Biorę regularnie tabletki antykoncepcyjne. Ostatni okres miałam 07.02 i jestem aktualnie w drugim tygodniu przyjmowania tabletek.
Wczoraj wzięłam planowo tabletkę, lecz za pół godziny w wyniku choroby zwymiotowałam i nie pomyślałam kompletnie aby przyjąć kolejną. Następnie koło 23 uprawiałam seks z chłopakiem bez zabezpieczenia. Wytrysk był poza pochwą. Dzisiaj już planowo wzięłam następną tabletkę.
Czy istnieje możliwość zajścia w ciążę? Z porad internetowych wyczytałam, że pominięcie tabletki w pierwszym i trzecim tygodniu brania może powodować ryzyko ciąży. Proszę o poradę czy ktoś może się orientuje czy doszło do zapłodnienia i czy rzeczywiście w drugim tygodniu przyjmowania tabletek nie ma takiej obawy.
Dziękuje bardzo
Nie bez powodu jest napisane na ulotce, by wziąć drugą pigułkę, skoro pierwsza nie zdążyła się wchłonąć.
Tak, możesz być w ciąży, to małe prawdopodobieństwo, ale właśnie z takich biorą się wpadki.
Prawdopodobieństwo wystąpienia ciąży chodź niewielkie to istnieje. Mimo że do wytrysku doszło poza pochwą to i tak jest ryzyko bo plemniki (z wcześniejszych wytrysków)mogły przeżyć wewnątrz Twojego organizmu i ,,zaatakować" w momencie nie wchłonięcia się tabletki gdy być może ją zwymiotowałaś. Jednak że jeśli nie był to pierwszy blister pigułek, Twój organizm był przyzwyczajony do sztucznej regulacji hormonów, wystąpienie ciąży jest mało prawdopodobne. Sama miałam podobną sytuację, nie pamiętam dokładnie procedury jaką podjęłam, w ciąży oczywiście nie byłam :-)