Czy papież jest gadającą lalką? - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » RELIGIA - DUCHOWE POSZUKIWANIA » Czy papież jest gadającą lalką?

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 28 ]

1 Ostatnio edytowany przez Averyl (2016-06-27 14:43:14)

Temat: Czy papież jest gadającą lalką?

Ubawiła mnie wypowiedź papieża Franciszka:

"Kościół musi przeprosić za wielokrotny brak reakcji na problemy tego świata. Wierzę, że musi przeprosić homoseksualistów, których obraził. Nie tylko ich, ale także dzieci zmuszane do pracy, biednych, których opuścił i dyskryminowane kobiety, które zaniedbał. Kiedy mówię Kościół mam na myśli wszystkich chrześcijan."

kościół powinni przeprosić homoseksualistów, dzieci, kobiety, czy innych pokrzywdzonych. No to czemu tego nie robi, skoro sam papież tak mówi?

Poprzednio też wypowiedział się, że każda parafia mogłaby przygarnąć rodzinę uchodźców... no i co macie w swoich parafiach przygarniętych uchodźców???

Mam wrażenie, że obecny papież jest marionetką, takiej w sam raz dla dzieciaków na dni młodzieży, do robienie fotek, ale nie mający żadnego wpływu na organizację, której niby jest najważniejszą osobą.

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Czy papież jest gadającą lalką?

Sam wierzę że sprawa imigrantów, kryzysu w Europie to sprawa grubymi nićmi szyta. Niemcy cały czas po wojnie mieli wywalone na bliski wschód, a nagle zrobili się super czuli i zbawcy. Być może Watykan jest pod tą samą grupą wpływu co Niemcy.

Zobacz jakie fundacje George Soros wspiera, ostatnio wykupił akcje GW. Ten sam człowiek który powalił funta brytyjskiego na kolana kilkadziesiąt lat temu poprzez spekulacje. Ten sam który drukuje ulotki dla imigrantów jakimi szlakami do Europy warto iść.

3

Jako że jeden obraz mówi więcej niż tysiąc słów, wklejam zdjęcie, które zrobiło już furorę w mediach społecznościowych i zapewne stanie się symbolem pontyfikatu papieża Franciszka:

http://puu.sh/pHPSH/7d83beeb6c.jpg

(źródło: zasoby Internetu)

Zdjęcie zostało zrobione po tym, jak papież spotkał się z pracownikami kurii. Apelował do księży i biskupów, aby "troszczyli się o swoją owczarnię, szukali zagubionej owcy, prowadzili z powrotem tę, która zabłądziła, opatrywali rany i leczyli choroby”.

Jarosław Makowski na swoim blogu "Niebo w płomieniach" napisał coś, co może stanowić tutaj dobrą puentę:
(...) Ale największą słabością pontyfikatu Franciszka jest to, że papież jest solistą. Nie stoją za nim ani kościelni tradycjonaliści, ani kościelni postępowcy, ani nawet jezuicki zakon, z którego pochodzi. Problem Bergolio nie polega na tym, że papież ma problemy z popularnością na zewnątrz Kościoła, wśród katolików chodzących po manowcach, przedstawicieli innych religii czy ateistów, ale na tym, że nie ma „szabel” wewnątrz Kościoła, a ma za to znaczącą i zdyscyplinowaną opozycję. (...) Papież Franciszek jest samotny.
Dlatego pojawiają się głosy, które sprowadzają się do jednego słowa: „przeczekać”. Należy, powiadają niektórzy księża, przeczekać pontyfikat Franciszka. To strategia tych, którzy są jawnymi lub ukrytymi oponentami rewolucji Bergolio, a jego pontyfikat traktują jak „wypadek przy pracy”.

4

Bardzo lubię Papieża Franciszka, nie uważam, by był marionetką.

Myślę, że postępuje tak, jak dobry pasterz postępować powinien i w zgodzie ze swoim sumieniem. Nie ogląda się na innych, tylko robi swoje.
Przeraźliwe jest zdjęcie, które wkleiła Olinka. Pokazuje wielką samotność Ojca Świętego.

Kościół na czele z Watykanem to jedna z najbardziej skorumpowanych organizacji. Rączka rączkę tam myje.
Ja się w ogóle dziwię, że Franciszek jeszcze nie ''zachorował'', albo nie zginął w ''zamachu'' lub ''wypadku'' - myślę, że tym Panom w sukienkach byłoby to na rękę.

