem na youtube filmik jakim gburem był dziennikarz TVP dla Trzaskowskiego.

1,828

Morfeusz1 napisał/a:

Od kilku dni tak dla porównania sprawdzam TVP info, dziś dodatkowo szukając kanału w aucie jakieś radio jedynka czy coś mi wskoczyło, tak sobie myślę, to przecie publiczne media, a to nic innego jak tuba PISu. Wiem, że to nic odkrywczego, ale nigdy tak, aż w takim stopniu nie było. Z każdej strony jak tylko mogą jadą po Trzaskowskim, widziałem na youtube filmik jakim gburem był dziennikarz TVP dla Trzaskowskiego.

Socjalista - Profesor Żerko już na Twitterze codzienny komentarz robi Goebbelsjady, jak to określa.

1,829

Ja tam jestem Andżejowi bardzo wdzięczna. Na musztardzie zaoszczędzę jakieś 50 gr. w sakli roku. Co ja z takim majątkiem zrobię.

1,830

Lucyfer666 napisał/a:

Co nie zmienia faktu, że więcej w tym wątku nienawiści do PiS i PAD niż faktycznego poparcia dla RT i tego co reprezentuje big_smile

Nie ma co podbijać bębenka. Niestety PAD te wybory wygra sad Jest taka propaganda i straszenie Trzaskowskim, że to niestety zadziała. Cała wieś, prowincja zmobilizowana jak nigdy pójdzie zagłosować za Dudą. Żadne racjonalne argumenty nie mają tu znaczenia. Dla nich najważniejsze oprócz socjala jest to, że obecnie mają poczucie "rasy panów". To zupełnie tak samo jak za komuny, która "pracującemu ludowi miast i wsi" wmawiała, że są ważniejsi, od najmądrzejszego profesora. I to działa. Póki "proletariat" nie poczuje, że PiS też go "dyma" to nic się nie zmieni. A "proletariat" niestety bardzo wolno kojarzy.

1,831 Ostatnio edytowany przez Ela210 (2020-07-09 23:57:33)

Lucyfer666 napisał/a:

Oczywiście , że tak.:)
Ja nie mam żadnych oczekiwań wielkich co do Trzaskowskiego, jaki bedzie okaże się..
Oczekiwanie minimum to zatrzymanie biegunki legislacyjnej PiSu i stop ośmieszaniu kraju.
Reszta to bedzie bonus.
Wynik.. nie mam pojęcia.
Pierwszy raz..

I jeszcze jedno:
Nie mam żadnej nienawisci do Pisu.
Jak zgodnie z prawem w niesfalszowanych wyborach Pis z Konfederacją i kimś tam wybiorą sobie Dudę, to widocznie taki mamy klimat w narodzie.
Osobiscie nie widzę niczego doslownie niczego w dluższej perspektywie pozytywnego w tej wladzy.
Ale jak narod ze strachu ze byc moze kiedyś  jakiś 2 panow weźmie slub chce takiego kraju jak proponuje PiS, to niech mają.
Ja sobie poradzę:) tylko ciszej po polsku za granicą będę mówić.
Przy maksymalnych obiecankach, pluciu i szczuciu w publicznej Tv, Trzaskowski zrobił max. Więcej się zrobić nie da, tak jak nie uratujesz staruszki, co oszczedza na ogrzewaniu i lekach, by wysylac czesc emerytury Rydzykowi. Wolnośc.

1,832

Ela210 napisał/a:

Tylko nie podchodż za blisko,  bo Ci TVP fotkę z nim zrobią i bedziesz pokazywana w Wiadomosciach z odpowiednią sugestią big_smile

W sumie poprzednio, czyli kiedy to PAD zaszczycił nas swoją obecnością, stanęłam na tyle daleko, żeby mnie przypadkiem nie objął kadr i ktoś nie wziął za zwolenniczkę tegoż, co okazało się niepotrzebne, bo prawie cały rybnicki wiec z materiału TVP wycięto big_smile - tak radośnie został przywitany.

Lucyfer666 napisał/a:

To byłoby śmieszne, gdyby nie było prawdziwe.
Dla mnie to pokaz debilizmu wielu osób.

Teraz sobie oczywiście żartujemy, ale nie wiem czy pamiętasz, że pięć lat temu był to jeden z całkiem często powtarzanych przez damski elektorat Dudy argumentów, kiedy pytano dlaczego pan/pani zamierza głosować na AD. Co prawda o gustach i typach urody się nie dyskutuje... wink   

Morfeusz1 napisał/a:

Otóż to. Za Trzaskowskim chodzi cały sztab dziennikarzy i węszą, ale jakoś dziwnie nie potrafią znaleźć na niego żadnych haków, a to co podają, to jakieś naciągane informacje, zwykłe kłamstwa albo manipulacje.
Teraz podobno na tapecie jest jakaś archaiczna wizyta Trzaskowskiego wraz z całą delegacją w Brazylii w 2014 roku, której koszt wyceniono na 63 tys. złotych. Dla porównania: marszałek Kuchciński tylko od marca 2018 r. do maja 2019 r. wylatał w samej Polsce ok. 4 miliony złotych. O tym, że Agata Duda zakupiła na koszt Polaków apaszkę za 20 tys. złotych, a Beata Szydło specjalistce od wizerunku zapłaciła bodajże 150 tys. i też nie spodziewam się, że ze swojej kieszeni, nie wspominając.

