Jestem w ciąży, mieszkam w UK, nie jestem w Polsce ubezpieczona - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » CIĄŻA I PORÓD » Jestem w ciąży, mieszkam w UK, nie jestem w Polsce ubezpieczona

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 13 ]

Temat: Jestem w ciąży, mieszkam w UK, nie jestem w Polsce ubezpieczona

hej. Przejdę od razu do rzeczy. Jestem teraz w UK, ciążę mam prowadzona tutaj. <7 miesiac>. Może być tak że będę zmuszona wracac do Polski ze względów osobistych. Alee..wszystko byloby okey,gdyby nie to ze nie jestem w Polsce ubezpieczona, z urzedu pracy zostalam wyrejestrowana, data wraz z ktora bede mogla zarejestrowac sie ponownie to data mojego porodu tj 23 wrzesien. Co w takiej sytuacji moge zrobic? Będę musiala placic za wizyty? Bo zwyczajnie mnie na nie nie stac .nie pracuje w tym momencie. Slyszalam ze kobiecie w ciazy przysluguje darmowa opieka,ze takie jest prawo..Ale bedac ostatnio w Polsce ,zapytalam w rejestracji,w przychodni-powiedzieli ze beda platne wizyty. Boje się poniewaz choruje,co oznacza ze porod nie bedzie tak bezpieczny jak u zdrowych kobiet. Boje sie ze nie zajma sie mna jak trzeba i beda komplikacje..Mial juz ktos taka sytuacje? Co trzeba zrobic ?

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Jestem w ciąży, mieszkam w UK, nie jestem w Polsce ubezpieczona

Zadzwoń do polskiego ZUSu i Ci powiedzą co i jak, będziesz miała rzetelne informacje z pierwszej ręki. Może jakieś zaświadczenia wydają , nie wiem. Z tego co mi wiadomo każda ciężarna jest objęta ubezpieczeniem, tylko trzeba o tym twardo przypominać i obstawać w przychodniach.

3

Z tego co wiem już nie ma ochrony kobiet w ciąży, musisz być ubezpieczona bo inaczej będziesz płacić . Możesz wykupić ubezpieczenie zdrowotne w jakiejś ubezpieczalni.

4

Albo jeszcze opłacić sobie samej ubezpieczenie w zus-ie.

5

o widzisz, Niuska jest może bardziej zorientowana. Zadzwoń do Zusu i zapytaj, tak będzie najpewniej

6

USTAWA
z dnia 27 sierpnia 2004 r.
o świadczeniach opieki zdrowotnej finansowanych ze środków publicznych
[...]
Art. 2. 1.  Do korzystania ze świadczeń opieki zdrowotnej finansowanych ze środków publicznych na zasadach określonych w ustawie mają prawo:
1)    osoby objęte powszechnym - obowiązkowym i dobrowolnym ubezpieczeniem zdrowotnym, zwane dalej "ubezpieczonymi",
2)    inne niż ubezpieczeni osoby posiadające miejsce zamieszkania na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, które posiadają obywatelstwo polskie lub uzyskały w Rzeczypospolitej Polskiej status uchodźcy lub ochronę uzupełniającą, lub zezwolenie na pobyt czasowy udzielone w związku z okolicznością, o której mowa w art. 159 ust. 1 pkt 1 lit. c lub d ustawy z dnia 12 grudnia 2013 r. o cudzoziemcach (Dz. U. poz. 1650 oraz z 2014 r. poz. 463), spełniające kryterium dochodowe, o którym mowa w art. 8 ustawy z dnia 12 marca 2004 r. o pomocy społecznej (Dz. U. z 2013 r. poz. 182, ze zm.), co do których nie stwierdzono okoliczności, o której mowa w art. 12 tej ustawy, na zasadach i w zakresie określonych dla ubezpieczonych,
3)    inne niż wymienione w pkt 1 i 2 osoby, które nie ukończyły 18. roku życia:
a)    posiadające obywatelstwo polskie lub
b)    które uzyskały w Rzeczypospolitej Polskiej status uchodźcy lub ochronę uzupełniającą lub zezwolenie na pobyt czasowy udzielone w związku z okolicznością, o której mowa w art. 159 ust. 1 pkt 1 lit. c lub d ustawy z dnia 12 grudnia 2013 r. o cudzoziemcach, posiadające miejsce zamieszkania na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej,
4)    inne niż wymienione w pkt 1-3 osoby posiadające miejsce zamieszkania na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, które są w okresie ciąży, porodu lub połogu
a)    posiadające obywatelstwo polskie lub
b)    które uzyskały w Rzeczypospolitej Polskiej status uchodźcy lub ochronę uzupełniającą, lub zezwolenie na pobyt czasowy udzielone w związku z okolicznością, o której mowa w art. 159 ust. 1 pkt 1 lit. c lub d ustawy z dnia 12 grudnia 2013 r. o cudzoziemcach
-    zwane dalej "świadczeniobiorcami".