5

Papież jest wielbiony przez "zwykłych" ludzi i sam doskonale czuje się wśród wiernych, a równocześnie jest osamotniony, gdy przebywa wśród swoich najbliższych współpracowników. KK jest skostniały, zatwardziały w swoich przekonaniach, słysząc słowa Franciszka, że Kościół powinien być ubogi i ubogim służyć, stawia ogromny opór. Tam chyba nikt nie podejmuje z nim dialogu, a zdjęcie jest tego doskonałym symbolem. Sam papież uznał, że aby w sposób wiarygodny głosić prawdy wiary, samemu też trzeba być wiarygodnym, dlatego zmiany zaczął od siebie, a mimo to sprzeciw ze strony kościelnych dostojników i sporej części kleru jest przecież bardzo wyraźny.

6

Rozumiem argumenty, że papież jest wierny sobie, wierny temu, w co wierzy, ale aby był autentyczny w tym, co mówi/robi, to jednak powinien coś zrobić z kościołem, w końcu to on jest głową kościoła (a może jednak marionetka?), jeśli nie on, to kto miałby zmieniać tę organizację?
Poza tym jeśli przyjąć argument Cyngli, że kościół to skorumpowane organizacja, to on widząc jaki to bagno, to nie powinien zachęcać zwłaszcza młodych ludzi. Zachęcałabyś swoje dziecko by garnęło się do pedofila? Jeśli wierzyć w słowa papieża, że kościół powinie wykazać jakiś żal, przeprosić np. za pedofilię  to właśnie ci z fotki Olinki powinni w moralny, religijny sposób odpowiedzieć na problemy poruszane np. w filmie Spotlight, czy wszystkie historie o sierocińcach prowadzonych przez zakonnice, czy tak po prostu tych wszystkich których wykluczono, bo Bóg ich stworzył z niewłaściwą orientacją seksualna, albo miały niefarta i urodziły się ze związku rozwodników.

7

Averyl, tak sobie myślę, że to bardziej chodzi o zachęcanie do wiary w Boga, a nie w instytucję Kościoła.
Przynajmniej tak to odbieram.

Pytanie dot. pedofilii uznaję za retoryczne. Żadna normalna matka nie wepchnie dziecka w ramiona pedofila. Jednak z pedofilią można spotkać się wszędzie, nie tylko w Kościele. To są pojedyncze przypadki, które nie powinny określać ogółu.
Ja ogólnie syna nie zabieram do kościoła i sama też nie chodzę. Jak będzie chciał w przyszłości chodzić, to będzie chodził. Na razie nie widzę, by go to interesowało.

8 Ostatnio edytowany przez Averyl (2016-06-27 22:16:20)

To by było piękne, gdyby chodziło o wiarę, ale te dzieciaki, które z ufnością, z wiarą w Boga/ideę modlą się, w pewnym momencie dostrzegają to drugie oblicze - kościół. Nie można wierzyć w czynienie dobra, a jednocześnie zderzanie się z bankierem-księdzem, albo z księdzem-cwaniaczkiem. Nie trzeba sięgać po drastyczne aspekty jak pedofilia, ale często są to takie drobne historię np. moja bardzo wierząca matka wkurzyła się na wiejskiego klechę, któremu nie chciało się sprawdzić w księgach parafialnych dat narodzin, śmierci kogoś z rodziny, by umieścić na nowych nagrobkach. Argumenty, które używał nie miały w ogóle sensu, opowieści o powodzi, to tak jakby starym Łodzianom opowiadać o flocie rzecznej z czasów świetności miasta. Tak młody gnojek, tuż po seminarium, ale już z dobrym samochodem, z kupą pieniędzy, mający bardzo głęboko w du***  swoje owieczki, potrafił dotknąć osobę bardzo wierzącą.
W zeszłym roku byliśmy na wakacjach w Jurze, moi chłopacy pierwszy raz widzieli klasztor na Jasnej Górze. Tam jest zakaz fotografowania - no i mój komentarz ale wioch, skubią te owieczki przy każdej okazji, cały ten majątek to dary i co nawet nie można zrobić zdjęcia bez flesza? co ubędzie im majątku od zdjęcia?
Nie, o ile umiem zrozumieć ludzi, którzy wierzą, to organizacja zwana kościołem jest dla mnie na równi z innymi przestępczymi organizacjami. Korupcja, nepotyzm, przestępstwa seksualne, finansowe są takie same nie zależnie kto to robi.

