Nie slyszalam o przypadku że ktos komuś zabrania zyc zgodnie z tradycją, więc o co krzyk? Ktos komus zabrania kultywowac te wartosci?
1,626 2020-06-30 13:24:30 Ostatnio edytowany przez Ela210 (2020-06-30 13:24:53)
1,627 2020-06-30 13:25:44
Nie chcę nic mówić Olinko, ale media głównego ścieku stwierdziły, że skoro 2 kandydatów AD i RT nie chcą brać udziału w debacie podczas I tury, to znaczy, że pozostałą 9 można olać.
Obydwoje unikali debat mimo takiej możliwości.
1,628 2020-06-30 13:44:24
Nie chcę nic mówić Olinko, ale media głównego ścieku stwierdziły, że skoro 2 kandydatów AD i RT nie chcą brać udziału w debacie podczas I tury, to znaczy, że pozostałą 9 można olać.
Oczywiście, że tak poza tą jedną obowiązkową w telewizji publicznej. Niemniej jednak o ile Trzaskowski nie miał możliwości uniknąć debaty w TVP, to na niej był i sobie poradził całkiem znośnie mimo niesprzyjającego środowiska Pod tym względem jednak Andrzej Duda jest większy cykor, a nawet #cykorduda
W praktyce jak sądzę do debaty dojdzie na warunkach określonych i uzgodnionych w obu sztabach, a nie w mediach. Takie debaty już bywały, organizowane zdaje się równorzędnie i razem przez TVP, TVN i Polsat.
1,629 2020-06-30 13:56:58
Nie slyszalam o przypadku że ktos komuś zabrania zyc zgodnie z tradycją, więc o co krzyk? Ktos komus zabrania kultywowac te wartosci?
A wyzywanie od:
-faszystów (gdy uczestniczymy w zgromadzeniach o charakterze patriotycznym)
-ksenofobów (gdy dbamy o bezpieczeństwo i nie przyjmujemy imigrantów)
-kolonialistów (gdy czujemy dumę z I RP)
-antysemitów (gdy wspominamy, że Polacy w trakcie IIśw byli przykładem człowieczeństwa)
-homofobów (gdy nie chcemy adopcji i parad)
-uzurpatorów kobiet (gdy przyznajemy się, że wierzymy w patriarchat)
-rasistów (za to że jesteśmy biali i nie mamy z tego powodu kompleksów)
No i jeszcze pewnie kilka by się znalazło.
1,630 2020-06-30 14:08:39
Jeśli tak było, czego nie wykluczam, ale biorę na to info poprawkę, bo wiadomo jak jest z przekazem TVP, to muszę przyznać, że mnie to dziwi, Trzaskowski przecież bardzo dobrze sobie w takich sytuacjach radzi. Nie unika trudnych pytań, a i na te głupie odpowiada, błyskotliwie głupio-pytających nokautując.
Być może wynikało to z niechęci do samej TVP, gdzie właściwie z góry było wiadomo, że to nie będzie uczciwa debata.
1,631 2020-06-30 14:11:52
Ciekawa byłaby debata w TVN przy prowadzącej Kolendzie-Zalewskiej
Pewnie po pierwszym zdaniu Dudy z marsowa mina pokazałaby mu drzwi , posyłając za nim wiązkę poprawnych politycznie epitetów
1,632 2020-06-30 14:13:07 Ostatnio edytowany przez Snake (2020-06-30 14:16:10)
Ela210 napisał/a:Nie slyszalam o przypadku że ktos komuś zabrania zyc zgodnie z tradycją, więc o co krzyk? Ktos komus zabrania kultywowac te wartosci?
A wyzywanie od:
-antysemitów (gdy wspominamy, że Polacy w trakcie IIśw byli przykładem człowieczeństwa)
Ha, ha, no z tej listy, to ja na Forum Netkobiet byłem: faszystą, ksenofobem, antysemitą, homofobem, rasistą. Z poza listy to jeszcze: mizoginem i katolem. O ile pamiętam zasłużyłem sobie na to jedynie reprezentując aktualny porządek prawny w Polsce, zasady określone w moim wyznaniu i powszechną wiedzę. Takżeten...
Być może wynikało to z niechęci do samej TVP, gdzie właściwie z góry było wiadomo, że to nie będzie uczciwa debata.
To nie chodziło o TVP. Miały być przed I turą inne debaty. Nie odbyły się z powodu brak woli udziału sztabów Dudy i Trzaskowskiego. Co jest moim zdaniem głupotą mediów, bo powinny takie debaty przeprowadzić i postawić 9 kandydatów i 2 manekiny...
1,633 2020-06-30 15:04:36
Ela210 napisał/a:Nie slyszalam o przypadku że ktos komuś zabrania zyc zgodnie z tradycją, więc o co krzyk? Ktos komus zabrania kultywowac te wartosci?
A wyzywanie od:
Ad. 1. Pięć piw, proszę!
Ad. 2. Strach jest stałym towarzyszem, ale nie powinniśmy zrzucać całej winy na ludzi, którymi rządzili przez stulecia, nasi obecni "wrażliwi" na prawa człowieka sojusznicy, zwłaszcza, w końcu pogonione UK&NI.
Ad. 3. "Rzeczpospolita potęgą jest i basta!". Inni, głupcy, za ocean się udawali lub z "czarnuchów" czerpali zyski.
A my, pod bokiem mieliśmy przecież frajerów, by za mocarstwo się uważać.
Ad. 4. "Falanga" i inne organizacje, to nie mit. To fakt.
Ci zaś, którzy ratowali współobywateli, sąsiadów i niekiedy spowinowaconych z naszą nacją żydowskiej wiary ludźmi, nie byli bohaterami. Wiedzieli jednak, czym jest tzw. człowieczeństwo. Bezinteresownie okazywane.
Resztę pozostawię bez komentarza...
1,634 2020-06-30 15:06:45
Co do debat, nie wiem czy wszyscy tu macie świadomość, że to sztaby nie godzą się na inną formę debaty niż teleturniej....
1,635 2020-06-30 15:24:50
Ad. 3. "Rzeczpospolita potęgą jest i basta!". Inni, głupcy, za ocean się udawali lub z "czarnuchów" czerpali zyski..
Ciekawe dlaczego angielskie słowo "slave" i jest tak podobne do "Slavs"?
1,636 2020-06-30 15:45:23
Excop napisał/a:Ad. 3. "Rzeczpospolita potęgą jest i basta!". Inni, głupcy, za ocean się udawali lub z "czarnuchów" czerpali zyski..
Ciekawe dlaczego angielskie słowo "slave" i jest tak podobne do "Slavs"?
