Chciałabym umieć ładnie się umalować. Przeczytałam kilka książek o tajnikach makijażu, obejrzałam także sporo filmików na ten temat. I jakoś nie bardzo umiem zastosować zawarte tam porady w odniesieniu do siebie. Już pal licho, jeśli chodzi o dobór pasujących do mnie barw (jestem Jesienią), większy problem jest z właściwym rozmieszczeniem barw dopasowanym do kształtu oka albo z tuszowaniem niedoskonałości.
Czy można zwrócić się do kosmetyczki o wykonanie makijażu "z prawdziwego zdarzenia" i parę podpowiedzi? Czy w ogóle coś takiego jest praktykowane?
Podbijam temat.
Przy okazji - jakbyście mogły polecić sprawdzony kurs/szkołę policealną etc. z wizażu, byłabym wdzięczna. Oczywiście, dla początkującej, chciałabym spróbować swoich sił w tej dziedzinie.
Z doświadczenia wiem, że niewiele kosmetyczek ma rzetelną wiedzę o makijażu.
Jak dla mnie wszelkie kursy, które organizują Szkoły Wizażu są godne polecenia. Ja sama przechodzę roczny kurs Wizażu i wiedzę, jaką tam zdobyłam plus praktyka.... No nie da się do niczego porównać. Tyle, że np za roczny kurs wizażu płacę grubą kasę. Ale są kursy weekendowe, w bardziej przystępnych cenach
Filmiki na yt są fajne, ale nie zastąpią wiedzy o kształtach twarzy, kształtach oczu, proporcjach etc.
Filmiki na yt są fajne, ale nie zastąpią wiedzy o kształtach twarzy, kształtach oczu, proporcjach etc.
No więc właśnie, o to mi chodziło...
Chciałabym umieć ładnie się umalować. Przeczytałam kilka książek o tajnikach makijażu, obejrzałam także sporo filmików na ten temat. I jakoś nie bardzo umiem zastosować zawarte tam porady w odniesieniu do siebie. (...) Czy można zwrócić się do kosmetyczki o wykonanie makijażu "z prawdziwego zdarzenia" i parę podpowiedzi? Czy w ogóle coś takiego jest praktykowane?
Wiem, że czasem Avon organizuje pokazy, na których profesjonalna wizażystka uczy uczestniczki makijażu dobranego do indywidualnej urody. Sam pokaz jest bezpłatny, przynajmniej u nas, ale wiadomo, że chodzi o to, żeby przy okazji sprzedać kosmetyki marki . Być może jest to tylko lokalna inicjatywa, ale popytaj - a nuż znajdziesz coś takiego także u siebie.
Z doświadczenia wiem, że niewiele kosmetyczek ma rzetelną wiedzę o makijażu.
Jakiś czas temu wybierałam się na elegancką imprezę, na której zależało mi, aby wyjątkowo dobrze wyglądać. Nieco wcześniej wygrałam bon na makijaż Sephory, więc uznałam, że to jest dobra okazja, aby z niego skorzystać. Tu potwierdzam Twoje słowa - makijażystka technikę samą w sobie miała dobrą, wszystko wykonane zostało starannie, ale kompletnie nie potrafiła wydobyć tego, co powinna, a zatuszować, co zatuszowania wymagało. Wróciłam do domu, zmyłam twarz i całość wykonałam od nowa, po swojemu. Zdaję sobie sprawę, że samej siebie uczę się już od wielu lat, ale szyjąc odzież wiem, że jedno spojrzenie mi wystarczy, aby trafnie ocenić sylwetkę i potrafić zaproponować coś, w czym dana osoba będzie wyglądać najlepiej, a przynajmniej dobrze. Tutaj powinno być tak samo, a jednak nie zadziałało.
jest pelno filmikow i poradnikow na yt, ale z makijazem chyba jest troche tak, ze latwiej jest jak ma sie zdolnosci manualne, no bo co z tego ze obejrzysz jak potem nie umiesz tego powtorzyc. to taka troche artystyczna kwestia
Nie słyszałam o pokazach organizowanych przez Avon, ale dzięki za tę informację - zapytam się. Jeden raz miałam robiony profesjonalny makijaż w zakładzie (szłam na ślub) i wypadł cieniuśko. Niestety, nie miałam już czasu go zmyć i poprawić
Takie pokazy organizuje tez Oriflame, ale nie wiem, czy czasem są one dostepne tylko dla konsultantow. Generalnie chodzi o nowe trendy i owędy. ZA RZADKO!
Z filmików na youtubie polecam Lisę Eldridge. Lubię jej słuchać a przy okazji trochę wiedzy makijażowej zawsze skapnie.
Poniżej przykład, bo na jej kanale jest już pełno filmików:
W studiach urody są krótkie szkolenia kilkudniowe robienia makijażu. Trzeba poszukać w swoim mieście.
Ja sie uczylam sama, bawilam sie tym, a teraz nieskromnie powiem, ze jestem w tym dobra (ale maluje nadal tylko siebie ). Teraz bawie sie, to znaczy ucze konturowania, uzywam do tego paletki korektorow, concealer cream palette od GR. Mam do dyskozycji 6 kolorow, w harmonijny sposob dobranych do siebie. Produkt pozwala na duże pole manewru i dobranie odpowiedniego koloru w zależności od aktualnych potrzeb. Krycie jest bardzo fajne, formula nie jest tlusta. I jest to tani kosmetyk, a dobry.
W Internecie jest mnóstwo materiałów, ale możesz tez spróbować nauczyć się od kogoś znajomego. Nie znasz kogoś kto chociażby dorabia robiąc makijaże okolicznościowe?
jak masz zaprzyjaźnioną kosmetyczkę to spokojnie możesz z nią pogadać na ten temat i poprosić, żeby dała Ci kilka wskazówek