Na marginesie, kilka dni temu spięłam się z dziewczyną, która wrzuciła na FB bardzo tendencyjny filmik z komentarzem, że ona nie jest ani za jednym, ani za drugim, ale zanim pójdzie się do urn warto mieć świadomość. Pełna zgoda pod warunkiem, że ta świadomość nie jest oparta na tak kłamliwych i zmanipulowanych materiałach jak ten, na którym się oparła. Hitem filmu było: Trzaskowski chce uczyć dzieci w przedszkolu masturbacji yikes, ale takich perełek było tam sporo więcej. Posypały się na nią gromy, w żaden sposób nie umiała tego materiału obronić i sam film szybko usunęła. Tuż po tym przestała być w gronie moich znajomych, ale to nie z tego tylko powodu, po prostu mi się przelało i w końcu uznałam, że jest nam ze sobą kompletnie nie po drodze. 

Lucyfer666 napisał/a:

Mogłabym podać długą listę dlaczego na Trzaskowskiego, a nie na Dudę, zagłosuję 12 lipca, ale sądzę, że każdy z nas ma już swój, mam nadzieję odpowiedzialnie i świadomie wybrany typ, więc wojna na argumenty na tym etapie już nie ma sensu.
Zresztą jak nie jeden, to drugi, większego wyboru nie mamy.

1,833

No cóż w niedzielę trzeba będzie zagłosować i można wracać do moczenia się w jeziorze. big_smile Bitwa na argumenty nikogo już nie przekona.

1,834

Zanim nastąpi cisza wyborcza, chciałabym raz jeszcze podkreślić, że jeśli wygra Andrzej Duda, to PiS niewątpliwie będzie kontynuowało te wszystkie zmiany, które obserwujemy już piąty rok, czyli prawną, finansową i społeczną dewastację naszego państwa. Jeśli zwycięży Rafał Trzaskowski, to w oczywisty sposób zmiany te zostaną zatrzymane i najpewniej będzie to początek ich końca. 

Dlatego właśnie mam ogromną nadzieję spotkać jutro i powitać przyszłego prezydenta RP. Może nie jest to idealny kandydat, ale daje przynajmniej gwarancję, że ktoś będzie PiS-owi patrzył na ręce i hamował to rozpasanie i bezkarne łamanie prawa.

Jeśli ktoś nie chce iść na wybory albo zamierza oddać nieważny głos, niech weźmie pod uwagę, że tu już nie chodzi o to czy ten albo tamten kandydat bardziej nas przekonuje czy też ten albo tamten kandydat przez kolejną kadencję będzie pełnił urząd prezydenta, ale o to, co sobie samym i naszym dzieciom fundujemy na przyszłość, być może na wiele kolejnych lat.

Niestety jeśli Andrzej Duda przegra z Rafałem Trzaskowskim różnicą mniej niż stu tysięcy głosów, nowa I Prezes Sądu Najwyższego Małgorzata Manowska może unieważnić wybory. W bardziej "optymistycznym" scenariuszu można wziąć pod uwagę nakaz ponownego przeliczenia głosów. Dlatego żeby być spokojnym, Rafał Trzaskowski powinien te wybory wygrać znacznie większą różnicą, czyli co najmniej pół miliona głosów.

Zresztą możliwości jest więcej. Prof. Antoni Dudek, politolog Uniwersytetu Stefana Kardynała Wyszyńskiego twierdzi na przykład:
- To co w całej przedwyborczej dyskusji najważniejsze to pytanie - czy uda nam się wyjść z tej sytuacji bez prób podważania wyniku wyborczego. Powiem wprost, jeśli rację mają radykalni krytycy obozu rządzącego to jasne, że takie protesty się pojawią. Najpierw będzie wywierana próba nacisku na Izbę Kontroli Nadzwyczajnej Sądu Najwyższego, żeby tego nie uznać, a później, jeśli to nie da efektu, to najprawdopodobniej pojawią się próby z Trybunałem Konstytucyjnym. Wiemy doskonale, że z powodu braku wprowadzenia przez rząd stanu klęski żywiołowej te wybory odbywają się poza konstytucyjnym terminem.

P.S.
Nie wiem czy wiecie, bo ta informacja dopiero wypłynęła na światło dzienne, że Andrzej Duda na egzaminie na aplikację adwokacką uzyskał 67 punktów przy minimum kwalifikacyjnym 85. Dwa lata później został jednak ekspertem od legislacji klubu parlamentarnego PiS.

1,835

@Olinka - Ty się marnujesz !!!
Ty byś zrobiła taka karierę na prowincjonalnej ambonie ...

1,836 Ostatnio edytowany przez Ela210 (2020-07-10 08:31:32)

Na prowincjonalnych ambonach są proboszcze, co lepiej wiedzą co i jak.:)
I politycy Pisu, co tam często wchodzą:D
Oraz ewangeliści Mateusz i Łukasz.

Olinko, te informacje o karierze naukowej AD to w Krk nie nowina.
Dlatego to Krakówek big_smile

1,837

czekoladazfigami napisał/a:

No cóż w niedzielę trzeba będzie zagłosować i można wracać do moczenia się w jeziorze. big_smile Bitwa na argumenty nikogo już nie przekona.

Tak planuję wink
A tak poza tym marzy mi się żeby wydzielić dla wszystkich prawychcośtam i silnychcośtam dwa osobne województwa na dwóch różnych końcach Polski. Taka masowa akcja przesiedleńcza, niech każdy z nich kitwasi się we własnym sosie, wśród sobie podobnych. Dać im full wypas możliwość obrzucania się łajnem w tak samo wydzielonym internecie i niech tam sobie żyją, a reszcie Polaków dali spokój tongue

1,838

Co za chichot historii - reelekcje uzyska najgorszy prezydent RP po 1989

1,839 Ostatnio edytowany przez Ela210 (2020-07-10 09:35:23)

Ależ Podlasie i Podkarpacie już dawno się wydzieliły, wybierają sobie Pis od lat i krzyk że nie ma tam rozwoju:)  gdyby to jeszcze była bieda ziemia, kamieni kupa:) ale gdzie tam.
Nie Snake, nie twórzmy wrażenia, że gdziekolwiek w Pl są prześladowane pielgrzymki czy ludzie idący z rodziną do kościoła Że ktoś komuś zabrania kultywować tradycję, bo to nieprawda.

