Witam wszystkich:)
Na poczatku zaznaczę że nie wiem czy w odpowiednim dziale zamiesciłam temat.Jesli w złym to przepraszam.
Stoję przed dylematem i nie wiem,co zrobić.W maju kończy mi sie urlop macierzyński.Pracowałam wcześniej w salonie odzieżowym jako kierownik zmiany,ale z uwagi na moje "zacięte" relacje z kierownikiem regionalnym dostałam prezent w postaci nieprzedłużenia mi umowy.Nie było to dla mnie zaskoczeniem bo byłam na to przygotowana juz od momentu jak się dowiedziałam,że jestem w ciąży.l-4 miałam płatne,macierzyński płatny,więc nie ubolewałam że jestem pokrzywdzona:)Teraz gdy juz macierzyński się prawie kończy myślę co dalej...Na pełen etat nie pojde do nowej pracy,bo z dwóją dzieci to juz nie zabawa.Syn jest autystykiem,córeczka wa wade genetyczną serduszka.Nie dam jej do żłobka,bo jest jeszcze za malutka i z jej wadą troszkę sie boję.Na 3/4 etatu też narazie nie pojde bo to za duzo i musiałabym zostawić dzieci pod opieką teściowej a zrobić jej tego nie moge,bo to starsza kobieta która i tak nam dość już pomaga.Mój partner ciągle w pracy.W domu jest gosciem.
Tak się zastanawiam,co mi się w ogóle nalezy ...Nigdy nie korzystałam z żadnych świadczeń ani zasiłków,nie znam się na tym,nie orientuje się...Czy ja w tym wypadku po zakończeniu macierzyńskiego mogę ubiegac sie o zasiłek z pup?Wiem ze dostane 500zł na córkę.Nie wiem,jak bedzie z synem.Jest dzieckiem z orzeczeniem o niepełnosprawności.Czy ktoś sie tu orientuje co bym mogła zrobic w tej sytuacji?Chciałabym rok jeszcze pobyć z córką dopuki nie podrośnie i nie pojdzie do żłobka ale nie chciałabym zostac bez pieniedzy.Będę bardzo wdzięczna za każdą informacje.
2 2016-04-01 15:20:37 Ostatnio edytowany przez bbasia (2016-04-01 15:26:25)
A urlop wychowawczy? Czy nie jest płatny jeżeli nie przekracza się jakiegoś tam progu dochodowego?
Znalazłam taką informację:
"Dodatek z tytułu opieki nad dzieckiem w okresie korzystania z urlopu wychowawczego przysługuje matce lub ojcu, opiekunowi faktycznemu dziecka albo opiekunowi prawnemu dziecka, jeżeli dziecko pozostaje pod jego faktyczną opieką, uprawnionemu do urlopu wychowawczego, nie dłużej jednak niż przez okres:
24 miesięcy kalendarzowych;
36 miesięcy kalendarzowych, jeżeli sprawuje opiekę nad więcej niż jednym dzieckiem urodzonym podczas jednego porodu;
72 miesięcy kalendarzowych, jeżeli sprawuje opiekę nad dzieckiem legitymującym się orzeczeniem o niepełnosprawności albo o znacznym stopniu niepełnosprawności.
Dodatek ten przysługuje w wysokości 400,00 zł miesięcznie. Dodatek przysługujący za niepełne miesiące kalendarzowe wypłaca się w wysokości 1/30 dodatku miesięcznego za każdy dzień. Kwotę dodatku przysługującą za niepełny miesiąc zaokrągla się do 10 groszy w górę. W przypadku równoczesnego korzystania z urlopu wychowawczego przez oboje rodziców lub opiekunów prawnych dziecka przysługuje jeden dodatek."
Źródło: polki.pl
3 2016-04-01 16:40:23 Ostatnio edytowany przez samotnax4 (2016-04-01 16:43:27)
Autorka nie moze iść na wychowawczy, bo nie przedłużono jej umowy.
Po macierzyńskim przysługuje Ci zasiłek dla bezrobotnych. W kwestii zasiłków z MOPR nie pomogę, bo nigdy nie pobieralam.