Ostatnio natrafiłam na artykuł o ginekologii estetycznej. Przyznam szczerze, że wczesniej wydawało mi sie, ze takie zabiegi są jakąś fanaberią. Ale czytalam wypowiedzi kobiet, które miały problemy po porodzie z życiem seksualnym albo cierpiały na nietrzymanie moczu. I troche inaczej spojrzalam na te dolegliwosci. Wczesniej uważałam, ze takie zabiegi to przejaw luksusu i kaprysu, a tu jednak kwestie zdrowotne odgrywają ogromną rolę. Co sadzicie o takich zabiegach? Poddalyscie sie takim operacjom? Albo czy poddalybyscie sie, gdyby zaistniala taka potrzeba?
przy nietrzymaniu moczu sama operacja nie zalatwi sprawy
trzeba wzmacniac miesnie dna miednicy regularnie, gdyz nawet po takiej operacji problem moze powrocic.
ale jest to pomocne.
3 2016-10-15 01:49:42 Ostatnio edytowany przez adiafora (2016-10-15 01:53:18)
kwestie zdrowotne to nie podlegają dyskusji. Ale kwestie estetyczne dla niektórych też są ważne. Dużo kobiet robi sobie labioplastykę, bo chcą mieć ładną cipkę. I ok, skoro jest im to potrzebne do szczęścia, nie widzę problemu. Lepiej żyć z kompleksami? Często czytam na tym forum rady typu - zaakceptuj siebie, swoje kompleksy i tym podobne bla bla bla. A po co akceptować, skoro można zmienić to, co można i być zadowolonym z życia?
Nie poddawałam się podobnym zabiegom bo nie mam takiej potrzeby, w sensie, czuję się zadowolona z tego, czym mnie natura obdarzyła. Ale gdybym nie była to bym sobie poprawiła to, co by mi się nie podobało.
W sumie, nawet nie trzeba sobie zmieniać nic, są zabiegi tzw. rewitalizujące. Nie tak dawno oglądałam w tv program życie bez wstydu czy tajemnice lekarzy, coś w tym stylu, o zabiegach medycyny estetycznej, i była kobitka ok. 60 albo i po, która chciała sobie powiększyć i ujędrnić wargi sromowe i zrewitalizować pochwę. Spełnili jej życzenie. Kobieta w każdym wieku chce się czuć atrakcyjnie Inna sprawa, że akurat ta pani miała większy problem z nadwagą, ale widocznie małe wargi i niezbyt jędrna cipka były dla niej większym priorytetem niż wielki brzuch
Uważam, że nie ma znaczenia czy ktoś robi to ze względów zdrowotnych, czy też estetycznych. Miejsca intymne to tez czesc ciala- jak uszy, nos czy piersi. I jesli wyglad miejsc intymnych wpędza kogos w kompleksy to niech operuje. Ale mysle ze najczesciej na takie zabiegi decydują sie kobiety po porodzie- problem z luźną pochwą jest niestety dość powszechny.
5 2016-10-22 22:38:42 Ostatnio edytowany przez Olinka (2016-10-30 13:34:59)
Super, ze powstal taki watek. Moge mowic z wlasnego doswiadczenia o takich zabiegach, bo zdecydowalam sie na zwężenie pochwy. Nalezalam do grupy kobiet, ktore wlasnie narzekają na seks po porodzie. Podobno sa cwiczenia na miesnie kegla i podobnko kiedys komus pomogly... ja w takie rzeczy sie nie bawie i wolalam zalatwic sprawe raz a konkretnie. Poszlam na konsultacje [spam], dowiedzialam sie szczegolow i decyzje podjelam od reki. Masz racje, takie zabiegi staja sie juz codziennoscia. I super, ze kobiety przestaja sie wstydzic swoich problemow z miejscami intymnymi- w koncu po to te zabieg są- by pomagac kobietom
6 2016-10-29 23:25:12 Ostatnio edytowany przez Olinka (2016-10-30 13:35:28)
Super, ze powstal taki watek. Moge mowic z wlasnego doswiadczenia o takich zabiegach, bo zdecydowalam sie na zwężenie pochwy. Nalezalam do grupy kobiet, ktore wlasnie narzekają na seks po porodzie. Podobno sa cwiczenia na miesnie kegla i podobnko kiedys komus pomogly... ja w takie rzeczy sie nie bawie i wolalam zalatwic sprawe raz a konkretnie. Poszlam na konsultacje [spam], dowiedzialam sie szczegolow i decyzje podjelam od reki. Masz racje, takie zabiegi staja sie juz codziennoscia. I super, ze kobiety przestaja sie wstydzic swoich problemow z miejscami intymnymi- w koncu po to te zabieg są- by pomagac kobietom
Wow, brawo! Rzeczywiscie, wiele kobiet uznaje to za temat tabu. A to przypadlosc taka jak każda inna. Nalezy otwarcie o tym mówic i gdy problem staje sie jeszcze bardziej uciazliwy- najlepiej cos z tym zrobic.
Wspaniale, że medycyna poszła w takim kierunku i wreszcie zajęła się pochwami kobiet. Przestaje to, choć bardzo powoli, być tematem tabu. Kwestie zdrowotne czy estetyczne - nie ma to dla mnie znaczenia. Pochwa - część ciała jak każda inna, też należy o nią dbać i również ona może być źródłem kompleksów i problemów. Dziękować mądrym lekarzom, że się tym zajęli. I sama jakbym miała problem typu za długie wargi sromowe, za luźna pochwa po porodzie czy nietrzymanie moczu - nie wahałabym się z tego skorzystać.
Jak najbardziej rozumiem przypadki, w których przerośnięte wargi sprawiają fizyczny dyskomfort, albo są naprawdę brzydko rozciągnięte, ale jeśli kobieta o zupełnie normalnym sromie robi sobie cipkę jak u malutkiej dziewczynki, to jest to dla mnie niepojęte. Ale to tak samo jak z tymi wszystkimi dziwnymi modyfikacjami ciała - niech sobie każdy robi ze swoim ciałem co chce, mnie to dziwi, ale nie przeszkadza. Tylko żeby później żadna nie narzekała na zmniejszone odczucia.