Ciekawe dlaczego powielany jest ten mit z niczym niezwiązany z rzeczywistością, jak chodzi o genezę słowa
1,637 2020-06-30 15:45:46 Ostatnio edytowany przez Ela210 (2020-06-30 16:03:54)
Nie używalam żadnego z tych określeń, a mam za sobą wiele politycznych dyskusji:)
Zalapałam się na wybory w 90 roku
Głosując na Wałęsę byłam głupkiem
1995 na Kwaśniewskiego libertynką i komuszką
2000 wiekszość na Kwasniewskiego w 1 turze i nie bylo wyzwisk
2005 na Tuska i bylam opcją niemiecką
2010 na Komorowskiego i nikt mnie nie wyzywal chyba:) pewnie z powodu szoku po zamachu na samolot. Ktoś przypomni gdzie zamachowcy siedza?
2015 na Kukiza i byłam faszystką a potem na mniejsze zło:)
2020 trza iść.
I wcale nie uwazam, by takie gadania zabierały mi wolność i trzeba bylo nad tym plakać.
I edit: pierwszy raz uwazam, ze ustępujący oby prezydent to naprawdę masakra.
1,638 2020-06-30 16:03:17
Nie używalam żadnego z tych określeń, a mam za sobą wiele politycznych dyskusji:)
Zalapałam się na wybory w 90 roku
Głosując na Wałęsę byłam głupkiem
1995 na Kwaśniewskiego libertynką i komuszką
2000 wiekszość na Kwasniewskiego w 1 turze i nie bylo wyzwisk![]()
2005 na Tuska i bylam opcją niemiecką
2010 na Komorowskiego i nikt mnie nie wyzywal chyba:)
2015 na Kukiza i byłam faszystką a potem na mniejsze zło:)
2020 trza iść.
Miałam z mężem niedawno rozkminę na temat wyborów. Kto co robił, w którym roku.
1,639 2020-06-30 16:50:54
Lucyfer666 napisał/a:Nie chcę nic mówić Olinko, ale media głównego ścieku stwierdziły, że skoro 2 kandydatów AD i RT nie chcą brać udziału w debacie podczas I tury, to znaczy, że pozostałą 9 można olać.
Ciekawa byłaby debata w TVN przy prowadzącej Kolendzie-Zalewskiej
Pewnie po pierwszym zdaniu Dudy z marsowa mina pokazałaby mu drzwi , posyłając za nim wiązkę poprawnych politycznie epitetów
pewnie by poszedl..
1,640 2020-06-30 22:32:21
Miałam z mężem niedawno rozkminę na temat wyborów. Kto co robił, w którym roku.
He, he życie małżeńskie. Moja kobita głosowała na Hołownię i po wieczorze wyborczym pytam co dalej? A ona na to, że chyba na Dudę zagłosuje. No to ja, że k... się rozwiodę Dzieci taaakie oczy, że jak? No ale spoko, już przepracowałem temat i nie ma tematu głosowania na Andrzejka
Tu nadmienię, że moja małżonka jest opcją raczej lewicową, młodzieżówka SLD, Kwaśniewski, takie sprawy i to najlepiej podsumowuje komu pasuje PiS i Andrzejek. Nie bez powodu SLD/Lewica zdycha, bo PiS im ukradł elektorat i jeszcze nazywa się prawicą
Niestety ale socjalizm zawsze zostaje socjalizmem nawet w brunatno - narodowym anturażu.
1,641 2020-06-30 22:42:39
Haha, dobrze, że u mnie nie trzeba prowadzić takich uświadamiających rozmów (czytaj: że ja nie mam potrzeby pracować nad mężem ), bo jesteśmy w tym temacie jednomyślni. Młody co prawda zagłosował inaczej, ale grunt, że mądrze, a jeśli chodzi o II turę, to już dylematu nie ma. Zresztą dwa dni temu oznajmił, że jak PAD będzie miał reelekcję, to on tylko skończy studia i się stąd zabiera budować swoją przyszłość gdzieś indziej. Ja w to naprawdę wierzę, bo będąc na jego miejscu zrobiłabym tak samo. W ten oto sposób kraj straci kolejnego inżyniera bardzo na dzień dzisiejszy pożądanej i przyszłościowej specjalizacji.
Tylko moja mama wciąż rzuca sloganami z TVP, żeby się nie denerwować, nawet nie pytałam czy była głosować, ale przypuszczam, że jeśli była, to się nie przyzna .
1,642 2020-06-30 22:53:36
Akurat pod względem poglądów, to jesteśmy zgodni. Kwestia różnicy wieku. W 1990 on pierwszy raz głodował, ja mało co wiedziałam o bożym świecie.
1,643 2020-06-30 22:55:29
Dzieciom trzeba było chwilę wyjaśnić, że tatuś żartował
Tu taka uwaga, moje chłopaki śmieją się z Andrzeja. I tu taka dygresja ale nie mogę się powstrzymać. Ja sobie tu piszę, a mój starszy syn lat 16 postanowił umyć stertę naczyń w kuchni. Stoi i myje! Boże drogi jakie ja mam dobre dziecko! Jednakowoż ładnie przy tym wzdycha - o matkooo...!
1,644 2020-06-30 22:58:48
Nie mam dzieci, ale mam zmywarkę. Zmywa, nie pyskuje i nie wymaga kieszonkowego
1,645 2020-06-30 23:02:37
Nie mam dzieci, ale mam zmywarkę. Zmywa, nie pyskuje i nie wymaga kieszonkowego
Ale ciężko ją przytulić. Wiem, próbowałem swoją
1,646 2020-06-30 23:22:56
W najbliższej rodzinie raczej wszyscy są jednogłośni: byle nie AD Natomiast z tej nieco dalszej, jednej przynajmniej strony to wszyscy poszliby "Hura" za Andrzejkiem, jak Armia Czerwona na Berlin ;P
1,647 2020-06-30 23:41:30
Hit! Andrzej ułaskawil pedofila. Wykorzystanie małoletnich krewnych i znęcanie. Łaska dotyczyła zakazu zbliżania się.
1,648 2020-06-30 23:42:35
Mam ciotkę, wierną słuchaczkę Radia Maryja, która jak ładnych parę lat temu sprzedała akcje pracownicze, to od razu księdzu Rydzykowi wysłała 4 tysiące, bo "on przecież tak skromniutko żyje" - to oczywiście cytat.
5 lat temu po wygranej Dudy moją mamę ze słowami "teraz już będzie tylko dobrze" aż całowała, że ta na niego zagłosowała. Tak że tego... no... Też nie pytam na kogo głosuje w tym roku .
Edit:
Jeśli to prawda, ciekawa jestem jaka będzie społeczna reakcja. Ja nawet nie wiem jak to skomentować, żeby zabrzmiało cenzuralnie, ale moment jest baaaardzo właściwy .
Swoją drogą czytałam wczoraj czyjeś rozważania na temat tego jakim (przepraszam za słownictwo, ale dokładnie tego sformułowania użyto) gównem obleją teraz Trzaskowskiego, żeby nam go zohydzić, bo to przecież zwykła praktyka 'narodowej' TVP. Końcowa, niestety smutna myśl była taka, że na tym etapie trudno będzie zdążyć to gówno zmyć, choćby nie wiem jak bardzo było kłamliwe.