9

Papież Franciszek nie jest marionetką, ani gadającą lalką... On właśnie próbuje do takich wyświęconych marionetek i lalek przemówić.
To oczywiste, że zanim runie skamieniały mur odwrócony do Niego plecami, minie sporo czasu...
To oczywiste, że kościół nie przeprasza na zawołanie, bo kościół jeszcze tego w umyśle swoim nie przetrawił i przez gardło długo kościołowi to nie przejdzie...

Zresztą (cytuję z fejsa):
W Polsce „Papież jest lewakiem”, tylko dlatego, że mówi o biedzie, wykluczeniu, umowach śmieciowych, ekologii, przyjmowaniu uchodźców, wyzysku w pracy, zarobkach, nierównościach społecznych itd.
Jeśli to wszystko jest „kosmicznym lewactwem”, to ja tylko chciałem zapytać, czym w takim razie jest chrześcijaństwo?
Stawianiem murów? Sojuszem duchownych z biznesem? Paleniem kubeczkami po jogurtach w piecach? Wycinaniem lasów? Zatrudnianiem ludzi na śmieciówkach? Dokładaniem ręki do nierówności społecznych?
Coś nam się tu chyba zdrowo popieprzyło, jeśli wrażliwość społeczną nazywamy lewactwem, a za chrześcijaństwo uważamy „obronę cywilizacji przez arabami” i „obronę rodziny przed gejami”

10 Ostatnio edytowany przez Averyl (2016-06-27 22:31:48)

O'kruszynka napisał/a:

Papież Franciszek nie jest marionetką, ani gadającą lalką... On właśnie próbuje do takich wyświęconych marionetek i lalek przemówić.

Raczej na odwrót gada do prasy - do baranów, a przecież powinien przemawiać do  swoich biskupów, czy innych duchownych. Wytłumaczcie mi - jeśli masz w firmie szefa, to on mówi co masz robić, to on nakreśla kierunek działalności firmy, to on finalnie odpowiada za swoją fimę, a papież kim jest w tej organizacji?

11 Ostatnio edytowany przez Cyngli (2016-06-27 22:36:37)

Uważam, że papież jest trochę jak królowa angielska.
Pełni funkcję maskotki, choć wmawiają nam inaczej.

Myślę, że w rzeczywistości nie może on zadecydować o niczym ważnym, a już na pewno sam nie zmieni tego, co zmierza od wieków w złym kierunku.

12

Cyngli napisał/a:

Uważam, że papież jest trochę jak królowa angielska.
Pełni funkcję maskotki, choć wmawiają nam inaczej.

Nie wiem czy jest maskotką, ale na pewno tworzy przeciwny do kościelnych hierarchów i większości kleru obóz. Problem w tym, że słowa Franciszka są przełomowe, a równocześnie głoszone przez niego tezy wymagają dogłębnych zmian w KK, w tym radykalną wręcz potrzebę rezygnacji z dóbr i wygód. To dlatego pazerny, a jednocześnie oduczony posługi wiernym kler - stawia tak zacięty opór. 
Papież Franciszek to dziś chyba jeden z największych antyklerykałów w Kościele - uważa, zresztą słusznie, że najbardziej zatwardziałą grupą w przyjmowaniu jego przesłania są sami księża. Trzeba zdać sobie sprawę, że jeden człowiek, choćby to był sam papież, głową muru nie przebije.

13

Olinka napisał/a:

Trzeba zdać sobie sprawę, że jeden człowiek, choćby to był sam papież, głową muru nie przebije.

Kropla drąży skałę... mi chodzi właśnie o tę kroplę.

Poza tym w historii świata było wiele jednostek, które zmieniły świat, łącznie z Jezusem, więc nie można mówić, że jedna osoba nie zmieni świata, zwłaszcza gdy ma ku temu wszelkie predyspozycję - jest na szczycie kościoła! Chcielibyście, by kościół zmienili np dziennikarze kompromitując tą organizację?

