poczucie bezsensu, brak motywacji, niechęć do życia - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » NIEŚMIAŁOŚĆ, NISKA SAMOOCENA, KOMPLEKSY » poczucie bezsensu, brak motywacji, niechęć do życia

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 7 ]

Temat: poczucie bezsensu, brak motywacji, niechęć do życia

Witajcie, jak w temacie - właśnie tak się czuję. A dlaczego? Sama nie wiem, mam dopiero 20 lat, studiuję ekonomie ale czuje, że jestem w niewłaściwym miejscu w życiu, w ogóle mnie to nie uszczęśliwia, chciałabym to skończyć tylko dlatego, że miałam poczucie, że to najlepsze co mogę zrobić po maturze. w miarę studia na UE pomyślałam, będzie fajnie na pewno dam radę tym bardziej, że w LO uczyłam się bardzo dobrze, miałam chęć zdobywania wiedzy, nawet nie siedząc nad książkami ale pragnęłam zasięgać  wiedzy na różne tematy, a teraz? Nie idzie mi na studiach, nie wiem co będę robić później, nawet nie wiem czy to skończę. Czuję się w złym miejscu ale zmieniać? Chciałabym tylko nie wiem na jakie, nie chcę tułać się co rok na innym kierunku studiów, bo stracę motywację całkowicie. Nie myślę o swoim zawodzie w przyszłości bo nie mam totalnie pomysłu na życie, nie mam marzeń, żyję tylko z dnia na dzień robiąc to co w ogóle mi nie daje radości.

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: poczucie bezsensu, brak motywacji, niechęć do życia

Wystarczy ze odpowiesz sobie na jedno zajebiscie,ale to zajebiscie wazne pytanie.Co lubie w zyciu robic.A potem zacznij to robic.

3

zuzap1995 napisał/a:

Witajcie, jak w temacie - właśnie tak się czuję. A dlaczego? Sama nie wiem, mam dopiero 20 lat, studiuję ekonomie ale czuje, że jestem w niewłaściwym miejscu w życiu, w ogóle mnie to nie uszczęśliwia, chciałabym to skończyć tylko dlatego, że miałam poczucie, że to najlepsze co mogę zrobić po maturze. w miarę studia na UE pomyślałam, będzie fajnie na pewno dam radę tym bardziej, że w LO uczyłam się bardzo dobrze, miałam chęć zdobywania wiedzy, nawet nie siedząc nad książkami ale pragnęłam zasięgać  wiedzy na różne tematy, a teraz? Nie idzie mi na studiach, nie wiem co będę robić później, nawet nie wiem czy to skończę. Czuję się w złym miejscu ale zmieniać? Chciałabym tylko nie wiem na jakie, nie chcę tułać się co rok na innym kierunku studiów, bo stracę motywację całkowicie. Nie myślę o swoim zawodzie w przyszłości bo nie mam totalnie pomysłu na życie, nie mam marzeń, żyję tylko z dnia na dzień robiąc to co w ogóle mi nie daje radości.

Skąd takie niezdecydowanie!?
Zacznij od tego co lubisz co daje ci satysfakcję w tym kierunku idź.
Marzenia są potrzebne w życiu!!! Pomyśl jakby wszystkie były motylami. Myślę że to przejściowe

4

Wiedz, że u nas w kraju jest bardzo duża presja na skończenie studiów. Poznałam kilka osób, które żałują, że studiowały. Ja nie żałuję, ale ja lubiłam to, co studiowałam naprawdę bardzo. Jeśli chcesz studiować to jest dobre i rób to, pamiętaj, że są inne opcje niż studia.

Możesz się może zainspirować tutaj: fr.slideshare.net/JamesAltucher/james-altucher-40-alternatives-to-college.

5

Jakbym czytała o sobie. Po zajeciach moj czas upływa na niczym, nie mam motywacji ani chęci. Nie oddaje się żadnej pasji, bo chyba nawet jej nie mam. Smutno bardzo kiedy patrzy się na innych pełnych życia, pomysłów, energii.

6 Ostatnio edytowany przez BantrothThane (2016-10-10 11:39:24)

Jeżeli Twoje objawy faktycznie są podobne, to polecałbym sprawdzić, czy przypadkiem nie ma się dystymii. Jest to coś w rodzaju łagodniejszej formy depresji, której nie widać na pierwszy rzut oka, a często osoba na nią cierpiąca traktuje taki stan, jako coś dla siebie naturalnego.
W internecie znajdą się różne objawy, ale przede wszystkim dystymię cechuje obniżenie nastroju, brak energii, zmęczenie, trudności w podejmowaniu decyzji, ogólny pesymizm, czy trudności w koncentracji i dodatkowo mogą wystąpić zaburzenia snu. Stan taki powinien trwać już jakiś czas, kilka miesięcy, rok i więcej. Trzeba też pamiętać, że dystymia może wchodzić w stan remisji, z różnych powodów, jednak nieleczona z pewnością powróci. Wizyta u psychologa wskazana, jeżeli ktoś odnajduje się w takim opisie. Powodzenia. smile

7

W sumie to ja czuję się tak samo, mam 20 lat skończyłam technikum o profilu ekonomista, zdałam wszystkie kwalifikacje i nie wyobrażam sobie iść na studia w tym kierunku, myślałam że to jest fajny kierunek, taki życiowy ale to jednak nie dla mnie , nie wiem na jakie studia iść, z pracą też jest ciężko, wszędzie szukają osób z doświadczeniem a po szkole to doświadczenie jest bardzo małe ..

Posty [ 7 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » NIEŚMIAŁOŚĆ, NISKA SAMOOCENA, KOMPLEKSY » poczucie bezsensu, brak motywacji, niechęć do życia

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024