Dzień dobry, mam pytanie do doświadczonych kobitek...
Dzisiaj rano ułamał mi się kawałek plomby w zębie i zastanawiam się co zrobić. Słyszałam, że nie powinno się chodzić do dentysty w ciąży (chyba że naprawdę boli!) Szukam informacji w necie, ale są to różne źródła i jedne piszą, że nie należy chodzić, bo higiena, bo bezpieczeństwo, bo można coś przypadkowo złapać itd. Inne piszą, że przed porodem wręcz TRZEBA wyleczyć zęby i teraz nie wiem.
Wyleciał mi kawałeczek dosłownie i nic mnie nie boli, tylko odrobinkę haczę językiem. Ile czasu można chodzić z taką dziurą w plombie? Czy powinnam iść do dentysty?
Idz kobitko do dentysty:)
wiadomo na wstepie uswiadom o ciazy jeśli jeszcze nie widac:)
moze tylko spiluje plabe żebyś nie haczyla a moze zrobi wszystko na nowo,
do dentysty wolno przeciez chodzic a nawet trzeba:)
co innego rtg zeba:)
ja w ciazy chodzilam do dentysty mialam plombe i jeszcze kontrole później
Przyjemnej bezbolesnej wizyty zycze:)
Jesli cos sie dzieje z zębami to trzeba isc koniecznie mozna normalnie leczyć zęby w ciazy ale najbezpieczniej w II trymestrze.
do dentysty w ciąży TRZEBA pójść, tym bardziej jeśli Ci się plomba wyłamała. Ja w środę lecę na przegląd sprawdzić czy mam zdrowe zęby, tak więc życzę bezbolesnej wizyty
Dziękuję Kobiety! Pójdę na pewno
Jestem w 15 tygodniu i też chodzę do dentysty ponieważ ten do którego chodziłam przed ciąża miał mi wyleczyć zęby przed a twierdził ze to zrobił jednak teraz okazało sie ze mam kilka zębów do plombowania. Uprzedziłam dentystę o ciąży i nie zgodziłam sie na zdjęcia zębów ale na leczenie jak najbardziej tak. Po urodzeniu dzidziusia nie będziemy miały dużo czasu na takie wyjścia wiec lepiej wyleczyć zęby teraz.
Ja byłam niedawno, bo mi też coś wyleciało i mam zrobione. Powinno się iść. Do tego ciężarne mają bezpłatne 2x czyszczenie płytki. Zakażenia bakteryjne są niebezpieczne dla płodu. Nawet jeśli mowa o uzębieniu. Nie zwlekaj!
Kochana. Ja chodzilam do dentysty cala ciaze. Leczyla mi zeby ze znieczuleniem. Nawet rwalam ze znieczuleniem. Ale jezeli chodzi o rwanie to jak jiz to w 2 trymestrze. Wiem ze w 1 i 3 lepiej unikac.
9 2016-08-04 10:13:12 Ostatnio edytowany przez Olinka (2017-04-27 16:02:39)
Po pierwsze - w czasie ciąży będzie Ci się gromadzić płytka i dziąsła się rozpulchnią, więc łatwiej będzie powstawać ewentualna próchnica. Po drugie - po urodzeniu dziecka nie będziesz mieć czasu latać do dentysty. Po trzecie - choroby przyzębia mają wpływ na cały organizm (gdzieś czytałam nawet, że zawały i choroby serca mogą być spowodowane problemami z jamą ustną ), więc na dziecko także. Lepiej iść. Tylko tak jak mówią dziewczyny, powiedz od razu o ciąży. A skąd jesteś? Bo jeśli z Warszawy lub okolic, mogę Ci polecić [spam]. Właśnie osobno zajmują się kobietami w ciąży. Możesz wejść na ich stronę, tam w zakładce odpowiedniej znajdziesz wypisane, jakie zabiegi, w którym trymestrze są dozwolone. Fajna ściąga.