14

A może właśnie jego zachowanie i sprzeciw są kroplą drążącą skałę..

15

O'kruszynka napisał/a:

To oczywiste, że zanim runie skamieniały mur odwrócony do Niego plecami, minie sporo czasu...
To oczywiste, że kościół nie przeprasza na zawołanie, bo kościół jeszcze tego w umyśle swoim nie przetrawił i przez gardło długo kościołowi to nie przejdzie...

Zresztą (cytuję z fejsa):
W Polsce „Papież jest lewakiem”, tylko dlatego, że mówi o biedzie, wykluczeniu, umowach śmieciowych, ekologii, przyjmowaniu uchodźców, wyzysku w pracy, zarobkach, nierównościach społecznych itd.
Jeśli to wszystko jest „kosmicznym lewactwem”, to ja tylko chciałem zapytać, czym w takim razie jest chrześcijaństwo?
Stawianiem murów? Sojuszem duchownych z biznesem? Paleniem kubeczkami po jogurtach w piecach? Wycinaniem lasów? Zatrudnianiem ludzi na śmieciówkach? Dokładaniem ręki do nierówności społecznych?
Coś nam się tu chyba zdrowo popieprzyło, jeśli wrażliwość społeczną nazywamy lewactwem, a za chrześcijaństwo uważamy „obronę cywilizacji przez arabami” i „obronę rodziny przed gejami”

10/10

Pytanie co człowiek z jego poglądami robi jeszcze w Kościele.

16

Jakim prawem papiez wypowiada sie za chrzescijan. Dla mnie jako chrzescijanki papiez to balwochwalca. I kto dal czlowiekowi prawo nazywac sie Ojcem Swietym.

17

Averyl napisał/a:
O'kruszynka napisał/a:

Raczej na odwrót gada do prasy - do baranów, a przecież powinien przemawiać do  swoich biskupów, czy innych duchownych. Wytłumaczcie mi - jeśli masz w firmie szefa, to on mówi co masz robić, to on nakreśla kierunek działalności firmy, to on finalnie odpowiada za swoją fimę, a papież kim jest w tej organizacji?

a skąd pewność , że nie "gada" do swoich biskupów? Nie pisze listów, nie zwołuje zebrań? Przecież nie śledzimy tego, nie wiemy o tym...
Może robi to regularnie, tylko "swoi biskupi, czy inni duchowni"  czytają, słuchają, widzą i nie chcą przyjąć do wiadomości? Może tak jest?

18

marysiaaa napisał/a:

Jakim prawem papiez wypowiada sie za chrzescijan. Dla mnie jako chrzescijanki papiez to balwochwalca. I kto dal czlowiekowi prawo nazywac sie Ojcem Swietym.

Wg mnie Papież mówi DO chrześcijan, a nie za nich...

19

marysiaaa napisał/a:

Jakiego obrządku jesteś chrześcijanką?

20

Nie mowi do chrzescijan, tylko za chrzescijan. "Kościół musi przeprosić za wielokrotny brak reakcji na problemy tego świata. Wierzę, że musi przeprosić homoseksualistów, których obraził. Nie tylko ich, ale także dzieci zmuszane do pracy, biednych, których opuścił i dyskryminowane kobiety, które zaniedbał. Kiedy mówię Kościół mam na myśli wszystkich chrześcijan."A ja jestem chrzescijanka i nie uznaje papieza. Uznaje tylko to co jest w Biblii i nic wiecej. Nie uznaje wiec katechizmu katolickiego, Straznicy Jehowych, Ksiegi Mormonow, Apokryfow i tak mozna wymieniac... Jestem biblijna chrzescijanka.

21

marysiaaa napisał/a:

Nie mowi do chrzescijan, tylko za chrzescijan. "Kościół musi przeprosić za wielokrotny brak reakcji na problemy tego świata. Wierzę, że musi przeprosić homoseksualistów, których obraził. Nie tylko ich, ale także dzieci zmuszane do pracy, biednych, których opuścił i dyskryminowane kobiety, które zaniedbał. Kiedy mówię Kościół mam na myśli wszystkich chrześcijan."A ja jestem chrzescijanka i nie uznaje papieza. Uznaje tylko to co jest w Biblii i nic wiecej. Nie uznaje wiec katechizmu katolickiego, Straznicy Jehowych, Ksiegi Mormonow, Apokryfow i tak mozna wymieniac... Jestem biblijna chrzescijanka.