1,840

Myśleć sobie może każdy co chce, ale jeszcze nie widziałem tak wielkiej fali niechęci czy wręcz nienawiści, jaka się wszędzie publicznie wylewa na wszystkich, którzy nie są wyznawcami PiS-u. Sam się zastanawiam, czy naprawdę to jest normalne, jeśli się człowieka KOMPLETNIE NIE ZNA, wyzywać go od opcji niemieckich, żydowskich ku*w, pe**łów, zdrajców itp. Wyzywać ludzi niewierzących od komuchów i zdrajców polskiego narodu? Każdą osobę, która postrzega świat INACZEJ?

1,841 Ostatnio edytowany przez MagdaLena1111 (2020-07-10 10:24:47)

bagienny, zapomniałeś dodać, że jak Ci w niczym nie wadzi, że obok Ciebie żyje ktoś, kto kocha osobę tej samej płci, to znaczy, że nie jesteś prawdziwym Polakiem, a w ogóle wszelkie przejawy liberalizmu łączone są z postawą antypolską i antynarodową. Jak jesteś obrońcą zwierząt i nie daj boziu ograniczasz ilość spożywanego mięsa, jeździsz na rowerze I jesteś zwolennikiem OZE, to uderzasz w podstawy polskiej tradycji. Skończyłeś wyższą uczelnię jesteś wykształciuchem i tak można mnożyć agresję PISu.

PS. Nawet tutaj teraz wyświetla mi się baner, na którym Tusk patrzy z góry na Trzaska i tekst o tym, że zagraża nam „stare zło”.
Co oni mają z tym Tuskiem, to ja nie wiem. Jakaś trauma, bo facet się wybił.

1,842

Mnie osobiscie najbardziej w kampanii bawi tekst, że Duda ma wygrać, by dzieci wrócily z zagranicy.:) tymczasem wiekszość emigrantow nie wybiera Dudy, o ile dane jest im wybierać, bo robi się wiele, by oddać głosu nie mogli.

1,843 Ostatnio edytowany przez MagdaLena1111 (2020-07-10 10:57:52)

Ela210 napisał/a:

Mnie osobiscie najbardziej w kampanii bawi tekst, że Duda ma wygrać, by dzieci wrócily z zagranicy.:) tymczasem wiekszość emigrantow nie wybiera Dudy, o ile dane jest im wybierać, bo robi się wiele, by oddać głosu nie mogli.

Tym bardziej, że córka Dudy na emigracji ;-)

Albo odwoływanie się do wartości rodzinnych, podczas gdy szef PISu rodziny własnej nigdy nie miał. Jego najbliższa krewna, bratanica ma trójkę dzieci każde z innym facetem, a jak się spojrzy na życiorysy pisowskich dygnitarzy, to pełno rozwodów.

PS. Już rzeczywiście dobrze, że ta kampania dobiega końca. Niech się to szczucie wreszcie zakończy.
Ogarnęłam przynajmniej dlaczego PiS traktuje swoich wyborców jak idiotów. Tak mnie się tylko wydawało, a to jest tylko konsekwencja tego, że głównie uderzają do emocji, a emocje są silniejsze niż funkcje poznawcze kory przedczołowej. Emocje ich dosłownie zalewają i przestają skupiać się na warstwie poznawczej, dlatego wszelkie kity można im tak łatwo pocisnąć.
Poczytałam ostatnio trochę opracowań nt. patriotyzmu konserwatywnego i liberalnego. Konserwatywnym patriotą będzie ten, kto się bardziej do emocji odwołuje, a liberalny patriotyzm to, coś bliżej takiemu określeniu obywatelski patriotyzm, czyli ktoś, kto się bardziej odwołuje do sfery poznawczej i behawioralnej, czyli uważa, że trzeba mieć określoną wiedzę, znajomości kultury, języka itd. Ale też ten patriotyzm przejawia się  jeszcze w jakichś formach aktywności obywatelskiej, takich jak dobrowolne organizacje społeczeństwa obywatelskiego. Na końcu okazuje się, że zagrożenie dla spójności grupowej mobilizuje jednak silniej tych patriotów emocjonalnych tych, którzy wolą krzyknąć „Polska” niż zrobić coś dla Polski, mówiąc kolokwialnie, tak więc to są argumenty, które działają na ten rodzaj postaw i powodują, że ludzie silniej przeżywający emocje patriotyczne, a nie się w określonych sytuacjach - mobilizują się.

1,844 Ostatnio edytowany przez Lucyfer666 (2020-07-10 11:47:01)

Magdo ja Tobie polecam Dyplomację Henryka Kissingera wink
Idealny przykład historii, jak opinia publiczna niszczy politykę i potem służbami należy odpowiednie kije nad opinią publiczną trzymać.
W skrócie - ludzie jako masa są za głupi, żeby móc decydować o ważnych decyzjach politycznych.

