w przerwie co ile dni dostajecie okres tzn jak wezmiecie 21 tabletek i jest przerwa..i jak dlugo u was trwa okres?
Ja przy Novynette miałam tak, że w czwartek brałam ostatnią tabletke natomiast plamienie miałam w poniedziałek
Kiedy kończę brać tabletki w piątek zazwyczaj okres dostaję w poniedziałek bądź wtorek. Ale jak wiadomo wszystko może się zmieniać, ponieważ każdy organizm jest inny i inaczej reaguje na przyjmowane tabletki.
Jak w zegarku, w piątek brałam ostatnią tabletkę/usuwałam ringa, w czwartek, prawie tydzień później dostawałam okres. Niestety teraz odstawiłam antykoncepcję, Mąż tak postanowił ze względu na jej szkodliwość, brałam prawie 4 lata bez przerwy
U mnie jest to zwykle w ciagu 4-5 dni od wziecia osattniej tabletki
To wszystko sprawa indywidualna. Inaczej miałam wcześniej, a inaczej np. teraz, jak mnie lekarz przestawił na limetic. Coś mi się poprzestawiało i nie mogę estrogenów póki co.
Zarówno przy tabletkach z estrogenami jak i bez nich dostawałam krwawienia w tzrecim dniu przerwy. Teraz mam całkowita przerwę od tabletek ze względu na problem z tarczycą, więc okres mi sie rozregulował. Ale zamierzam wrócić do tabletek, bo dla mnie to najlepsza forma antykoncepcji.
@bluepearl inaczej krwawisz przy tabletkach jedno niż dwuskaładnikowych?
Wiesz co, trochę trudno mi się odnieść, bo dopiero raz dostałam okres po limeticu. Nie wydaje mi się, żebym krwawiła jakoś inaczej, choć mam wrażenie, że minimalnie mniej.
No tak, ale skoro to dopiero pierwsze trzy miesiące to jeszcze faktycznie ciężko określić. O Limetic słyszałam dużo dobrego. Ja od przyszłego miesiąca wracam już do tabletek.
Jeśli jesteś mamą karmiącą, palisz albo nie tolerujesz estrogenów, to możesz zapytać o nie lekarza. Ale co najważniejsze - najpierw badania i hormony sprawdź.