Nowe Pokolenie?

22

Nowe Pokolenie czyli Kosciol Swiadomy Celu, na czele z pseudo pastorem Rickiem Warrenem. Nie, nigdy. Ci ludzie sa zwiedzeni i nie ma to nic wspolnego z prawdziwa biblijna nauka. Kosciol Swiadomy Celu odgrywa duza role w tworzeniu ogolnoswiatowego systemu religijnego.

23 Ostatnio edytowany przez Averyl (2016-06-28 23:43:25)

marysiaaa napisał/a:

Nie mowi do chrzescijan, tylko za chrzescijan. "Kościół musi przeprosić za wielokrotny brak reakcji na problemy tego świata. Wierzę, że musi przeprosić homoseksualistów, których obraził. Nie tylko ich, ale także dzieci zmuszane do pracy, biednych, których opuścił i dyskryminowane kobiety, które zaniedbał. Kiedy mówię Kościół mam na myśli wszystkich chrześcijan."

Wszystko jedno czy papież mówi do biskupów, czy do przysłowiowego Kowalskiego, który dwa razy do roku chodzi do kościoła, za czy do chrześcijan,
... czy uważacie, że kościół powinien przeprosić homoseksualistów, dzieci, kobiety, które są ofiarami domowej przemocy... bo "co bóg złączył" i "trzeba nieść swój krzyż", itp
A może nie kościół tylko chrześcijanie, a może nic się nie stało, nie ma za co przepraszać.

24 Ostatnio edytowany przez Cyngli (2016-06-29 08:23:01)

marysiaaa napisał/a:

Nowe Pokolenie czyli Kosciol Swiadomy Celu, na czele z pseudo pastorem Rickiem Warrenem. Nie, nigdy. Ci ludzie sa zwiedzeni i nie ma to nic wspolnego z prawdziwa biblijna nauka. Kosciol Swiadomy Celu odgrywa duza role w tworzeniu ogolnoswiatowego systemu religijnego.

Jednym słowem, wszyscy są zwiedzeni, tylko nie Ty ;-)

Nowe Pokolenie żyje i funkcjonuje zgodnie z PŚ, a szczególnie z Nowym Testamentem. Słowo Boże jest ich wyznacznikiem i tyle.
Jest częścią Kościoła Bożego (Church of God, z główną siedzibą w Cleveland, w stanie Tennessee, w Stanach Zjednoczonych).

Zapytano Cię jakiego obrządku jesteś chrześcijanką. Odpowiesz, czy dalej będziesz udawać, że pytania nie było?

--------

Averyl - tak, uważam, że są rzeczy, za które Kościół powinien przeprosić.

