Brak chęci do życia. - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » STRES, LĘK, NERWICA, DEPRESJA » Brak chęci do życia.

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 3 ]

Temat: Brak chęci do życia.

Mam 20 lat i jestem zagubiona w życiu. Nie mam ambicji, marzeń, potrafię cały dzień przespać. Nie mam pojęcia jak zabrać się do zycia, stałam się małomówna, nie odczuwam przyjemności. Wszystko mnie stresuje, nawet gdy mam coś załatwić w banku, boję się tam nawet iść. Żadny kierunek mnie nie fascynuje, oprócz rysowania a i w tym jestem okropna i mało kreatywna. Słyszałam też, że nie mam gustu. Nie wiem co mogłoby mnie pchnąć, powoli się duszę w swoim życiu, jestem nikim, nic nie osiągnęłam, nigdy nikogo nie miałam, nie pragnę dzieci. Boję się świata, boje się żyć. Jedyne co bym chciała to wyjechać, ale wszyscy są przeciwni (Mieszkam w Szkocji) Kiedy czytam rozmowy studentów, to zazdroszczę. Są samodzielni, robią co chcą, mają marzenia. A ja to tak jakbym już umarła, bez możliwości zycia...

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Brak chęci do życia.

Czy od dawna tak się czujesz? Czy coś się wydarzyło w Twoim życiu że tak się czujesz? A może wychowałaś się w toksycznej rodzinie? Spróbuj z tym rysowaniem skoro to jest coś co Cię fascynuje, może też grafika komputerowa? Na razie ćwicz technikę, z czasem, gdy poczujesz się lepiej, może przyjść kreatywność. Nie porównuj się do innych, bądź sobą, szukaj swojej drogi.

3

Odp: Brak chęci do życia.

Cześć Seolhyun, w twoim wieku miałam podobne odczucia wypalenia, braku chęci do życia, braku celu. Media zewsząd bombardują nas informacjami, iż wiek 20-25 to najlepsze lata każdego z nas, tyle że każdy z nas jest inny, inaczej przeżywa pewne kwestie, inne ma wymagania zarówno do życia jak i innych ludzi. Gdy miałam 20 lat czułam się zagubiona, bez perspektyw, nie miałam żadnego określonego celu ani chęci do zmian. Jest to okres ogromnych napięć i stresów, gdyż w sumie jesteś już dorosła, a mimo wszystko bez konkretnego hobby, pracy, rodziny, gdzieś w zawieszeniu pomiędzy dojrzałymi decyzjami, a młodzieńczymi pragnieniami. Niestety dopiero po jakimś czasie dzięki doświadczeniom zaczynasz rozumieć po co właściwie żyjesz, jaki jest cel naszej egzystencji, czego właściwie chcesz od życia, kim chcesz zostać, co daje Ci radość i setki innych odpowiedzi. Co bym Ci doradziła, to iść do psychologa lub coacha, jeśli pielęgnujesz w sobie wiele negatywnych uczuć musisz wiedzieć skąd pochodzą i jak na nie wpłynąć by mimo wszystko popatrzeć na życie przez różowe okulary. Często samemu trudno dojść do przyczyn takiego stanu rzeczy, a frustracja prowadzi do depresji, złości, obojętności. W księgarniach i na internecie dostępnych jest sporo książek na ten temat oraz depresji, motywacji, jak odzyskać w życiu cel etc. Poszukaj również portali psychologicznych, które traktują o wielu podobnych kwestiach. Trzymam kciuki i zaręczam, iż stan w którym jesteś jest chwilowy i można go zmienić, ale tylko poprzez aktywne działanie, nie bierność.

Posty [ 3 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » STRES, LĘK, NERWICA, DEPRESJA » Brak chęci do życia.

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024