Ciąża a dentysta - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » CIĄŻA I PORÓD » Ciąża a dentysta

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 9 ]

1

Temat: Ciąża a dentysta

Dzień dobry, mam pytanie do doświadczonych kobitek...
Dzisiaj rano ułamał mi się kawałek plomby w zębie i zastanawiam się co zrobić. Słyszałam, że nie powinno się chodzić do dentysty w ciąży (chyba że naprawdę boli!) Szukam informacji w necie, ale są to różne źródła i jedne piszą, że nie należy chodzić, bo higiena, bo bezpieczeństwo, bo można coś przypadkowo złapać itd. Inne piszą, że przed porodem wręcz TRZEBA wyleczyć zęby i teraz nie wiem.
Wyleciał mi kawałeczek dosłownie i nic mnie nie boli, tylko odrobinkę haczę językiem. Ile czasu można chodzić z taką dziurą w plombie? Czy powinnam iść do dentysty?

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Ciąża a dentysta

Idz kobitko do dentysty:) 
wiadomo na wstepie uswiadom o ciazy jeśli jeszcze nie widac:)
moze tylko spiluje plabe żebyś nie haczyla a moze  zrobi wszystko na nowo,
do dentysty wolno przeciez chodzic a nawet trzeba:) 
co innego rtg zeba:)
ja w ciazy chodzilam do dentysty mialam plombe i jeszcze kontrole później smile

Przyjemnej bezbolesnej wizyty zycze:)

3

Jesli cos sie dzieje z zębami to trzeba isc koniecznie smile mozna normalnie leczyć zęby w ciazy ale najbezpieczniej w II trymestrze.

4

do dentysty w ciąży TRZEBA pójść, tym bardziej jeśli Ci się plomba wyłamała. Ja w środę lecę na przegląd sprawdzić czy mam zdrowe zęby, tak więc życzę bezbolesnej wizyty tongue

5

Dziękuję Kobiety! Pójdę na pewno smile

6

Jestem w 15 tygodniu i też chodzę do dentysty ponieważ ten do którego chodziłam przed ciąża miał mi wyleczyć zęby przed a twierdził ze to zrobił jednak teraz okazało sie ze mam kilka zębów do plombowania. Uprzedziłam dentystę o ciąży i nie zgodziłam sie na zdjęcia zębów ale na leczenie jak najbardziej tak. Po urodzeniu dzidziusia nie będziemy miały dużo czasu na takie wyjścia wiec lepiej wyleczyć zęby teraz.

7

Ja byłam niedawno, bo mi też coś wyleciało i mam zrobione. Powinno się iść. Do tego ciężarne mają bezpłatne 2x czyszczenie płytki. Zakażenia bakteryjne są niebezpieczne dla płodu. Nawet jeśli mowa o uzębieniu. Nie zwlekaj!

8

Kochana. Ja chodzilam do dentysty cala ciaze.  Leczyla mi zeby ze znieczuleniem. Nawet rwalam ze znieczuleniem. Ale jezeli chodzi o rwanie to jak jiz to w 2 trymestrze. Wiem ze w 1 i 3 lepiej unikac.

9 Ostatnio edytowany przez Olinka (2017-04-27 16:02:39)

Po pierwsze - w czasie ciąży będzie Ci się gromadzić płytka i dziąsła się rozpulchnią, więc łatwiej będzie powstawać ewentualna próchnica. Po drugie - po urodzeniu dziecka nie będziesz mieć czasu latać do dentysty. Po trzecie - choroby przyzębia mają wpływ na cały organizm (gdzieś czytałam nawet, że zawały i choroby serca mogą być spowodowane problemami z jamą ustną hmm ), więc na dziecko także. Lepiej iść. Tylko tak jak mówią dziewczyny, powiedz od razu o ciąży. A skąd jesteś? Bo jeśli z Warszawy lub okolic, mogę Ci polecić [spam]. Właśnie osobno zajmują się kobietami w ciąży. Możesz wejść na ich stronę, tam w zakładce odpowiedniej znajdziesz wypisane, jakie zabiegi, w którym trymestrze są dozwolone. Fajna ściąga.

Posty [ 9 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » CIĄŻA I PORÓD » Ciąża a dentysta

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024