Swoją drogą - może gra w political scales?

https://pbs.twimg.com/media/EYsu6J0XsAAxAQ-?format=jpg&name=large

Z cech wyszedł: Pragmatyzm, Monachizm i Misjonarz

1,845

Magda Otóż to! smile

Nie wiem, jakim trzeba być człowiekiem, żeby wpisać się w ten "idealny" wzór polskiego obywatela, według przeciętnego wyborcy PiS-u?
Te "górnolotne" wnioski na temat osób wykształconych, liberalnych, prośrodowiskowych czy zwyczajnie tolerancyjnych są tak żałosne, że ciężko je skomentować. Tok myślenia tych ludzi i ich wąskie horyzonty mnie po prostu przerażają. To jest po prostu chory obłęd, który nie sposób zatrzymać..Przecież oni będą mieć zwolenników nawet po tym, jak obecne "prominentne" postacie odejdą w cień lub na wieczny spoczynek.
Przypomniała mi się taka anegdotka, którą opowiadał znajomy historyk: jak ładnych lat po śmierci Stalina, na zapadłą syberyjską wieś przyjechała rządowa ciężarówka z urną wyborczą, żeby wszyscy mogli zagłosować. Jakaś stara babuszka, która może jeszcze pamiętała wtedy cara, ochoczo krzyczała: "Za batiuszka Stalina!" Ktoś jej odpowiada, że Stalin już dawno nie żyje, ale ona na to i tak :"Za batiuszka Stalina!"...Także tego.. smile

*batiuszka =ojciec

1,846

bagienni_k napisał/a:

Myśleć sobie może każdy co chce, ale jeszcze nie widziałem tak wielkiej fali niechęci czy wręcz nienawiści, jaka się wszędzie publicznie wylewa na wszystkich, którzy nie są wyznawcami PiS-u. Sam się zastanawiam, czy naprawdę to jest normalne, jeśli się człowieka KOMPLETNIE NIE ZNA, wyzywać go od opcji niemieckich, żydowskich ku*w, pe**łów, zdrajców itp. Wyzywać ludzi niewierzących od komuchów i zdrajców polskiego narodu? Każdą osobę, która postrzega świat INACZEJ?

Straszna nienawiść i granie na ludzkich emocjach. TVP od rana zajmuje się osobą Trzaskowskiego, wyciągają uchodźców, lgbt i co się tylko da. Boją się strasznie przegranej ale jednocześnie pokazują, jak działają teraz media publiczne, jak bardzo są wykorzystywane do głoszenia jedynej prawdy smile. Ostatnio Morawiecki powiedział, że za prezydentury Trzaskowskiego w Wawie wzrosły ceny na śmieci, zapomnial dodać, że wszędzie wzrosły i to wynikiem ich działań. Sporo firm zajmujących się przerobem odpadów z wejściem nowych przepisów na koniec 2019 r. pozamykało się. Szkoda, że nie wspomniał, że wprowadzili kaucję np.dla firm prowadzących przeroby plastiku, każda tona na placu, to bodajże 1000 zł kaucji, wieczne kontrole, audyty itp.
Awaria oczyszczalni następny zarzut jakby RT był dywersantem i sam ją uszkodził. Odechciewa słuchać się tego. RT nie jest moim wymarzonym kandydatem ale raczej dostanie mój głos. Politycy zapominają, że są na Wiejskiej dzięki wyborcom i nie wszystko można kupić. PiS zjada obłuda i pewność siebie, poprzedni rząd też na tym się przejechał.

1,847

Morfeusz1 napisał/a:

poprzedni rząd też na tym się przejechał.

Obecny popełnia wszelkie grzechy poprzedniego … i to do kwadratu wink

1,848

Ela210 napisał/a:

Ależ Podlasie i Podkarpacie już dawno się wydzieliły, wybierają sobie Pis od lat i krzyk że nie ma tam rozwoju:)  gdyby to jeszcze była bieda ziemia, kamieni kupa:) ale gdzie tam.
Nie Snake, nie twórzmy wrażenia, że gdziekolwiek w Pl są prześladowane pielgrzymki czy ludzie idący z rodziną do kościoła Że ktoś komuś zabrania kultywować tradycję, bo to nieprawda.

Ale to nie Podlasie czy Podkarpacie wybiera ci prezydenta tylko rzesze anonimowych wyborców PiS z innych części kraju. Jeśli spojrzysz na mapę Polski na poziomie gminno - powiatowym, to PiS wygrywa praktycznie w całym kraju z nielicznymi wyspami Galów wink

bagienni_k napisał/a:

Niestety ale to bardzo stronnicze, bo działa to dokładnie w obie strony. Między innymi dlatego mało kto zna głosujących na PiS, bo takich spotyka towarzyski ostracyzm. Mógłbym się pośmiać czytając wyborców PiS i Dudy, że utracili 80 % znajomych na fejsie po publikacji informacji na kogo zagłosowali, zagłosują gdyby nie to, że dokładnie takie teksty serwują moi znajomi na fejsie. Że jak kogoś zobaczą, że popiera PiS, to wypad ze znajomych. A to jest wariant soft, bo co potrafi polecieć już w komentarzach, wiadomościach na mesendżerze itd. to łeb urywa.

1,849

Ja już widzę jak Polacy tłumnie wracają do Ojczyzny. Ekspaci pierwsi, a za nimi emigranci zarobkowi, którzy będą pracować za najniższą krajową. Która w sumie nie wiem ile wynosi, ale na pewno mniej niż w Niemczech czy w Wielkiej Brytanii. Wracają raczej tylko ci, którym zagranicą nie poszło najlepiej.

1,850 Ostatnio edytowany przez Lucyfer666 (2020-07-10 12:58:36)

Ja już widzę jak Polacy tłumnie wracają do Ojczyzny. Ekspaci pierwsi, a za nimi emigranci zarobkowi, którzy będą pracować za najniższą krajową. Która w sumie nie wiem ile wynosi, ale na pewno mniej niż w Niemczech czy w Wielkiej Brytanii. Wracają raczej tylko ci, którym zagranicą nie poszło najlepiej.

