[nieregulaminowy link]
Rozłam w kościele, rozpad religii katolickiej? Co o tym sądzicie?
Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!
Forum Kobiet » RELIGIA - DUCHOWE POSZUKIWANIA » Ostatni Papież?
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
[nieregulaminowy link]
Rozłam w kościele, rozpad religii katolickiej? Co o tym sądzicie?
Pożyjemy zobaczymy. Kościół przetrwał już niejedna reformę i wiele burz. Czy ta go osłabi albo zniszczy? Jak to ktoś powiedział - jak to pochodzi od człowieka, to umrze samo, jak od Boga to nie sposób z tym walczyć. Cytat może nie jest dokładny, ale ja bym się losem kościoła nie przejmował. Wierzę że pochodzi od Boga i przetrwa obecne zawirowania.
Pożyjemy zobaczymy. Kościół przetrwał już niejedna reformę i wiele burz. Czy ta go osłabi albo zniszczy? Jak to ktoś powiedział - jak to pochodzi od człowieka, to umrze samo, jak od Boga to nie sposób z tym walczyć. Cytat może nie jest dokładny, ale ja bym się losem kościoła nie przejmował. Wierzę że pochodzi od Boga i przetrwa obecne zawirowania.
Kościół upada i to od wielu lat. Jeszcze będziemy musieli uzbroić się cierpliwosć. Bo im większe imperium tym dłużej musi upadać. Rzeczpospolita upadała 200 lat, Rzym również kilkaset. A kosciół może i od kogoś pochodzi ale na pewno nie od Boga. Raczej od jakiegoś demona. Chyba, że Bóg = Szatan.
Aldono321x, umieszczony w pierwszym poście link zmuszona byłam usunąć z uwagi na to, że naruszał obowiązujący na forum regulamin. Jeśli jednak uważasz, że treść pod nim zawarta konieczna jest, by można było dalej prowadzić rozpoczętą dyskusję, zawsze możesz posłużyć się cytatem, oczywiście z podaniem jego źródła.
Równocześnie bardzo proszę o zapoznanie się z naszymi zasadami i stosowanie do ich zapisów.
Z pozdrowieniami, Olinka
Koscol upada i sa ku temu powody.
Wyszlo szydlo z worka, prawdziwe oblicze kosciola ukazuje sie nam w calej krasie. Nareszcie!
Oby tak dalej, oby w dalszym ciagu pokazywane zostaly wszystkie przestepstwa i prawdziwa, zla twarz tej organizacji. Milczenie zostalo przerwane i tego procesu odwrocic sie juz nie da.
A jesli ktos przestepstwo pedofilii na tak ogromna skale, JEJ SKRYWANIE PRZEZ SETKI LAT, pazernosc, hipokryzje, bezdusznosc, zaklamanie uznaje za "zawirowania", to jest po prostu niemyslacy.
Tylko prosze, nie piszcie-jak zwykle to robicie, bo innych argumentow nie macie- ze pedofilia jest wszedzie. Jest, i bardzo ubolewam.
Ale pedofil z grup zawodowych niekatolickich ma proces karny i czeka go ciupa (a pedofil we wiezieniu ma nielekko).
Ksieza sa bezkarni- zostaja ukrywani, przenoszeni na inna parafie. A dzialo sie to i dzieje sie to z pomoca najwyzszych hierarchow koscielnych: biskupow, papiezy itp. Warto poczytac o tajnym watykanskim dokumencie: Crimen Sollicitationis:
W 1917 roku, wprowadzono decyzją papieża Benedykta XV nowy Kodeks Prawa Kanonicznego, który stwierdzał, że osądzanie pewnej liczby wykroczeń i przestępstw kanonicznych leży wyłącznie w kompetencjach Świętej Kongregacji Świętego Oficjum. W 1922 roku Święte Oficjum wydało instrukcję Crimen sollicitationis, w sprawie szczególnie ciężkiego przestępstwa naruszenia świętości i godności sakramentu pokuty przez księdza katolickiego – namawiania penitenta do grzechu przeciw szóstemu przykazaniu.
Przepisy z 1922 roku brały pod uwagę Konstytucję Apostolską Sacramentorum paenitentiae z 1741 roku, oraz nienaruszalność tajemnicy spowiedzi, z której wynikało iż ksiądz nie mógł być przesłuchiwany bez jej zagrożenia, czyli ujawnienia grzechów spowiadanego. Przestępstwo było uważane za tak hańbiące, iż procedura miała gwarantować również ochronę księdza przed zniesławieniem. Celem instrukcji nie było opisanie całego sposobu postępowania instytucji wobec zachowań seksualnych duchowieństwa, tylko ustalenie procedury dotyczącej szczególnie delikatnej sytuacji, w której absolutnej szczerości penitenta odpowiada obowiązek absolutnej dyskrecji kapłana. Przez częściową analogię została ona rozszerzona na inne przypadki niemoralnego postępowania kapłanów: crimen pessium, czyli zachowań homoseksualnych, oraz w stosunku na aktów pedofilii i zoofilii.
Crimen sollicitationis obowiazuje do dzisiaj……
No ale to takie…..malutkie zawirowania, prawda?
Kościół przejdzie wielką zmianę, oczyszczenie, stanie się dużo mniejszy, ale złożony już nie z katolików, którzy nie wiedzą na czym polega wiara katolicka, tylko z ludzi bardzo wierzących. Zacytuję wypowiedź Benedykta XVI :
"Ale kiedy minie już proces tego odsiewania, wielka moc popłynie z bardziej uduchowionego i uproszczonego Kościoła. W totalnie zaplanowanym świecie ludzie będą strasznie samotni. Jeśli całkowicie stracą z oczu Boga, odczują całą grozę swojej nędzy. Następnie odkryją małą trzódkę wyznawców jako coś całkowicie nowego. Odkryją ją jako nadzieję, która jest im przeznaczona, odpowiedź, której zawsze potajemnie szukali.
A zatem wydaje mi się pewne, że przed Kościołem bardzo trudne czasy. Prawdziwy kryzys ledwo się zaczął. Będziemy musieli liczyć się z tym, że nastąpią straszliwe wstrząsy.
Jestem jednak równie pewny, co pozostanie na koniec: nie Kościół politycznego kultu, który już jest martwy, ale Kościół wiary. Może już nie być dominującą siłą społeczną w takim stopniu, w jakim był do niedawna; ale będzie cieszyć się świeżym rozkwitem i będzie postrzegany jako dom dla człowieka, gdzie znajdzie on życie i nadzieję wykraczającą poza śmierć."
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Kobiet » RELIGIA - DUCHOWE POSZUKIWANIA » Ostatni Papież?
Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności
© www.netkobiety.pl 2007-2024