W kontekście tej informacji myślę sobie, że teraz mogą mieć zupełnie inny problem - jakoś trzeba będzie wybrnąć z tej 'niezręczności' po stronie PAD.
P.S.
Już cała sieć o tym huczy. Weszłam też na oficjalną stronę prezydent.pl, na której pod datą 14 marca 2020 rzeczywiście jest informacja o zastosowaniu przez Prezydenta RP prawa łaski wobec jednej osoby na wniosek Prokuratora Generalnego.
W komunikacie, który jest do ściągnięcia, znajdują się m.in. takie informacje:
Informacja statystyczna:
1) Postępowanie ułaskawieniowe w tej sprawie zostało wszczęte na podstawie art. 561 k.p.k.
2) Sądy orzekające w I i II instancji pozytywnie zaopiniowały prośbę o akt łaski.
3) Prokurator Generalny wystąpił do Prezydenta Rzeczypospolitej Polskiej z wnioskiem o skorzystanie z prawa łaski.
4) Prezydent Rzeczypospolitej Polskiej zastosował prawo łaski przez darowanie reszty środka karnego w postaci zakazu kontaktowania się i zbliżania do osób pokrzywdzonych.
5) Osoba, wobec której Prezydent Rzeczypospolitej Polskiej zastosował prawo łaski, była skazana za przestępstwa, m. in.:
- z art. 197 § 3 pkt 2 i 3 k.k. (poddanie innej czynności seksualnej);
- z art. 207 § 1 k.k. w zb. z art. 157 § 2 k.k. (znęcanie się, naruszenie czynności narządu ciała na okres nie dłuższy niż 7 dni).
Motywy ułaskawienia:
Prezydent Rzeczypospolitej Polskiej, podejmując decyzję o skorzystaniu z prawa łaski, miał na uwadze względy racjonalności i celowości, a w szczególności fakt pojednania się skazanego z pokrzywdzonymi, zadośćuczynienie wyrządzonym krzywdom oraz obecne wzorowe zachowanie.
1,649 2020-07-01 07:12:14 Ostatnio edytowany przez czekoladazfigami (2020-07-01 08:03:58)
Hit! Andrzej ułaskawil pedofila. Wykorzystanie małoletnich krewnych i znęcanie. Łaska dotyczyła zakazu zbliżania się.
Andrzej jest obrońcą rodziny. Zboczeniec był z rodziny więc mu kliknęło. Ewentualnie długopis, jak to długopis. Podpisze wszystko co mu podłożą.
1,650 2020-07-01 08:53:34
W pierwszej chwili przeczytalem: "H.j prezydent", dopiero potem zobaczylem, ze to "mőj" z bledem….
1,651 2020-07-01 09:30:51
czekoladazfigami napisał/a:Miałam z mężem niedawno rozkminę na temat wyborów. Kto co robił, w którym roku.
He, he życie małżeńskie. Moja kobita głosowała na Hołownię i po wieczorze wyborczym pytam co dalej? A ona na to, że chyba na Dudę zagłosuje. No to ja, że k... się rozwiodę
Dzieci taaakie oczy, że jak? No ale spoko, już przepracowałem temat i nie ma tematu głosowania na Andrzejka
Tu nadmienię, że moja małżonka jest opcją raczej lewicową, młodzieżówka SLD, Kwaśniewski, takie sprawy i to najlepiej podsumowuje komu pasuje PiS i Andrzejek. Nie bez powodu SLD/Lewica zdycha, bo PiS im ukradł elektorat i jeszcze nazywa się prawicą
Niestety ale socjalizm zawsze zostaje socjalizmem nawet w brunatno - narodowym anturażu.
Żona Cię chyba wkręcała Chociaż może być tak, że część wyborców Hołowni faktycznie zagłosuje na Dudę. Nic nie jest proste.
1,652 2020-07-01 21:28:27
Trzaskowski i Hołownia spotkali się wirtualnie na FB, żeby porozmawiać o możliwości współpracy. Cel RT jest jasny: wygrać wybory, a do tego potrzebne są głosy wyborców Hołowni. Co chciał na tym spotkaniu ugrać Hołownia? Takie mam wrażenie, jakby chciał zjeść ciastko i mieć ciastko. A może krytyka duopolu to tylko dla picu była
1,653 2020-07-01 22:31:48
Nie jest tajemnicą, że Hołownia ostrzy sobie pazurki na urząd prezydenta Warszawy, a będzie to możliwe, przynajmniej w obecnej sytuacji, tylko wtedy, gdy Trzaskowski zwolni to miejsce. Jednym słowem obaj mają interes w tym, aby to RT wygrał 12 lipca.
--------
Jak Wam się podoba informacja, że Rafał Trzaskowski wygrał we wszystkich obwodach wyborczych w Wielkiej Brytanii, ale pierwsza tura wyborów zakończyła się w atmosferze skandalu i kompromitacji polskich służb dyplomatycznym, którym zginęło 15,5 głosów wyborców?
Andrzej Duda na wyspach poniósł klęskę wyborczą zajmując dopiero trzecie miejsce z wynikiem 15,54%. Drugi był Szymon Hołownia z wynikiem 17,48%. Biorąc pod uwagę, że Krzysztof Bosak otrzymał 11,61%, to gdyby 'zagubione' głosy rozłożyły się proporcjonalnie do wyników, to Andrzej Duda zająłby nie trzecie a czwarte miejsce.
Niektórzy, w tym ja, zastanawiają się czy to niekompetencja, czy świadome wpływanie ze strony urzędników na wynik wyborczy?
Portal gazetaplus.pl podaje:
Z raportów wynika, że pakiety wyborcze wysłano do 129 622 osób. Do ambasad i konsulatów wróciło ich natomiast 114 101 – więc 15 521 pakietów wyborczych zaginęło po drodze. Pakiety wysyłane były na ostatnią chwilę, zamiast sukcesywnie w miarę napływu zgłoszeń.
Wskazując na totalna porażkę jaką poniósł PiS w wyborach na wyspach, należy wnioskować i taki wniosek całkowicie jest uprawniony, że komuś bardzo zależało sabotowaniu procesu wyborczego.
Moja znajoma wzięła wczoraj zaświadczenie o uprawnieniu do głosowania, będzie głosować korespondencyjnie z zagranicy. W tym miejscu zastanawiam się na ile ta forma jest 'bezpieczna'?
1,654 2020-07-01 22:52:37
Portal gazetaplus.pl podaje:
Z raportów wynika, że pakiety wyborcze wysłano do 129 622 osób. Do ambasad i konsulatów wróciło ich natomiast 114 101 – więc 15 521 pakietów wyborczych zaginęło po drodze.
Ja rozumiem, że 15,5 tys. osób nie odesłało pakietów z powrotem. Co ma do tego PiS?