25

Cyngi, nigdy nie napisalam, ze wszyscy sa zwiedzeni, tylko nie ja. Takich ludzi jak ja jest duzo. Ludzi, ktorzy szukaja i kochaja Boga, a nie instytucji koscielnych.
Jakiego obrzadku chrzescijanka jestem? Nie udaje, ze nie bylo pytania, napisalam ze jestem biblijna chrzescijanka. To byla moja odpowiedz. W obecnym czasie w kosciele ewangelickim powstalo wiele niebiblijnych nauk, ktore na pozor wygladaja sie biblijnie, miedzy innymi przez takie ugrupowania jak Nowe Pokolenie, wiec trudno mi sie nazwac. Naleze poprostu do osob, ktore wierza w to co jest w Biblii i nic wiecej. 
Co do Twojej wypowiedzi na temat Nowego Pokolenia, nie mi osadzac jednostki znajdujace sie w tych ugrupowaniach. Wiem, ze jest tam wiele szczerych osob, ktorych mi poprostu szkoda i to bardzo. Temat jest mi bardzo dobrze znany, bo znam to swietnie od srodka. Iles lat temu wpadlam w ich "szpony" i nie wyglada to tak pieknie jak sie wydaje. Co moge powiedziec, musisz byc poddana liderowi, pastorowi bezgranicznie (czasem niczym w sekcie), nie masz prawa nie zgadzac sie z ich naukami, nawet jesli czarno  na bialym widzisz, ze cos jest nie tak. Nawet jesli widzisz jakie zycie prowadza glowy kosciola to nie masz prawa nic powiedziec. Tutaj masz wyrwany z kontekstu cyctat z Biblii , ze mamy nie dotykac pomazanca Bozego.  Jesli sie przeciwstawisz to zostaniesz odrzucona. Stosowane jest NLP, hipnoza, granie na emocjach. Ucieklam z tego calego miejsca jak wiele innych osob, wiele przyjazni, ktore bardzo sobie cenie i szanuje zostalo mi do dzis. I nie zapominaj, ze jeszcze musisz oddawac dziesiecine i datki na pastorow, zeby zyli w dostatku. A Biblia wyraznie mowi, ze trzeba wspierac wdowy, biednych i potrzebujacych. Apostol Pawel normalnie prcowal dajac za siebie przyklad i nie wyciagal pieniedzy od biednych. Wszystko tam jest pomieszaniem tego co naucza Biblia.
Do tego nauczaja, ze przyjdzie wielkie przebudzenie, a Biblia mowi, ze w czasach ostatecznych przyjdzie zwiedzenie i przyjdzie wielki ucisk jakiego na swiecie jeszce nie bylo. Wiec roznca jest ogromna. Jesli czytasz Biblie, to czyta sie calosc. Nie tylko Nowy Testament, ale Stary Testament tez. Wiele proroctw ze Starego Testamentu juz sie wypelnilo, a inne jeszcze nie, ale jesli ktos zna Pismo to wiadomo, ze kolejne z proroctw Starego Testamentu zaczyna sie wypelniac na naszych oczach (NWO)
Kosciol Swiadomy Celu, na czele z Rickiem Warrenem zwiodl tez wielu chrzescijan, szkoda ze nikt nie zwracal uwagi na to co ten czlowiek glosil. Obecnie Rick Warren zmienil imie na Muhhamad Hussein Warren i promuje tak zwany chrislam.
Jednym slowem Nowe Pokolenie, Kosciol Swiadomy Celu moge podsumowac slowami pastora Dawida Wilkersona:
"Pobożna osoba musi być bardziej zaniepokojona, bardziej obciążona z powodu hańby Kościoła, niż jakiegokolwiek innego zła na świecie."
Zobacz sobie na youtoobe:
Justin Peters Musimy rozeznawać
Inny Ogień panel pytań i odpowiedzi, sesja 1
Tutaj biblijni pastorzy, w oparciu o Biblie pokazuja caly tan falsz w wyzej wymienionych ruchach.
Wiesz ja ufam Bogu, nie czlowiekowi i nie ma znaczenia dla mnie czy ktos sie zwie pastorem, czy nie. Dla mnie ma znaczenie jaka nauke ktos glosi i czy zyje zgodnie z nia. A co do manipulacji w kosciele to dodam:
"Podstawą każdej logicznej analizy, jest umiejętność krytycznej oceny zaistniałych zdarzeń.
Jeżeli ktoś, zabrania ci krytycznego myślenia i nakazuje myśleć bezkrytycznie lub pozytywnie,
to znaczy, że ma on zamiar przejąć kontrolę nad twoim myśleniem, a może nawet i całym życiem"
Polecam jeszcze w tym temacie zobacz sobie na youtoobe "Cudotwórca czy kosiarz umysłów"
Jesli chodzi o pastorow, jest wielu pastorow ktorych slucham, cenie i szanuje. Jednym z nich jest np Paul Washer
Na youtoobe mozesz zobaczyc np. Ewangelia. Najbardziej przerażająca prawda Biblijna - Paul Washer (Polish).

26

Marysiaaa

Nadal nie wystarcza mi twoja odpowiedź.
Chodzi mi o konkretną nazwę 'wspólnoty" do której należysz. W której zostałaś ochrzczona być może po raz kolejny/drugi.
Chyba się nie wstydzisz tego napisać, jesteś przecież anonimowa na tym forum.

Lub jeśli obecnie nie należysz nigdzie, nie uczestniczysz w żadnych spotkaniach religijnych, nie masz żyjących przewodników duchowych to po prostu napisz to. Że opierasz się na czytaniu Biblii, samodzielnie ją interpretujesz, czasem przyjmujesz interpretację innych ale do żadnej ze wspólnot, które reprezentują nie należysz.