Pośród narodów emigranckich tylko Irlandii w miarę udało się odwrócić trend.
Niemniej nas też czeka masowa imigracja zarobkowa, którą PiS już od paru lat kontynuuje wink
Pewna konieczność niezależnie od rządu, niemniej rozdawnictwo socjalne obu stron przeraża, bo przeżrą wszelkie owoce tego. Świnie!

Snake napisał/a:
bagienni_k napisał/a:

Niestety ale to bardzo stronnicze, bo działa to dokładnie w obie strony. Między innymi dlatego mało kto zna głosujących na PiS, bo takich spotyka towarzyski ostracyzm. Mógłbym się pośmiać czytając wyborców PiS i Dudy, że utracili 80 % znajomych na fejsie po publikacji informacji na kogo zagłosowali, zagłosują gdyby nie to, że dokładnie takie teksty serwują moi znajomi na fejsie. Że jak kogoś zobaczą, że popiera PiS, to wypad ze znajomych. A to jest wariant soft, bo co potrafi polecieć już w komentarzach, wiadomościach na mesendżerze itd. to łeb urywa.

Dokładnie - wojna plemienna trwa w najlepsze.
Naprawdę dziwi mnie to, że ludzie widzą ową nienawiść tylko z jednej strony! Ludzie!
Bez urazy, ale jak widzę te walki PiS vs PO to są kłótnie o różnice łajdactwa, bo szambo proponują i jedni i drudzy.

Cytując jeden komentarz: "To lepiej Amerykanów słuchać czy Niemców, co pan proponuje"
Smutno sie trochę patrzy na niewolniczą naturę niektórych jednostek

1,851

Widzę po swoich dalszych znajomych. Np. po byłym. Siedzi któryś rok w Szwajcarii, pracuje w banku, na dobrym stanowisku. Gdzie on wróci do polski pracować za 5 tysięcy. Chyba, że na emeryturę... big_smile

1,852

Widzę po swoich dalszych znajomych. Np. po byłym. Siedzi któryś rok w Szwajcarii, pracuje w banku, na dobrym stanowisku. Gdzie on wróci do polski pracować za 5 tysięcy. Chyba, że na emeryturę... big_smile

Oczywiście, że tak wink
My będziemy ściągać bratnich Słowian ze wschodu, bo czynnik asymilacyjny akurat będziemy mieli przez różnicę poziomu życia smile
Do tego część pracowników z dalekiej Azji będziemy ściągać (Hindusi). Mało kto przyjmuje do wiadomości, ale przy obecnym trendzie demograficznym to konieczność wink

1,853

U mojej siostry byli nie Hindusi, ale jacyś z tego regionu. W firmie pojawił się świerzb. I ktoś nasrał na korytarzu.

1,854 Ostatnio edytowany przez Ela210 (2020-07-10 13:39:21)

Nie Snake, wygrana o włos, to nie jest poparcie,
Chodzi o zdecydowaną większość, a to tylko ściana wschodnia.
Ja mam róznych znajomych. Ale tylko Ci z Pisu prowadzą agitację i odmawiają innym prawa do bycia prawdziwym Polakiem.:)
W sumie to sami zaczynają rozmowy.
Nigdy z tego powodu nikogo nie szykanowałam towarzysko. Co więcej nawet z rodziną o polityce nie rozmawiamy gdy jest mama i brat, zagorzali Pisowcy..
Poza tym wygrał w sensie JOW znaczy zdobył ponad 50 procent.. te 43 wystarcza tylko w systemie partyjnym. Wiec jesli wszedzie równo bedzie mial 50 pare procent, to wygra i nie mam uwag. A jesli po 70 procent na scianie wschodniej a reszta róznie, to moje twierdzenie jest uprawnione.

1,855

U mojej koleżanki teść został wyproszony z urodzin dziecka, ponieważ zrobił awanturę polityczną. Dzieciak się  rozpłakał, a teściowa zjechała męża... big_smile Dziadek ma chyba bana na odwiedziny.

1,856

Snake napisał/a:
Ela210 napisał/a:

Ale to nie Podlasie czy Podkarpacie wybiera ci prezydenta tylko rzesze anonimowych wyborców PiS z innych części kraju. Jeśli spojrzysz na mapę Polski na poziomie gminno - powiatowym, to PiS wygrywa praktycznie w całym kraju z nielicznymi wyspami Galów wink

bagienni_k napisał/a:

Dlatego właśnie dyskusje o polityce to strata czasu i nerwów, trzeba robić swoje i nie oglądać się na innych.

1,857

U mojej koleżanki teść został wyproszony z urodzin dziecka, ponieważ zrobił awanturę polityczną. Dzieciak się  rozpłakał, a teściowa zjechała męża... big_smile Dziadek ma chyba bana na odwiedziny.

Podejmowanie takich tematów politycznych, jeszcze w tak ostrym tonie, na urodzinach dziecka to już zwyczajny szczyt głupoty. Jakby nie było innych tematów do rozmów..

1,858

bagienni_k napisał/a:

Podejmowanie takich tematów politycznych, jeszcze w tak ostrym tonie, na urodzinach dziecka to już zwyczajny szczyt głupoty. Jakby nie było innych tematów do rozmów..

Otóż to... Niektórzy wyczucia nie mają. Polityka na weselach, pogrzebach.

1,859

Ja na szczęście sobie taką renomę wyrobiłem, że u mnie się o polityce nie mówi smile
A jak coś pada to zamiatam

1,860 Ostatnio edytowany przez MagdaLena1111 (2020-07-10 15:24:16)

Lucyfer666 napisał/a:

Magdo ja Tobie polecam Dyplomację Henryka Kissingera wink
Idealny przykład historii, jak opinia publiczna niszczy politykę i potem służbami należy odpowiednie kije nad opinią publiczną trzymać.
W skrócie - ludzie jako masa są za głupi, żeby móc decydować o ważnych decyzjach politycznych.