1,655 2020-07-01 23:02:47
Olinka napisał/a:Portal gazetaplus.pl podaje:
Z raportów wynika, że pakiety wyborcze wysłano do 129 622 osób. Do ambasad i konsulatów wróciło ich natomiast 114 101 – więc 15 521 pakietów wyborczych zaginęło po drodze.Ja rozumiem, że 15,5 tys. osób nie odesłało pakietów z powrotem. Co ma do tego PiS?
Nie odesłało w terminie. Jeśli pakiet dostajesz w sobotę czy niedzielę, a masz go jeszcze odesłać...
1,656 2020-07-01 23:16:21
Lucy-on-the-roof napisał/a:Olinka napisał/a:Portal gazetaplus.pl podaje:
Z raportów wynika, że pakiety wyborcze wysłano do 129 622 osób. Do ambasad i konsulatów wróciło ich natomiast 114 101 – więc 15 521 pakietów wyborczych zaginęło po drodze.Ja rozumiem, że 15,5 tys. osób nie odesłało pakietów z powrotem. Co ma do tego PiS?
Nie odesłało w terminie. Jeśli pakiet dostajesz w sobotę czy niedzielę, a masz go jeszcze odesłać...
I wiesz na pewno, że te 15,5 tys. pakietów zostało doręczonych w sobotę lub w niedzielę? A jeszcze na dodatek urzędnicy postarali się, żeby te "opóźnione" pakiety dostali wyłącznie wyborcy Hołowni, Trzaskowskiego i Bosaka? Domyślam się, że gdyby te pakiety były doręczone wcześniej, to zapewne wybory wygrałby Bosak i to w pierwszej turze?
1,657 2020-07-01 23:36:28
A jeszcze na dodatek urzędnicy postarali się, żeby te "opóźnione" pakiety dostali wyłącznie wyborcy Hołowni, Trzaskowskiego i Bosaka?
Wyraźnie napisałam, że obliczono, że gdyby te brakujące głosy zostały rozłożone proporcjonalnie między kandydatów z największym wynikiem, to Duda zająłby czwarte, a nie trzecie miejsce.
PiS ma do tego tyle, że u nich nic nie dzieje się przypadkiem. Poza tym jakimś dziwnym trafem wszystkie nieprawidłowości, o których słyszałam, zawsze działają na szkodę Trzaskowskiego i/lub pomagają Dudzie.
Żona współpracownika mojego męża była tzw. mężem zaufania w jednym z punktów wyborczych, jej zadaniem było czuwanie nad prawidłowym przebiegiem wyborów i liczenia głosów. Po zamknięciu głosowania komisyjnie otworzono urnę i karty do głosowania rozdzielono mniej więcej po równo między członków komisji. Po wszystkim skwitowała, że miała dosyć ciągłego upominania, by odłożono długopisy. Z tymi długopisami to jest zresztą jakaś większa akcja, bo co i rusz pojawia się sygnał, że komuś przyklejały się do rąk.
1,658 2020-07-02 07:16:05
Nie jest tajemnicą, że Hołownia ostrzy sobie pazurki na urząd prezydenta Warszawy, a będzie to możliwe, przynajmniej w obecnej sytuacji, tylko wtedy, gdy Trzaskowski zwolni to miejsce. Jednym słowem obaj mają interes w tym, aby to RT wygrał 12 lipca.
Olinko, skąd Ty bierzesz te informacje o Hołowni, bo ja czytałam jak wprost mówił, że urząd prezydenta miasta go ani trochę nie kręci
1,659 2020-07-02 08:43:30
Olinka napisał/a:Nie jest tajemnicą, że Hołownia ostrzy sobie pazurki na urząd prezydenta Warszawy, a będzie to możliwe, przynajmniej w obecnej sytuacji, tylko wtedy, gdy Trzaskowski zwolni to miejsce. Jednym słowem obaj mają interes w tym, aby to RT wygrał 12 lipca.
Olinko, skąd Ty bierzesz te informacje o Hołowni, bo ja czytałam jak wprost mówił, że urząd prezydenta miasta go ani trochę nie kręci
Mnie się wydaje, że skoro Hołownia ma być liderem nowego ruchu, aktywnego w polityce, to urząd prezydenta miasta kolidowałby z tą funkcją. A po co spotkanie z Trzaskowskim i docelowo jeszcze Dudą? Ano pewnie po to, żeby nadal budować swoją pozycję, opartą także na dialogu z czołowymi postaciami sceny politycznej.
Z mojej perspektywy deklaracja Holowni, że zagłosuje przeciwko Dudzie, co oznacza, że nie idzie KU Trzaskowskiemu, ale OD Dudy, jest sygnałem, że daleko mu do totalitarnych zapędów zaplecza politycznego Dudy, co mi wystarczy, żeby Hołownia nie budził moich negatywnych emocji ;-) Ale w sumie jemu się opłaca, żeby wygrał Trzaskowski, bo to zwiększa prawdopodobieństwo wcześniejszych wyborów, w których jego nowopowstały ruch mógłby zaistnieć. Albo nieuniknione różnice w fundamentalnych kwestiach obecnego sejmu/rządu oraz Prezydenta z innymi celami politycznymi np. brak zgody w przeprowadzaniu pozakonstytucyjnych zmian ustrojowych, albo dalszego osłabiania pozycji Polski w UE, byłoby dobrą pożywką dla jego postawy i poglądów, bazujących na awersji do obecnego duopolu na polskiej scenie politycznej.
1,660 2020-07-02 09:11:57
Ale w sumie jemu się opłaca, żeby wygrał Trzaskowski, bo to zwiększa prawdopodobieństwo wcześniejszych wyborów, w których jego nowopowstały ruch mógłby zaistnieć
Praktycznie wszystkim się opłaca. Tłumaczyłem wczoraj pisowskim trollom nawołującym Konfederację do głosowania na Andrzeja, że to nie jest w interesie Konfederacji. Oczywiście zagrania z rodzaju, że to zdrada narodowa i takie tam. No nie ogarniają (lub udają), że zimna kalkulacja każe Konfederacji głośno rozkładać ręce, że żaden z kandydatów nie jest dobry, a po cichu liczyć na zwycięstwo Trzaskowskiego. To jest stara prawda geopolityczna. Zawsze graj na osłabienie silniejszego z konkurentów. To tak jak z anegdotą jak na tureckim dworze padało rytualne pytanie czy poseł z Rzeczypospolitej już dotarł, kiedy była ona pod rozbiorami. Bo to nie z miłości do Rzplitej ale z kalkulacji geopolitycznej Turcji było na rękę podnosić sprawę polską, bo to działało na niekorzyść Rosji. Dlatego mimo ciągłych wojen polsko - tureckich, kiedy Rzeczpospolita walczyła z Moskwą albo Szwecją i dostawała baty, to Turcja podsyłała jej posiłki albo atakowała Moskwę na innym kierunku. I odwrotnie Bo tak nakazuje polityka.
A propos, premier Morawiecki odwołał już wirusa i zachęcił emerytów żeby gromadnie stawili się w komisjach wyborczy, w II turze, bo nie ma już żadnego zagrożenia.