27 Ostatnio edytowany przez Cyngli (2016-06-29 22:20:53)

Marysiaa, nie wiem, skąd masz takie informacje, ale z całą pewnością nie są one prawdziwe.
Znam te kręgi, obracam się w nich i WCALE nie wygląda to tak, jak piszesz.

I uprzedzając pytanie, nie, nie należę do tego zboru, ale jestem spostrzegawcza, obiektywna i na pewno nie ślepa.

Jestem osobą, która wciąż jest na etapie poszukiwania Boga. Dużo dyskutuję, ciężko mnie zmanipulować. Nie zgodzę się więc, że w NP nie wolno mieć swojego zdania, a gdy się ma, to się jest odrzuconym, nie ma tam ślepego oddania pastorowi. To są informacje skopiowane z internetu albo wyssane z palca.

28 Ostatnio edytowany przez truthrevealer (2016-07-01 10:27:43)

Każdy papież nosi tytuł łaciński tytuł "Vicarius Christi" co znaczy "zastępca Chrystusa" czyli jest Chrystusem na ziemi. Czy Pan Jezus potrzebuje kogoś kto będzie zastępował i stawiał się w miejscu Boga, czyli zasiadał na Bożym tronie, aby sterować Jego kościołem ? Apostołowie nigdy by się nie odważyli nawet pomyśleć o postawieniu się miejscu Jezusa Chrystusa - Boga, który stał się człowiekiem.

Paweł przestrzega w swoim liście do Tesaloniczan, że w przyszłości zanim przyjdzie ponownie widzialne Chrystus w Świątyni Bożej (Kościele Chrystusa) czyli społeczności chrześcijańskiej zasiądzie człowiek, który będzie uważał się za samego Boga lecz nie będzie pochodził od Boga i tak się stało czego jesteśmy świadkami.

„Niechaj was nikt w żaden sposób nie zwodzi; bo nie nastanie pierwej, zanim nie przyjdzie odstępstwo i nie objawi się człowiek niegodziwości, syn zatracenia,  przeciwnik, który wynosi się ponad wszystko, co się zwie Bogiem lub jest przedmiotem boskiej czci, a nawet zasiądzie w świątyni Bożej, podając się za Boga.” 2 List do Tesaloniczan 2:3-4

Na potwierdzenie tego można zerknąć na symbolikę papieską. Tiara papieża składa się z 3 części i oznacza władzę nad Niebem, Ziemią i światem umarłych, ale taką władzę może mieć tylko Bóg. Obecnie papieże już  tiary nie noszą, ale można ją spotkać w herbie Watykanu co oznacza, że symbolika i jej przesłanie jest nadal aktualne. W takie samej papieskiej tiarze przedstawiony został sam Bóg w Ołtarzu Gandawskim  co dowodzi że tiara to boski atrybut.

Dodatkowo papież przyjmuje boskie tytuły, które zostały zabronione przez Chrystusa czyli np. Ojciec Święty które odnoszą się wyłącznie do samego Boga.

„Nikogo też na ziemi nie nazywajcie ojcem swoim; albowiem jeden jest Ojciec wasz, Ten w niebie.  Ani nie pozwalajcie się nazywać przewodnikami, gdyż jeden jest przewodnik wasz, Chrystus.” Mateusza 23:9-10 

Można by dużo pisać o tym jak zrodził się ten odstępczy system pełen pogańskich obrzędów, symboli i nauk, o którym Apokalipsa mówi Wielka Nierządnica.
Kobieta  w Piśmie Świętym  symbolizuje Lud Boży.  W Apokalipsie mamy dwie kobiety czyli dwa kościoły jeden jest oblubienicą Chrystusa a drugi nierządnicą,  nie trudno chyba jest powiedzieć który jest nierządnicą i który uprawia duchowy nierząd ze starożytnymi bogami Egiptu i Babilonu.

Papież symbolika egipska: https://i.imgsafe.org/6207caa9af.jpg

Starożytny kult solarny w Watykanie:

https://www.youtube.com/watch?v=dsbe5F9JrDU

Posty [ 28 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » RELIGIA - DUCHOWE POSZUKIWANIA » Czy papież jest gadającą lalką?

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024