Nie muszę czytać, żeby mieć takie obserwacje ;-)
Ale co w zamian? Mam dzielić ludzi na lepszych i gorszych, czyli tym, którym dam prawo głosu, bo są w moich kategoriach mniej głupi oraz tych głupich, których głosów pozbawię?
To się totalnie kłóci z tym, że na pewnym poziomie wszyscy jesteśmy równi, mimo widocznych gołych okiem różnic.

Swoją drogą - może gra w political scales?

Dużo tych pytań, ale przebrnęłam.

Mnie wyszła PRACA-EKOLOGIA-WOLNOŚĆ

Podobnie do Ciebie mam odnośnie esencjonalizmu, sprawiedliwości karnej, kapitalizmu, leseferyzmu i reformizmu. Ale odmiennie jeśli chodzi o progresizm (vs. Twój konserwatyzm), internacjonalizm (vs nacjonalizm) i ekologię (vs produktywizm).
Z pozostałych cech tylko pragmatyzm :-/

Zdziwienia raczej nie ma ;-)

PS.
Rozmowa z fanatykami Kaczyńskiego przednia, mimo że wydźwięk mega smutny. Na szczęście na końcu powiało optymizmem ;-)
„Przecież rząd powiedział w tv, że nie ma deficytu, to jak może być?” :-D
Chyba nawet komentować nie trzeba.

Chociaż nie! Można skomentować. Wczoraj albo przedwczoraj zamiast dzisiejszego szkalowania Trzaska, na banerze pojawiało się hasło kampanii społecznej zachęcającej do głosowania: „Wybierz prawdę, a nie propagandę”. Nawet pasuje ;-)

1,861

Plakat wyborczy z podobizną AD rozwieszony na krzyżu na Giewoncie...

No comment...

1,862 Ostatnio edytowany przez Kleoma (2020-07-10 15:54:44)

Plakat wyborczy Trzaskowskiego powieszony na mojej bramie wjazdowej zniknął jeszcze tej samej nocy. Powisiał kilka godzin za dnia.
Tego się nie spodziewałam bo plakaty/banery  Bosaka, które wywiesił mój mąż długo przed I turą wisiały aż zdjął sam po wyborach.
Tak samo i inne podczas poprzednich wyborów do Sejmu czy EP

1,863

Na YouTube i FB aż się roi od filmów, na których agresywny elektorat PiS zrywa lub niszczy plakaty Trzaskowskiego. Wczoraj hitem była babcia, która wyjęła z torby młotek i wykrzykując coś pod nosem, że to nie jest jej prezydent, zniszczyła od razu dwa.
Ta agresja nie wzięła się jednak z niczego i jest doprawdy przerażająca. W sumie jeśli nie ma się innych powodów, to zawsze można poczuć się lepszym choćby z tego faktu, że przynależy się do lepszego sortu, a co!

U mnie mimo wszystko więcej plakatów RT niż AD, ale też taki mamy w mieście klimat wink.

Bill.Garret napisał/a:

@Olinka - Ty się marnujesz !!!
Ty byś zrobiła taka karierę na prowincjonalnej ambonie ...

O żesz! Znaczy jest nadzieja, ale... jest i problem - kto mnie z takimi poglądami na tę ambonę wpuści? big_smile

1,864

W mojej okolicy wisi tylko Duda. Codziennie razem z korespondencją listonosz przynosi ulotki szkalujące Trzaskowskiego a wysławiające Dudę.

1,865

W UK ponownie jest problem z otrzymaniem na czas pakietów wyborczych, część z nich dotrzeć ma na ostatnią chwilę, o ile w ogóle, a jeszcze trzeba je dostarczyć do konsulatu.
Niemniej powstała inicjatywa "Polonia Express - Kurierzy Społeczni", dzięki której po kontakcie z koordynatorem można dostarczyć swój pakiet bezpiecznie, na czas i bez opłat. Brawo Polonia!

Z kolei z uwagi na to, że tak ważna jest wysoka frekwencja, artyści podjęli własną inicjatywę - za darmo zagrają w mieście, które wykaże się najwyższym wskaźnikiem oddanych głosów:

https://puu.sh/G5G0o/75a0ab275c.jpg

Pamiętacie akcję "wóz strażacki", która miała zmobilizować elektorat PiS? Większość gmin, które zanotowały największy wskaźnik, wcale nie zagłosowała za Dudą wink.

Tymczasem z rynku już do mnie dobiega "jeszcze będzie przepięknie, jeszcze będzie normalnie" wink. To brzmi bardzo optymistycznie, ja jednak boję się rozczarowania. Dokładnie tak, jak miało to miejsce po wyborach samorządowych.

1,866 Ostatnio edytowany przez Kleoma (2020-07-10 19:15:12)

Typuję zanim zapadnie cisza wyborcza.
Obym była złym prorokiem.

Myślę, że będzie 52:48 dla Dudy.

1,867

https://scontent-frt3-2.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/s960x960/107797422_156980232576233_8227726428271257842_o.jpg?_nc_cat=101&_nc_sid=8024bb&_nc_oc=AQmDHc4I9F2MDo_cOPyjqrhltQtl7AhMKOfW-mH58JQFrqyZ__BELT303I2Gy_qpNQ0&_nc_ht=scontent-frt3-2.xx&_nc_tp=7&oh=a2b1641ec00faf35b39dfe503624f7f5&oe=5F2E19B6

1,868

U nas na byłym budynku komisariatu policji na historycznym starym mieście (Bagiennik będzie kojarzył) wiszą jedne pod drugim plakaty AD i RT wink
W ramach wandalizmu ktoś odpowiednią czerwoną linię domalował pod literką D.