1,661 2020-07-02 12:37:38
Spotkałam się z tą informacją kilkukrotnie, w różnych serwisach. Być może zwyczajnie zmienił w tej sprawie stanowisko. Może być też tak, jak napisała MagdaLena - po tym, gdy jego marzenia o prezydenturze legły w gruzach i zdecydował się tworzyć wspomniany nowy ruch, przekalkulował to sobie i teraz lepszą opcją będą wcześniejsze wybory. Jak zresztą widać, jego plany ulegają zmianom jak w kalejdoskopie.
Co jednak budzi moją niechęć, to to, że Hołownia najpierw w nieprzyjemny sposób wypowiedział się o Trzaskowskim, to było tuż po jego starcie w kampanii, kiedy sondaże zaczęły szybować w górę, a Hołowni spadać (niestety nie przytoczę, bo nie pamiętam, a nie chcę przekłamać, jeśli znajdę, to zacytuję), co wyraźnie wzbudziło jego dezaprobatę, a potem wyraźnie zadeklarował, że na niego zagłosuje. Ostatnie wypowiedzi znów zdają się mówić o jakiejś niepewności tej decyzji. Nie lubię chwiejnych polityków, po których nie wiadomo czego się spodziewać.
A propos, premier Morawiecki odwołał już wirusa i zachęcił emerytów żeby gromadnie stawili się w komisjach wyborczy, w II turze, bo nie ma już żadnego zagrożenia.
Ci to jak zwykle żyją w jakiejś alternatywnej rzeczywistości.
1,662 2020-07-02 14:37:45
No widać wielka panika jest i wewnetrzne sondaze wskazują ze latwo nie bedzie.
1,663 2020-07-02 22:36:06
Lucy-on-the-roof napisał/a:A jeszcze na dodatek urzędnicy postarali się, żeby te "opóźnione" pakiety dostali wyłącznie wyborcy Hołowni, Trzaskowskiego i Bosaka?
Wyraźnie napisałam, że obliczono, że gdyby te brakujące głosy zostały rozłożone proporcjonalnie między kandydatów z największym wynikiem, to Duda zająłby czwarte, a nie trzecie miejsce.
PiS ma do tego tyle, że u nich nic nie dzieje się przypadkiem. Poza tym jakimś dziwnym trafem wszystkie nieprawidłowości, o których słyszałam, zawsze działają na szkodę Trzaskowskiego i/lub pomagają Dudzie.Żona współpracownika mojego męża była tzw. mężem zaufania w jednym z punktów wyborczych, jej zadaniem było czuwanie nad prawidłowym przebiegiem wyborów i liczenia głosów. Po zamknięciu głosowania komisyjnie otworzono urnę i karty do głosowania rozdzielono mniej więcej po równo między członków komisji. Po wszystkim skwitowała, że miała dosyć ciągłego upominania, by odłożono długopisy. Z tymi długopisami to jest zresztą jakaś większa akcja, bo co i rusz pojawia się sygnał, że komuś przyklejały się do rąk.
Nie wiem, na jakiej podstawie zakładasz, że "brakujące" głosy miałyby ominąć Dudę i nagle spadłby on w rankingu. Wyniki I tury są zgodne z sondażami, nic niepokojącego w nich nie widać. Przez całe lata Kaczyński wierzył, że wybory są sfałszowane, bo on nie wygrał. Widzę, że nie tylko JK jest zwolennikiem teorii spiskowych.
1,664 2020-07-02 22:47:24
Olinka napisał/a:Lucy-on-the-roof napisał/a:A jeszcze na dodatek urzędnicy postarali się, żeby te "opóźnione" pakiety dostali wyłącznie wyborcy Hołowni, Trzaskowskiego i Bosaka?
PiS ma do tego tyle, że u nich nic nie dzieje się przypadkiem. Poza tym jakimś dziwnym trafem wszystkie nieprawidłowości, o których słyszałam, zawsze działają na szkodę Trzaskowskiego i/lub pomagają Dudzie.Żona współpracownika mojego męża była tzw. mężem zaufania w jednym z punktów wyborczych, jej zadaniem było czuwanie nad prawidłowym przebiegiem wyborów i liczenia głosów. Po zamknięciu głosowania komisyjnie otworzono urnę i karty do głosowania rozdzielono mniej więcej po równo między członków komisji. Po wszystkim skwitowała, że miała dosyć ciągłego upominania, by odłożono długopisy. Z tymi długopisami to jest zresztą jakaś większa akcja, bo co i rusz pojawia się sygnał, że komuś przyklejały się do rąk.
Nie wiem, na jakiej podstawie zakładasz, że "brakujące" głosy miałyby ominąć Dudę i nagle spadłby on w rankingu. Wyniki I tury są zgodne z sondażami, nic niepokojącego w nich nie widać. Przez całe lata Kaczyński wierzył, że wybory są sfałszowane, bo on nie wygrał. Widzę, że nie tylko JK jest zwolennikiem teorii spiskowych.
Widzisz, nigdy nie byłam zwolennikiem takich teorii, ale jak wytkumaczyc to, ze mimo szkolenia, ludzie nie chcą odlozyć dlugopisu na czas liczenia kart.?
Zupełnym przypadkiem tez zawiesza się system i ludzie nie dostają pakietow do glosowania akurat w UK, a w Chicago wszyscy.
1,665 2020-07-02 23:02:38
Ja po prostu łączę ze sobą pewne fakty i one wszystkie wyraźnie działają na korzyść jednej ze stron, co zresztą Ela ładnie wypunktowała, a to przecież nie wszystko, bo mamy jeszcze na przykład zawieszony system rejestracji oddania głosu za granicą. Poza tym ja tej władzy zwyczajnie nie ufam. Tyle razy działano na granicy lub poza prawem, tyle razy posuwano się do nieczystych zagrań, tyle razy nas okłamywano, ukrywano i tuszowano niewygodne fakty, manipulowano opinią publiczną i tak dalej, i tak dalej, że nie widzę powodu, by przyjąć, że teraz PiS jest w stanie tak po prostu oddać prezydenturę. Przecież oni potrzebują pełnię władzy i wręcz panicznie boją się, że coś może pójść nie po ich myśli, dlatego moim zdaniem są w stanie posunąć się do wszystkiego. Dlaczego, to już chyba wszyscy wiemy .
1,666 2020-07-02 23:18:17
Cóż, wkrótce wyjaśni się, czy z pałacu prezydenckiego będzie forsowana opcja amerykańska czy opcja niemiecka.
1,667 2020-07-02 23:43:34
„Poza tym ja tej władzy zwyczajnie nie ufam. Tyle razy działano na granicy lub poza prawem, tyle razy posuwano się do nieczystych zagrań, tyle razy nas okłamywano, ukrywano i tuszowano niewygodne fakty, manipulowano opinią publiczną i tak dalej”
Mam podobnie.
Tyle, że podwójnie.