to znaczy ze zmienili prawo? narazie jestem w UK,ale sprobuje sie dowiedziec w ZUSie..nie stac mnie zeby placic

7

Niuska napisał/a:

Albo jeszcze opłacić sobie samej ubezpieczenie w zus-ie.

a duzo takie ubezpieczenie w ZUSie wynosi? Wiesz moze mniej wiecej jakie koszty..i jak sie oplaca?czy miesiecznie ,czy trzeba na rok...bo we wrzesniu po porodzie moge sie normalnie zarejestrowac w urzedzie pracy..chodzi o ten czas do porodu no i sam porod

Nie w ZUS, tylko w NFZ, jak już. W tej chwili 378,17 zł na miesiąc.

Ale przepisy się nie zmieniły i ustawa jest aktualna, więc nie jest Ci to potrzebne.

9

W ZUS można również opłacać sobie składki ubezpieczenia, nie wiem ile to kosztuje.

10 Ostatnio edytowany przez santapietruszka (2016-07-04 16:27:45)

Niuska napisał/a:

W ZUS można również opłacać sobie składki ubezpieczenia, nie wiem ile to kosztuje.

Dobrowolne ubezpieczenie zdrowotne - a o takie w tym przypadku chodzi - opłaca się po zawarciu umowy z NFZ.

W NFZ trzeba wypełnić wniosek, pokazać dokumenty potwierdzające ostatnie ubezpieczenie zdrowotne oraz wnieść opłatę tzw. dodatkową, którą NFZ naliczy w zależności od ostatniego ubezpieczenia zdrowotnego. Potem podpisuje się umowę i zgłasza się w ZUS. Składki opłaca się do ZUS, ale ZUS je tylko przekazuje do NFZ. Ale kompletnie się to Autorce tematu nie opłaca, skoro opieka zdrowotna i tak jej przysługuje.

11

Na stronie NFZ czytalam ze kobiecie w ciazy ta opieka przysluguje,czyli nic sie nie zmienilo.. dobrowolne ubezpieczenie tez jest wyjsciem ale jak dla mnie nie jest to mala kwota..w mojej sytuacji mnie nie stac. wiec jesli nalezy mi sie opieka lekarska to bede musiala sie użerać niestety ze wszystkimi...no ale wyjscia innego nie ma ,trzeba walczyc o swoje

12

Sunshine - jeżeli spotkasz się gdziekolwiek z odmową przyjęcia Cię do lekarza bezpłatnie, żądaj tej odmowy na piśmie. W 95% przyjmą Cię bezpłatnie wtedy big_smile w pozostałych 5% przypadków zgłaszasz tą odmowę do NFZ. I tyle w temacie.

A dobrowolne ubezpieczenie naprawdę Ci się nie opłaca, lepiej wydaj te pieniądze na wyprawkę dla dziecka smile

13

santapietruszka napisał/a:

Sunshine - jeżeli spotkasz się gdziekolwiek z odmową przyjęcia Cię do lekarza bezpłatnie, żądaj tej odmowy na piśmie. W 95% przyjmą Cię bezpłatnie wtedy big_smile w pozostałych 5% przypadków zgłaszasz tą odmowę do NFZ. I tyle w temacie.

A dobrowolne ubezpieczenie naprawdę Ci się nie opłaca, lepiej wydaj te pieniądze na wyprawkę dla dziecka smile

Oczywiscie wolalabym przeznaczyc te pieniadze na dziecko smile mam nadzieje ze bedzie dobrze ,i nie bedzie duzych problemow! smile

Posty [ 13 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » CIĄŻA I PORÓD » Jestem w ciąży, mieszkam w UK, nie jestem w Polsce ubezpieczona

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024