1,869 Ostatnio edytowany przez Olinka (2020-07-10 20:48:39)

Typowi wyborcy Andżeja...

https://puu.sh/G5HHm/77984bbd54.jpg

1,870

Czekoladozfigami, zdjęcie z banerem świetne! big_smile

Widziałam przed chwilą film, jak na zamojskim rynku przed dzisiejszą wizytą Andrzeja Dudy pracownicy ZGL w asyście Straży Miejskiej, która - jak tłumaczył jej komendant - dbała o bezpieczeństwo przechodniów, ściągają banery konkurenta zawieszone w oknach mieszkania Marcina Zamoyskiego, byłego wieloletniego prezydenta Zamościa.

Edit:
Błagam, zrób coś z tymi wulgaryzmami, bo udawać, że nie widzę nie sposób cool.

1,871

Moja babcia zażądała żeby jej baner Trzaskowskiego załatwić na balkon i powisieć.  big_smile Widać na Pis-owców trzeba zakładać elektrycznego pastucha, bo łapy swędzą.

1,872 Ostatnio edytowany przez MagdaLena1111 (2020-07-10 20:55:45)

https://scontent-frt3-2.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/s960x960/107797422_156980232576233_8227726428271257842_o.jpg?_nc_cat=101&_nc_sid=8024bb&_nc_oc=AQmDHc4I9F2MDo_cOPyjqrhltQtl7AhMKOfW-mH58JQFrqyZ__BELT303I2Gy_qpNQ0&_nc_ht=scontent-frt3-2.xx&_nc_tp=7&oh=a2b1641ec00faf35b39dfe503624f7f5&oe=5F2E19B6

:-D
Mieszkańcy tego domu podzieleni są niemal identycznie jak cały naród, pół na pół.

PS
Swoją drogą, zobaczcie jak to jest, że obaj kandydaci idą łeb w łeb.
Biorąc pod uwagę, że za Dudą stoi cały aparat państwowy, bo przecież członkowie rządu  jeżdżą po całej Polsce i agitują za nim, rozdają jakieś czeki z tektury dla samorządów w ramach kiełbasy wyborczej . W TVpis trwa ciągła nagonka na Trzaskowskiego. I jeszcze Duda ma za sobą 5 lat prezydentury.
A z drugiej strony polityk, którego dotychczas znali chyba tylko Warszawiacy. Pojawił się w kampanii nagle i w kilka tygodni okazało się, że poparcie dla jego kandydatury jest mniej więcej takie samo jak dla obecnego prezydenta, który powinien być zdecydowanym faworytem przy swoim zapleczu.

1,873

MagdaLena1111 napisał/a:

Biorąc pod uwagę, że za Dudą stoi cały aparat państwowy, bo przecież członkowie rządu  jeżdżą po całej Polsce i agitują za nim, rozdają jakieś czeki z tektury dla samorządów w ramach kiełbasy wyborczej . W TVpis trwa ciągła nagonka na Trzaskowskiego. I jeszcze Duda ma za sobą 5 lat prezydentury.
A z drugiej strony polityk, którego dotychczas znali chyba tylko Warszawiacy. Pojawił się w kampanii nagle i w kilka tygodni okazało się, że poparcie dla jego kandydatury jest mniej więcej takie samo jak dla obecnego prezydenta, który powinien być zdecydowanym faworytem przy swoim zapleczu.

Dokładnie. Już kiedyś o tym wspominałam, ale potórzę, że moim zdaniem Trzaskowski zrobił wszystko, co mógł i w tych okolicznościach zrobił naprawdę bardzo dużo. Moim zdaniem idąc łeb w łeb z obecnie urzędującym i mającym za sobą tak potężną tubę propagandową prezydentem, osiąga świetny wynik. Tak jak napisałaś - ta kampania zdecydowanie nie była równa, a sam RT zaczął ją bardzo późno.

P.S.
Ciekawe czy dziś też będą takie kordony policji, jak to miało miejsce podczas wiecu Dudy. To była naprawdę ogromna ilość.

1,874

Mnie ciekawi, jak tam Mularczyk z roszczeniami o odszkodowanie od Rzeszy Niemieckiej będzie szalał.

1,875

Pan poseł zapomniał chyba, że w 1953 miała miejsce deklaracja, w której oficjalnie rząd PRL zrzekł się reparacji wojennych wobec NRD a w 2004 roku rząd Belki tylko to stanowisko potwierdził. Pytanie czy nam się te reparacje należą ekonomicznie i moralnie..? Tu już można dyskutować.

1,876

Kleoma napisał/a:

Dużo powie frekwencja. Taki wynik exit poll przy frekwencji  wysokiej za granicą podnoszą Trzaskowskiego o ok 2 procent.

Myślę że będzie 51 do 49 a po ostatecznym podliczeniu glosów  wygra RT.
Ale zanim to z siebie wyduszą minie czas do środy:)
TvP info już straciło sygnał u mnie, chyba zwijają kable:)

1,877

bagienni_k napisał/a:

Pan poseł zapomniał chyba, że w 1953 miała miejsce deklaracja, w której oficjalnie rząd PRL zrzekł się reparacji wojennych wobec NRD a w 2004 roku rząd Belki tylko to stanowisko potwierdził. Pytanie czy nam się te reparacje należą ekonomicznie i moralnie..? Tu już można dyskutować.

Czy się należą... Oczywiście.
Tylko temat nie na teraz. Jakby Polska była na poziomie Francji to najwcześniej można by go było poruszać.

1,878

Ela210 napisał/a:

Według bukmacherów AD jest faworytem i za postawioną na niego złotówkę dają tylko 1.5zł, a dla RT jest 2.6zł. Bukmacherzy raczej nie lubią wyrzucać pieniędzy.