W 2015 utraciłem te bezgraniczne zaufanie które miałem do ówczesnej władzy, dokładnie z tych samych powodów, dla których nie ufam obecnej.
W ciągu tych 5 lat, nie zrobiono nic, żebym te zaufanie odzyskał, raczej wzmacniano moje poczucie żenady .
Pycha kroczy przed upadkiem.
Podobno, bo jak się okazało po upadku tez nie znika.
Dla mnie to wybór między dżuma a cholera.
Nie ma różnicy.
Obaj dostaną ode mnie pełne wsparcie
1,668 2020-07-02 23:59:40
Nie zawsze pycha kroczy przed upadkiem, u Wladimira upadku nie widać, trochę dziennikarskich trupów, wykończenie wolnych mediów, szkolenie bojówek ktore są gotowe zniszczyć wroga. doslownie
I uwielbienie ludu.
Wszystko podparte zmianami w konstytucji coby bylo "legalnie"
1,669 2020-07-03 02:07:37
Rafał Trzaskowski stwierdził wczoraj, że prezydent nie może mieć innego szefa niż obywatele, w związku z czym zadeklarował, że jeśli wygra wybory, to jeszcze przed zaprzysiężeniem wystąpi z partii. Gwarantuje także, że jego kancelaria będzie bezpartyjna - złożona z ekspertów i społeczników z wielu środowisk. Wszyscy członkowie którejkolwiek partii, którzy zostaną powołani do kancelarii, będą musieli złożyć swoje legitymacje.
Przypuszczam, że jest to efekt rozmów z Hołownią, który przedstawił mu swoje postulaty, czyli "czteropunktowe minimum bezpartyjnej prezydentury", a są to trzy weta: demokratyczne, zielone i samorządowe oraz kontrola NIK w spółkach Skarbu Państwa i instytucjach komunalnych pod kątem upartyjnienia oraz zatrudniania osób, które otrzymują stanowiska w związku z pełnionymi wcześniej funkcjami w partiach politycznych.
Mnie się ta deklaracja bardzo podoba. Podobnie jak obietnica, że nie zostaną wprowadzone żadne nowe podatki, bo te zaczęły się przecież rozrastać do rozmiarów absurdalnych.
Zgodnie z ostatnimi badaniami za Trzaskowskim zagłosuje 83% wyborców Hołowni i 27% wyborców Bosaka.
Czytałam ostatnio fajny tekst, w którym autorka porównywała czekanie na wynik II tury wyborów do oczekiwania na wynik biopsji. Ja mam chyba podobnie .
1,670 2020-07-03 07:58:00 Ostatnio edytowany przez Ela210 (2020-07-03 08:05:14)
I jeszcze do Lucy:
Wszystkie przypadki prób sfalszowania jakie znajdziesz opisane w necie, są opisane dość dokladnie dotyczą dodania glosow AD.
Jesli uwazasz ze to zbieg okolicznosci życzę powodzenia.
I jak wiesz, sondaż dawał Dudzie ok 2 punkty procentowe mniej.
W 1 turze to bez znaczenia, w drugiej bedzie mieć.
Warto też sobie przypomniec jak po przegranych wyborach do Senatu PiS walczył o ich nieuznanie.
Najwyższa pora stworzyć elektroniczny system wraz z zabezpieczeniami jak w banku.
Olinka, wiele można wyczytać z min czlonkow PKW wcześniej, zwłaszcza tych ktorych kolanem tam wciskano.
1,671 2020-07-03 08:31:58 Ostatnio edytowany przez tyafu (2020-07-03 08:33:44)
Gwarantuje także, że jego kancelaria będzie bezpartyjna - złożona z ekspertów i społeczników z wielu środowisk.
Rzad bezpartyjnych ekspertow, slyszelismy to juz x razy … ale trzymam kciuki.
Zgodnie z ostatnimi badaniami za Trzaskowskim zagłosuje 83% wyborców Hołowni i 27% wyborców Bosaka.
To tylko badania, a nawet jesli sie sprawdza to moze braknac ….
PS. Nie moge sie powstrzymac - gdzie user Kaska 97_ilestam ? - przerzucona na inny front?
1,672 2020-07-03 08:52:28
Moja babcia, prawie 90 lat kobieta zażądała żeby skombinować jej baner Trzaskowskiego do powieszenia na balkon. Mówisz, masz babciu. Załatwione.
1,673 2020-07-03 09:01:18
Rafał Trzaskowski stwierdził wczoraj, że prezydent nie może mieć innego szefa niż obywatele, w związku z czym zadeklarował, że jeśli wygra wybory, to jeszcze przed zaprzysiężeniem wystąpi z partii.
Niby wszystko w teorii pasuje, ale dla mnie nie musiałby partii opuszczać, bo przecież i tak byłoby to TYLKO pokazówką.
Ja osobiście chciałbym, żeby prezydent RP nie był podwładnym Berlina, co więcej życzyłbym sobie, żeby działał przeciwko Niemcom.
1,674 2020-07-03 09:11:48
Olinka napisał/a:Rafał Trzaskowski stwierdził wczoraj, że prezydent nie może mieć innego szefa niż obywatele, w związku z czym zadeklarował, że jeśli wygra wybory, to jeszcze przed zaprzysiężeniem wystąpi z partii.
Niby wszystko w teorii pasuje, ale dla mnie nie musiałby partii opuszczać, bo przecież i tak byłoby to TYLKO pokazówką.
Ja osobiście chciałbym, żeby prezydent RP nie był podwładnym Berlina, co więcej życzyłbym sobie, żeby działał przeciwko Niemcom.
A ja bym sobie życzyła, żeby wyborcy mieli więcej szarych komórek. Niemcy to nasz największy partner gospodarczy....
1,675 2020-07-03 09:53:55
„Poza tym ja tej władzy zwyczajnie nie ufam. Tyle razy działano na granicy lub poza prawem, tyle razy posuwano się do nieczystych zagrań, tyle razy nas okłamywano, ukrywano i tuszowano niewygodne fakty, manipulowano opinią publiczną i tak dalej”
Mam podobnie.
Tyle, że podwójnie.
W 2015 utraciłem te bezgraniczne zaufanie które miałem do ówczesnej władzy, dokładnie z tych samych powodów, dla których nie ufam obecnej.
W ciągu tych 5 lat, nie zrobiono nic, żebym te zaufanie odzyskał, raczej wzmacniano moje poczucie żenady .
Pycha kroczy przed upadkiem.
Podobno, bo jak się okazało po upadku tez nie znika.Dla mnie to wybór między dżuma a cholera.
Nie ma różnicy.
Obaj dostaną ode mnie pełne wsparcie
Bill mam te same odczucia odnośnie władz.
