załozylem firme.Prosze o porade - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » PRAWO , ODSZKODOWANIA , FINANSE , UBEZPIECZENIA » załozylem firme.Prosze o porade

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 9 ]

1 Ostatnio edytowany przez tomekamazon (2016-10-07 13:30:30)

Temat: załozylem firme.Prosze o porade

Witam załozylem firme,  wynajalem ksiegowa ale zanim do niej pojde zapytam sie o szczegoly chce sam uzupelnic informacje. Na jakich zasadach wystawiam rachunek klientom jak nie jestem vatowcem. Na zasadach ogolnych , ksiega rozchodów i przychodów  - forma rozliczenia !!!  Kupuje specjalne druki czy normalna kase fiskalna niezarejestrowana....Bylem ostatnio na targu to Pani wystawila mi rachunek na takim specjalnym akruszu dlugopisem...ale to chyba nie jest rozwiazanie. Jak to dziala jesli ktos jest zorientowany prosze o odpowiedz. Pozdrawiam

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: załozylem firme.Prosze o porade
tomekamazon napisał/a:

Witam załozylem firme,  wynajalem ksiegowa ale zanim do niej pojde zapytam sie o szczegoly chce sam uzupelnic informacje. Na jakich zasadach wystawiam rachunek klientom jak nie jestem vatowcem. Na zasadach ogolnych , ksiega rozchodów i przychodów  - forma rozliczenia !!!  Kupuje specjalne druki czy normalna kase fiskalna niezarejestrowana....Bylem ostatnio na targu to Pani wystawila mi rachunek na takim specjalnym akruszu dlugopisem...ale to chyba nie jest rozwiazanie. Jak to dziala jesli ktos jest zorientowany prosze o odpowiedz. Pozdrawiam

A jaka to firma? Może jesteś zobowiązany posiadać kasę fiskalną zarejestrowaną.
Z tego co piszesz to widać, że  nie masz zupełnie żadnego pojęcia o sprawach księgowych.
Pani na targu wystawiła rachunek. Co to znaczy? To była faktura VAT? To był zakup czegoś do działalności firmy?
Na Twoim miejscu nie ryzykowałabym i nie próbowała samodzielnie rozliczać tego co trzeba  bo sobie narobisz kłopotów.

3

Jest to firma zajmujaca sie sprzeadaza przez internet. Mam ksiegowa , nie jestem zobowiazany na dzien dzisiejszy posiadac kase fiskalna zarejestrowana. Mam pytanie jeśli chce cos kupi prosze po prostu o fakture? w markecie sa wyprzedaze teraz. ZApytam sie o to swojej ksiegowej , jednak zanim pojde do niej chcialem byc zorientowany. Sa jakies rodzaje faktur czy faktura to faktura. Sa tanie klocki lego, chce kupic 12 szt. Biore po prostu wszystko na jedna fakture ?

4

Tak. Musisz wziąć fakturę. Bo jak inaczej udokumentujesz rozchód środków? Dostajesz fakturę vat, bo sprzedawca jest watowcem.
Po to masz księgową, żeby dbała o Twoje sprawy. Powinna Ci na samym początku powiedzieć co masz zrobić, żeby działalność była jak najbardziej korzystna dla Ciebie.

5 Ostatnio edytowany przez Kleoma (2016-10-11 23:28:34)

tomekamazon napisał/a:

Jest to firma zajmujaca sie sprzeadaza przez internet. Mam ksiegowa , nie jestem zobowiazany na dzien dzisiejszy posiadac kase fiskalna zarejestrowana. Mam pytanie jeśli chce cos kupi prosze po prostu o fakture? w markecie sa wyprzedaze teraz. ZApytam sie o to swojej ksiegowej , jednak zanim pojde do niej chcialem byc zorientowany. Sa jakies rodzaje faktur czy faktura to faktura. Sa tanie klocki lego, chce kupic 12 szt. Biore po prostu wszystko na jedna fakture ?

Chcesz kupować klocki na wyprzedażach w markecie i sprzedawać przez internet?
Zrobiłeś biznesplan? 12 sztuk klocków. Hmmm.

Nie chcę ci podcinać skrzydeł na starcie ale dowiedz się najpierw jakie koszty poniesiesz np.zakładając stronę internetową ze swoim sklepem, koszty domeny, wyplata dla księgowej i inne.
I policz ile musisz tych klocków i po jakiej cenie sprzedać aby zwróciły się koszty ich zakupu i reszta wydatków na założenie sklepu, ubezpieczenie itp.
I żeby jeszcze jakiś zysk został na pensję dla ciebie.

Są artykuły z poradami w internecie jak założyć taki sklep, jakie koszty generuje itp. Poczytaj sobie.
I nie udawaj przed księgową, że wszystko wiesz.

6

Też bym nad tym pomyślała czy to się opłaca.Chcę rozkręcić jakąś działalność, ale ostrożna jestem.Mam znajomych którzy się wyłożyli na własnym biznesie.

7

W tym kraju nie ma sensu zakładać biznesu, spójrzcie na statystyki, większość upada! I każdy myślał, że będzie w tej mniejszości, której akurat się udało. Udaje się głównie ludziom, którzy mają kontakty, INNOWACYJNY produkt (a nie dziesiąta buda z kebabem czy piąty fryzjer w okolicy), etc.

Postaram się odpisać rzeczowo:
1. Wystawiasz faktury (nie faktury VAT, bo nie jesteś vatowcem i nie rachunki, gdyż już od jakieś czasu takiego dokumentu oficjalnie nie ma - zastąpiły je właśnie faktury. Możesz pobrać do tego jakiś darmowy program z internetu, albo po prostu zrobić sobie tabelki w excelu/wordzie, jak wolisz i je wypełniać, oczywiście chronologicznie, zachowując ciągłość numeracji. Można też kupić druczki faktur i wypełniać je ręcznie, jak jednak będziesz mieć więcej transakcji bez sensu jest tracić czas na ich ręczne wypisywanie.
2. Kasy fiskalnej na początku nie kupujesz - do 20 tys. obrotów na rzecz osób fizycznych nie prowadzących działalności gospodarczej, nie musisz jej posiadać. Od 1 stycznia 2017 r. ulga ta jednak przesłanie obowiązywać, ale o tym powinna już uprzedzić Cię odpowiednio wcześniej księgowa.
3. Każdy zakup, czyli koszt swojej działalność, w tym zakup np. tych klocków, musisz mieć udokumentowany - fakturą, fakturą VAT lub rachunkiem do umowy cywilno-prawnej (np. o dzieło).
I głowa do góry smile, przy odpowiednim nakładzie pracy biznes musi się rozkręcić, należy się jednak nastawić na ciężką pracę, niezależnie od branży.

9 Ostatnio edytowany przez vinnga (2016-11-20 14:55:42)

Nie lepiej zwrócić sie do radcy prawnego? Ja tak zrobiłam i nie żałuję.  SPAM

Posty [ 9 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » PRAWO , ODSZKODOWANIA , FINANSE , UBEZPIECZENIA » załozylem firme.Prosze o porade

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024