Temat: Dowiedziałam się o rodzeństwie po 20 latach.. - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » RELACJE Z PRZYJACIÓŁMI, RELACJE W RODZINIE » Temat: Dowiedziałam się o rodzeństwie po 20 latach..

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 7 ]

Temat: Temat: Dowiedziałam się o rodzeństwie po 20 latach..

Witam,
Jestem w kropce nie wiem co mam zrobić, nie potrafię się odnaleźć w zaistniałej sytuacji.. Właśnie dowiedziałam się od mamy że dziadek nie jest moim biologicznym dziadkiem, a jej ojcem jest zupełnie ktoś inny.. jednocześnie okazało się że mam 3 przyrodniego rodzeństwa, z ktorym się znam jednak nasze relacje utrzymywały się na płaszczyźnie koleżenskiej bo nikt z nas nie wie że jestesmy rodziną.. co mam zrobić? przyjąc tą informację i dalej funkcjonować tak jak do tej pory ze swiadomoscia calej sytuacji? jak Wy byscie postapily?

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Temat: Dowiedziałam się o rodzeństwie po 20 latach..

Łatwiej będzie doradzić jeśli opiszesz dokładniej sytuację. To jest przyrodnie rodzeństwo czy kuzynostwo? Czy mama wcześniej wiedziała o tym kto był jej biologicznym ojcem? Czy rozmawiasz o tym z mamą, z innymi osobami w rodzinie, czy to jest temat tabu? Czy Twoje rodzeństwo też się teraz dowiedziało o tej sytuacji, czy oni nadal żyją w nieświadomości? Czy teraz masz z nimi dobre relacje?

3

Nie bardzo rozumiem, tzn, że Twój ojciec zmajstrował na boku gromadkę dzieci?

Zle się wyraziłamTo nie jest moje rodzeństwo przyrodnie tylko kuzynostwo. Ja się dopiero dowiedziałam o tym kilka dni temu natomiast moja rodzona siostra wiedziała o tym od kilkunastu lat i nic mi o tym nie powiedziała.. W rodzinie jest to temat tabu jednak moja mama wie kim jest jej biologiczny ojciec wielu wielu lat. z kuzynostwem nie mam żadnego kontaktu jestem przekonana że oni o tym zupełnie nie mają pojęcia że jesteśmy rodziną

5

pokoleniekobiety napisał/a:

Zle się wyraziłamTo nie jest moje rodzeństwo przyrodnie tylko kuzynostwo. Ja się dopiero dowiedziałam o tym kilka dni temu natomiast moja rodzona siostra wiedziała o tym od kilkunastu lat i nic mi o tym nie powiedziała.. W rodzinie jest to temat tabu jednak moja mama wie kim jest jej biologiczny ojciec wielu wielu lat. z kuzynostwem nie mam żadnego kontaktu jestem przekonana że oni o tym zupełnie nie mają pojęcia że jesteśmy rodziną

Myślę, że dla Twojej mamy jest to trudny i bolesny temat, bo jak sądzę, jej ojciec nie utrzymywał z nią kontaktu i założył nową rodzinę, ma dzieci, czyli przyrodnie rodzeństwo Twojej mamy, a ona dla niego nie istniała.
Dlaczego nie potrafisz odnaleźć się w tej sytuacji, to są dla Ciebie obcy ludzie, nawet jeśli łączą Was więzy pokrewieństwa, nie masz z nimi żadnej emocjonalnej relacji.
Problem mógłby zaistnieć wtedy, gdybyś np. nieświadoma sytuacji, weszła w związek z człowiekiem, który okazałby się Twoim stosunkowo bliskim krewnym.
Dlatego uważam, że to nie dobrze, że takie historie trzymane są w tajemnicy.

tak zdaje sobie sprawę że dla mojej mamy to bardzo bolesny temat Jednak uważam tak samo jak ty że takie tematy nie powinny być tematami tabu tylko powinno się o nich otwarcia od razu powiedzieć bo w tej chwili czuję się teoretycznie oszukana ponieważ wszyscy wokół wiedzieli o tej historii tylko ja jedyna byłam w błędzie Jeśli chodzi o relację z tamtymi ludźmi chodziliśmy razem do szkoły a nawet do jednej klasy Więc dobrze że te relacje pozostałe koleżeńskie bez dodatkowych komplikacji dziękuję za odpowiedź i gorąco pozdrawiam:)))

7

Chyba najbardziej boli Cię to, że poczułaś się mało ważna, bo zostałaś pominięta przy ważnych tematach rodzinnych. Co do relacji z tymi przyrodnimi kuzynami to chyba nie masz się czym przejmować i nie trzeba niczego zmieniać. Jeśli mama nie utrzymuje kontaktów z przyrodnim rodzeństwem to tym bardziej Ty nic nie musisz, chyba że to wypłynie w sposób naturalny w jakiejś sytuacji.

Posty [ 7 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » RELACJE Z PRZYJACIÓŁMI, RELACJE W RODZINIE » Temat: Dowiedziałam się o rodzeństwie po 20 latach..

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024