PiS dumnie ogłosił zmianę stawek vat, haha na musztardę, nie wspomniał o podwyżkach. Wczoraj dostałem wiadomość z firmy, zmiana stawek na nasiona rzepaku z 5 % na 8 %, czyli zmiana przy obecnych cenach o jakieś 20 - 30 zł na paczce która jest na 3 ha, razy ilość ha sianych w Polsce robią się niezłe pieniądze. Zmiana stawek na drewno opałowe z 8 na 23 % , sporo osób zakłada ostatnio piece na pellet, ciekawe czy nie będzie takich zmian cenowych jak były przy opale tzw. czerwonej, która poszybowała niebotycznie w górę.
Koszty i tak poniesie społeczeństwo, Jarek i PAD dają, my płacimy. W podatkach.
1,676 2020-07-03 10:19:03 Ostatnio edytowany przez Bill.Garret (2020-07-03 10:28:23)
„Rafał Trzaskowski stwierdził wczoraj, że prezydent nie może mieć innego szefa niż obywatele, w związku z czym zadeklarował, że jeśli wygra wybory, to jeszcze przed zaprzysiężeniem wystąpi z partii. ”
Vs informacji z maja 2015 :
„Andrzej Duda, który 24 maja wygrał z Bronisławem Komorowskim wyścig o fotel prezydencki, 26 maja oficjalnie zrezygnował z członkostwa w Prawie i Sprawiedliwości - podaje TVN24. - Muszę wystąpić. Jest to dla mnie naturalne, że jak się zostaje prezydentem, to się nie jest partyjnym w żadnym stopniu”
Deja vu ?
@Morfeusz1 - w ostatnich dniach obaj kandydaci - najpierw RT ogłosił ze nie będzie podniósł podatków ( ale jednocześnie nie zabierze 500+ (i to w zwiększonej formie zawnioskowanej przez PO), obniżonego wielu emerytalnego ani zgłoszonej przez Schetyne 13 emerytury)
a następnie PAD ogłosił się „prezydentem niskich podatków”
Cyrk na kółkach
A raczej próba uwodzenia elektoratu kandydata który odpadł .
Przypomnę, ze orzeczeniem SN z 96r obietnice wyborcze nie są wiążące
1,677 2020-07-03 12:38:11 Ostatnio edytowany przez Ela210 (2020-07-03 12:58:43)
assassin napisał/a:Olinka napisał/a:Rafał Trzaskowski stwierdził wczoraj, że prezydent nie może mieć innego szefa niż obywatele, w związku z czym zadeklarował, że jeśli wygra wybory, to jeszcze przed zaprzysiężeniem wystąpi z partii.
A ja bym sobie życzyła, żeby wyborcy mieli więcej szarych komórek. Niemcy to nasz największy partner gospodarczy....
Jak widać niektorzy wciąż na 2 wojnie światowej.
Kurski to wymyślil 15 lat temu, bo żyli jeszcze wyborcy paniętający wojnę i chodzilo o obrzydzenie Tuska, bo babka Niemka zakochala sie w dziadku Polaku i o zgrozo śmieli się niepoprawnie politycznie rozmnożyć:)
Daj spokoj assasin, kto tu na forum to kupi?:)
1,678 2020-07-03 12:47:42
Generalnie na pograniczu ludzie się mieszali między sobą. Czysty etnicznie Polak to mokry sen prawicowca.
1,679 2020-07-03 13:02:03
Angela Merkel też ma zdaje się jakieś polskie korzenie zresztą.
1,680 2020-07-03 14:13:32
Generalnie na pograniczu ludzie się mieszali między sobą. Czysty etnicznie Polak to mokry sen prawicowca.
Udowodnij, jak rzucasz takie uogólnienia.
Które ugrupowania, jakie ideologia, jakie osoby.
Poza tym zdefiniuj prawicę.
1,681 2020-07-03 14:19:15 Ostatnio edytowany przez Bill.Garret (2020-07-03 15:28:58)
Miałem zmilczeć , ale nie potrafię
Zostałem przez obecna władze zakwalifikowany do „zakamuflowanej opcji niemieckiej”, ale swoje poglądy mogę określić jako prawicowe.... czy to znaczy ze nie jestem prawicowcem ale nieświadomym lewicowcem ??
Nie można mylić faszystów z prawicowcami, narodowosciowcami.
To lewica ma tendencje do uproszczenia sobie świata dzieląc go na tych o właściwych poglądach i faszystów a jednocześnie tworząc kilkadziesiąt płci
1,682 2020-07-03 14:27:21
Często w publicznych dyskusjach, czy to na żywo, czy w sieci, zbyt pochopnie padały pewne określenia. Osoby o zacięciach prawicowych nazywały zazwyczaj każdego, kto nie reprezentuje ich poglądów za lewaka. zaś ci "z lewej strony" każdego, kto nie jest z nimi za faszystę..Akurat mam kilku znajomych o zacięciach lewicowych i nie mogę złego słowa o nich powiedzieć. Może i mają dziwne zapatrywania, ale odnosi się wrażenie, że pewne rzeczy są dla nich ważne, analogicznie jak dla prawicy. Wiem jedno: nie będę patrzyła na czyjeś poglądy polityczne, jeśli mam wybierać sobie znajomych, jeśli w tych poglądach nie przekracza pewnych granic przyzwoitości.
1,683 2020-07-03 15:11:37 Ostatnio edytowany przez assassin (2020-07-03 15:15:46)
czekoladazfigami napisał/a:assassin napisał/a:Niby wszystko w teorii pasuje, ale dla mnie nie musiałby partii opuszczać, bo przecież i tak byłoby to TYLKO pokazówką.
Kurski to wymyślil 15 lat temu, bo żyli jeszcze wyborcy paniętający wojnę i chodzilo o obrzydzenie Tuska, bo babka Niemka zakochala sie w dziadku Polaku i o zgrozo śmieli się niepoprawnie politycznie rozmnożyć:)
Daj spokoj assasin, kto tu na forum to kupi?:)
Nie zrozumieliśmy się.
Ilekroć Niemcy w przeszłości były silne, tylekroć Polska miała delikatnie mówiąc przerąbane. Historia jest po to, żeby wyciągać wnioski i nie powielać popełnionych błędów. Chociażby ta durna rura w Bałtyku.
Chyba że odpowiada tu wszystkim bycie pariasem.
Bagiennik, to lewicowe grupy odpowiadają za zadymy w Stanach. Ilość przestępstw w samym Nowym Jorku skoczyła o blisko 400%, czyli pięciokrotnie... Że o niemieckiej antifie nie wspomnę.
1,684 2020-07-03 15:49:16
Znajomy historyk stwierdził inaczej: " Ile razy w przeszłości Niemcy się jednoczyły, tym my mieliśmy pod górkę" Takie są fakty historyczne jak każdy to widzi, to już inna sprawa..Mimo że niby od wojny nie upłynęły całe wieki, to wydaje się, jakby oni dalej żyli z tym brzemieniem nazizmu. Nie wiem, jak Niemcy postrzegają Polaków, bo tam nie mieszkam. Ów znajomy historyk stwierdził, że jeśli już miałby mieć pretensje do jakiegoś narodu/państwa za postawy antypolskie, jawnie przejawiane OBECNIE, to popatrzyłby na południowy-wschód..