1,879

HardBreaker napisał/a:
Ela210 napisał/a:

Według bukmacherów AD jest faworytem i za postawioną na niego złotówkę dają tylko 1.5zł, a dla RT jest 2.6zł. Bukmacherzy raczej nie lubią wyrzucać pieniędzy.

Lubią też zastawiać rózne pulapki:) i inne kalkulacje.

1,880 Ostatnio edytowany przez czekoladazfigami (2020-07-10 23:25:39)

We Wrocławiu brat Sutryka postawił na niego 500 zł. Mimo, że teoretycznie kandydat bez szans. Wyjął 4 tysięcy. Ja zaryzykuje i postawię ze 5 stówek na Trzaskowskiego. Nie zbiednieję, jak stracę. A jak wygram, to pójdzie na karmę do schroniska albo dla fundacji.

1,881

Ela210 napisał/a:
Kleoma napisał/a:

Dużo powie frekwencja. Taki wynik exit poll przy frekwencji  wysokiej za granicą podnoszą Trzaskowskiego o ok 2 procent.

Ale zanim to z siebie wyduszą minie czas do środy:)
TvP info już straciło sygnał u mnie, chyba zwijają kable:)

Głosowanie na Dude raczej wychodzi na towarzyski obciach, wiec ludzie sie do tego nie przyznają. Jakichs procent ludzi z podobnego powodu nie przyznaje sie do tego w sondarzach. Czyli wynik Dudy jest zaniżony, wiec skoro jestcremis przy pewnej grupie osob ktora celowo kłamie - to PAD wygrywa. Ostatnie dni to licytacja na rozdawnictwo publicznej kasy, ale zaden z kandydatów nic nie chce dorzucic ludziom z 2 progu podatkowego. Propozycja by zwiekszyc kwote wolną od podatku do 30.000 zl przy jednoczesnym zaniku tej kwoty u osob z zarobkiem ponad 120K zostawia niesmak. Elektorat 120K został olany prze obu kandydatów - a to tez kilka % wyborcow - a obaj mają ich gdzies.

1,882

No powiem Wam, że łezka w oku stanęła cool Na starość jakaś nadwrażliwa chyba jestem big_smile.

Ludzi mnóstwo, brakowało miejsca na rynku i zaludniło też boczne uliczki, przy czym nikt nikogo nie zwoził autobusami i zdecydowanie nie wyglądało to na ustawkę big_smile. Była też co prawda grupa zwolenników Dudy usiłująca zakłócić wystąpienie Rafała Trzaskowskiego, ale tylko usiłowała. W sumie to ich nawet pozdrowiliśmy wink.
Co ciekawe, z transparentami i plakatami wskazującymi na poparcie dla RT wyszło sporo starszych osób, co znaczy, że mamy ogromną grupę tych, których PiS-owi nie udało się kupić.

Tak na ekranie monitora, jak i w realu to jest zupełnie inny poziom wystąpienia niż równo dwa tygodnie temu pokazał to Duda. Ten człowiek naprawdę zdaje się wierzyć w to, co mówi i po prostu daje nadzieję. Jak będzie, czas pokaże, ale... najpierw idźmy do wyborów!

„Jeszcze będzie przepięknie, jeszcze będzie normalnie” na żywo naprawdę zrobiło swoje. Miał być też Zbyszek Hołdys, ale zdrowie zdecydowało inaczej, za to z telebimu zaśpiewał razem z nami „Chcemy być sobą”. Wtedy, nie powiem, ścisnęło trochę.

TRZA POWIE-TRZA!
TRZA zmian! wink

1,883

bagienni_k napisał/a:

Nie zapomniał tak jak jego koledzy i szefowie. To jest po prostu cyniczne granie na emocjach i to głównie mniej kumatej części społeczeństwa. Tak jak tłiter śmieje się z hasełek Dudy z ostatnich godzin o tym, że żadna złotówka nie pójdzie na roszczenia organizacji żydowskich. Śmiech rozlega, bo Duda i PiS siedział w tej materii raczej cicho, a teraz wyskoczył i nie ma odzewu w Izraelu. Żadnych gniewnych komentarzy części mediów, które tam od razu rzucają się na takie teksty. Znaczy jest nakaz siedzenia cicho, bo trzeba nie utrudniać wyboru jedynie słusznego. Dlaczego nie chcą utrudniać i dlaczego miałby być to wybór jedynie słuszny, to już każdy może sobie sam odpowiedzieć lol

Super, Duda właśnie odniósł się do jaj ze swoich wyborców, że jak ktoś oddał w I turze głos na niego, to już w II nie musi tongue Musi tłumaczyć swoim wyborcom, że to takie jaja i że jednak muszą głosować w II turze. Matko...

1,884

Snake napisał/a:

Super, Duda właśnie odniósł się do jaj ze swoich wyborców, że jak ktoś oddał w I turze głos na niego, to już w II nie musi tongue Musi tłumaczyć swoim wyborcom, że to takie jaja i że jednak muszą głosować w II turze. Matko...

Nieźle, nieźle...
W sumie wyborcy PiS powinni poczuć się tym faktem urażeni. Oczywiście ci, którym tłumaczyć tego jednak nie trzeba.

1,885

Mnie to niesamowicie bawi...

https://i.wpimg.pl/2000x0/filerepo.grupawp.pl/api/v1/display/embed/9fb32835-d8f3-4a4f-8d68-dfdabb8f97cf

Posty [ 1,821 do 1,885 z 2,703 ]

Strony Poprzednia 1 27 28 29 30 31 42 Następna

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » STYL ŻYCIA I SPOŁECZEŃSTWO KOBIECYM OKIEM » Wybory prezydenckie 10 maja 2020

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024