1,685 2020-07-03 15:56:14
JKM jest Polskim prawicowcem i ma jednocześnie niemieckie pochodzenie
I cały twój misterny plan szkalowania prawicy szlak trafił
1,686 2020-07-03 16:11:53 Ostatnio edytowany przez Ela210 (2020-07-03 16:31:39)
Ela210 napisał/a:czekoladazfigami napisał/a:A ja bym sobie życzyła, żeby wyborcy mieli więcej szarych komórek. Niemcy to nasz największy partner gospodarczy....
Daj spokoj assasin, kto tu na forum to kupi?:)Nie zrozumieliśmy się.
Ilekroć Niemcy w przeszłości były silne, tylekroć Polska miała delikatnie mówiąc przerąbane. Historia jest po to, żeby wyciągać wnioski i nie powielać popełnionych błędów. Chociażby ta durna rura w Bałtyku.Chyba że odpowiada tu wszystkim bycie pariasem.
Bagiennik, to lewicowe grupy odpowiadają za zadymy w Stanach. Ilość przestępstw w samym Nowym Jorku skoczyła o blisko 400%, czyli pięciokrotnie... Że o niemieckiej antifie nie wspomnę.
Wnioski wyciaga się nie tylko z historii, ale z Aktualnej sytuacji geopolitycznej.
Jak ktos sie czuje pariasem to jego problem.
Ja tam nigdy kompleksow do Niemców nie czulam.za granicą zawsze dumę, wstyd to bedzie jak wygra Duda.:)
Nie wiedzialabym ze Polacy sa tacy zakonpleksieni, gdybym nie ogladala ostatnio TVP INFO..narracja polityki zagranicznej jak u zakompleksialej ciotki, co sie chwali byle czym.
Uwazam ze Polska miala dobrą politykę zagraniczną co zaowocowalo dobrze pracą trojkąta weimarskiego w 2014. A teraz to tylko Wegry pozostaly, a my z nimi w kącie.
I lizanie ty...a Trumpowi..
Jednym slowem klęska..
Powiedz z jakiej to historii na glownego sojusznika wyciąga się Węgry?
Że im się to kalkuluje to jasne.:)
I czy św pamieci płk Kuklinski poświecil zycie i spokoj po to by nie bylo na naszych ziemiach poligonu, a Duda bezmyślnie to oferuje?
1,687 2020-07-03 16:29:51
Śmiem twierdzić, że o żadne kompleksy tutaj nie chodzi. To część myślenia o charakterze nacjonalistycznym, że wróg zewnętrzny ma zawsze jakąś ekspozyturę wewnętrzną. Jest to reakcja typowa dla tradycyjnej (tradycja —> prawica to taki skrót myślowy) mentalności na fakt istnienia konfliktów społecznych w ogóle. Bo społeczeństwo nowoczesne jest społeczeństwem bardzo głębokich konfliktów. A tradycyjne wspólnotowe myślenie konfliktów nie lubi, oj nie lubi!, więc o wiele łatwiej jest zrozumieć te konflikty, gdy się je przetłumaczy na wpływy zewnętrzne niż tłumaczenie, że są poważne różnice interesów czy grup społecznych.
1,688 2020-07-03 17:49:45 Ostatnio edytowany przez assassin (2020-07-03 17:51:00)
assassin napisał/a:Ela210 napisał/a:Jak widać niektorzy wciąż na 2 wojnie światowej.
Daj spokoj assasin, kto tu na forum to kupi?:)Nie zrozumieliśmy się.
Ilekroć Niemcy w przeszłości były silne, tylekroć Polska miała delikatnie mówiąc przerąbane. Historia jest po to, żeby wyciągać wnioski i nie powielać popełnionych błędów. Chociażby ta durna rura w Bałtyku.Chyba że odpowiada tu wszystkim bycie pariasem.
Wnioski wyciaga się nie tylko z historii, ale z Aktualnej sytuacji geopolitycznej.
Jak ktos sie czuje pariasem to jego problem.
Ja tam nigdy kompleksow do Niemców nie czulam.za granicą zawsze dumę, wstyd to bedzie jak wygra Duda.:)Nie wiedzialabym ze Polacy sa tacy zakonpleksieni, gdybym nie ogladala ostatnio TVP INFO..narracja polityki zagranicznej jak u zakompleksialej ciotki, co sie chwali byle czym.
Uwazam ze Polska miala dobrą politykę zagraniczną co zaowocowalo dobrze pracą trojkąta weimarskiego w 2014. A teraz to tylko Wegry pozostaly, a my z nimi w kącie.
I lizanie ty...a Trumpowi..
Jednym slowem klęska..
Powiedz z jakiej to historii na glownego sojusznika wyciąga się Węgry?
Że im się to kalkuluje to jasne.:)
I czy św pamieci płk Kuklinski poświecil zycie i spokoj po to by nie bylo na naszych ziemiach poligonu, a Duda bezmyślnie to oferuje?
Analogicznie było parę lat temu, tylko Trumpem była Merkel
Co z tego, że się nie czułaś, skoro Polska i Polacy byli i są tak traktowani... Ile lat trzeba było, żeby durny proszek do prania czy płyn do garów w końcu był takiej samej/podobnej jakości jak w DE...
1,689 2020-07-03 18:18:29 Ostatnio edytowany przez Ela210 (2020-07-03 18:52:48)
Idąc tym tropem Niemki mogą się zapytać ile mają czekać na tanich i dobrych fryzjerow w Niemczech?
Lubię kosmetyki z USA są najlepsze, ale nie nie uwazam ze z tego powodu trzeba tu stawiać wyrzutnie rakietowe.
Proszki są nadal lepsze, ale czyja to wina ze Polacy kupują coś co jest pozornie tańsze?
Bo chyba nie Niemcow.
Ps anerykance produkują kosmetyki gorszej jakosci na rynek EU..
Tlumaczą ponoć innymi preferencjami
To samo Francuzi.
Takie rzeczy reguluje rynek konsumencki
W każdym razie może to uderzyć w biel moich majtek czy stan cery, ale nie dumę narodową
1,690 2020-07-03 19:11:14
Idąc tym tropem Niemki mogą się zapytać ile mają czekać na tanich i dobrych fryzjerow w Niemczech?
Lubię kosmetyki z USA są najlepsze, ale nie nie uwazam ze z tego powodu trzeba tu stawiać wyrzutnie rakietowe.
Proszki są nadal lepsze, ale czyja to wina ze Polacy kupują coś co jest pozornie tańsze?
Bo chyba nie Niemcow.
Ps anerykance produkują kosmetyki gorszej jakosci na rynek EU..
Tlumaczą ponoć innymi preferencjami
To samo Francuzi.
Takie rzeczy reguluje rynek konsumencki
W każdym razie może to uderzyć w biel moich majtek czy stan cery, ale nie dumę narodową
Oczywiście pierwszy akapit pominęłaś